Europol: 5.000 ύποπτοι τρομοκράτες στην Ευρώπη

Νέα ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 5.000 ύποπτοι τρομοκράτες. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους βομβιστές της επίθεσης στις Βρυξέλλες και των επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. "Ανησυχούμε για την έκταση που έχουν πάρει τα ευρήματά μας για ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο από ό,τι αρχικά φοβόμασταν" δήλωσε ο Γουέινραϊτ στο ραδιόφωνο του BBC.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιο επικίνδυνη, πιο άμεση απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν πρόκειται μόνο για απειλή κατά της Γαλλίας και του Βελγίου αλλά κατά ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών κρατών ταυτόχρονα. Πρόκειται σίγουρα για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία" συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Europol.

Όπως τόνισε, "η φύση της απειλής, ο τρόπος που έχει εξαπλωθεί σε μια μεγάλη ασύνδετη κοινότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σημαίνει ότι είναι απίθανο να την εκμηδενίσουμε. Οπότε πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας".

«Οι 5.000 ύποπτοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν εμπειρία και ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, μας ανησυχούν. Το σίγουρο είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών θα βρεθούν ανάμεσα σε εκείνους που θα υπηρετήσουν τη νέα στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους κατά της Δύσης με ομάδες καλά εκπαιδευμένων και καλά οργανωμένων τρομοκρατών προκειμένου να πραγματοποιήσουν πολλαπλές επιθέσεις με πολλά θύματα" κατέληξε ο Γουέινραϊτ, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

AP: Τουλάχιστον 400 ισλαμιστές έτοιμοι να επιτεθούν στην Ευρώπη

Το ISIL έχει εκπαιδεύσει 400 εξτρεμιστές με στόχο την Ευρώπη, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους ασφαλείας που μιλούν στο Associated Press. Το εφιαλτικό σενάριο αναφέρθηκε καθώς οι εμπειρογνώμονες αναλύουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο Euronews για το θέμα της τρομοκρατίας ο ερευνητής Didier Leroy της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, ανέφερε ότι θωρεί πως τα μέλη του ISIL ριζοσπαστικοποιούνται από τις ενέργειες της Δύσης. "Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ενός συνασπισμού που πλήττει το ISIL στο Ιράκ και τη Συρία, που έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα την κινητοποίηση, την δραστηριοποίηση του φαινομένου των ξένων μαχητών. Νομίζω ότι είμαστε ακόμα σε μια φάση κατά την οποία θα πρέπει να παραμείνει απολύτως σε εγρήγορση σε σχέση με αυτό το είδος της απειλής".

Η γαλλίδα γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ, συν-επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης τζιχαντιστικών δικτύων, εικάζει πως τα άτομα έχουν αναπτυχθεί σε ημι-αυτόνομου πυρήνες που μπορεί να αλληλοϋποστηρίζονται όταν χρειάζεται. Μια απάντηση είναι να βελτιωθεί η ανταλλαγή διασυνοριακών πληροφοριών.

euronews.com, bbc.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα