Aντρέι Καρλόφ: Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία σε μια δύσκολη διπλωματική στιγμή

Η θητεία του Καρλόφ στην Άγκυρα συνέπεσε με μια ταραχώδη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν.

Ο Αντρέι Καρλόφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια γκαλερί τέχνης, ήταν ένας βετεράνος διπλωμάτης ο οποίος είχε περάσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Μόσχα και είχε αναλάβει τη δουλειά στην Άγκυρα το καλοκαίρι του 2013. Προηγουμένως, είχε διατελέσει πρέσβης της Μόσχας στη Βόρεια Κορέα

και ως αναπληρωτής επικεφαλής και στη συνέχεια επικεφαλής του προξενικού τμήματος στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Σύμφωνα με το προφίλ του υπουργείου του, μιλούσε αγγλικά και κορεάτικα με ευφράδεια. Ήταν 62 ετών και παντρεμένος με ένα γιο.

Η θητεία του στην Άγκυρα συνέπεσε με μια ταραχώδη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι παραδοσιακά θερμές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη τεταμένες από τον πόλεμο στη Συρία, όταν στα τέλη του 2015 η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Σε μια συνέντευξη δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο, ο Καρλόφ κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για την κρίση. Ο πρέσβης αρνήθηκε ότι το ρωσικό τζετ είχε εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει αμάχους στη Συρία. Είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass: "Η τουρκική ηγεσία λειτουργεί με όλο και πιο πολεμοχαρείς δηλώσεις προς τη Ρωσία... Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν βλέπω προοπτικές για την εξομάλυνση των σχέσεων".

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις ομαλοποιήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα, μετά την συγγνώμη της Τουρκίας για το περιστατικό. Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε αυτό που φαίνεται να μοιάζει με μια χαλαρή αντι-δυτική συμμαχία. Ο Καρλόφ είπε ότι θεωρούσε τον ρόλο του στην Τουρκία ως "προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας" και παροχής "αμερόληπτων πληροφοριών". Είπε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν συχνά τη Ρωσία ως εχθρό. Ωστόσο, είπε: "Οι απλοί πολίτες δεν αισθάνονται καμία εχθρότητα". Και πρόσθεσε: "Έχουμε πραγματικά πολύ καλούς και αξιόπιστους φίλους εδώ. Είμαι βέβαιος ότι οι προπαγανδιστικές προσπάθειες δεν μπορούν να χαλάσουν αυτή τη φιλία".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε ακόμη ανανεώσει την ιστοσελίδα του με την είδηση του θανάτου του Καρλόφ. Το προφίλ του ανέφερε ότι ήταν πρέσβης στην ξένη υπηρεσία από το 1976. Ο Καρλόφ αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, την κύρια διπλωματική ακαδημία, τόσο για τη Σοβιετική Ένωση όσο και τη Ρωσία.

Είχε εκτεταμένη εμπειρία στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα από το 2001 έως και το 2007. Ως κορυφαίος προξενικός υπάλληλος, επέβλεψε το έργο 236 ρωσικών διπλωματικών αποστολών σε 146 χώρες.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα