Trackmania Turbo

To Trackmania από το 2003 παραμένει πρωτίστως υπόθεση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με εξαίρεση τις «αναιμικές» κυκλοφορίες των Trackmania Wii και Trackmania DS/Turbo DS, το franchise δεν «χτύπησε» ποτέ τους μεγάλους παίκτες Xbox 360 και PS3. Με νέο publisher στο πλευρό της (Ubisoft), η Nadeo εξισορροπεί την κατάσταση μεταφέροντας το νέο μέλος Trackmania Turbo

σε Xbox One/PS4. Και η νέα προσθήκη είναι εξίσου απολαυστική και διαθέτει το στίγμα κατατεθέν που περιμένουμε από την σειρά.

Στην περίπτωση που δεν έχετε δει στο παρελθόν κάποιον προγενέστερο τίτλο, τα Trackmania προσφέρουν μια ξεχωριστή racing εμπειρία, με σύντομες πίστες γεμάτες σλάλομ, κοφτές στροφές, εξωφρενικά άλματα και τεράστια εναέρια δαχτυλίδια που παρακάμπτεται η βαρύτητα. Φανταστείτε το Trials της Red Lynx σε τέσσερις τροχούς. Δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τον χαρακτηρισμό του εξομοιωτή.

Στο Turbo ειδικά, μέχρι και η παρουσίαση παραπέμπει σε arcade racing της δεκαετίας του 90’ – οι προηγούμενες γενιές σίγουρα θα κατακλυστούν από αναμνήσεις που θα ξυπνήσουν εικόνες από Ridge Racer και Daytona USA. Είναι ξεκάθαρος ο (σκόπιμα) αναχρονιστικός χαρακτήρας με περιοχές που έχουν ξεπηδήσει από racing της SEGA με το κλασσικό μοτίβο: έρημος-τροπικό-στέπα, διαδρομές που θυμίζουν στήσιμο matchbox και σημεία checkpoints από όπου ξεκινάτε σε περίπτωση ανατροπής. Μέχρι και τον αχώνευτο εκφωνητή με τις cheesy ατάκες που σχολιάζει τις αποτυχίες και τα τρακαρίσματα σας επανέφεραν από το χρονοντούλαπο.

Για να εξηγηθούμε πάντως, στα Trackmania αγωνίζεστε απέναντι στο χρονόμετρο και για κάθε πίστα από τις 200 του campaign υπάρχουν τρία μετάλλια προς κατάκτηση, κάθε ένα αντιστοιχισμένο σε συγκεκριμένο χρόνο. Υπάρχουν 5 επίπεδα δυσκολίας που εκτείνονται σε 50 events ανά περιοχή. Οι τέσσερις περιοχές (Lagoon, Valley, Canyon, Stadium) ίσως να σας φαίνονται λίγες αλλά το πλήθος των assets και των ξεχωριστών layouts που συναντάτε, αφήνουν την εντύπωση μεγαλύτερου εύρους επιλογών.

Αυτό που μας ξένισε λίγο είναι ο περιορισμός στο να τρέξετε με ότι όχημα θέλετε ανεξάρτητα από την περιοχή της διαδρομής. Στο Canyon τρέχετε με ένα αγωνιστικό Nascar, στα Lagoon/Valley με δύο buggy που διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης και στο Stadium με ένα μονοθέσιο F1. Παρόλη την arcade φιλοσοφία του τίτλου, κάθε όχημα κινείται ξεχωριστά, διαθέτει διαφορετική συμπεριφορά στις στροφές και αλλάζει η τελική ταχύτητα/επιτάχυνση του. Σε συνάρτηση με την σταδιακά αυξανόμενη δυσκολία των διαδρομών και την ευαισθησία του χειρισμού, θα πρέπει να είστε απόλυτα ακριβείς σχετικά με την επιτάχυνση σας, την θέση σας στον δρόμο και το πώς τοποθετείστε στις ράμπες. Τυχόν λάθος γωνία σας βγάζει εκτός πορείας, ενώ αν δεν έχετε αρκετή ροπή σε ανάποδο loop πολύ απλά θα βρεθείτε στο κενό.

Το campaign θα σας ζορίσει αρκετά (δεδομένου ότι σε κάθε πίστα υπάρχει και ένα τέταρτο, κρυφό μετάλλιο που αν το κερδίσετε σας απονέμεται ο τίτλος trackmaster) αλλά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως εισαγωγή προτού μπείτε στα βαθιά του multiplayer.

Βέβαια η συνταγή παραμένει αναλλοίωτη – πάλι παίζετε ενάντια στο ρολόι- αλλά μεταφέρεστε σε public rooms που υποστηρίζουν περισσότερα από 100 άτομα με τα οποία συναγωνίζεστε ταυτόχρονα για τον καλύτερο χρόνο. Φυσικά δεν περιορίζεστε στις πίστες του campaign, αντιθέτως μπορείτε να τρέξετε σε custom διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί στον παρεχόμενο track editor (περισσότερα για αυτό αργότερα) ενώ σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε μόνο με τους φίλους σας μπορείτε να κάνετε ιδιωτικό το δωμάτιο σας. Παρόλο που δεν είναι ασύγχρονη η επικοινωνία στον server και όλοι οι οδηγοί παίζουν την ίδια στιγμή, βλέπετε μόνο το στίγμα τους (ghost cars) και δεν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ τους. Πολύ συχνά θα μπαίνετε στον πειρασμό να ακολουθείτε την γραμμή οδήγησης τους μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι τελικά βγαίνουν εκτός πορείας παρακάτω!

Βεβαίως το Trackmania διαθέτει και local multiplayer που υποστηρίζει splitscreen τεσσάρων παικτών, χωρίς σπασίματα και frame drops. Η Nadeo όμως χρυσώνει το χάπι προσφέροντας και παραλλαγές στα προσφερόμενα modes. Ανάμεσα τους βρίσκουμε τα HotSeat (ένα χειριστήριο και ο καθένας παίζει με την σειρά του έχοντας συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης), το Arcade (τίποτε εξεζητημένο, απλά διαθέτει ένα τοπικό leaderboard στο οποίο μπορείτε να εισάγετε τα αρχικά σας) και το παράξενο Double Driver όπου το παιχνίδι υπολογίζει σήματα από δύο DualShock που χειρίζονται ισάριθμοι παίκτες και βγάζει τον μέσο όρο για να κινήσει το όχημα σας. Π.χ. αν στρίβουν τους αναλογικούς σε αντίθετη κατεύθυνση, το όχημα πηγαίνει στην ευθεία. Αρκετά διασκεδαστικό mode που είναι διαθέσιμο και στο campaign.

Ο προαναφερθείς level editor πιθανότατα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των βετεράνων της σειράς – προσφέρει όμως και μια «κομμένη», beginner έκδοση με περιορισμένη λειτουργικότητα που είναι εύκολη στην χρήση. Για τους ανυπόμονους, υπάρχει και ο random generator που φτιάχνει αυτόματα μια καινούργια πίστα προς άμεση κατανάλωση. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν, με διαδρομές που διατηρούν το υψηλό επίπεδο του campaign.

Συνοψίζοντας, το Turbo αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στην σειρά και ιδανική γνωριμία με τον κόσμο του Trackmania. Η αίσθηση της ταχύτητας είναι εξαιρετική, ο σχεδιασμός των διαδρομών πολυποίκιλος και υποδειγματικός και ο χειρισμός παραμένει εύκολος και απαιτητικός συνάμα. Αν ψάχνετε για το επόμενο ανταγωνιστικό racing, η αναζήτηση σας μόλις τελείωσε.

The post Trackmania Turbo appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα