Guardian: Η συμφωνία της Ελλάδας είναι το πρώτο βήμα για επιστροφή στη λιτότητα

Ως ένα πρώτο βήμα προς τη λιτότητα χαρακτηρίζει αρθρογράφος του Guardian Phillip Inman τη συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup. Όπως υποστηρίζει, η υποτιθέμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι «η δεξιά ορθοδοξία που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες επιβλήθηκε ξανά στους

δύσμοιρους Έλληνες» και ότι οι μόνες που "σώθηκαν" είναι οι τράπεζες. Ιδού τι γράφει:

Η συμφωνία που επιτρέπει στους πολιτικούς της ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κυβέρνηση της Αθήνας να συνεχίσουν να συζητούν την επόμενη εβδομάδα είναι το πρώτο στάδιο καταστολής της αίσθησης ενάντια στη λιτότητα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο στις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, κυρίως από εκείνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που με τα σχόλιά του ήθελε να δείξει ποιος έχει τη δύναμη. «Το να είσαι κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο ωραία όσο ένα όνειρο» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με ένα χαρακτηριστικό, διπλωματικό χαμόγελο.

Η Ελλάδα έχει πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Οι χώρες που έχουν υποστεί την επιβεβλημένη από τις Βρυξέλλες λιτότητα - Πορτογαλία και Ιρλανδία - καθώς και εκείνες που έχουν διαδραματίσει ρόλο στην εφαρμογή της – Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία- θέλουν η αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα. Η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να προσεγγίστηκαν από τους Έλληνες και αποδείχθηκαν αξιόπιστοι σύμμαχοι, αλλά στέκονται ήσυχα στο περιθώριο προσφέροντας μόνο θερμά λόγια και τίποτε άλλο.

Για τα κεντροδεξιά κόμματα που ελέγχουν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και ίσως το πιο σημαντικό την Ισπανία, η οποία επίσης απειλείται σοβαρά από ένα κόμμα ενάντια στη λιτότητα, η ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα υπό έλεγχο οδηγείται από την εσωτερική πολιτική. Κάθε αίσθηση ότι η λιτότητα μπορεί να ήταν λάθος ή ότι καθυστέρησε την ανάκαμψη, όπως υποστηρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία τους και θα έδινε ιδεολογικό υπόβαθρο στα αντίπαλα κόμματα.

Έτσι, το πρώτο αίτημα Βαρουφάκη για την διαγραφή του χρέους απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, η προσπάθειά του να κερδίσει ένα ενδιάμεσο δάνειο, ξεχωριστό από την υπάρχουσα συμφωνία διάσωσης, επίσης απορρίφθηκε. Οι αποφάσεις για την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων ήταν παρακινδυνευμένες. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι χρήματα διαθέτει για να καλύψει τις ελληνικές τράπεζες.

Που έχει ξανακουστεί ότι οι τράπεζες έχουν προτεραιότητα; Ο Βαρουφάκης θέλει να τονώσει τη ζήτηση, δίνοντας κάποια μετρητά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με τη μορφή ενός ανώτερου βασικού μισθό και λίγο μεγαλύτερες συντάξεις. Είναι απόλυτα λογικό για ορισμένους οικονομολόγους, αλλά δεν ελέγχουν αυτοί το σόου.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα