Xcom 2: War of the Chosen Review

Κάποιος Κάρολος Μαρξ κάποτε είχε πει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία, την επόμενη σαν φάρσα. Χωρίς να μας αφορούν πάρα πολύ οι μετενσαρκωσεις της ιστορίας εγώ οπωσδήποτε χαίρομαι που αυτή επαναλαμβάνεται και με το Xcom 2. Μετά την απροσδόκητη κυκλοφορία του στις κονσόλες, εμπλουτίζεται με ένα βαρβάτο expansion, το War of the Chosen, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με το προηγούμενο Xcom και το Enemy Within expansion του. Το ζήτημα προφανώς

είναι αν, πέρα από το timing, το War of the Chosen έχει και την ποιότητα του Xcom 2.

Εν τάχει, στο Xcom 2 οι εξωγήινοι Elders και τα πιόνια τους, οι Advent, είχαν καταλάβει πλήρως τον πλανήτη Γη και η ομάδα Xcom απέμεινε να είναι παρά μόνο μία σπίθα αντίστασης χωρίς σπουδαία επιτυχία. Για άλλη μία φορά αναλαμβάνατε τα ηνία της ομάδας ως ο Commander με στόχο σταδιακά να αποδυναμώσετε τους εξωγήινους πριν ολοκληρώσουν το μυστηριώδες Project Avatar που θα σήμαινε και την ολοκληρωτική και ανεπιστρεπτί υποδούλωση της ανθρωπότητας. Στο War of the Chosen συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, μόνο που αυτή τη φορά, πέρα από το μόνιμο άγχος του Project Avatar, έχετε να αντιμετωπίσετε και τους Chosen, τρεις πανίσχυρους μαχητές των εξωγήινων που έχουν την κακή συνήθεια να εμφανίζονται απροσκάλεστοι στις αποστολές σας, να σας διαλύουν ή σκοτώνουν τους χαρακτήρες και να σας ειρωνεύονται κιόλας.

Για την ακρίβεια, το θράσος αυτό των Chosen είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο στοιχείο του παιχνιδιού. Στα μοντέρνα Xcom, παρόλα τα πολύπλοκα συστήματα base building, το αδυσώπητο RNG, όλους τους στρατιώτες που δημιουργούσατε και εκπαιδεύατε, το στοιχείο της προσωπικής επένδυσης σπάνιζε. Δεν υπήρχε πουθενά εκείνος ο μεγάλος κακός για του οποίου τα καπρίτσια γίνεται όλος ο χαμός (οι Elders ήταν πάντα άφαντοι μέχρι το τέλος) και πρακτικά παίζατε με ενθουσιασμό τα παιχνίδια γιατί το ίδιο το gameplay ήταν, και παραμένει, εκπληκτικό. Οι τρεις Chosen όμως δίνουν στο σενάριο του Xcom 2 έναν διαφορετικό αέρα. Είναι απρόσμενα καλογραμμένοι και πράγματι οι πρωταγωνιστές του expansion.

Αυτή τη σκηνή δεν θέλετε να την δείτε στις αποστολές σας.

Βέβαια, δεν μπορείτε να αφήσετε τους Chosen να αλωνίζουν, να μαθαίνουν στοιχεία για την ομάδα Xcom και να εμφανίζονται από το πουθενά σε ήδη δύσκολες αποστολές για να σας ταράζουν, πρέπει με κάποιον τρόπο να εξοντωθούν. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα factions. Σκεφτείτε τα factions σαν ομάδες που λειτουργούν όπως περίπου η ομάδα Xcom και έχουν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τη συντριβή των Chosen και σε ένα δεύτερο επίπεδο, των Elders. Υπάρχουν τρία factions με διαφορετικά χαρακτηριστικά: οι Reapers, φίλοι της σκιάς και των snipers, οι Skirmishers, αποσχισμένοι εξωγήινοι που για κάποιον λόγο θέλουν να δουν νεκρούς τους πρώην αφέντες τους και οι Templars που λατρεύουν την ψιονική ενέργεια. Αυτές συνδέονται τρόπον τινά με την ομάδα Xcom και σας παραχωρούν (αρχικά) έναν στρατιώτη τους για να χρησιμοποιείτε στις αποστολές.

Αναμενόμενα, οι στρατιώτες των τριών factions λειτουργούν αρκετά διαφορετικά από τους δικούς σας. Η Dragunova των Reapers είναι μια sniper που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις παγίδες και τις ενέδρες. Ο Mox των Skirmishers είναι το πολυεργαλείο της υπόθεσης αφού είναι σπουδαίος για υποστηρικτικό ρόλο, ενώ μπορεί και ταξιδεύει πιο εύκολα στην πίστα με το γάντζο του. Τέλος, ο Saito των Templars χρησιμοποιεί την ψιονική ενέργειά του για ένα μεγάλο έυρος melee ή μη επιθέσεων. Φυσικά, κάθε “ξένος” στρατιώτης έχει το δικό του skill tree από δυνάμεις που ξεκλειδώνονται με τις κλασικές προαγωγές ενώ, φυσικά, μπορεί να προστεθούν και άλλοι στρατιώτες από κάθε ομάδα, αν έχετε καλές σχέσεις μαζί της. Ναι, ο ρόλος των factions δεν αφορά αποκλειστικά κάποιους πιο εξωτικούς στρατιώτες αλλά μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους σε κάποιες κρυφές αποστολές που συμβαίνουν στο παρασκήνιο.

Αυτό λειτουργεί απλά: ορίζετε ποια κρυφή αποστολή θέλετε να κάνετε (με άλλα λόγια, ποιο bonus σας είναι πιο απαραίτητο), ορίζετε και ποιοι στρατιώτες θα την εκτελέσουν (με άλλα λόγια, ποιοι δεν θα σας λείψουν για τις μέρες που δεν θα είναι διαθέσιμοι) και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η αποστολή από μόνη της, βελτιώνοντας στην πορεία και τη σχέση σας με την ομάδα της οποίας την αποστολή διαλέξατε. Κάνοντας έναν μικρό κύκλο, επιστρέφω στους Chosen αφού με τούτο τον τρόπο, τις κρυφές αποστολές δηλαδή, καλείστε να μάθετε πληροφορίες για αυτούς με απώτερο στόχο να βρείτε το αρχηγείο τους και να αναμετρηθείτε μαζί τους στην έδρα τους και να τους ξεκάνετε, σε τρεις καταπληκτικά δύσκολες και ευφυείς πίστες.

Ο γάντζος του Mox είναι... ιδιαίτερα χρήσιμος.

Η συνάρτηση που συνδέει τα factions με τους Chosen δίνει, λοιπόν, στο expansion έναν άερα νέου παιχνιδιού. Πράγματι, μετά από κάποιες ώρες gameplay αντιλαμβάνεστε πως ο κεντρικός άξονας έχει πλέον μετατεθεί από το Project Avatar στο τί συμβαίνει με τους Chosen. Αυτοί ορίζουν λίγο πολύ τις κινήσεις σας και όποια πρόοδος συμβαίνει στις αποστολές του Avatar συμβαίνει μάλλον επειδή πρέπει να γίνει και αυτή. Το προβληματικό στην μέχρι τώρα ευχάριστη κατάσταση είναι πως τα factions εν τέλει καταλήγουν εργαλειακά για τις ανάγκες της ομάδας Xcom. Ενώ αρχικά στο παιχνίδι εξερευνάται κάπως η έχθρα των Reapers με τους Skirmishers, αυτή ξεχνιέται πολύ γρήγορα, ενώ δεν ξέρουμε βασικά τίποτα για τους Templars. Οι στρατιώτες στην ώρα της μάχης δεν πετάνε σχόλια α λα Dragon Age: Inquisition που θα συμπλήρωναν όμορφα την προσπάθεια του world building, ούτε προσφέρονται κανονικές αποστολές που θα έδιναν μια ιδέα για τη φύση και την δομή των άλλων ομάδων. Το εντελώς περίεργο είναι πως στο τέλος του παιχνιδιού, αν έχετε καλές σχέσεις με τα factions, παίζει μία σκηνή που υπονοεί διάφορα για κάθε ομάδα τόσο για το παρελθόν της όσο και για το μέλλον της σε κάποιο επόμενο παιχνίδι Xcom ίσως.

Από την άλλη πλευρά, το War of the Chosen ασχολείται και με κάποιες βελτιώσεις στο αρχηγείο της ίδια της Xcom. Ως επί το πλείστον, η λογική επέκτασης και πρόοδου είναι η ίδια. Έχει προστεθεί απλά ένα επιπλέον facility, το Resistance Ring που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τη σχέση σας με τα factions, ενώ ο Dr. Shen (ο αρχιεπιστήμονας που μελετάει τους εξωγήινους) εμπνέεται κατά καιρούς με διάφορες ίδεες που πρακτικά σημαίνει πως κάποιες μελέτες του γίνονται πολύ γρηγορότερα. Εδώ να σημειώσω πως παρότι οι μελέτες αυτές συμβαίνουν νωρίτερα, το expansion διαρκεί αρκετά παραπάνω από το αρχικό Xcom 2. Γι αυτούς που γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο χρόνος στο παιχνίδι, μέχρι τον Ιούλιο είχα ολοκληρώσει το playthrough του βασικού παιχνιδιού, τώρα έφτασε Νοέμβριος.

Η ψιονική ενέργεια του Saito θυμίζει κάτι από Halo.

Η έταιρη σημαντική προσθήκη στο αρχηγείο είναι η δυνατότητα να συνασπιστούν δεσμοί μεταξύ των στρατιωτών, τόσο της Xcom όσο και των άλλων factions. Εδώ μη φανταστείτε γάμους και βίους ανθόσπαρτους α λα Fire Emblem, μα μία μορφή τυπικής φιλίας που ξεκλειδώνει κάποιες έξτρα βοηθητικές δυνατότητες μεταξύ δύο μονάδων. Η συνοχή λοιπόν που αποκτούν δύο στρατιώτες όταν εκτελούν από κοινού τις κανονικές αποστολές μεταμορφώνεται εν καιρώ σε δεσμό που έχει τρία επίπεδα. Ανάλογα με το βάθος του επιπέδου γίνονται και πιο σημαντικές οι δυνατότητες που ξεκλειδώνονται και εκείνες του τελευταίου επιπέδου είναι πράγματι αξιοσημείωτες. Και ένα ακόμα νέο στοιχείο του expansion είναι πως την όλη πρόοδο στον δεσμό δύο στρατιωτών (ή την επιτυχία στις αποστολές) μπορείτε να την γιορτάσετε δημιουργώντας εικονικές αφίσες μέσα στο παιχνίδι, μια φαινομενικά αχρείαστη προσθήκη που έχει όμως την πλάκα της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την παραμετροποίηση των στρατιωτών.

Όπως το Enemy Within expansion του προηγούμενου Xcom, έτσι και το War of the Chosen expansion του Xcom 2 φέρνει ένα σωρό αλλαγές που του δίνουν ένα σχεδόν ολόφρεσκο χαρακτήρα. Αν έχετε υπομονή να ξεπεράσετε τα κάπως σοβαρά τεχνικά ζητήματα (στο Xbox One τουλάχιστον) όπως συχνά ολοκληρωτικά κρασαρίσματα και αργό loading και ψάχνετε ένα κατά τ’ άλλα σπουδαίο παιχνίδι τακτικής, το Xcom 2: War of the Chosen είναι ακριβώς αυτό.

Οι Chosen είναι καταπληκτικοί εχθροίΟι νέοι στρατιώτες των factions φέρνουν έναν εξωτικό αέρα ανανέωσηςΜεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι χωρίς να πλατιάζειΤα ίδια τα factions δεν εξερευνώνται ποτέ εις βάθοςΣοβαρά τεχνικά θέματα (στο Xbox One τουλάχιστον)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:FiraxisΕΚΔΟΣΗ:2K GamesΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:StrategyΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://xcom.com/war-of-the-chosenHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/8/2017PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα