Bloomberg: Το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση

15:02 8/5/2016 - Πηγή: Antinews

Οι πιστωτές της Ελλάδας διέρρευσαν ένα προσχέδιο νέου μνημονίου για την Ελλάδα το Σάββατο, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα λιτότητας σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους. Tο προσχέδιο, μέρος του πακέτου λιτότητας των 5,4 δις

ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την περαιτέρω ενίσχυση από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τεθεί σε ψηφοφορία αργά την Κυριακή, μία ημέρα πριν από το Eurogroup στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επανεξετάσουν την κατάσταση της διάσωσης. Η Αθήνα υπέβαλε τροπολογία της τελευταίας στιγμής αργά την Παρασκευή, με στόχο 200 εκατ. ευρώ έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος σε 8.363 ευρώ, παραβιάζοντας και την "κόκκινη γραμμή" των 9.100 ευρώ.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν εάν θα αποδεσμεύσουν τη δεύτερη δόση της διάσωσης 86 δις ευρώ για την Ελλάδα, έξι μήνες μετά τον αρχικό προγραμματισμό. Καθώς η καθυστέρηση επιβαρύνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα είναι ανοικτό στην εκταμίευση νέου δανείου που θα είναι ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή διάσωση. Ωστόσο, το ταμείο έχει αμφισβητήσει την ικανότητά της Ελλάδας να δημοσιεύσει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα πριν από τις πληρωμές τόκων στο 3,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέσα σε δύο χρόνια, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν μόνο τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά και πρωτοβουλίες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο της επίμονης των απαιτήσεων του ΔΝΤ για λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν για το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης.

Περισσότερη λιτότητα

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας κυκλοφόρησαν ένα σχέδιο μνημονίου κατανόησης το Σάββατο που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην περίπτωση που η Αθήνα χάσει ορισμένους στόχους του προϋπολογισμού, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που έλαβε το Bloomberg News. Τα μέτρα θα εξισορροπούν την απόκλιση των στόχων, μέχρι και στο 2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, επιδιώκει νομοθεσία που θα μειώνει αυτόματα ορισμένες δαπάνες και θα αυξάνει τα φορολογικά έσοδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους βουλευτές την Παρασκευή ότι αυτά τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν ήταν "συνταγματικά εφικτά". Η κυβέρνηση θα προτείνει μόνο έναν μηχανισμό ασφαλείας και όχι συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 9 Μαΐου δήλωσε ο Τσακαλώτος. "Το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσουν" και να βρουν μια "βιώσιμη λύση για την Ελλάδα", είπε.

Το ΔΝΤ δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα προηγούμενα βήματα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε η Αθήνα, σύμφωνα με επιστολή της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ στις 6 Μαΐου προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης. Στην επιστολή της, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ταμείο δεν θα συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή διάσωση της Ελλάδας μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές αυτές σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού. Το "υποσυνείδητο μήνυμα της κυβέρνησης στους πιστωτές ως εκ τούτου, είναι το εξής: αν επιμένετε σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, θα καταλήξετε με την κατάρρευση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές" σχολιάζει ο αναλυτής της Eurasia, Mujtaba Rahman, σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας στις 6 Μαΐου.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα