H Χίλαρι για Πρόεδρος

Ο παρατεταμένος πρόλογος για την δεύτερη υποψηφιότητα της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον για το Λευκό Οίκο θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα την Κυριακή: η πρώην υπουργός Εξωτερικών, γερουσιαστής και πρώτη κυρία πρόκειται να ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει πράγματι το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η Κλίντον αναμένεται να ξεκινήσει την εκστρατεία της με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ακολουθήσει επίσκεψη σε κάποιες πολιτείες.

Αλλά παρόλη την προσοχή που έχει δοθεί στο πώς η Κλίντον θα αποκαλύψει την υποψηφιότητά της για το 2016, λίγα έχουν

ειπωθεί σχετικά με τους λόγους που αποφάσισε να ξαναείναι υποψήφια. Η προεκλογική εκστρατεία της αναμένεται να παράσχει στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στους χρήστες του Twitter, του Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια συνοπτική αιτιολογία για τους λόγους που είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ένα αμερικανικό εκλογικό σώμα το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια έχει δει μια σχεδόν στασιμότητα στους μισθούς των μεσαίων εισοδημάτων.

Ένας νέος επίλογος στα απομνημονεύματα της Κλίντον από το 2014, με τίτλο «Σκληρές επιλογές» που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post το πρωί της Παρασκευής, φανέρωσε πολλά στοιχεία τα οποία είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν τα χαρακτηριστικά μηνύματα της εκστρατείας της: παρουσίασε τη νέα της ιδιότητα, αυτή της γιαγιάς, για να μιλήσει για τη δημιουργία ευκαιριών για όλους τους Αμερικανούς. «Είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι το μέλλον μας στον 21ο αιώνα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι ένα παιδί που γεννιέται στα Απαλάχια όρη ή στο Δέλτα του Μισισιπή ή στην Κοιλάδα Ρίο οΓκράντε μεγαλώνει με τις ίδιες ευκαιρίες να επιτύχει όπως η Σαρλότ» έγραψε η Κλίντον, αναφερόμενη στην εγγονή της.

Η Κλίντον θα αρχίσει να δοκιμάζει τις πεποιθήσεις της σοβαρά από την Κυριακή, ταξιδεύοντας αρχικά στην Αϊόβα και αργότερα στο Νιου Χάμσαϊρ για μια σειρά εκδηλώσεων μικρής κλίμακας, όπου θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της στο πλαίσιο της εκστρατείας της που αποκαλεί «καθημερινοί Αμερικανοί», σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον της. Κατά τους πρώτους μήνες της εκστρατείας, η Κλίντον ελπίζει να καταφέρει κάτι από τη μαγεία της επιτυχημένης εκστρατείας της το 2000 για τη Γερουσία της Νέας Υόρκης.

Η ομάδα της Κλίντον σχεδιάζει επίσης μια αργή αύξηση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του έτους, αποφεύγοντας σκόπιμα την παρουσίαση ενός ογκώδους επιτελείου όπως συνέβη με την εκστρατεία του 2008. Τότε, η Κλίντον έφτασε σε ορισμένα γεγονότα στην Αϊόβα με ένα ναυλωμένο αεροσκάφος που ονομάστηκε «Hill-A-Copter» και έγινε σύμβολο της αδρής χρηματοδότησης της καμπάνιας της στην αρχή. Αλλά ακόμη και αν η κυρία Κλίντον προσπαθεί να βάλει στην άκρη την φήμη της και να προσφερθεί ως μαχητής των απλών ψηφοφόρων, η ομάδα χρηματοδότησης της και οι εξωτερικές ομάδες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της έχουν αρχίσει τη συλλογή επιταγών, σε μια προσπάθεια που αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δις δολάρια, ξεπερνώντας την πλειοψηφία των επίδοξων ανταγωνιστών της.

Η ομάδα συγκέντρωσης χρημάτων της Κλίντον και άλλοι βοηθοί της έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται έξω από τη νέα έδρα της στο Μπρούκλιν. Η Κλίντον έχει ζητήσει συμβουλές από περισσότερους από 200 εμπειρογνώμονες της πολιτικής στη διαμόρφωση της οικονομικής ατζέντας της και ακόμα δεν έχει διευθετήσει τις λεπτομέρειες. Αντί να δώσει αμέσως μια ισχυρή πολιτική ομιλία, σκοπεύει να κάνει κάτι πιο χαλαρό, παρουσιάζοντας τις ιδέες της για την ανακούφιση του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και για την αύξηση των μισθών, όπως είπαν αρκετοί άνθρωποι που συμμετέχουν στα σχέδια της. Ο αργός ρυθμός θα της επιτρέψει να συνεχίσει να παράγει ειδησεογραφική κάλυψη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι θα συμμετέχουν σε έντονες συζητήσεις.

Αλλά η ουσία του μηνύματος της Κλίντον έχει γίνει σαφέστερη και επαναλαμβάνεται στον νέο επίλογο από τα απομνημονεύματά της. «Δεν θα πρέπει να είσαι εγγονή του προέδρου ή υφυπουργός για να έχεις άριστη υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και όλη την υποστήριξη και τα πλεονεκτήματα που θα οδηγήσουν μια μέρα σε μια καλή δουλειά και μια επιτυχημένη ζωή», έγραψε. Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στο χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της Κλίντον. Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, τον οποίο οι σύμβουλοι της Κλίντον παρακολουθούν στενά ως έναν πιθανό αντίπαλο, επέλεξε τη Δευτέρα ως την ημερομηνία ανακοίνωσης του. Η ανακοίνωση της Κλίντον την Κυριακή θα επιστήσει την προσοχή σίγουρα στη δική της υποψηφιότητα και θα μπορούσε κάλλιστα να επισκιάσει την ανακοίνωση του Ρούμπιο.

Ορισμένοι στην εκστρατεία της στοιχηματίζουν ότι οι Δημοκρατικοί θα χειροκροτήσουν την επίδειξη δύναμης εναντίον των Ρεπουμπλικανών. (Άλλοι που εμπλέκονται στην εκστρατεία επιμένουν ότι η ημερομηνία επιλέχθηκε πριν να το προγραμματίσει ο Ρούμπιο, αλλά είπαν ότι η αντιπαράθεση ήταν ένα επιπλέον μπόνους). Για την ανακοίνωση της Κυριακής, η ομάδα της έχει εργαστεί πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες, ένα άλλο σημάδι για το πόσο σταδιακά έγινε η δημιουργία της εκστρατείας της.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα