CDU: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι και γεωπολιτικός κίνδυνος

Ο εσωτερικός διάλογος στη Γερμανία για το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα πρέπει η όχι να παραμείνει στο ευρώ περιορίζεται στις οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος, ενώ θα όφειλε να συμπεριλάβει και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα -της λεγόμενης “Grexit”-, ανέφεραν στελέχη του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ,

των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα ήταν σώφρον να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ίσως σηματοδοτήσουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από μέρους του Βερολίνου, παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Υπενθυμίζεται ότι οι γεωπολιτικοί αυτοί κίνδυνοι αποτέλεσαν ιδιαίτερο μέρος της ενημέρωσης που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, τόσο στην κ. Μέρκελ όσο και στον κ. Ολάντ κατά το πρόσφατο ταξίδι του.

Η αποτυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της βάσει του μνημονίου έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς πολιτικούς και έχει οδηγήσει στελέχη της συμπολίτευσης να καλέσουν επανειλημμένα να υπάρξει έξοδος της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στην Μπούντεσταγκ, είπε σήμερα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο, πέραν των καθαυτό χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαστάσεων» του προβλήματος, ανέφερε ο Μάιστερ.

«Απλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μάιστερ, υπογραμμίζοντας την εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όπως επίσης και με ακόμη εύθραυστες περιοχές των Βαλκανίων.

Οι δηλώσεις του Μάιστερ απηχούν αυτές άλλου ενός εξέχοντος στελέχους της CDU, του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το Σαββατοκύριακο ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές, ανεπιθύμητες συνέπειες στη νότια Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα