Hello Neighbor Review

Θέλατε ποτέ να μπείτε κρυφά στο σπίτι του γείτονά σας για να ανακαλύψετε τί έχει κρυμμένο στο υπόγειο; Η Dynamic Pixels κάνει πραγματικότητα αυτό το απωθημένο με το Hello Neighbor, δίνοντάς σας το ρόλο του... περίεργου σε μια ήσυχη γειτονιά. Πάντως, παρόλο που το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως stealth horror, τα στοιχεία τρόμου είναι λίγα.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε τί είναι αυτό που κρύβει ο ύποπτος γείτονας στο απέναντι σπίτι είναι να καταφέρετε

να φτάσετε στο υπόγειό του. Για να γίνει αυτό πρέπει να διασχίσετε διαδρόμους, να ψαχουλέψετε συρτάρια, να ανεβείτε σκάλες, να ξεκλειδώσετε πόρτες και άλλα πολλά, χωρίς να σας αντιληφθεί. Αν ακούσει κάτι ή σας δει, τότε τρέχει καταπάνω σας και σας αρπάζει, αναγκάζοντάς σας να ξεκινήσετε την εξερεύνηση από την αρχή. Ιδιαίτερα στην αρχή του παιχνιδιού, όπου ακόμα μαθαίνετε τον χειρισμό και τα κατατόπια, η εικόνα του γείτονα που σας εντοπίζει είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Το tutorial ξεκινάει με σταθερά βήματα, όμως η εκμάθηση του χειρισμού και του κόσμου σταματάει πολύ απότομα, με αποτέλεσμα να μην είστε σίγουροι για το τί μπορείτε ή πρέπει να κάνετε και τί όχι. Επίσης, αυτό κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο απ’ ό,τι είναι, αφού το πρόβλημα δεν είναι τόσο η δυσκολία καθαυτή αλλά η έλλειψη εξοικείωσης με το περιβάλλον.

Ψάξε ψάξε δε θα με βρεις...

Ο κορμός του παιχνιδιού είναι η επίλυση γρίφων σε συνδυασμό με κρυφτό. Μαζεύετε, πετάτε ή μετακινείτε σχεδόν όποιο αντικείμενο βλέπετε μπροστά σας και εξερευνάτε όλα τα δωμάτια του γείτονα. Ανοίξτε την τηλεόραση με το τηλεχειριστήριο, σπάστε το τζάμι με μια μπάλα, ενεργοποιήστε τη μηχανή του γκαζόν, ρίξτε την καφετιέρα επάνω στο τραπέζι ή πετάξτε ένα βάζο κόλλας έξω από το παράθυρο. Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τη μετακίνηση των αντικειμένων. Ο γείτονας αντιδρά σε πολλά από αυτά, όπως το να βγει έξω για να επαναφέρει το ρεύμα που κόψατε ή να κουρέψει το γκαζόν με τη μηχανή. Ωστόσο, αν και φαινομενικά μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με τα αντικείμενα, λίγοι συνδυασμοί έχουν αποτέλεσμα και ελάχιστοι σας βοηθούν να προχωρήσετε παρακάτω. Πολλοί γρίφοι δεν έχουν λογική και λύνονται μόνο από πολλές τυχαίες δοκιμές ή με πολλή υπομονή. Κάποιες φορές πρέπει να σκαρφαλώσετε με τη βοήθεια κουτιών για να δείτε τί έχει μέσα ένα δωμάτιο, άλλες φορές πρέπει να αλλάξετε δρόμο για να αποφύγετε μια παγίδα ή πρέπει να κρυφτείτε μέσα στη ντουλάπα.

Η νοημοσύνη του γείτονα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ο γείτονας μαθαίνει τις αγαπημένες σας διαδρομές και τοποθετεί παγίδες, οπότε αναγκάζεστε να περάσετε από σημεία όπου υπάρχουν κάμερες, κλειδωμένες πόρτες ή παρουσιάζουν κάποια άλλη δυσκολία. Σημασία έχει να έχετε αρκετή υπομονή ώστε να δοκιμάζετε διαφορετικές διαδρομές και κόλπα για να ξεγελάσετε τον γείτονα, να βρείτε τα κατάλληλα αντικείμενα και να προχωρήσετε στα επόμενα δωμάτια του σπιτιού.

Ο χειρισμός του stealth μέρους του παιχνιδιού έρχεται με κάποιες αδυναμίες. Καταρχήν, τα περισσότερα δωμάτια είναι αρκετά μεγάλα, κάνοντας σχεδόν αδύνατη όποια προσπάθεια να κρυφτείτε πίσω από κάτι, έστω και για λίγο. Πολλές φορές ο γείτονας σάς εντοπίζει πολύ εύκολα, ακόμα και αν σκύβετε έξω από το παράθυρό του. Το να κρυφτείτε κάτω από το κρεβάτι έχει αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρετε αν θα περάσει από εκεί ο γείτονας ή όχι ώστε να καταστρώσετε κάποιο σχέδιο, καθώς οι κινήσεις του είναι απρόβλεπτες. Το ίδιο ισχύει και για τις ντουλάπες που προσφέρονται ως προσωρινό καταφύγιο, που όσο χρήσιμες κι αν δείχνουν σαν ιδέα, δεν είναι πάντα πρακτικές.

Μια ήσυχη γειτονιά των προαστίων.

Τα μεγάλα και πολύχρωμα καρτουνίστικα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα και δίνουν έναν ανάλαφρο τόνο στο παιχνίδι. Τα αντικείμενα φαίνονται ξεκάθαρα στο περιβάλλον, χωρίς να προβληματίζουν. Ο φωτισμός είναι ικανοποιητικός, αποδίδοντας επαρκώς τις εναλλαγές μεταξύ σκοτεινού υπογείου, όπου ο φακός είναι απαραίτητος και φωτεινού κήπου. Τα cutscenes που εμφανίζονται μεταξύ κάθε act διηγούνται την ιστορία των δύο γειτόνων, αφήνοντάς σας να βγάλετε το τελικό συμπέρασμα μόνοι σας. Ο γείτονας κλέβει την παράσταση με τις γκριμάτσες και την ανέμελη συμπεριφορά του, όμως δεν θέλετε να τον βλέπετε συχνά, γιατί ο σκοπός είναι... να τον αποφύγετε. Η μουσική υπόκρουση απουσιάζει, όμως δεν είναι απαραίτητη. Τα ηχητικά εφέ των βημάτων, τόσο των δικών σας όσο και του γείτονα, καθώς και όλων των αντικειμένων που συλλέγετε ή πετάτε αρκούν. Ο ηχητικός τομέας είναι αρκετά λιτός αλλά επαρκής, μιας και το περιβάλλον πρέπει να είναι αρκετά «καθαρό» από ήχους ώστε να γνωρίζετε αν ακουστήκατε ή όχι.

Το Hello Neighbor είναι ένα ασυνήθιστο stealth puzzle που θα μπορούσε να έχει πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα στοιχεία τρόμου περιορίζονται στο ατμοσφαιρικό υπόγειο του σπιτιού και στο κρυφτό που παίζετε με τον γείτονα. Το παιχνίδι διαρκεί τρεις-τέσσερις ώρες αν δεν “κολλήσετε” σε κάποιον γρίφο, όμως λόγω της δυσκολίας των γρίφων αυτός ο χρόνος επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση κάποιου walkthrough. Το φινάλε κρύβει μια μικρή ανατροπή που ίσως οδηγεί σε πιθανό sequel. Ασχοληθείτε με το Hello Neighbor μόνο αν σας αρέσουν οι γρίφοι που έχουν να κάνουν με πολύ ψάξιμο μέσα στο περιβάλλον και αν δεν σας ενοχλεί η δοκιμή τρελών συνδυασμών μέχρι να βρείτε τη λύση τους.

Συνδυασμός καρτούν, stealth και γρίφωνΧαριτωμένα γραφικάΑντίπαλη νοημοσύνη που μαθαίνει τις κινήσεις του παίκτηΑπαιτητικοί και ιδιαίτεροι γρίφοι......που μπορεί να αποθαρρύνουν πολλούςΕπαναλαμβανόμενοΑδύναμοι μηχανισμοί stealthΛίγες τοποθεσίεςΑνεπαρκές tutorialΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Dynamic PixelsΕΚΔΟΣΗ:tinyBuildΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Stealth horrorΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.helloneighborgame.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:8/12/2017

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα