Mario Golf: World Tour Review

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχω βρει απάντηση στην απορία με ποια λογική κάποιος μπορεί να παίζει γκολφ και άλλα αθλήματα με αυτόν που κάθε δεκαπενθήμερο του απαγάγει την γκόμενα. Απλά με ξεπερνά. Παρόλα αυτά, το Mario Golf: World Tour για το 3DS φαίνεται να διορθώνει τα λάθη του Mario Tennis Open, αφού οι παρατηρήσεις του κοινού εισακούστηκαν

από τη Nintendo και το παιχνίδι αποτελεί ένα πιο πλήρες πακέτο. Βέβαια μην ξεγελιέστε από τους πολύχρωμους χαρακτήρες και το setting στο μανιταροβασίλειο. Το Mario Golf: World Tour είναι περισσότερο γκολφ απ' ότι Mario, κάτι που όχι απαραίτητα κακό.

Οι βασικές επιλογές που έχετε μόλις αντικρίσετε το μενού είναι το Castle Club που ουσιαστικά αποτελεί το campaign του παιχνιδιού, το Quick Round στο οποίο παίζετε γρήγορα ματς, το Versus στο οποίο παίζετε τοπικό ή online multiplayer ή λαμβάνετε μέρος σε online τουρνουά. Στο Castle Club παίζετε ως Mii. Αμέσως μετά το καλωσόρισμα από τα toads του κάστρου, αρχίζετε να τρέχετε σε βουνά και λαγκάδια με τα μπαστούνια και τα μπαλάκια σας. Το Castle Club έχει τρεις βασικές πίστες: το δάσος, την παραλία και το βουνό. Η κάθε πίστα έχει 18 τρύπες τις οποίες καλείστε να κατακτήσετε (οκ αυτό ακούστηκε πολύ kinky) με τους κλασικούς κανόνες του γκολφ. Το παιχνίδι έχει 10 πίστες και 126 τρύπες συνολικά.

Το παιχνίδι έχει μια αρκετά καλή καμπύλη εκμάθησης, αν και αυτοί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το γκολφ ίσως βρουν τα πράγματα να δυσκολεύουν λίγο πιο γρήγορα απ' ότι θα έπρεπε. Αυτό διορθώνεται με το γεγονός ότι έχετε όλες τις επιλογές που χρειάζεστε και μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τις παραμέτρους των βολών σας όσο θέλετε. Η κάτω οθόνη του 3DS εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς εφόσον έχει όλες τις επιλογές εκεί και μπορείτε να αλλάξετε πράγματα όπως την δύναμη, το φάλτσο, το μπαστούνι κλπ. Οι τοποθεσίες σας βάζουν κάποιες περιβαλλοντικές δυσκολίες όπως ο άνεμος και λάκκους με άμμο. Υπάρχουν και μερικά στοιχεία από τον κόσμο του Mario αλλά στην πλειονότητά τους είναι διακοσμητικά μέχρι να ξεκλειδώσετε το Challenge mode. Με κάθε ματς μου νικάτε, ξεκλειδώνετε νέα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Κάποια είναι πολύ χρήσιμα, όπως μπαστούνια γκολφ, ενώ άλλα είναι καθαρά διακοσμητικά όπως οι καινούριες εμφανίσεις.

Αυτή είναι μια πολύ τσαντισμένη μπάλα.

Αφού ολοκληρώσετε το Castle Club έχετε να ασχοληθείτε με το Challenge mode το οποίο παίρνει τη βασική φόρμουλα του γκολφ και τη φέρνει πέντε σβούρες. Στο Challenge mode υπάρχουν διάφορα πράγματα που καλείστε να κάνετε, όπως να μαζέψετε νομίσματα με τις κατάλληλες βολές ή να περάσετε την μπάλα μέσα από δαχτυλίδια. Υπάρχουν και ειδικά αντικείμενα που σας βοηθάνε όπως το bullet-bill που στέλνει την μπάλα σε ευθεία γραμμή στην κατεύθυνση που επιθυμείτε ή τα bomb-ombs που αυξάνουν το ύψος της μπάλας με εκρήξεις. Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα challenges, έχετε και καινούρια unlockables. Στο Mario Gold Quick Round μπορείτε να παίξετε κάποιο custom ματς με τους ήρωες των παιχνιδιών Mario. Επίσης μπορείτε να παίξετε τοπικό ή online multiplayer με φίλους ή να πάρετε μέρος στα τουρνουά της Nintendo ή και στα δικά σας. Το multiplayer είναι αρκετά... γεμάτο σε σχέση με προηγούμενους αθλητικούς τίτλους Mario, με αρκετά πράγματα να κάνετε. Βέβαια, επειδή το γκολφ έχει περιορισμένο κοινό, δεν θα βρείτε πολύ κόσμο να παίζει. Παρόλα αυτά, τα πρωταθλήματα είναι αρκετά ζωηρά.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Mario Golf: World Tour είναι το ότι κάποια πράγματα είναι... αψυχολόγητα τοποθετημένα στα μενού. Για παράδειγμα, όταν παίζετε Castle Club, έχετε ένα χάρτη του κόσμου και κινείστε από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο για να ολοκληρώσετε τα τουρνουά. Για να βρείτε τα challenges και να πάτε στο κατάστημα του toad πρέπει να πάτε πίσω στο κεντρικό μενού. Δεύτερον, υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ του σοβαρού γκολφ και της φαντασμαγορίας που λέγεται Mario Golf. Αυτό ίσως δυσκολέψει κάποιους φαν του Mario να επενδύσουν στο παιχνίδι. Τα power-ups εμφανίζονται αργότερα, εφόσον έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε τεχνικές “σοβαρού” γκολφ, πράγμα που ενώ χρησιμεύει στο να σας διδάξει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, ταυτόχρονα το αποσυνδέει από το διαφοροποιητικό του στοιχείο που το κάνει... “Mario”.

Πρώτα απαγάγουμε την πριγκίπισσα και μετά παίζουμε γκολφ μαζί της;

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα πράγματα είναι μάλλον σε καλά επίπεδα. Υπάρχουν έντονα χρώματα και όμορφες περιοχές, καθώς το γκολφ έχει να κάνει με το στοιχείο του ειδυλλιακού τοπίου. Το παιχνίδι σφύζει από τον χαρακτηριστικό οπτικό σχεδιασμό της Nintendo. Πάντως το 3DS μπορεί να παράγει πιο εντυπωσιακά γραφικά και το έχει αποδείξει στο παρελθόν. Παρόλα αυτά δεν μιλάμε για άσχημο τίτλο. Ο ήχος, πέρα από το πομπώδες αρχικό μουσικό θέμα και μερικά άλλα πιο χαλαρά κομμάτια, δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Ίσως να σας ενοχλήσουν -πάλι- οι φωνές των πρωταγωνιστών του κόσμου του Mario, αλλά ντάξει, αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά; Παρόλα αυτά, οι περιοχές έχουν το δικό τους ξεχωριστό ηχητικό “αποτύπωμα” μέσα από τους περιβαλλοντικούς ήχους όπως του ανέμου και των κυμάτων.

Το Mario Golf εν τέλει απευθύνεται σε ένα κοινό που είναι λίγο περιορισμένο, αφού δύσκολα βρίσκεις παίκτες που είναι φαν και του γκολφ και του Mario ταυτόχρονα. Όπως προανέφερα, το Mario Golf: World Tour είναι περισσότερο γκολφ απ' ότι Mario. Μερικοί ίσως το βρουν καλύτερο. Άλλοι ίσως το θεωρούν αυτογκόλ στη θεματολογία του τίτλου. Όπως και να 'χει, το Mario Golf: World Tour είναι ένα αξιόλογο αθλητικό παιχνίδι Mario και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Αρκετό περιεχόμενοΚαλό multiplayerΑξιόλογοι μηχανισμοί γκολφΧάσμα μεταξύ του γκολφ και του στοιχείου “Mario” του παιχνιδιούΠερίεργα μενούΗ δυσκολία αυξάνεται αρκετάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:CamelotΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ΓκολφΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://mariogolf.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2/5/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα