Like a Dragon Gaiden The Man Who Erased His Name review

Η σειρά παιχνιδιών Like a Dragon (πρώην Yakuza) συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, έχοντας αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό (πλέον και στην Δύση). Το Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name είναι το νεότερο spin-off της σειράς και ουσιαστικά έρχεται για να γεφυρώσει και να συμπληρώσει την μετάβασή της από Yakuza σε Like a Dragon.

Το

παιχνίδι τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του Yakuza 6 και παράλληλα με τα γεγονότα του Yakuza: Like a Dragon. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι για άλλη μία φορά ο Kazuma Kiryu, ο γνωστός και αγαπητός μας Ιάπωνας γκάνγκστερ με τις ατσάλινες γροθιές και την χρυσή καρδιά. Μετά το τέλος του Yakuza 6, ο Kiryu έχει σκηνοθετήσει τον θάνατο του, ώστε να προστατέψει τα παιδιά που ζούνε στο ορφανοτροφείο του. Αυτό το έχει καταφέρει με την βοήθεια του εγκληματικού συνδικάτου Daidoji και σε αντάλλαγμα τους παρέχει τις υπηρεσίες του σε διάφορες αποστολές, με την νέα του ταυτότητα ως «Joryu» (ο Kiryu αλλά με γυαλιά, ως ένας πιο βλοσυρός και εξίσου καθόλου πειστικά μεταμφιεσμένος Κλαρκ Κέντ). Φυσικά, μία από αυτές τις αποστολές πάει πολύ στραβά και σύντομα ο Kiryu ξαναβρίσκεται στους δρόμους του Sotenbori, μπλεγμένος σε ένα κλασικό χάος με συμμορίες, ξύλο, έγκλημα, εκδίκηση και μπόλικη περιπλάνηση στην πόλη, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. H πλοκή είναι αρκετά καλή και ειδικά αν είστε φαν του ιαπωνικού crime drama αλλά και της σειράς Like a Dragon δεν θα απογοητευθείτε. Το παιχνίδι δίνει έμφαση στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Kiryu, εμβαθύνοντας παραπάνω στο γιατί κάνει ότι κάνει, αυξάνοντας έτσι την δραματική ένταση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως παύει να υπάρχει το κλασικό, ελαφρώς(;) παρανοϊκό χιούμορ της σειράς, οπότε λίγο-πολύ έχετε να κάνετε με μία ατόφια Like a Dragon / Yakuza εμπειρία, που ακροβατεί μεταξύ μελοδράματος και φαρσοκωμωδίας.

Το gameplay ως επί το πλέιστον παραμένει το γνωστό. Έχετε το main story στο οποίο προχωράτε και παράλληλα, πολλά side-quests, τα οποία είτε σας ζητάνε να δείρετε κόσμο, ή να συλλέξετε κάποιο αντικείμενο. Για να ολοκληρώσετε αρκετά από αυτά τα έξτρα quests, πρέπει να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες και mini-games που βρίσκετε παντού μέσα στην πόλη. Από το να σπάσετε τα μούτρα κάποιων εκβιαστών και να δώσετε συγκεκριμένα φαγητά σε κόσμο, μέχρι να νικήσετε στα βελάκια ή το μπιλιάρδο και εννοείται, να τζογάρετε σε διάφορα τυχερά παιχνίδια, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για να περάσετε τον χρόνο σας και να κερδίσετε χρήματα, ώστε να αγοράσετε νέα ρούχα και διάφορα καλούδια, όταν δεν θα ισοπεδώνετε διάφορους μικροκακοποιούς ή αντίπαλους yakuza.

Αν είστε βετεράνος της σειράς Like a Dragon, όλα αυτά σας φαίνονται γνώριμα και ενδεχομένως λίγο τετριμμένα μετά από τόσα παιχνίδια. Η αλήθεια είναι πως η μόνη ουσιαστική ανανέωση στη φόρμουλα των προηγούμενων τίτλων έχει να κάνει με τις μάχες. Ο Kiryu έχει πλέον στην διάθεση του δύο στιλ μάχης. Το πρώτο είναι το νέο στιλ agent, που χαρακτηρίζεται από γρήγορες αλλά λιγότερο δυνατές επιθέσεις και κυρίως από τη χρήση διαφόρων gadgets που ξεκλειδώνετε όσο προχωράει η ιστορία (και μπορείτε να αναβαθμίσετε με χρήματα και πόντους από τις έξτρα αποστολές), όπως ένα λάσο που μπορεί να ακινητοποιήσει και να να τραβήξει εχθρούς προς εσάς ή τα... τσιγάρα-χειροβομβίδες μεταξύ άλλων! Το δεύτερο στιλ μάχης είναι το dragon of dojima, δηλαδή το κλασικό βρωμόξυλο της σειράς με το οποίο σαπίζετε τους εχθρούς, όπου ο Kiryu κινείται πιο αργά αλλά οι επιθέσεις του είναι σαφώς πιο δυνατές. Η προσθήκη του νέου τρόπου μάχης και των gadgets είναι ευπρόσδεκτη, αν και ίσως ξενίσει λίγο τους πιο παραδοσιακούς φαν. Προσφέρει ένα έξτρα τρόπο σκέψης αλλά και περισσότερη διασκέδαση στο πώς προσεγγίζετε την κλωτσοπατινάδα, κάτι που χρειάζεται σίγουρα στις πιο ζόρικες στιγμές ή σε challenges όπως το colosseum που ξεκλειδώνετε αργότερα.

Εννοείται πως και στα δύο στιλ το ξυλίκι παραμένει βίαιο, σκληρό και απολαυστικό, ειδικά όταν αποτελειώνετε με εντυπωσιακά και οδυνηρά finishers τους κακομοίρηδες που κάνουν το λάθος να τα βάλουν μαζί σας. Δυστυχώς όμως, κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Ενώ η διάρκεια του παιχνιδιού είναι πιο μικρή από άλλων Like a Dragon / Yakuza (γύρω στις 12 ώρες), η πληθώρα αυτών που βλέπετε και κάνετε δεν είναι καινούρια, συμπεριλαμβανομένων και πολλών περιβαλλόντων.

Οπτικά το παιχνίδι είναι όμορφο, με έντονα χρώματα και φωτισμούς. Οι χαρακτήρες διαθέτουν αρκετή λεπτομέρεια όπως και ωραία animations (ειδικά στις μάχες). Οι τοποθεσίες ναι μεν δεν έχουν το ίδιο επίπεδο προσοχής, αλλά παραμένουν μία ωραία απόδοση ενός σύγχρονου αστικού κέντρου της Ιαπωνίας. Απλά, όπως προαναφέρθηκε, τις έχουμε ξαναδεί. Τουλάχιστον τα ελάχιστα νέα μέρη που επισκέπτεστε είναι ωραία και ενίοτε φαντασμαγορικά. Η μουσική συνδυάζει ροκ, ποπ, ηλεκτρονικά και ορχηστρικά/ακουστικά κομμάτια, δένοντας ιδανικά τόσο με τις πιο έντονες στιγμές, όσο και με τις πιο δραματικές. Το voice acting όπως πάντα κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Να σημειωθεί πως αρχικά υπάρχουν μόνο ιαπωνικές ομιλίες με αγγλικούς υπότιτλους, αλλά θα προστεθούν και αγγλικές (μεταξύ μας, η ατόφια εμπειρία Like a Dragon / Yakuza είναι στα ιαπωνικά ούτως ή άλλως).

Παρότι άλλη μια περιπέτεια με τον Kiryu είναι πάντα καλοδεχούμενη, το Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name δεν διαθέτει αρκετά νέα στοιχεία ώστε να αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά οι παλιοί φαν της σειράς Like a Dragon / Yakuza μάλλον περίμεναν κάτι παραπάνω. Ασχοληθείτε με το Like a Dragon Gaiden αν σας άρεσαν τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, απλά μην έχετε μεγάλες προσδοκίες.

Τίμια ιστορία που επικεντρώνεται στον KiryuΤο νέο στιλ μάχης και τα gadgetsΜπόλικες έξτρα δραστηριότητες......που όμως έχουμε ξαναδείΕλάχιστες νέες τοποθεσίες και έλλειψη νέων στοιχείωνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:SegaΕΚΔΟΣΗ:SegaΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα