EUobserver: Η Ελλάδα αναζητά την αξιοπρέπειά της, καθώς η κρίση υποχωρεί

«Μετά από τέσσερα και πλέον έτη διεθνούς ταπείνωσης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει αναρίθμητες προσβολές στους ανθρώπους της, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει κάποια από την εθνική της υπερηφάνεια» γράφει σε ανάλυσή του στο euobserver.com ο Benjamin Fox.

«Η κοινή μας προσπάθεια» είναι το μεγαλειώδες σύνθημα της εξάμηνης προεδρίας της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ, γράφει το άρθρο, σημειώνοντας ότι

η οικονομία της χώρας που μετά από έξι χρόνια ύφεσης καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα και η πτώση των spreads για τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει μια αχτίδα ελπίδας, ότι η χώρα θα βγει στις αγορές στα μέσα του 2014. Όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι πρέπει να βρει 11 δις ευρώ για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μέσα στο 2014, την οδηγεί σε μια συζήτηση παράτασης του χρέους με την τρόικα, αλλά οι έλληνες αξιωματούχοι έχουν εμπιστοσύνη στα δεδομένα που θα δώσει η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι η διαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη.

«Ποια θα είναι η απάντηση από την υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι τόσο σαφές, ειδικά αν η Ελλάδα επιχειρήσει να ανοίξει τη συζήτηση πριν από τις εκλογές του Μαΐου, προκαλώντας ενδεχομένως μια δημόσια αντίδραση στις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία , η Φινλανδία και η Ολλανδία» σημειώνει. «Ο Σαμαράς λέει επίσης ότι η συμφωνία σημαίνει πως για κάθε εκατοστημόριο πλεονάσματος πέρα και πάνω από τον ετήσιο στόχο της Ελλάδας, το 70 τοις εκατό θα αναδιανέμεται στην ελληνική οικονομία και προορίζεται για τους ανέργους και τους συνταξιούχους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κουραστεί από τις επιπόλαιες επικρίσεις ετοιμόλογος ισχυρισμούς για την ελληνική αναποτελεσματικότητα και θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να εκτιμήσει το τεράστιο τίμημα που έχει πληρώσει ο λαός της» τονίζει το άρθρο.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία Φύσσα από την Χρυσή Αυγή και την σκληρή αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, «όλη αυτή η κουβέντα για σταθερότητα και ανάρρωση από την κρίση, μπορεί να έχει πισωγυρίσματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο». Και καταλήγει πως «μια προεδρία απαλλαγμένη από πανικό και χαμηλών τόνων είναι το καλύτερο στο οποίο ο Σαμαράς και οι κουρασμένοι από την κρίση υπουργοί μπορούν να ελπίζουν».

http://euobserver.com/news/122693

Keywords
Τυχαία Θέματα