Economist: Grexit σε πέντε χρόνια αν όχι… φέτος!

Ένα βήμα πριν την οριστική έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει το ενδεχόμενο Brexit την Ελλάδα, αν το καλοκαίρι οι Βρετανοί αποφασίσουν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σοκαριστική αυτή πρόβλεψη προέβησαν οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

«Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος

υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό το καλοκαίρι το Grexit, οι ίδιοι, θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην το αποφύγει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ενώ η ήπειρος (σ.σ. η Ευρώπη) θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης ξεχωριστά, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο για μια κατάσταση στην οποία πολλές από αυτές οι κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα» αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Europe stretched to the limit».

Σχετικά με το προσφυγικό οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι «περιμένουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σ τον χειρισμό των μεταναστών, τη διαχείριση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επιστροφή τους στην Τουρκία».

«Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης ενόψει της πληρωμής ενός μεγάλου ομολόγου που εκπνέει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εν μέσω κρίσης είναι σημαντικός» καταλήγουν.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα