Bloomberg: Επιστρέφει στο προσκήνιο το ελληνικό οικονομικό δράμα

Δύο οικονομικά έπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα: η Ελλάδα και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg επισημαίνει πως οι ευρύτερες προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν "γκρίζες". Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2016 -για όγδοη χρονιά τις τελευταίες εννέα. Και τονίζει

την ανάγκη η κυβέρνηση Τσίπρα να θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Νοέμβριο προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.

Το Bloomberg εκτιμά πως η ημερομηνία-στόχος που έχει τεθεί θα ήταν φιλόδοξη για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη πιο φιλόδοξο από ό,τι στο παρελθόν, εάν ληφθεί υπόψιν ότι η επόμενη αξιολόγηση άπτεται θεμάτων όπως τα εργασιακά-απελευθέρωση της αγοράς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αριστερές ρίζες.

Δύο παράγοντες που ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην κυβέρνηση:

-η προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη
-η πιθανότητα να παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα.

Για το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το Bloomberg σχολιάζει πως στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους ήταν πιο λογικό να στοιχηματίσει κανείς πως η πρωτοβουλία επιβολής φόρου θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από τη μακρόχρονη προσπάθεια της Ευρώπης να κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Οι ανησυχίες για την υγεία της Deutsche Bank και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνουν τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν ισχύει πια. Μια γεύση από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί θα δοθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Το δράμα με το φόρο είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο το ελληνικό. Η ιδέα επινοήθηκε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πήρε συγκεκριμένη μορφή το 2011 με ένα σχέδιο της Κομισιόν για φόρο στις μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα και άλλες συναλλαγές ως έναν τρόπο να περιοριστεί η κερδοσκοπία και να αρχίσει ο κλάδος να έχει μια "δίκαιη συνεισφορά" -εκτιμάτο στα 57 δισ. ευρώ το χρόνο- στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η πρόταση απέτυχε να συγκεντρώσει τότε την απαιτούμενη ομόφωνη στήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ και αναβίωσε το 2012 από μία μικρότερη ομάδα χωρών με την απαίτηση της συμμετοχής τουλάχιστον εννέα κρατών-μελών.

Τέσσερα χρόνια μετά, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, ερωτηματικών για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και νευρικότητας για την ανθεκτικότητα της Deutsche Bank, η πρωτοβουλία για την επιβολή φόρου κρέμεται από μια κλωστή.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα