Κλίντον-Τραμπ: Το χειρότερο ντιμπέιτ στην Ιστορία

Ήταν το πιο "άσχημο" ντιμπέιτ στην Ιστορία των ΗΠΑ, καθώς ξεκίνησε χωρίς καν μια χειραψία.

Από τις πρώτες στιγμές του δεύτερου προεδρικού ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σεξιστικά σχόλια που έκανε στο παρελθόν για τις γυναίκες - "είναι μόνο λόγια, παιδιά, μόνο λόγια" - ενώ προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στον Μπιλ Κλίντον, το Ισλαμικό Κράτος, τα emails της Χίλαρι Κλίντον και οτιδήποτε άλλο. "Ήταν μια συζήτηση 'στα αποδυτήρια'", είπε ο Τραμπ ξανά και ξανά.

Η Κλίντον. όμως, δεν άφησε

ήσυχο τον Τραμπ. "Αυτό που όλοι είδαμε και ακούσαμε την Παρασκευή ήταν τι λέει ο Ντόναλντ για τις γυναίκες, τι σκέφτεται για τις γυναίκες και τι κάνει στις γυναίκες και ο ίδιος έχει πει ότι το βίντεο δεν αντιπροσωπεύει ποιος είναι, αλλά είναι ξεκάθαρο σε όποιον το άκουσε ότι αντιπροσωπεύει ακριβώς ποιος είναι", είπε. Η

Κλίντον είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, πέρα από τον τυπικό διαγωνισμό Δημοκρατικών εναντίον Ρεπουμπλικάνων. "Ποτέ δεν αμφισβήτησα την καταλληλότητά τους να κυβερνήσουν" είπε αναφερόμενη σε προηγούμενους υποψήφιους του GOP. "Με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι διαφορετικά".

Ο Τραμπ ανταπέδωσαν τα πυρά, λέγοντας ότι ήταν "μόνο λόγια" και κατηγόρησε τον σύζυγο της Κλίντον, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ότι έκανε πολύ χειρότερες "πράξεις", επισημαίνοντας τις τέσσερις γυναίκες οι οποίες είχαν προσκληθεί στο κοινό με καταγγελίες εναντίον των Κλίντον. Ο Τραμπ ρωτήθηκε τρεις φορές από τον συντονιστή Άντερσον Κούπερ αν είχε πλησιάσει ποτέ γυναίκες με τον τρόπο που περιγράφεται στην ταινία. Ο Τραμπ απάντησε " Όχι, δεν το έχω κάνει", αν και μερικές γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει δημοσίως ότι τις αγγίξει ανάρμοστα.

Η Κλίντον είπε ότι ο Τραμπ οφείλει στον αμερικανικό λαό μια συγνώμη - όχι μόνο για την ταινία αλλά για τις επιθέσεις του κατά το παρελθόν όσον αφορά την γενέτειρα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την οικογένεια ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε και άλλα. "Χρωστάει στον πρόεδρο μια συγγνώμη και στη χώρα μας μια συγγνώμη και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του και τα λόγια του" είπε. Δεν υπήρξε καμία συγγνώμη. Αντ' αυτού, υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις, καθώς ο Τραμπ προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση εναντίον της Κλίντον, κάνοντας επίθεση για την χρήση ενός ιδιωτικού server για την αποστολή email και λέγοντας ότι, ως πρόεδρος, θα διορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα και "θα πάει στη φυλακή".

Σε μία από τις πρώτες, πιο "βρώμικες" στιγμές του ντιμπέιτ, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Κλίντον "διάβολο". Ενώ ο Τραμπ συνέχιζε τις επιθέσεις του, η Κλίντον φάνηκε να χάνει την υπομονή της, κατηγορώντας τον δισεκατομμυριούχο ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να εκτοξεύει κατηγορίες επειδή η προεκλογική του εκστρατεία "ξέφυγε". "Ξέρω ότι έχετε παρεκτραπεί, και ότι κάνετε τα πάντα για να αποφύγει να μιλάτε για την εκστρατεία σας και τον τρόπο που οι Ρεπουμπλικάνοι σας εγκαταλείπουν" είπε στον Τραμπ. Η Κλίντον και ο Τραμπ είχαν μια διαμάχη σχετικά με την πρόταση του Τραμπ για την απαγόρευση της μετανάστευσης μουσουλμάνων και τις προτάσεις τους για υγειονομική περίθαλψη και τη Ρωσία.

Σε κάποιο σημείο, όταν ήταν ασαφές ποιος είχε σειρά να απαντήσει, ο Τραμπ παρενέβη: "Όχι, είμαι τζέντλεμαν, Χίλαρι μίλα". Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μόνο η ευγένεια δεν τον χαρακτήριζε. "Έχει κακή κρίση, ειλικρινά τόσο άσχημη που δεν πρέπει ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο Τραμπ σε ένα σημείο.

"Λυπάμαι που πρέπει να συνεχίσω να το λέω αυτό, αλλά ζει σε μια εναλλακτική πραγματικότητα", δήλωσε η Κλίντον. Η Κλίντον συνέχισε την επίθεση, αναφερόμενη στη σχέση του Τραμπ με τη Ρωσία και την υποτιθέμενη διαδικτυακή "πειρατεία" στο Δημοκρατικό Κόμμα φέτος. "Ίσως επειδή θέλει να κάνει δουλειές στη Μόσχα", είπε.

Αργότερα, ενώ η Κλίντον προσπάθησε να υπερασπιστεί το αν οι πρόσφατες συζητήσεις της που δημοσιοποιήθηκαν στην Wall Street έδειχναν ότι είναι "διπρόσωπη", επικαλέστηκε μια ταινία του Αβραάμ Λίνκολν την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Τραμπ. "Τώρα κατηγορεί για ένα ψέμα και τον σπουδαίο Αβραάμ Λίνκολν" είπε ο Τραμπ, ενώ το ακροατήριο γέλασε.

Οι δύο υποψήφιοι έφθασαν στο Σεντ Λούις, μετά από ένα καταστροφικό 48ωρο για τον Τραμπ, του οποίου η εκστρατεία κινδύνεψε σοβαρά την Παρασκευή, μετά τη δημοσιοποίηση μιας ταινίας, στην οποία ο Τραμπ εκφράζεται με σεξουαλικά επιθετικούς όρους για τις γυναίκες. Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστές και βουλευτές ανακάλεσαν το Σάββατο την στήριξή τους στον Τραμπ, ενώ κάποιοι ζήτησαν να αποχωρήσει. Ακόμη και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς ακύρωσε την προγραμματισμένη εμφάνισή του.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Τραμπ να εμφανιστεί συντετριμμένος και να ζητήσει συγγνώμη, εν όψει της αναμέτρησης. Αλλά ο επιχειρηματίας σόουμαν άρχισε την επίθεση, πριν ακόμα φτάσει στο ντιμπέιτ, γράφοντας στο Twitter: "Τόσοι πολλοί φαρισαίοι υποκριτές. Παρακολουθήστε τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις τους - και στις εκλογές- να πέφτουν!"

Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ράινς Πρίμπους στο CNN, χαρακτηρίζοντάς τον "αδύναμο" και "αποτυχημένο ηγέτη". "Πού ήταν αυτός σήμερα στις τηλεοπτικές συζητήσεις, να πει ότι ο Τραμπ είναι ο ηγέτης μας;" ρώτησε ο Λεβαντόφσκι. Στη συνέχεια, καναδυό ώρες πριν αρχίσει το ντιμπέιτ Τραμπ-Κλίντον, ο Τραμπ προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξη, που υπαινίχθηκε πόσο δυσάρεστη θα ήταν η συζήτηση που θα ακολουθήσει: κρατώντας μια φωτογραφία με τέσσερις γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον σε διάφορους βαθμούς, συμπεριλαμβανομένης της Χουανίτα Μπρόαντρικ, που δήλωσε: "Ο Τραμπ μπορεί να έχει πει κάποιες κακές λέξεις, αλλά ο Μπιλ Κλίντον με βίασε και η Χίλαρι Κλίντον με απείλησε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σύγκριση". Και οι τέσσερις γυναίκες ήταν μέσα στην αίθουσα της συζήτησης.

Μετά το πρώτο ντιμπέιτ, όταν ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει βασικά επιχειρήματα, αλλά δεν άντεξε και πολύ, η Κλίντον σημείωσε άνοδο και πάλι εθνικά, αλλά και σε βασικές πολιτείες. Τα προβλήματα του Τραμπ τα οποία ο ίδιος προκάλεσε, όπως η επίθεση σε μια νικήτρια καλλιστείων, τον βάρυναν ακόμη περισσότερο μετά την αποκαλυπτική ταινία της Παρασκευής. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημοσίως και ιδιωτικώς ότι το ντιμπέιτ της Κυριακής ήταν η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία του Τραμπ να σώσει την εκστρατεία του, ενώ πολλοί προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αποτύχει και προσπαθούν να διασώσουν τις Ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες στη Βουλή και τη Γερουσία.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα