10 εκατομμύρια στοίχισε στο Βέλγιο η ολιγόωρη παραμονή Ομπάμα

Λίγες ώρες μόνο έμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Βέλγιο, αλλά η πρώτη αυτή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στοίχισε στη χώρα «ο κούκος αηδόνι», που λέμε. Όλη η πρωτεύουσα κατακλύστηκε από αστυνομικούς, από μυστικούς αστυνομικούς, στρατό και ένα σωρό άλλα σώματα ασφαλείας σε σημείο που αρκετά βελγικά ΜΜΕ αναρωτιόντουσαν για τη χρησιμότητα των μέτρων, της ταλαιπωρίας και του κόστους ακόμη και αν επρόκειτο για τον Μπαράκ Ομπάμα,

ενώ ορισμένα δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδεύεται από 900 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται σύμβουλοι, βοηθοί, διπλωμάτες, προσωπικοί του μάγειρες και πολλοί άλλοι. Εξ αυτών τα 200 άτομα είναι πράκτορες της προσωπικής του ασφάλειας. Ομάδες ανδρών της ασφάλειας είχαν φτάσει στη χώρα από την προηγούμενες μέρες και έλεγξαν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δημοσιογραφικές πηγές, από τους υπονόμους και στα μεγάλα νοσοκομεία μέχρι την κάθε ίντσα του πεζοδρομίου από όπου επρόκειτο να περάσει η αυτοκινητοπομπή του. Εδώ και μία εβδομάδα, στις Βρυξέλλες περιπολούν αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα. Εκτός από τους Αμερικανούς πράκτορες, σε συναγερμό είχαν τεθεί 1.500 Βέλγοι αστυνομικοί, ενώ κατά την μετακίνηση του Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της Τετάρτης στο ιστορικό στρατιωτικό κοιμητήριο των Αμερικανών πεσόντων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρειάστηκε εκτός από το κομβόι των δεκάδων αυτοκινήτων και ένα εναέριο κομβόι ελικοπτέρων.

Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, ο Ομπάμα συνοδεύεται, επίσης, από 45 οχήματα και τρία αεροπλάνα, και στην πόλη επιβλήθηκαν μέτρα ασφαλείας 4ου επιπέδου, δηλαδή του αμέσως μικρότερου από τον κόκκινο συναγερμό. Όπως γίνεται συνήθως, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρα τμήματα της πόλης ενώ γύρω από το ξενοδοχείο The Hotel, το πρώην 27όροφο Hilton, όπου κατέλυσε ο ίδιος και η συνοδεία του, δημιουργήθηκαν σχεδόν τρεις ομόκεντροι κύκλοι αποκλεισμού.

Με όρους κοστολογίου, η επίσκεψη Ομπάμα στοίχισε στο Βέλγιο περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ αν και διήρκησε λιγότερο από 24 ώρες. Και αυτό σε μια χώρα, και ειδικότερα μια πόλη, τις Βρυξέλλες, που είναι «συνηθισμένες» σε αφίξεις αρχηγών κρατών αφού φιλοξενεί την έδρα της ΕΕ και τις συνόδους των αρχηγών κρατών και των υπουργών των μελών της Ένωσης. Ενδεικτικό της «διαφοράς τιμής» είναι ότι η κάθε σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται στην βελγική πρωτεύουσα δεν κοστίζει περισσότερο από 500.000 δολάρια, για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες της πόλης, εκείνες τις χρονικές περιόδους, για ασφάλεια. Η επίσκεψη Ομπάμα στοίχισε το ποσό αυτό επί 20 όπως σχολίαζε αινιγματικά ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ.

Πηγές: bbc, le soir, la nouvelle gazette, la libre Belgique

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα