Amazon: όποιος υπάλληλος δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί ν’ αποχωρήσει οικειοθελώς με μπόνους

Την παραμονή στην εταιρεία μόνο «ευχαριστημένων εργαζομένων» επιδιώκει, κατά τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Τζεφ Μπέζος να διασφαλίσει ο κολοσσός της Amazon προωθώντας ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα «εθελουσίων αποχωρήσεων». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατάθεση πρότασης αποχώρησης με μπόνους 2.000 δολάρια σε όλους τους εργαζομένους που απασχολούνται στις μεγάλες εγκαταστάσεις διανομής προϊόντων της εταιρείας. Στη γραπτή πρόταση που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι

σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν θέλει ν’ αποχωρήσουν αλλά μπορεί να τους διευκολύνει εφόσον το επιθυμούν εκείνοι. Το μπόνους που λαμβάνουν είναι 2.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο που τους γίνεται η πρόταση και αυξάνεται κατά 1.000 δολάρια μέχρι τα 5.000 δολάρια για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής του στην εταιρεία. Ο Μπέζος, στην επιστολή που απηύθυνε και στους μετόχους της εταιρείας προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια μείωσης του προσωπικού αλλά για μια απόπειρα παραμονής στην εταιρεία όσων είναι πραγματικά ευχαριστημένοι από τις συνθήκες εργασίας καθώς, όπως σημειώνει, αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που κάνει στη δουλειά του, τότε σίγουρα ούτε ο ίδιος θα είναι ευτυχής ούτε θα αποδίδει όπως πρέπει.

Το περίεργο αυτό πρόγραμμα «αποχώρησης δυσαρεστημένων υπαλλήλων και με μπόνους» σχολιάστηκε ιδιαίτερα σε αρκετά ΜΜΕ με τα περισσότερα να εκτιμούν ότι δεν είναι παρά όψιμη απόπειρα της διεύθυνσης της εταιρείας να ανασκευάσει την κάκιστη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους κόλπους της. Ορισμένοι δε εκτιμούν ότι αποτελεί και έναν έμμεσο τρόπο διασφάλισης της «σιωπής» όσων εργαζομένων σκέφτονται ή σκέφτηκαν κάποια στιγμή να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας.

Μετά από τις μεγάλες απεργίες στο παράρτημά της στη Γερμανία, τον περασμένο Ιούλιο, όπου οι εργαζόμενοι εκτός από αύξηση μισθού, μιλούσαν για ανεξέλεγκτα ωράρια και για πιεστικότατες συνθήκες εργασίας, ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων σε μεγάλα ΜΜΕ και δίκτυα τα οποία ήταν καταπέλτης για την Amazon. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ρεπορτάζ του BBC τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο βασίζεται στην μαρτυρία του νεαρού δημοσιογράφου Άνταμ Λίτλερ, ο οποίος προσελήφθη στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Σουανσί και κατέγραψε με κρυφή κάμερα, τη νυχτερινή πέραν των 10 ωρών βάρδια του, κατά την οποία δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου να μεταφέρει πακέτα παραγγελιών ενώ είναι συνδεδεμένος, όπως και οι περισσότεροι υπάλληλοι με σκάνερ που καταγράφει όλες του τις κινήσεις ακόμη και τις στάσεις που κάνει περπατώντας.

Ο Λίτλερ υποστήριξε ότι μέσα σε μια βάρδια περπάτησε 11 μίλια μεταφέροντας εμπορεύματα ενώ καλούνταν κάθε 33 δευτερόλεπτα να παραλαμβάνει νέο πακέτο. Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ ο καθηγητής Μάικλ Μάρμοτ, εξειδικευμένος σε θέματα εργασιακού στρες, τόνιζε στο BBC ότι οι συνθήκες αυτές αποτελούν προϋπόθεση για εμφάνιση τόσο φυσικής όσο και πνευματικής ασθένειας . Η εταιρεία είχε απαντήσει με ανακοίνωσή της ότι υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας ως προς το προσωπικό που απασχολεί και ότι ουδέποτε έχει δεχτεί πρόστιμα ή παρατηρήσεις ενώ υποστήριξε ότι ανάλογες συνθήκες εργασίας επικρατούν στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Εξίσου, αν όχι επικριτικότερο για την Amazon, είναι άρθρο του Σάιμον Χεντ, που φιλοξενήθηκε στο Salon στα τέλη Φεβρουαρίου, και χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασίας, κυρίως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, και κατά δεύτερο λόγο στη Γερμανία, ως «επαναφορά του κλίματος και των καταστάσεων που επικρατούσαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα». Στο άρθρο η Amazon χαρακτηρίζεται, ως προς τις συνθήκες εργασίας που προσφέρει, ως χειρότερη και από την WallMart για την οποία επίσης έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.

Πηγές: bbc, huffington post, salon, los angeles times, france info, usa today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
amazon, amazon, huffington post, los angeles, usa today, εταιρεία, μμε, απεργιες, bbc, εμφάνιση, ηπα, huffington, times, france, info, usa, today, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, μειωση μισθων, εκλογες ηπα, γερμανια, δουλεια, ηπα, μμε, προγραμμα, bbc, times, usa, αυξηση, αρθρο, γινει, γινεται, δευτερο, δικτυα, εμφάνιση, εταιρεία, εικονα, κρυφη καμερα, λογο, σιγουρα, σειρα, μπεζος, france, huffington post, huffington, ιδιαιτερα, info, κολοσσος, los angeles, πακετο, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα