Bloomberg: Οι επενδυτές απέρριψαν τον Τσίπρα αποχωρώντας

Η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου ήταν η απάντηση των αγορών στη νέα κυβέρνηση, γράφει το Bloomberg. «Τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Τσίπρας και επανέλαβε το υπουργικό του συμβούλιο, να σταματήσει η πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μια σημαντική υποστήριξη από

τους ψηφοφόρους. Οι επενδυτές όμως έδωσαν τη δική τους ετυμηγορία για τη νέα κυβέρνηση, πουλώντας τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας από τη στιγμή που ο συνασπισμός του Τσίπρα επανέλαβε την πρόθεσή του να ξεφορτωθεί τους όρους της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας με την τρόικα των διεθνών δανειστών» γράφει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Μέσα σε 48 ώρες από τον διορισμό του αντιμνημονιακού υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι μετοχές της Αθήνας έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουμε δει από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, με τις τράπεζες, στις οποίες οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, να χάνουν περίπου 11 δις δολάρια της αξίας τους». Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι ελληνικές εκροές καταθέσεων, που επιταχύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδα ακόμη ποιο ψηλά από τότε που η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της. Την ίδια στιγμή η Standard & Poors ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εάν η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους δανειστές της για την περαιτέρω χρηματοδοτική υποστήριξή της.

Οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν μετά τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας να μην εγκαταλείψει η Ελλάδα τις προηγούμενες συμφωνίες της, ενώ αναλυτές έλεγαν πως οι πολιτικές που ακολουθούνται πλέον θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Όπως σημειώνει το άρθρο, η ύφεση στην αγορά βάθυνε ακόμη και όταν ο Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και παρά τις δηλώσεις Βαρουφάκη πως «δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, ούτε απειλές, ούτε και ζήτημα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος». Από την άλλη, ο Γ. Δραγασάκης, αναφέρει το δημοσίευμα, έσπευσε να καλύψει το χάος λέγοντας πως κάποιες δηλώσεις οφείλονται σε απειρία της κυβέρνησης!

www.bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα