Get a life!

Ο εθισμός στην παραγωγή και κατανάλωση ψευδών ειδήσεων, προσβλητικών σχολίων και ανυπόστατων φημών είναι δυστυχώς μέρος της ψηφιακής καθημερινότητας μας.

Πρόκειται για συνήθη φαινόμενα στα κοινωνικά δίκτυα, στα φόρουμ, στο διαδίκτυο γενικά, αλλά τις τελευταίες μέρες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η είδηση ότι η Αντζελίνα Τζολί αφαίρεσε προληπτικά το στήθος της δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει τις ευαίσθητες κεραίες των συνωμοσιολόγων , που βλέπουν άλλα κίνητρα πίσω από την ενέργεια της.

Η επιστήμη και η θρησκεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τον τρόπο που σκέπτονται

κάποιοι που «ζουν ανάμεσα μας». Είπαμε παγκόσμιο χωριό είμαστε, αλλά γιατί η γνώμη επί του θέματος του Τάσου από την Ανδραβίδα, ή της Κικής από την Καρδιτσομαγούλα πρέπει να μας αφορά, είναι ανεξήγητο.

Το μόνο ίσως που θα μπορούσαμε να πούμε εμείς που δεν είμαστε γιατροί ή γενετιστές, είναι ένα πελώριο μπράβο για τα «καρύδια» της και τις προτεραιότητες που θέτει στη ζωή της.

Κάτι που είχε αποφασίσει να πράξει και η δική μας ανεπανάληπτη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη, αλλά ο γιατρός που θα τη χειρουργούσε πέθανε λίγο πριν την επέμβαση…

Δεύτερο περιστατικό «για τον γιατρό», αποτελούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι ο 12χρονος Ρώσος που κατακρεουργήθηκε από τον Ολλανδό στην Κρήτη, πάσχει από σοβαρό ανίατο μεταδοτικό νόσημα, σύμφωνα «με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού».

Συγκεκριμένα ανέφεραν πως το 12χρονο παιδάκι από τη Ρωσία πάσχει εκ γενετής από σοβαρό ανίατο μεταδοτικό νόσημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους νοσηλευτές και τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Ανυπόστατη φήμη και ένας Θεός ξέρει από τι σύνδρομο πάσχει αυτός που τη διέρρευσε. Τι ευχαρίστηση μπορεί να αντλεί κάποιος από τη συκοφάντηση ενός παιδιού που πήγε διακοπές και παραλίγο να χάσει τη ζωή του, ενώ κινδυνεύει να μείνει ανάπηρο;

Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από τους συκοφάντες του παιδιού από τη Ρωσία, επίσης όμως για τα «επείγοντα», είναι αυτός ή αυτοί που έφτιαξαν ψεύτικο προφίλ του Νίκου Γκάλη στο facebook, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα της τελετής που έγινε προς τιμή του και συγκίνησε όλους όσους έζησαν τα κατορθώματα του «γκάνγκστερ» Νικ.

Πέρα από σπάνιες φωτογραφίες από την καριέρα του, ήδη από το Κολλέγιο, με το πρώτο προπονητή και το μαλλί αφάνα, ανήρτησαν και φωτογραφίες της οικογένειας του από διακοπές!

Μετά από καταγγελία ο λογαριασμός έκλεισε, αλλά τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τις συνήθεις περιπτώσεις ξεκατινιάσματος online με γκόμενους, γκόμενες, συζύγους πρώην νυν και επόμενους, έχουμε μια καλύτερη εικόνα των κοινωνικών δικτύων.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι στο twitter το 85% των «τιτιβισμάτων» προέρχεται από μόλις το 15% των χρηστών, με τους υπόλοιπους να έχουν λογαριασμό και αραιή παρουσία…

Αν και δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, υπάρχει μια κοινή συμβουλή γραμμένη στα αραμαϊκά, στα χάλκινα βιβλία και στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή:

“Get a life”…

Μικρός Οδυσσέας

Keywords
Τυχαία Θέματα