Brexit: Υπέρ της παραμονής οι Βρετανοί σε νέα δημοσκόπηση

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να προηγείται ξανά στις δημοσκοπήσεις, δίνοντας μια ώθηση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος μάχεται για να αποφύγει την αποχώρηση στο ιστορικό δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Μια ακόμα έρευνα έδειξε επίσης μια αλλαγή υπέρ του στρατοπέδου της παραμονής, ενώ ο Κάμερον κέρδισε

την υποστήριξη μίας από της δημοφιλέστερες εφημερίδες, όταν η δεξιά Mail on Sunday κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η

εφημερίδα Sunday Times της Βρετανίας, ωστόσο, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ως έναν τρόπο για να πιέσουν για βαθύτερη μεταρρύθμιση του μπλοκ.

"Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια δύσκολη διαδρομή, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ για να θέσουμε τέλος στην προέλαση του ευρωπαϊκού σχεδίου" ανέφερε η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της. Η εφημερίδα έγραψε ότι υποστηρίζει την ιδέα του επικεφαλής της αποχώρησης Μπόρις Τζόνσον, να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα μετά από διαπραγματεύσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά το άρθρο, μια δημοσκόπηση της YouGov για ο κυριακάτικο φύλλο των Times έδειξε την υποστήριξη στην παραμονή της Βρετανία στην ΕΕ, με μια μικρή διαφορά 44 τοις εκατό προβάδισμα έναντι 43% υπέρ της αποχώρησης. Αυτή η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά η Sunday Times ανέφερε ότι η μετατόπιση δεν αντικατοπτρίζει την δολοφονική επίθεση στην βρετανίδα βουλευτή Τζο Κοξ την Πέμπτη, που οδήγησε στην αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας του δημοψηφίσματος. Αντ 'αυτού, η υποστήριξη στην παραμονή ήταν περισσότερο μια αντανάκλαση της αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο του λεγόμενου Brexit, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, αλλά βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν λίγο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξε ότι η διαφορά υπέρ της αποχώρησης μειώθηκε σε δύο μονάδες. "Είμαστε τώρα στην τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα και η επιστροφή προς το status quo φαίνεται να είναι σε πλήρη ισχύ" σχολιάζει ο Αντονι Γουελς, της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κρίσιμη θέση εν όψει του δημοψηφίσματος της 23 Ιουνίου. Μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το προβάδισμα στο στρατόπεδο της αποχώρησης πιέζει προς τα κάτω την αξία της στερλίνας και συντελεί στην απώλεια δισεκατομμυρίων από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το Brexit θα μπορούσε να δώσει στη βρετανική οικονομία ένα "αρνητικό και ουσιαστικό" πλήγμα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή υποστήριξε ότι ο Κάμερον προσπαθούσε να "εκβιάσει" την Ευρώπη με το δημοψήφισμα. Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τη Βρετανία ότι αν φύγει από την ΕΕ θα γίνει "μια μικρή χώρα σε παγκόσμια κλίμακα".

abc.net.au

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα