Pokemon X/Y Review

Κοιτάξτε να δείτε, το 3DS έχει παιχνιδάρες. Απλά αγνοήστε αυτούς που λένε ότι οι εμπειρίες των φορητών παιχνιδιών δε μπορούν να είναι ίδιες με αυτές που προσφέρουν οι κανονικές κονσόλες. Διαφωνώ κάθετα. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι όσο καλά παιχνίδια και να είχε το 3DS, δε θα ήταν μια ολοκληρωμένη φορητή κονσόλα της Nintendo αν δεν έκανε ντεμπούτο σε αυτή μια νέα γενιά Pokemon. Κύριες

και κύριοι, υποδεχτείτε τα Pokemon X και Y.

Βέβαια, το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: πότε ορίζεται μία νέα γενιά Pokemon ως πλήρως ανανεωμένη, ιδίως μετά την ελάχιστα τροποποιημένη γενιά των Black και White; Η τεχνική ανωτερότητα του 3DS σε σχέση με τον προκάτοχό του δίνει απλόχερα τη λύση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Game Freak παραδίδει ένα πλήρως τρισδιάστατο παιχνίδι και δε μιλάω μόνο για τον κόσμο του. Ακόμα και τα ίδια τα Pokemon απεικονίζονται πλέον με τρισδιάστατα μοντέλα και ολοκληρωμένο animation. Σκεφτείτε ένα Colosseum ή ένα XD: Gale of Darkness με την κλασική συνταγή και όλα αυτά στο φορητό. Για εσάς που δεν έχετε παίξει τα εν λόγω παιχνίδια του Gamecube, μπορώ να περιγράψω τις αλλαγές ως εξής: ενώ η δομή των μαχών δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο (τα παιχνίδια Pokemon παραμένουν σκληροπυρηνικά RPG που παίζονται σε γύρους), πλέον, τόσο τα μοντέλα, όσο και οι επιθέσεις απεικονίζονται όπως και σε όλα τα JRPG που κυκλοφορούν στις κονσόλες, χωρίς φυσικά να μπορείτε να ελέγχετε την κίνηση των Pokemon εν μέσω των μαχών, παρά μόνο ποιες επιθέσεις χρησιμοποιούν.

Όμως παρόλη τη διάθεση για αλλαγές, η Game Freak εμφανίζεται συντηρητική σε κάποιες αποφάσεις της. Η κάμερα κατά τις μάχες μεταξύ των Pokemon παραμένει κολλημένη στην προοπτική “πίσω από τον ώμο” κατά κάποιον τρόπο, και αλλάζει μόνο όταν συμβαίνει κάποια επίθεση, ενώ θα μπορούσε να είναι πιο ελεύθερη, όπως στο Colosseum. Όσο για τους μηχανισμούς, αυτοί παραμένουν καρμπόν όπως πάντα: δύο (ή και περισσότερα) Pokemon μπλέκουν σε μάχες, με το καθένα να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μέχρι και τέσσερις κινήσεις. Πρώτα επιτίθεται το πιο γρήγορο από αυτά που βρίσκονται στην αρένα, ενώ η ζημιά που προκαλεί το ένα στο άλλο εξαρτάται από πέντε συνολικά χαρακτηριστικά, δύο για την επίθεση, δύο για την άμυνα (έχουν να κάνουν με το αν η επίθεση γίνεται σώμα-με-σώμα ή από απόσταση) και φυσικά τα HP του κάθε Pokemon.

Επιτέλους τρισδιάστατα μοντέλα!

Η ίδια πίστη στις δοκιμασμένες συνταγές είναι φανερή παντού μέσα στο παιχνίδι. Για άλλη μία φορά έχουμε να κάνουμε με την ιστορία ενός παιδιού που φεύγει από το πατρικό του για να μάθει καλύτερα τα Pokemon, για άλλη μία φορά υπάρχει μία σατανική οργάνωση που θέλει να καταστρέψει τα πάντα, για άλλη μία φορά υπάρχουν οχτώ gym leaders, οι αρχηγοί τρόπον τινά του παιχνιδιού, και μετά, η απόλυτη δοκιμασία, οι Elite 4. Όμως, τούτη τη φορά, το παιχνίδι μου έδωσε την αίσθηση πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ξαναπεί την ιστορία. Σίγουρα, είναι απαραίτητο να την ολοκληρώσετε για να ξεκλειδώσετε όλα τα καλούδια που προσφέρονται, αλλά δεν υπάρχει εκείνο το ψαγμένο και βαθύ σενάριο που είχαν τα Black και White, ούτε δίνεται ποτέ ιδιαίτερη προσοχή στο τί κάνει η Team Flare, οι κακοί δηλαδή, όπως συνέβαινε με τις Team Aqua και Team Magma των Ruby και Sapphire.

Όχι, τώρα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα ίδια τα Pokemon. Καταρχήν, να επισημάνω πως τα X και Y εισάγουν μόλις 69 νέα πλάσματα, αριθμός που φαντάζει πολύ μικρός. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Πέραν το ότι υπάρχουν ήδη εκατοντάδες Pokemon για να ασχοληθείτε, τα νέα μοντέλα τυγχάνει να είναι πολύ καλοσχεδιασμένα και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί των τύπων δίνουν πάτημα για νέες στρατηγικές. Επιπλέον, υπάρχει και η εισαγωγή των Fairy Pokemon, που είναι ένας ολοκαίνουριος τύπος που δημιουργήθηκε για να φέρει τα πάνω κάτω στην ισορροπία του παιχνιδιού. Χωρίς να θέλω να μπω σε ιδιαίτερα τεχνικές λεπτομέρειες, έχω να σχολιάσω πως, ενώ με μια πρώτη ματιά ο νέος αυτός τύπος φαντάζει υπερβολικά δυνατός, η Game Freak παίζει πολύ έξυπνα με τις αδυναμίες και τα προτερήματα του, τόσο, που πολλοί παίκτες τα βρήκαν σκούρα με την αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Μπορείτε να καβαλήσετε κάποια Pokemon σε συγκεκριμένες περιοχές.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η πολυδιαφημισμένη Mega Evolution, η δυνατότητα που έχουν δηλαδή κάποια συγκεκριμένα Pokemon να εξελίσσονται πέρα από τα τυπικά στάδια. Η όλη λογική θυμίζει ελαφρώς Digimon. Στη διάρκεια της μάχης, και εφόσον το Pokemon που μπορεί να εξελιχθεί σε Mega μορφή κρατάει κάποιο αντικείμενο, τότε γίνεται ακόμα πιο δυνατό (και εντυπωσιακό). Μόνο που αυτή η εξέλιξη διαρκεί όσο και η μάχη, αφού μετά το Pokemon επιστρέφει στην κανονική του μορφή. Είναι πολύ νωρίς για να μπορώ να πω αν η εισαγωγή των Mega Evolutions χαλάει κάτι στην ισορροπία του παιχνιδιού (αυτό θα το δείξουν οι κανόνες των επίσημων τουρνουά), αλλά πέρα από την εντυπωσιακή στιγμή που εισάγεται σαν έννοια στο παιχνίδι, δε συνεισφέρει κάτι ιδιαίτερα ουσιαστικό στην εμπειρία.

Προηγουμένως ανέφερα πως στα Χ και Y τα πάντα αφορούν τα Pokemon και ενώ αυτό ισχύει, τα παιχνίδια δίνουν εξίσου μεγάλη έμφαση και στο online. Πλέον είναι πιο εύκολο από ποτέ να ανταλλάξετε Pokemon μέσω ίντερνετ, ή ακόμα και να δοκιμάσετε τα Pokemon σας σε μάχες με φίλους ή τυχαίους αγνώστους. Το σύστημα των “Passerbies”, τυχαίων ατόμων που παίζουν το Y ή το X εκείνη τη στιγμή, έχει ενσωματωθεί απροσδόκητα καλά. Είναι κορυφαία η αίσθηση να σας προκαλεί κάποιος παντελώς άγνωστος σε μάχη, να διεξάγεται μια ομηρική αναμέτρηση των σαράντα λεπτών και μετά να ανταλλάζετε Pokemon με αυτόν τον άγνωστο. Όλα αυτά ελέγχονται μέσω της οθόνης αφής του 3DS με ένα απλούστατο και αφάνταστο βολικό μενού. Από το ίδιο μενού μπορείτε φυσικά να τσεκάρετε τί κάνουν οι φίλοι σας που παίζουν κάποιο από τα δύο παιχνίδια, να κάνετε chat μαζί τους (το οποίο λειτουργεί πολύ καλά), να τους στέλνετε μικρά μηνύματα και λοιπά.

Η οθόνη αφής δεν έχει μόνο αυτό το ρόλο, αλλά χρησιμοποιείται και σε άλλες δύο υπηρεσίες. Η πρώτη είναι το Pokemon Amie, όπου μπορείτε να παίζετε με τα Pokemon σας όπως θα παίζατε με ένα κατοικίδιο. Αυτό έχει διάφορα οφέλη στις μάχες, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι το σημαντικό. Η άλλη υπηρεσία είναι το Super Training. Οι πιο ψαγμένοι οπαδοί των Pokemon γνωρίζουν πως δύο πλάσματα του ίδιο είδους ακόμα και αν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο μπορεί να μην έχουν τα ίδια στατιστικά. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, τα IV και τα EV. Ενώ τα IV ήταν και εξακολοθούν να είναι στα X και Y κάτι το (σχεδόν) τυχαίο, τα EV, για πρώτη φορά, μπορείτε να τα ενισχύσετε μέσω του Super Training. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα mini-game, σχετικά εύκολο αρχικά, που θα σας βοηθήσει στο να ενισχύσετε ένα συγκεκριμένο stat.

Οι κακοί της υπόθεσης, Team Flare, δεν είναι ιδιαίτερα απειλητικοί.

Αυτή τη φορά, η περιπέτεια διαδραματίζεται στην περιοχή Kalos, που είναι εμπνευσμένη από τη Γαλλία. Παρόλο που δεν υπάρχουν τρομερά τεχνικά επιτεύγματα στα περιβάλλοντα, η όλη περιοχή είναι πανέμορφη και πολύπλοκα σχεδιασμένη. Κακοκαιρίες, μνημεία, σπηλιές, η Kalos έχει τα πάντα. Εδώ να σημειώσω πως η δυνατότητα 3D του 3DS είναι εντελώς απενεργοποιημένη, εκτός από συγκεκριμένα σημεία του χάρτη. Μην ανησυχείτε, προσωπικά ούτε καν κατάλαβα πως έλειπε το 3D. Τεχνικά, το παιχνίδι τα πάει πολύ καλά, με το μόνο σοβαρό παράπονο να αφορά τις αρένες όπου διεξάγονται οι μάχες, οι οποίες είναι άδειες! Στον αντίποδα, τα μοντέλα των Pokemon είναι εξαιρετικά, με πολύ φυσικό animation και καταπληκτικούς χρωματισμούς. Ο ήχος είναι και αυτός πολύ δουλεμένος, όπως και σε κάθε παιχνίδι Pokemon άλλωστε. Δεν υπάρχει voice over ούτε για ίχνος, αλλά η μουσική που πάντα παίζει είναι καταπληκτική.

Εν τέλει, τα Pokemon X και Y, ενώ ακολουθούν πιστά την κλασική γραμμή των παιχνιδιών Pokemon, είναι φανερό πως φτιάχτηκαν για να κάνουν τη ζωή των εκπαιδευτών πιο εύκολη από ποτέ. Το online λειτουργεί άψογα, ενώ το ανακάτεμα της τράπουλας που προκαλεί η εισαγωγή του τύπου Fairy αναπυροδοτεί το ενδιαφέρον για νέες τακτικές. Σίγουρα, με λίγη δουλειά ακόμα, ίσως η Game Freak κατάφερνε να ξεζουμίσει και άλλο το 3DS ή, έστω, να υλοποιήσει λίγο καλύτερα την ιστορία και τη δομή των παιχνιδιών. Σημασία όμως έχει πως μιλάμε για δύο όχι μόνο άψογα παιχνίδια Pokemon, αλλα και για δύο καταπληκτικά παιχνίδια γενικώς.

Επιτέλους, άψογο onlineΤα νέα Pokemon, αν και λίγα, είναι καλοσχεδιασμέναΗ Kalos είναι η πιο ωραία περιοχή εδώ και πολλές γενιέςΠολύ δυνατός ήχοςΠολύ μέτρια ιστορίαΟ ρόλος των Mega Evolutions παραμένει αμφισβητήσιμοςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Game FreakΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.pokemonxy.com/en-us/root/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:12/10/13PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
pokemon, pokemon, εν λόγω, nintendo, νέα, black, white, λύση, game, animation, rpg, jrpg, gym, elite, team, aqua, ruby, sapphire, mega, evolution, online, chat, super, οφείλεται, συγκεκριμένο, γαλλια, voice, site, http, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, jrpg, το θεμα, δουλεια, ηχος, θεμα, ιχνος, μουσικη, παιχνιδια, τα νεα, aqua, chat, game, gym, mega, rpg, αγνωστος, αμυνα, απλα, ασυλο, γινεται, δυνατοτητα, δειτε, δομη, ευκολο, υπαρχει, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θυμιζει, ισορροπια, κινηση, λεπτομερειες, λύση, ματια, μηνυματα, μνημεια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νεα γενια, παντα, οθονη, οθονη αφης, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφείλεται, πιστη, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταγη, σωμα, τυπος, φυσικα, φυσικο, φορα, αγνωστο, animation, super, black, white, εξυπνα, elite, εμφαση, evolution, φιλοι, ιδιαιτερα, μια φορα, mini, nintendo, παιχνιδι, player, ruby, sapphire, site, team, online, θελω να, voice
Τυχαία Θέματα