Sonic Forces Review

Αν υπάρχει ένας χαρακτήρας που θα έπρεπε να είναι άστεγος και να ζει σε χαρτόκουτα εξαιτίας των κακών αποφάσεων της εταιρείας που τον διαχειρίζεται, αυτός είναι ο Sonic. Μετά το εξαιρετικό Sonic Mania, το οποίο μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον του Sonic, έρχεται το Sonic Forces να μας προσγειώσει στην ζοφερή πραγματικότητα και να αποδείξει ότι η Sonic

Team δεν μπορεί να ξεπεράσει την μετριότητα.

Η ιστορία έχει ως εξής: o Robotnik νικάει. Για την ακρίβεια το νέο του υπερόπλο το οποίο έχει να κάνει με το Phantom Ruby (ναι, αυτό του Sonic Mania) είναι ένας νέος super edgy χαρακτήρας από το DeviantArt του 2008 ονόματι Infinite. Mε την ιδιότητά του Infinite να ελέγχει τον χρόνο αλλά και τις διαστάσεις, ο Sonic καλείται να τα βάλει με όλους τους παλιούς του εχθρούς, από τον Chaos του Sonic Adventure, μέχρι τον Zavok του Sonic Lost World. Το τελευταίο ας το αφήσουμε ασχολίαστο, αφού είναι το πρώτο boss του παιχνιδιού και δέρνετε εύκολα και ωραία και δεν σπιλώνετε πολύ τα αυτιά σας και τα μάτια σας με την παρουσία του. Ο Sonic λοιπόν γεύεται την ήττα (σχεδόν ακούω τις επευφημίες τη στιγμή που χάνει τις αισθήσεις του) και ο Robotnik τον παίρνει στο Death Egg για να βγάλει το άχτι του πάνω του με βασανιστήρια (τα οποία είναι off-screen) και εν τέλει, αφού του δείξει την νέα του αυτοκρατορία, να τον πετάξει σαν σκουπίδι στο διάστημα. Υπολογίζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι φίλοι του Sonic –αυτοί που κανένας δεν ζήτησε– έχουν συσπειρωθεί σε οργανωμένη αντίσταση κατά της ρομποτοποίησης του κόσμου τους. Χωρίς τον Sonic, ο Knuckles έχει αναλάβει την οργάνωση. Αν αναρωτιέστε πού έχετε δει αυτό το στοιχείο στην ιστορία, ψάξτε για το παλιό καρτούν Sonic Underground. Παραδόξως, η εν λόγω σειρά κινουμένων σχεδίων είχε καλύτερη ιστορία.

Μέσω του Knuckles λοιπόν γνωρίζετε το νέο χαρακτήρα τον οποίο δημιουργείτε εσείς. Στο παιχνίδι έχετε το νέο σας χαρακτήρα συχνά να κάνει αποστολές μόνος του ή με τον Sonic. Θα αναλύσουμε τα του avatar σας σε λίγο. Οπότε, μετά απο μερικές περιπέτειες και με τον Sonic να ελευθερώνεται σχετικά νωρίς και τον Classic Sonic να έρχεται στον κόσμο του Forces ακόμα νωρίτερα, ξεκινάτε να ξηλώνετε την τυραννία του Eggman σπάζοντάς του όλα τα ρομπότ. Η ιστορία είναι... κλασική Sonic. Το ύφος του παιχνιδιού πάει σε κάτι λίγο πιο σκοτεινό, αλλά ευτυχώς δεν φτάνει την κατάντια του Sonic 2006. Τουλάχιστον έχουν καταλάβει ότι έχουν να κάνουν με καρτούν ανθρωπόμορφα ζώα. Βέβαια δεν είναι και τρομερά παιδιάστικο. Βασικά, ο Sonic είναι στα καλύτερά του όταν τα πράγματα είναι απλά και χαρούμενα. Κακός προφέσορας, σπάσιμο ρομπότ, νίκη.

Το τραγικό είναι ότι το avatar έχει αυτόματο drift, ενώ ο Sonic απλά πέφτει στα χαντάκια.

Το Sonic Forces είναι το τέταρτο παιχνίδι που χρησιμοποιεί το στιλ του Sonic Unleashed. Αυτό σημαίνει ότι οι πίστες του μοντέρνου Sonic έχουν 2.5D περιοχές και το boost είναι σημαντικό στοιχείο τους. Όμως υπάρχουν άλλα δύο στιλ παιχνιδιού, αυτό του Classic Sonic και αυτό του custom χαρακτήρα. Ο Classic Sonic παίζει όπως και στο Sonic Generations, με ελαφρώς χειρότερα physics και φτωχότερο level design. Επειδή είναι ο Sonic του Sonic Mania, έχετε στην διάθεσή σας και το drop dash. Ίσα για να σας θυμίζει οτι υπάρχει ένα άλλο καλύτερο παιχνίδι Sonic που θα έπρεπε να παίζετε αντί γι αυτό εδώ.

Το τρίτο στιλ είναι αυτό του avatar που χρησιμοποιείτε. Ο χαρακτήρας αυτός διαθέτει ένα όπλο, το λεγόμενο wispon. Αυτό το όπλο σας προσφέρει ένα grapple hook το οποίο ο χαρακτήρας το χρησιμοποιεί σαν homing attack, αλλά και αυτόματα όταν χρειάζεται να κάνετε drift. Όμως η βασική χρήση του όπλου είναι για επίθεση αλλά και δευτερεύουσες λειτουργίες. Τα wispons λειτουργούν με wisps και ανάλογα ποιο έχετε κάνει equip, έχει και τις ανάλογες δυνατότητες. Για παράδειγμα, το lighting wispon κατατροπώνει τους εχθρούς με ένα ηλεκτρικό μαστίγιο αλλά και σας προσφέρει το light dash όταν υπάρχουν δαχτυλίδια σε μεγάλες συστοιχίες, το ένα πίσω από το άλλο. Το fire wispon είναι στην ουσία ένα φλογοβόλο αλλά σας επιτρέπει να φτάνετε σε ψηλά σημεία με διαδοχικές προς τα κάτω εκρήξεις. Αυτό προσφέρει μερικές ευκαιρίες να πάρετε εναλλακτικά μονοπάτια, αφού επιλέγοντας διαφορετικό wispon πριν ξεκινήσετε κάποια πίστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δευτερεύουσες λειτουργίες του όπλου για να φτάσετε ξεχωριστά μέρη της πίστας.

Τα ρομπότ είναι τόσο νωχελικά, που σχεδόν νιώθετε άσχημα που τα σπάτε.

Υπάρχουν πίστες όπου παίζετε με τον Sonic και το avatar μαζί, έχοντας έτσι πρόσβαση και στις δυνατότητες του avatar και το wispon, αλλά και στις κινήσεις του Sonic, αφού ελέγχετε τους χαρακτήρες ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα team boost σε συγκεκριμένα προκαθορισμένα σημεία. Όταν παίζετε μόνο με το avatar μπορείτε να καλέσετε και ένα rental avatar απο άλλον παίκτη. Έτσι μπορείτε να εναλλάσσετε τα avatars και να έχετε στην διάθεσή σας δύο διαφορετικά wispon, άσχετα αν το εν λόγω ξένο avatar το παίρνετε τελείως τυχαία. Το σύστημα με το avatar ίσως εν τέλει να είναι το πιο προσεγμένο στοιχείο του Sonic Forces. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέα wispons, ρούχα και αξεσουάρ για τον χαρακτήρα σας, ενώ το γεγονός ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με τις πίστες είναι αρκετά καλό απο μόνο του.

Βέβαια οι πίστες είναι το σημείο όπου χωλαίνει το παιχνίδι. Θυμάστε τις περίπλοκες πίστες του Sonic Generations; Ξεχάστε τις, αφού το Sonic Forces έχει σαφώς πιο απλές και αρκετά πιο μικρές πίστες, σπαρμένες στα τρία στιλ gameplay. Τις περισσότερες φορές μπορείτε απλά να boostάρετε και να περάσετε ολόκληρα μέρη χωρίς να κοιτάξετε δεύτερη φορά. Τα περισσότερα από τα badniks το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σας αιφνιδιάσουν στιγμιαία για να χάσετε μερικά δαχτυλίδια, αλλά ποτέ δεν γίνονται πονοκέφαλος. Κάποια απο αυτά δεν έχουν καν προγραμματιστεί να κουνιούνται. Είναι εκεί απλά είτε για να τα διαλύσετε κάνοντας boost, είτε για να τα χρησιμοποιήσετε για homing attack. Οι πίστες του Classic Sonic είναι επίσης φτωχές ως προς τον σχεδιασμό τους. Ειδικά μετά το Sonic Mani δεν νοείται οι πίστες να είναι τόσο ξερές και τόσο γραμμικές. Ταυτόχρονα, δεν βοηθάνε τα physics. Ο Sonic δεν υπακούει καθόλου στην αδράνεια και δεν διατηρεί την φόρα του όταν τρέχει. Τα spin dash και drop dash δίνουν υπερβολική ταχύτητα, ενώ υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε σε συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται ακρίβεια στα άλματα γιατί ο Sonic δεν έχει σωστή απόκριση.

Ούτε ο παλιός Sonic δεν σώζει την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, οι πίστες είναι σχετικά λίγες, αφού το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ούτως ή άλλως τις παίζετε αρκετές φορές, αφού κατά την διάρκεια του παιχνιδιού εμφανίζονται αποστολές που πρέπει να ολοκληρώσετε ξαναπαίζοντας κάποιες από τις πίστες που έχετε ήδη επισκεφτεί. Αυτά τα missions έχουν να κάνουν κυρίως με το να βρείτε φυλακισμένους φίλους της Αντίστασης μέσα σε κάψουλες κάπου μέσα στις πίστες. Αν πεθάνετε ή βγάλετε την πίστα χωρίς να ολοκληρώσετε την αποστολή, τότε αποτυγχάνετε στο mission και δεν μπορείτε να το ξαναπαίξετε. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα στον χειρισμό, είναι κάτι που έχετε να κάνετε πιο συχνά απ’ ότι θα θέλατε.

Ο Modern Sonic έχει και αυτός τα δικά του προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, το drift που υπήρχε στο Sonic Generations έχει αφαιρεθεί, αλλά δεν έχουν αφαιρεθεί και οι κλειστές στροφές στις πίστες, οπότε εκεί που τρέχετε ωραία και καλά, ξαφνικά βρίσκεστε στο κενό. Ταυτόχρονα, στα 2.5D μέρη των πιστών, ο χειρισμός δεν έχει καθόλου ακρίβεια. Χρειάζεται να κάνετε συγκεκριμένα άλματα και για να τα καταφέρετε πρέπει να παλέψετε με τα περίεργα physics. Πραγματικά, αφού πήραν ένα τόσο μεγάλο μέρος από τον χειρισμό του Generations, γιατί δεν τον αντιγράψανε ακριβώς; Μυστήριο...

Τα bosses που συναντάτε κατά καιρούς είναι αρκετά εύκολα και αρκετά βαρετά. Μπορεί να επιστρέφουν οι παλιοί εχθροί της σειράς Sonic, αλλά εν τέλει δεν παίζετε εναντίον όλων. Για παράδειγμα, ο Chaos από το Sonic Adventure κάνει την εμφάνισή του μόλις σε τρία cutscenes και δεν τον πολεμάτε ποτέ ως boss. Το οποίο είναι περίεργο από τη στιγμή που πολεμάτε τον Zavok του Sonic Lost World, το οποίο είναι ένα σαφώς πιο άγνωστο παιχνίδι Sonic.

Το παιχνίδι έχει εκπληκτικά γραφικά, αλλά δεν φτάνει αυτό.

Εκεί που το Sonic Forces τα πάει καλά είναι ο οπτικοακουστικός τομέας. Πρόκειται για ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι, με τη νέα Hedgehog engine να δείχνει καλή και σταθερή ακόμα και στο απλό PS4. Βέβαια, λόγω της θεματολογίας του παιχνιδιού, η παλέτα χρωμάτων είναι αρκετά πιο σκοτεινή. Παρόλα αυτά όμως δεν λείπουν τα φανταχτερά χρώματα, τα εφέ φωτισμού, τα particles και άλλα ωραία πράγματα. Τo animation των χαρακτήρων, ακόμα και του avatar, είναι επίσης καλό. Βέβαια είναι κρίμα που τα ρομπότ παραμένουν απλοϊκά, τόσο ως προς την κίνηση όσο και ως προς τον σχεδιασμό και την ποικιλία. Ο ήχος είναι εξίσου καλός. Επιστρέφουν τα τραγούδια με στίχους και είναι ικανοποιητικά, άσχετα αν δεν ακούτε καν τι λένε, διότι είστε απασχολημένοι με το να σπάτε τα παιχνιδάκια του Eggman. Αξίζουν πάντως εύσημα για τον ρυθμό, τα φωνητικά και το όλο feel που προσδίδουν στις πίστες. Τους χαρακτήρες ενσαρκώνουν ηθοποιοί που μπήκαν στη σειρά μετά το Sonic Colors, αν και είχαμε καιρό να ακούσουμε Charmy, Vector και Espio, οπότε δεν είμαι 100% σίγουρος ότι είναι οι ίδιοι. Ο Sonic έχει ίσως την καλύτερη αγγλική φωνή. Η καθαρά πιο ενοχλητική είναι του Charmy, με την Amy να ακολουθεί προσπαθώντας να είναι μια καρτούν έκδοση της Oracle από τον κόσμο του Batman.

Αν έχετε την όρεξη να παραβλέψετε τις σημαντικές αδυναμίες του Sonic Forces, μπορείτε να περάσετε καλά μαζί του, τουλάχιστον όσο διαρκεί το campaign. Όμως στην μετά-Sonic Mania εποχή, αρκεί ένα τέτοιο μέτριο παιχνίδι Sonic; Είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε από τη σειρά; Το αν αξίζει να το αποκτήσετε εξαρτάται από την απάντησή σας στην παραπάνω ερώτηση.

Άρτιος τεχνικός τομέαςΤο custom avatar είναι τελικά καλή ιδέαΤα wispons προσφέρουν replayability στις πίστεςΦτωχό level designΑσαφής και ελλειπής χειρισμόςΟι μικροί εχθροί είναι εκεί κυρίως για να τους σπάτεΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sonic TeamΕΚΔΟΣΗ:SegaΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.sonicthehedgehog.com/sonic-forcesHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/11/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
sonic, sonic, εν λόγω, xbox one, team, ruby, super, infinite, adventure, lost, world, boss, egg, νέα, underground, avatar, classic, drift, unleashed, σημαίνει, custom, design, lighting, ηλεκτρικος, light, fire, μυστήριο, hedgehog, engine, ps4, animation, amy, oracle, batman, xbox, switch, site, https, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, νωχελικα, αξεσουαρ, ζωα, ηθοποιοι, ηττα, ηχος, περιεργα, ρουχα, τραγουδια, χρωματα, boss, lost, ps4, αδρανεια, αισιοδοξια, αξιζει, απλα, ασυλο, αυτια, αχτι, βρειτε, γεγονος, γινονται, δαχτυλιδια, διαστημα, δειχνει, εφε, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, ερχεται, εχθροι, ζοφερη, υφος, θυμιζει, κινηση, ματια, μυστήριο, μπορειτε, νικη, ουσια, πονοκεφαλος, προβληματα, ρομποτ, σιγουρος, συγκεκριμενα, σειρα, τρια, φτανει, φωνη, φορα, χειροτερα, avatar, αγνωστο, amy, animation, super, batman, classic, custom, design, drift, adventure, egg, engine, φιλοι, fire, hedgehog, ιδιαιτερα, switch, κακος, light, lighting, infinite, oracle, παιχνιδι, ruby, σημαίνει, site, team, underground, unleashed, world
Τυχαία Θέματα