Ξεκινώντας το Hitman

21:07 2/4/2016 - Πηγή: Game 2.0

Λιγότερο action και περισσότερο puzzle από το Hitman Absolution, το νέο Hitman αποτελεί ένα από τα πρώτα ΑΑΑ παιχνίδια με επεισοδική μορφή. Αν και το μοντέλο των επεισοδίων είναι αμφιλεγόμενο, η Io-Interactive υπόσχεται ένα παιχνίδι που θα εξελίσσεται, θα μεγαλώνει και θα βελτιώνεται συνεχώς.

Το πρώτο επεισόδιο του Hitman

περιλαμβάνει τον πρόλογο και την πρώτη αποστολή του παιχνιδιού. Ο πρόλογος διαδραματίζεται 20 χρόνια πίσω, στο μυστικό κέντρο εκπαίδευσης της ICA (International Contract Agency), όπου ο Agent 47 στρατολογείται και ξεκινάει την... καριέρα του, ενώ το κύριο μέρος του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα του Hitman Absolution. Ο πρόλογος έχει δύο σύντομες εισαγωγικές αποστολές που λειτουργούν ως tutorial, ενώ πρώτη κεντρική αποστολή είναι σε μια επίδειξη μόδας στο Παρίσι και μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες. Η κάθε αποστολή ολοκληρώνεται με διαφορετικούς τρόπους, με τα διάφορα challenges να σας ανταμείβουν για κάθε τι καινούριο που δοκιμάζετε επιτυχώς.

Ο κόσμος γύρω σας είναι “ζωντανός” και ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τα σχέδια που έχετε εσείς. Καλεσμένοι κάνουν συζητήσεις που είτε στην πορεία σας φαίνονται χρήσιμες, είτε έχουν να κάνουν με απλά κουτσομπολιά, οι στόχοι σας κάνουν τις βόλτες τους χωρίς να επηρεάζονται από το αν προλάβετε να φτάσετε στο διακόπτη του πολυελαίου που θέλετε να τους φέρετε στο κεφάλι ή όχι, και οι σερβιτόροι σας αφήνουν να φτιάχνετε δηλητηριώδεη ποτά ανενόχλητοι αρκεί να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα. Καθώς το inventory είναι χωρητικότητας 64 αντικειμένων, μη φοβάστε να αρπάξετε ό,τι προτομή, κατσαβίδι ή κέρμα βρεθεί στο δρόμο σας. Αν και η συλλογή παντός είδους αντικειμένων είναι διασκεδαστική, ίσως να μην είναι πολύ εύκολη η περιήγηση στο κυκλικό inventory σε μελλοντικές αποστολές. Όπως στα προηγούμενα Hitman, από το inventory εξαιρούνται τα μεγάλα όπλα, όπως αυτόματα και τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, που δεν μπορείτε να κρύβετε αλλά τα κουβαλάτε στον ώμο, αν και το να τρέχετε στους διαδρόμους πλέον δεν θεωρείται ύποπτο.

O πρόλογος του παιχνιδιού παρουσιάζει το ξεκίνημα της καριέρας του Agent 47.

Φυσικά, βασικό ρόλο σε κάθε αποστολή έχουν οι μεταμφιέσεις, η κατάλληλη επιλογή εξοπλισμού και οι προσεκτικές κινήσεις μέσα στο χώρο. Μια ευχάριστη έκπληξη που έρχεται σε αντίθεση με το Absolution, είναι ότι δεν σας ανακαλύπτουν όλοι όσοι έχουν την ίδια αμφίεση με τη δική σας, κάτι που δίνει ευελιξία στις μεταμφιέσεις και κάνει τις αλλαγές ρουχισμού ιδιαίτερα διασκεδαστικές. Εκτός του ότι όσοι μπορούν να σας αναγνωρίσουν έχουν έναν κύκλο επάνω από το κεφάλι τους, έχετε αρκετά δευτερόλεπτα στη διάθεσή σας για να απομακρύνεστε από αυτούς χωρίς να σημάνει συναγερμός. Πριν από κάθε αποστολή ετοιμάζετε το σχέδιο δράσης, επιλέγοντας τον αρχικό εξοπλισμό, ρουχισμό και σημείο εισόδου, με περισσότερα unlockables να γίνονται διαθέσιμα όσο περισσότερα challenges φέρνετε εις πέρας. Δυστυχώς οι χρόνοι φόρτωσης πριν από μια μεγάλη αποστολή είναι αρκετά μεγάλοι.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα δημιουργίας δικών σας αποστολών που μπορείτε να μοιράζεστε με άλλους παίκτες, αν και σε αυτό το σημείο είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχει η επιλογή φιλτραρίσματος αποστολών που έχουν δημιουργήσει άλλοι παίκτες, αλλά μόνο η περιήγηση στις σελίδες της επιλογής latest contracts. Ίσως αυτό να αλλάξει στο μέλλον, όσο αυξάνεται και ο αριθμός διαθέσιμων χαρτών και το φιλτράρισμα θα είναι απαραίτητο για πολλούς. Το πολυδιαφημισμένο “ζωντανό” περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι τα escalation contracts και elusive targets. Τα escalation contracts είναι αποστολές που σταδιακά γίνονται πιο δύσκολες και δεν σας επιτρέπουν να σώζετε σε κανένα σημείο κατά τη διάρκειά τους. Για παράδειγμα, σας ζητείται να σκοτώσετε ένα στόχο ντυμένοι στρατιώτες, όμως στο επόμενο επίπεδο δυσκολίας πρέπει να σκοτώσετε δύο στόχους με πιστόλι ντυμένοι στρατιώτες και να διαρρήξετε ένα χρηματοκιβώτιο. Το ότι δεν μπορείτε να σώζετε σημαίνει ότι δύσκολα αποφεύγετε την επανάληψη ολόκληρης της αποστολής από την αρχή εξαιτίας κάποιου χαζού λάθους ή αφηρημένης κίνησης. Oι δε elusive targets είναι διάφοροι στόχοι που εμφανίζονται προσωρινά στο παιχνίδι, πχ για μόλις 48 ώρες.

Ο χειρισμός, παραμένοντας στα γνωστά επίπεδα της σειράς, είναι απλός και εύχρηστος, με αρκετές προαιρετικές επιλογές να κάνουν την εμπειρία πιο ρεαλιστική, όπως η αφαίρεση του χάρτη και η απενεργοποίηση των “opportunities”, που χρησιμεύουν ως hints για την πιο εύκολη και πιο γρήγορη ολοκλήρωση της αποστολής. Το να ξέρετε πού ακριβώς πρέπει να πάτε για να βρείτε την απαραίτητη στολή σωματοφύλακα ή το πού ακριβώς είναι τοποθετημένος ο ασύρματος μπορεί να τα κάνουν όλα πιο εύκολα, αλλά αφαιρούν στοιχεία ρεαλισμού και κυρίως στοιχεία “πραγματικού” Hitman, οπότε είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με όσο το δυνατόν περισσότερα απενεργοποιημένα hints. Από τα αρνητικά του τίτλου είναι η σχεδόν απαραίτητη σύνδεση στο internet, καθώς όλα τα challenges και unlockables ανανεώνονται αυτόματα online. Όταν για οποιονδήποτε λόγο αποσυνδέεστε, τότε η αποστολή σταματάει και επιστρέφετε στο κεντρικό μενού δίχως να μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό. Το παιχνίδι εξελίσσεται και offline, όμως σε αυτή την περίπτωση κανένα challenge δεν καταγράφεται ούτε ξεκλειδώνει. Από τη στιγμή που μια κύρια αποστολή μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες (ανάλογα με τη διάθεσή σας για εξερεύνηση) καταλαβαίνετε πόσο “επικίνδυνη” μπορεί να είναι μια αποσύνδεση από το internet και πόσα challenges μπορείτε να χάσετε για το τίποτα.

Στυγνός εκτελεστής και ενίοτε μοντέλο.

Τα γραφικά είναι φωτεινά, υψηλής λεπτομέρειας και πολύ ευχάριστα στο μάτι, αν και οι δύο εισαγωγικές αποστολές δεν παρουσιάζουν κάτι το αξιοσημείωτο. Το animation κυλάει ομαλά, είτε τρέχετε είτε ανακατεύεστε μέσα στο πλήθος, και το frame rate μένει σταθερό. Ένα ενοχλητικό προβληματάκι που είναι ικανό να σας κάνει να αποτύχετε στην αποστολή σας έχει να κάνει με τις πόρτες: για να κλείνουν πρέπει να στέκεστε σχεδόν ακριβώς στην μέση τους, αλλιώς γίνεστε το εμπόδιο που τις κάνει να ξανανοίγουν. Έτσι, αν κρύβετε κάποιον ζαλισμένο μέσα στο δωμάτιο με τα καθαριστικά και την ώρα που προσπαθείτε να κλείσετε την πόρτα περάσει οποιοσδήποτε απ' έξω τότε πρέπει να επαναλάβετε. Βέβαια, όσο περισσότερο παίζετε, τόσο πιο γρήγορα το συνηθίζετε αυτό το θέμα, αλλά μπορούσε να απουσιάζει εντελώς.

Το Hitman καταφέρνει να σας κρατάει καθηλωμένους όσο διαρκεί η κάθε αποστολή και σας δίνει κίνητρο να ξαναπαίζετε κάθε επίπεδο χάρη στον ζωντανό κόσμο του. Η επεισοδική μορφή του είναι ένα θέμα και είναι πραγματικά κρίμα ότι κάθε φορά πρέπει να περιμένουμε ένα μήνα για την κυκλοφορία του επόμενου επιπέδου/επεισοδίου. Όλα τα επεισόδια θα έχουν βγει μέχρι το φθινόπωρο του 2016, ενώ το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο σε δίσκο τον Ιανουάριο του 2017. Πάντως, αν είστε φαν της σειράς μη διστάσετε να ασχοληθείτε με το Hitman ή και να το πληρώσετε ολόκληρο από τώρα.

To κανονικό review του Hitman με θετικά/αρνητικά, βαθμολογία κτλ, θα γίνει όταν βγουν όλα τα επεισόδια.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Io-InteractiveΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:Ψηφιακό, δίσκος (CD Media)ΕΙΔΟΣ:ΑctionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://hitman.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/3/2016 (πρώτο επεισόδιο), Ιανουάριος 2017 (δίσκος)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα