Warhammer 40.000: Eternal Crusade Review

Για να μην κρατάω κανέναν σε αγωνία, το Warhammer 40.000: Eternal Crusade είναι χάλια. Ίσως το χειρότερο παιχνίδι του 2016 και σίγουρα η μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς, ακριβώς μετά από το No Man's Sky. Και τώρα που όλοι, μαζί με εμένα που το γράφω, διάβαζουμε το review, ας εξηγήσω γιατί είναι ένα τόσο μεγάλο φιάσκο.

Η πλοκή του παιχνιδιού, είναι η κλασική πλοκή που υπάρχει σε κάθε Warhammer. Δηλαδή δεν υπάρχει και βασίζεται στο lore της σειράς, το οποίο δεν χρειάζεται ανάλυση, δεν μου μένουν τόσα χρόνια ζωής για να τα σπαταλήσω έτσι.

Υπάρχουν ορκ και ξωτικά στο διάστημα και μία ανθρώπινη αυτοκρατορία, ρατσισμός, όλοι μισούν ο ένας τον άλλον, καταστροφή σε διαπλανητικό επίπεδο. Απλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι η πλοκή επηρεάζει το gameplay. To Eternal Crusade χωρίζει τους παίκτες σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, factions, από φυλές του διαστήματος. Οπότε μιλάμε για τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στα οποία είναι χωρισμένοι οι παίκτες, χωρίς ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, ο ένας ενάντια στον άλλον. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού βασίζεται στο PvP, παίκτης ενάντιον παίκτη. Yπάρχει λόγος που τα περισσότερα MMO χωρίζουν τους παίκτες σε μόνο δύο στρατόπεδα.

Στις 30 και κάτι ώρες που έπαιξα, περισσότερες από τις μισές πέρασαν με εμένα να κοιτάζω την οθόνη μου και το loading, που παρεπιπτώντος, είναι ότι πιο βαρετό υπάρχει σε loading. Όταν (μετά από δύο ποτήρια ουϊσκι) εμφανίζεται η ευκαιρία για ένα ματς, παρουσιάζονται τα ουσιαστικά προβλήματα που απέτρεψαν αρκετούς από το να αγοράσουν το παιχνίδι. Το κάθε ματς δουλεύει με τον εξής τρόπο: μία ομάδα καλείται να υπερασπιστεί μία περίμετρο για όσο περισσότερο μπορεί, ενώ οι αντίπαλοι προσπαθούν να υπερβούν την άμυνα και να κατακτήσουν την περιοχή/φρούριο/διαστημική φριτέζα. Το παιχνίδι παίζεται σαν shooter τρίτου προσώπου με μηχανισμούς κάλυψης και πολύ κοντά στο στιλ του multiplayer των Uncharted, απλά όχι τόσο καλό και με λιγότερη ελευθερία κινήσεων. Υπάρχουν loadouts με ξεχωριστούς ρόλους, με αυτόματα όπλα ή οπλισμό για μάχες από κοντά (οι οποίες έχουν χάλια χειρισμό, κυριολεκτικά είναι θέμα τύχης αν χτυπάτε κάτι ή όχι), ακροβολιστές, άτομα με jetpacks. Πάνω κάτω οτιδήποτε υπάρχει στο επιτραπέζιο Warhammer 40K, υπάρχει και σαν μονάδα προς επιλογή.

Τέσσερις παρατάξεις ή αλλιώς ο λόγος που αργείτε τόσο πολύ να μπείτε σε ματς.

Βέβαια, επειδή κάθε στρατός έχει ξεχωριστές δυνάμεις και αδυναμίες, τις περισσότερες φορές κάποιος στρατός μπορεί να έχει περισσότερους στρατιώτες από όσους ο αντίπαλος. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς σε ένα MMO, καθώς θα σήμαινε ότι θα έπαιζαν περισσότεροι παίκτες από την μία μεριά και λιγότεροι από την άλλη. Το ξέρω ότι αυτή η φράση φαίνεται περίεργη και είναι, επειδή προσπάθησαν να πάρουν ένα επιτραπέζιο το οποίο παίζεται ανάμεσα σε δύο παίκτες και το “τράβηξαν” έτσι ώστε να συμμετέχουν 80 άτομα ταυτόχρονα.

Yπάρχει και PvE περιεχόμενο, αλλά είναι απλά ομάδες από πέντε παίκτες που μπαίνουν σε ένα υπόγειο και πυροβολούν tyranids, εξωγήινους που μοιάζουν με alien, ενώ πάνε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ανάβουν τα φώτα. Αυτό. Δεν αστειεύομαι, αυτό κάνετε στο PvE. Επίσης υπάρχει ένα talent tree με βαρετές αναβαθμίσεις, στο ύφος του Call of Duty ή άλλων παρόμοιων multiplayer shooter. Το talent tree σας δίνει ελάχιστες επιλογές για να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε και οι αλλαγές που μπορείτε να επιφέρετε είναι αμελητέες, πχ να μειώσετε το χρόνο που χρειάζεται για να ξύσετε την μασχάλη που κρατάει το όπλο κατά μισό δευτερόλεπτο.

Οι developers είχαν υποσχεθεί ότι οι παίκτες θα επικοινωνούν ο ένας με τον άλλον μέσω διαστημοπλοίων, καθώς και ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν σε ποιες περιοχές θα επιτεθούν, έτσι ώστε να υπάρχει κάποιου είδους ανεπτυγμένη στρατηγική πίσω από την κάθε μάχη. Το σχέδιό τους ήταν τέτοιο ώστε ένα μεγάλο μέρος του gameplay να λαμβάνει χώρα πίσω από τις μάχες ή για την ακρίβεια πριν από αυτές. Δυστυχώς, όλα αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στο τελικό προϊόν, το οποίο είναι απλά ένα “απαγχονισμένο” multiplayer shooter όπου δεν μπορείτε να ελέγχετε τίποτα άλλο πέρα από το πόσο καλά τα πάτε στην μάχη. Το Eternal Crusade κοστίζει 50 ευρώ και παρόλο που το πήρα δωρεάν για το review, δε νομίζω ότι οι υπόλοιποι κάτοχοί του είναι τόσο τυχεροί. Και για ένα παιχνίδι χωρίς single-player, που είχε διαφημιστεί με περισσότερα στοιχεία από όσα έχει στην τελική του έκδοση, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αξίζει η αγορά. Σύντομη απάντηση, όχι, δεν αξίζει. Φυσικά, υπάρχουν και microtransactions. Όταν νικάτε, ανταμείβεστε με μονάδες με τις οποίες μπορείτε να αγοράζετε όπλα ή άλλου είδους εξοπλισμό. Αλλά γιατί να χαλάτε χρόνο αν έχετε χρήματα για πέταμα, σωστά; Επειδή ο καθένας μπορεί να πετάξει λεφτά στο μόνιτορ για να αγοράσει όπλα, έτσι ώστε να νικάει σε ένα παιχνίδι που δεν παίζει σχεδόν κανένας.

Τα οχήματα χρησιμεύουν ως κινούμενα spawn points.

Τα γραφικά έχουν τη χειρότερη βελτιστοποίηση που προσωπικά έχω δει ποτέ. Προσπαθώντας να κάνω stream το παιχνίδι σχεδόν έκαψα την μητρική μου. Πράγματα κάνουν clip αριστερά και δεξιά και είναι κατά κύριο λόγο καφετιά, γκρίζα, βαρετά. Τουλάχιστον το voice acting είναι πολύ καλό και πιστό στον τόνο του Warhammer 40K και παρόμοιων παιχνιδιών, με ειδικά τις ατάκες των ork να είναι αρκετά αστείες. Από την άλλη, η μουσική περνάει απαρατήρητη.

Είμαι φαν του Warhammer 40K και παρακολουθούσα το Eternal Crusade από τότε που ανακοινώθηκε, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Τελικά με απογοήτευσε χειρότερα και από τις πρώτες μου σεξουαλικές εμπειρίες. Είναι μία προσβολή πρός τους καταναλωτές, προς τους φαν του Warhammer 40K, προς όλη τη βιομηχανία των videogames. Μην το αγοράσετε, για κανένα λόγο.

Μονάδες και όπλα έχουν μεταφερθεί πιστάΚαλό voice acting με βάση τον τόνο του Warhammer 40KΡηχό, επαναλαμβανόμενο gameplay που άλλα παιχνίδια κάνουν καλύτεραΕλάχιστη εξέλιξη χαρακτήρα και όπλαMicrotransactions που σπάνε τη ροή του παιχνιδιούΠροβληματικά γραφικάΛίγος κόσμοςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), Xbox One, PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Behaviour InteractiveΕΚΔΟΣΗ:Bandai NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco HellasΕΙΔΟΣ:Shooter MMOΠΑΙΚΤΕΣ:MultiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.eternalcrusade.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/9/2016PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα