Bloomberg: Η Μέρκελ "μελετά" τον Τραμπ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μελετά προσεκτικά παλιές συνεντεύξεις και βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας ενδείξεις για το πώς μπορεί να επηρεάσει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν συναντηθούν για πρώτη φορά, σύμφωνα με δύο ανθρώπους από το περιβάλλον της. Η Μέρκελ, η ευρωπαία ηγέτιδα που ήταν περισσότερο στο στόχαστρο του Τραμπ

πριν από την ορκωμοσία του, εντυπωσιάστηκε πιο πολύ από τις περιοδείες ευχαριστίας του μετεκλογικά και από μία παλιά συνέντευξη στο περιοδικό Playboy στην οποία ο Τραμπ ανέφερε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία μόνο αν έβλεπε ότι οι ΗΠΑ "συνεχίζουν να πάνε από το κακό στο χειρότερο".

Η Μέρκελ προσπαθεί να ψυχολογήσει τον νέο πρόεδρο τη στιγμή που ετοιμάζεται για τη δική της εκστρατεία στις γερμανικές εκλογές, για μια τέταρτη θητεία στις γ εκλογές πτώση της Γερμανίας. Η Καγκελαρία στο Βερολίνο έχει έλθει σε επαφή με την ομάδα του Τραμπ για να προτείνει μια έγκαιρη συνάντηση, η οποία θα δώσει στη Μέρκελ την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του Τραμπ και να αντιμετωπίσει την απόρριψή του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το ελεύθερο εμπόριο, σύμφωνα με έναν άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο. "Η καγκελάριος είναι σε πολύ καλή θέση για να επικεντρωθεί και να επηρεάσει θετικά την εικόνα της Γερμανίας και της Ευρώπης στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ" δήλωσε ο Γιούργεκν Χαρντ, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, σε συνέντευξή του. "Η εμπειρία και η γνώση της σε θέματα που την βάζει σε καλή θέση".

Η μέθοδος της Μέρκελ

Η μεθοδική προσέγγιση της Μέρκελ και η τάση της να δημιουργεί συνασπισμούς -εξάλλου έχει σπουδάσει φυσική- σε αντίθεση με την διπλωματία του Twitter του Τραμπ, έχει συμβάλει στο να παραμείνει στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί 11 χρόνια. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή της με τον Τραμπ, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Μερικές από τις κόκκινες γραμμές της Μέρκελ έχουν ήδη γίνει σαφείς, συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε προσπάθειας του Τραμπ να υπονομεύσει την ΕΕ σε μια εποχή που το μπλοκ των 27 εθνών χάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και απειλείται από εθνικιστικά κόμματα.

Το μήνυμα της Μέρκελ στην κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να είναι ότι η ΕΕ έχει "στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Γερμανία" και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να το αποδυναμώσουν αυτό θα σημαίνουν ότι "μπαίνετε στα χωράφια μας" είπε ο Τόμας Μπάγκερ, επικεφαλής του σχεδιασμού πολιτικής στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη. "Νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο μήνυμα που θα λάβει και το μόνο μήνυμα που θα ακούσει".

Ενώ η Μέρκελ δεν παρακολούθησε την τηλεοπτική κάλυψη της ορκωμοσίας του Τραμπ για να παρευρεθεί στα εγκαίνια ενός μουσείου στο Βερολίνο, "θα μελετήσει την ομιλία με ενδιαφέρον", δήλωσε ο Ζάιμπερτ. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις προετοιμασίες της καγκελαρίου για την συνάντηση με τον Τραμπ, λέγοντας μόνο ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση "θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες".

"Κήρυκας μίσους"

Η πίεση στην Μέρκελ να σφυρηλατήσει μια σχέση αυξάνεται καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την "ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγεσία" της σε ένα τηλεφώνημα την περασμένη Πέμπτη, το τελευταία του με ξένο ηγέτη πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο. Είναι ένα προοίμιο για μια πιθανώς πολύ πιο αμφιλεγόμενη σχέση με τον Τραμπ, ο οποίος έχει αποκαλέσει τα ανοικτά σύνορα της Μέρκελ για τους πρόσφυγες ένα "καταστροφικό λάθος" και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τέλος φόρμας

Μέρκελ απέστειλε τον κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της, Κριστόφ Χόισγκεν, στη Νέα Υόρκη στο τέλος του περασμένου έτους για να δει την κατάσταση με τη νέα κυβέρνηση. Ο Χόισγκεν δήλωσε σε συνέντευξη στο Βερολίνο την Τετάρτη ότι η Γερμανία "θα κάνει ό,τι μπορεί" για να διατηρηθεί η σταθερότητα της υπερατλαντικής σχέσης, αλλά και να υπερασπιστεί τα γερμανικά συμφέροντα. Αν ο Τραμπ δεν φιλοξενήσει την Μέρκελ στο Λευκό Οίκο πρώτη, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία το Μάιο ή στη σύνοδο κορυφής της G20 που φιλοξενείται από τη Μέρκελ στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.

Πέρα από τη μετεκλογική προσφορά της Μέρκελ για συνεργασία με τον Τραμπ που βασίζεται στις κοινές αξίες ΗΠΑ-Γερμανίας "της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και της αξιοπρέπειας της ανθρωπότητας", η καγκελάριος έχει κρατήσει ουδέτερη στάση δημόσια προς τον Τραμπ. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, τον επόμενο Γερμανό πρόεδρο, ο οποίος έχει συχνά επικρίνει έντονα τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αποκαλώντας τον μια φορά "κήρυκα μίσους".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα