EUobserver: Αυτό είναι το προσχέδιο της συμφωνίας - Η ΕΕ δίνει στην Αγκυρα λιγότερα απ' όσα ζητούσε

Λιγότερες παραχωρήσεις από όσες ζητούσε η Άγκυρα στο σχέδιο προτάσεων που κατέθεσε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ φέρεται να είναι διατεθειμένη να κάνει η ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που έχει στην κατοχή του το EUobserver.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, που φτάνουν στην Ελλάδα από το έδαφός της, με τις χώρες της ΕΕ να δεσμεύονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης

σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία (σε αντιστοιχία 1 προς 1), ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν θα ξεπεράσει τους 72.000 για φέτος.

Κέντρα φιλοξενίας όλα τα «hotspots» στα νησιά

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμη πως όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα καταγράφονται και κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εκεί. Όσων η αίτηση κριθεί απαράδεκτη ή μη θεμελιωμένη, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση κάτι που προϋποθέτει να επιτυχανύνει την εξέταση των ατομικών αιτήσεων για παροχή ασύλου και διασφαλίσει ότι οι αιτούντες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από τη μεριά της η Άγκυρα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί θα λαμβάνουν τη δέουσα προστασία.

Τίποτα συγκεκριμένο για το άνοιγμα κεφαλαίων

Όπως αναφέρει tο EUobserver, σύμφωνα με το προσχέδιο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα συγκεκριμένο στην Τουρκία αναφορικά με το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι στο οποίο επέμενε η Άγκυρα.

«Η ΕΕ μαζί με την Τουρκία θα προετοιμαστούν για την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρει το προσχέδιο.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης προς τη γείτονα, το προσχέδιο αναφέρει πως η ΕΕ θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Άγκυρας με άλλα 3 δισ.

Αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας των τούρκων υπηκόων μέχρι τον Ιούνιο που ζητά η Άγκυρα, το προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις αν θέλει η Κομισιόν να προβεί στη σχετική σύσταση για άρση των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων.

Ακόμη το προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει νέες οδούς είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα