Star Ocean: The Last Hope - 4K & Full HD Remaster

Η αναβίωση της ελπίδας μέσω βέλτιστων ρυθμίσεων και υψηλού frame rate.

Το Star Ocean: The Last Hope, κατά την αρχική κυκλοφορία του, πίσω στο 2010, ήταν ένας τίτλος που δίχασε την κοινή γνώμη. Αυτό είναι λογικό, εφόσον αναλογιστεί κάποιος τους τίτλους που είχε αναπτύξει το στούντιο της tri-Ace κατά την εποχή του PS2. Για παράδειγμα, το Star Ocean: Till the End

of Time είχε ένα πολύ καλό και ανατρεπτικό σενάριο, το Valkyria Profile 2: Silmeria δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, αφού το υπέροχο setting του το τοποθετούσε στη σκανδιναβική μυθολογία.Οπότε, λογικό ήταν να υπήρχαν υψηλές προσδοκίες από έναν τίτλο Star Ocean. Οι λόγοι που αποθαρρύνθηκε ένα τμήμα του κοινού από το Last Hope ήταν ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και η κλισέ προσωπικότητα που τους συνόδευε, ενώ και το προβλέψιμο σενάριο -σε σχέση με τον προκάτοχό του- δεν βελτίωνε τη συνολική εμπειρία.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ορισμένοι από αυτούς τους κλισέ χαρακτήρες είχαν ανάπτυξη και παρουσίαζαν μια ανθρώπινη πλευρά, το σύστημα μάχης ήταν εξαιρετικό για έναν action-rpg τίτλο, ενώ τα ταξίδια στους διάφορους πλανήτες ήταν ένα μεγάλο θετικό στη συνολική εμπειρία, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να διατηρήσουν ψηλά το ενδιαφέρον σε μια μερίδα του κοινού. Με δεδομένα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καλό είναι να ειπωθεί πως όσοι γοητευτήκαν από την αρχική μορφή του τίτλου, θα χαρούν με τις οπτικές βελτιώσεις της υφιστάμενης -εφόσον μιλάμε για μια επανέκδοσή της. Αντιθέτως, όσοι αποθαρρύνθηκαν, δύσκολα θα στρατολογηθούν εκ νέου ως μέλος στο πλήρωμα του Edge Maverick

Τώρα, για όσους δεν γνωρίζουν καθόλου ή δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το Star Ocean The Last Hope, θα ξεκινήσουμε από την αρχή με το τμήμα της ιστορίας. Το Last Hope αποτελεί prequel των γεγονότων του πρώτου Star Ocean και μας βρίσκει να αναλαμβάνουμε το ρόλο του Edge Maverick, ο οποίος -μαζί με το πλήρωμά του- αναζητά βιώσιμους πλάνητες για την ανθρωπότητα. Ο λόγος που βρίσκεται σε αυτή την αποστολή είναι πως το έτος 2064 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο έγινε χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το κλίμα της Γης και να οδηγήσει όσους επέζησαν από το συγκεκριμένο ολοκαύτωμα σε δημιουργία υπόγειων πολιτισμών. Έτσι, λοιπόν, το έτος 2087 άρχισε η σκέψη για τη μετεγκατάσταση της ανθρωπότητας σε έναν άλλον πλανήτη.

Αρχικά, το σενάριο του Last Hope παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον εφόσον, όπως προμηνύει η ιστορία του, θα ταξιδέψουμε σε διαφόρους πλανήτες, οι οποίοι θα εξερευνηθούν για την καταλληλότητά τους. Όμως, αυτή η υλοποίηση διαταράσσεται επειδή αρκετοί σύντροφοι που θα στρατολογήσει ο Edge στο ταξίδι αυτό έχουν εντόνως κλισέ χαρακτηριστικά, τα οποία αφενός θα επηρεάσουν τη ροή της ιστορίας, και αφετέρου δεν θα δημιουργήσουν κάποια έκπληξη στον παίκτη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα προβλέψιμο και γραμμικό σενάριο.

Ωστόσο, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας μας απαρτίζεται από χαρακτήρες με αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως η παιδική φίλη του ήρωά μας, Reimi η οποία τον συνοδεύει παντού (όπως γινόταν και με τη Sophia στην περίπτωση του Till The End of Time), υπάρχουν και ορισμένοι χαρακτήρες που έχουν εξαιρετική ανάπτυξη μέσω του σεναρίου εφόσον αποδίδεται και μια ανθρώπινη πλευρά μέσω των γεγονότων του τίτλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το "δέσιμο" του παίκτη με ορισμένους χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα, τα ιαπωνικά voice overs και η μουσική στηρίζουν αρκετά τον τίτλο. Η δομή του κάθε πλανήτη, αν και προσφέρει μεγάλες εκτάσεις προς εξερεύνηση, κυμαίνεται στα γραμμικά-γνώριμα όρια που έχουμε δει και σε άλλους τίτλους της σειράς.

Ο χάρτης μάς συνοδεύει καθώς εξερευνούμε για να βρούμε τον επόμενο στόχο. Στον κάθε πλανήτη, εκτός του ότι έχουμε την εξέλιξη του σεναρίου, η οποία αναπτύσσεται με την εύρεση κάποιου πολιτισμού και το προβλημα το οποίο αντιμετωπίζει, έχουμε και τις γνώριμες, εχθρικές μονάδες να περιπλανιώνται στο χώρο. Όταν "πέσουμε" επάνω τους, ξεκινά η διαδικασία της μάχης, στην οποία συμμετέχουν μέχρι τέσσερις χαρακτήρες. Η μάχη στη νέα έκδοση διατηρείται στα γνωστά, εξαιρετικά επίπεδα της πρωτότυπης, με το γνώριμο γρήγορο ρυθμό της, την εναλλαγή χαρακτήρων ή την εκτέλεση εντολών (σε περίπτωση που η A.I. δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας), ενώ δεν απουσιάζει και η εκάστοτε ειδική ικανότητα, που συνδέεται σε διάφορα κουμπιά ώστε να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δυνατές επιθέσεις που έχουν ως κόστος τους MP πόντους μας.

Επίσης, υπάρχει και η μπάρα "rush", η οποία βελτιώνει τις αμυντικές και επιθετικές ικανότητες αναλόγως με το πώς θα την αξιοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση. Ακόμη, έχουμε και την ευχάριστη και εύχρηστη επιλογή της αντεπίθεσης (Blindside). Μέσω αυτής, όταν αποφύγουμε τον εχθρό την κατάλληλη στιγμή, αποδίδεται ένα όμορφο animation σε αργή κίνηση, το οποίο προβάλει το χαρακτήρα και την κίνηση του, μέχρι να βρεθεί πίσω από τον εχθρό -στο τυφλό του σημείο. Με αυτόν τον τρόπο μάς παρέχεται η δυνατότητα να εξαπολύσουμε ισχυρές επιθεσεις στο τρωτό σημείο του εκάστοτε αντιπάλου. Λειτουργική είναι και η κάμερα στο τμήμα της μάχης (σε αντίθεση με την κάμερα του κόσμου, όπου αντιμετωπίζουμε προβλήματα στους κλειστούς χώρους), στην οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε το ύψος που θα έχει ώστε να βλέπουμε στο εύρος που επιθυμούμε.

Η τροποποίηση χαρακτήρων σε θέμα εξοπλισμού και εκμάθησης ικανοτήτων γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή, ο εξοπλισμός πανοπλίας και όπλων βρίσκεται στα διάφορα καταστήματα ανά πλανήτη, οι καινούριες ικανότητες μαθαίνονται με την άνοδο των επιπέδων κάθε χαρακτήρα ή με την εύρεση διαφόρων εγχειριδίων που ανακαλύπτουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Στο τεχνικό κομμάτι, που αφόρα το Full HD Remaster και 4K τμήμα, συναντάμε αρκετές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη βέλτιστη ποιότητα στο οπτικό αποτέλεσμα, όπως τη ρύθμιση σκίασης, το depth of field, την ποιότητα των textures και άλλα, τα οποία βελτιώνουν από μόνα τους αρκετά το παιχνίδι και αποδίδουν μια διαυγή-καθαρή εικόνα στην οθόνη μας.

Όπως είναι λογικό (για τη δύναμη του PS4 Pro) αν ρυθμίσουμε αυτές τις επιλογές στο βέλτιστο και τοποθετήσουμε την ανάλυση της εικόνας σε native 4K επίίπεδο, σίγουρα θα αποκτήσουμε ένα πολύ καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, που όμως θα επιφέρει κόστος στο frame rate. Οπότε, πρέπει να καταφύγουμε στις γνώριμες ρυθμίσεις αυξομείωσης ώστε να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα για τα γούστα μας -όμως και πάλι το παιχνίδι δύσκολα θα "κλειδώσει" σταθερά στα 60 fps. Για να επιτευχθούν τα 60 fps στο μεγαλύτερο μέρος του τίτλου, η μείωση της ανάλυσης στα 1080p αποτελεί μονόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση και το frame rate στην υφιστάμενη έκδοση είναι στοιχεία κατά πολύ βελτιωμένα από το αρχικό υλικό, εφόσον εκεί είχαμε 30 fps κατά την περιήγησή μας στο χάρτη και 60 fps (με ορισμένα slowdowns) στο τμήμα της μάχης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα προβλήματα των φωτισμών και του aliasing από το αρχικό παιχνίδι έχουν εξαλειφθεί πλήρως στο remaster.

Τέλος, επιλογές βελτίωσης εικόνας και διάφορες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο απλό PS4, με τη διάφορα πως οι επιλογές απεικόνισης είναι μεταξύ των αναλύσεων 720p & 1080p, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται μια ικανοποιητική ποιότητα εικόνας και σταθερός ρυθμός των καρέ. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις αυτές είναι αρκετά ευπρόσδεκτες, αφού αποδίδουν ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα, που όμως σε περιπτώσεις θυσιάζει (όπως είναι φυσικό) το frame rate. Ολοκληρώνοντας, το Star Ocean The Last Hope 4K & Full HD Remaster αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για όσους ευχαριστήθηκαν την αρχική έκδοση και για όσους αναζητούν έναν ακόμη καλό JRPG τίτλο αφού μέσα από αυτό το remaster θα τον βιώσουν στη βέλτιστη μορφή του.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4
Keywords
Τυχαία Θέματα