Game & Wario Review

17:49 6/7/2013 - Πηγή: Game 2.0

Το Game & Wario αποτελεί την “μετενσάρκωση” της αγαπημένης σειράς WarioWare στο Wii U. Είναι μεν ένας διασκεδαστικός τίτλος, αλλά όχι αντάξιος των προκατόχων του στο DS και το Wii. Ας τo δούμε πιο αναλυτικά.

Στην εισαγωγή του Game & Wario, βλέπετε ότι μία νέα κονσόλα (το Wii U

με διαφορετική εμφάνιση για την ακρίβεια) εμφανίζεται με τον απίθανο νέο τρόπο παιχνιδιού: χειριστήριο με οθόνη. Ο Wario, που ως γνωστόν είναι ένας θεότρελος developer o οποίος δεν έχει την υπομονή να φτιάξει μεγάλα παιχνίδια, ενθουσιάζεται από την ιδέα και πιάνει δουλειά. Το ίδιο βέβαια κάνει και η υπόλοιπη παρέα του.

Τα mini-games του Game & Wario δεν είναι τα παιχνίδια δευτερολέπτων που έχουμε συνηθίσει. Αν περιμένετε μια τεράστια συλλογή από mini-games, μάλλον θα απογοητευτείτε. Υπάρχουν 12 single-player και τέσσερα multiplayer mini-games, αλλά και μικρά παιχνίδια και έξτρα που αποκτάτε με τα νομίσματα που κερδίζετε όταν κάνετε μεγάλα σκορ ή ολοκληρώνετε κάποια πρόκληση. Θα επικεντρωθούμε στα καλύτερα παιχνίδια του Game & Wario, αφού δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα.

Ας ξεκινήσουμε με το single-player. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα Gamer, Taxi, Shutter και Design. Στο Gamer παίζετε τον 8-volt, έναν μικρό gamer που θέλει να παίξει με την κονσόλα του στο κρεβάτι πριν πέσει για ύπνο, αλλά η πανταχού παρούσα μάνα του δεν τον αφήνει. Πρέπει λοιπόν ενώ παίζετε μια έκδοση του WarioWare στην οθόνη του Gamepad, να έχετε το νου σας στο περιβάλλον του δωματίου στην οθόνη της τηλεόρασής σας, έτσι ώστε με το που εμφανιστεί η μαμά να κρύψετε την κονσόλα πατώντας τα ZR και ZL. Η μαμά μπορεί να έρθει από την πόρτα, ή το παράθυρο ή μέσα από... την τηλεόραση του 8-volt. Βέβαια, το παιχνίδι κάνει ό,τι μπορεί για να σας μπερδέψει με διάφορους τρόπους. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον μετρητή νύστας. Κάθε φορά που κρύβεστε χωρίς να βλέπει η μαμά, αυτός ο μετρητής αδειάζει. Αν αδειάσει πριν το τέλος του mini-game, τον 8-volt τον παίρνει ο ύπνος και χάνετε το παιχνίδι. Πέραν του ότι παίζετε το κλασικό WarioWare στο Gamepad, το Gamer είναι ένα θαυμάσιο παιχνίδι που σας αναγκάζει να κάνετε... multitasking, καθώς πρέπει να κοιτάτε και την οθόνη του Gamepad αλλά και την τηλεόραση.

Να το κάνω το αστειάκι με το "arrow in the knee" ή είναι πολύ πασέ;

Στο Shutter, αναλαμβάνετε το ρόλο της Mona, η οποία είναι φωτορεπόρτερ. Σας δίνεται μια αποστολή όπως πχ να βρείτε διάσημους ανθρώπους σε μια παράσταση και να τους φωτογραφίσετε την ώρα που χαμογελάνε. Στην τηλεόραση βλέπετε ολόκληρη τη σκηνή και εσείς, χρησιμοποιώντας το Gamepad ως φωτογραφική μηχανή, πρέπει να βρείτε, να ζουμάρετε και να φωτογραφίσετε τα πρόσωπα που σας ζητούνται. Βαθμολογείστε για κάθε φωτογραφία ανάλογα με το πόσο κεντραρισμένη είναι και πόσο καλά έχετε φωτογραφίσει το θέμα. Λαμβάνετε έξτρα πόντους αν βρείτε ένα μικρό περίεργο πλασματάκι. Το Shutter χρησιμοποιεί πολύ ωραία το Gamepad, ενώ οι πίστες του έχουν αρκετή ποικιλία. Βέβαια κάποιες είναι πανδύσκολες, καθώς τα πρόσωπα που θέλετε εμφανίζονται και εξαφανίζονται ανά χρονικά διαστήματα και πρέπει να είστε γρήγοροι.

Το Taxi είναι κάτι ανάμεσα σε Crazy Taxi, Battle Tanks και το Zelda mini-game του Nintendo Land όταν παίζετε ως τοξότης. Σε αυτό το ταξί υπάρχει ένας σκύλος και μια γάτα και ο σκοπός τους είναι να σώσουν τα ζώα μιας φάρμας από τα UFO που τα απειλούν, να τα μεταφέρουν πίσω στον στάβλο και να νικήσουν και το mothership που εμφανίζεται στο τέλος κάθε πίστας. Το ταξί έχει χειρισμό τύπου τανκ. Με τα δεξιά και αριστερά χειρίζεστε το στρίψιμο, ενώ κινείστε με το γκάζι και την όπισθεν. Τα UFO τα χτυπάτε με το μπαζούκα που χειρίζεστε σε πρώτο πρόσωπο με Gamepad (όπως τον τοξότη στο Nintendo Land) και αφού σώσετε τα ζώα, τα παίρνετε στο ταξί (με πληρωμή φυσικά) και τα πάτε πίσω στην φάρμα. Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι το ταξί χωράει μέχρι τρία ζωάκια, οπότε τα πολλά πέρα-δώθε είναι αναπόφευκτα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να οδηγήσετε στην κατάλληλη θέση ώστε να χτυπήσετε τα UFO. Το mothership, που είναι το boss, έχει κάποια σημεία που πρέπει να χτυπήσετε με το μπαζούκα σας και πρέπει να κινείστε συχνά για να αποφύγετε τις επιθέσεις του. Είναι αρκετά διασκεδαστικό, έντονο και έχει μερικές πολύ ωραίες αναφορές σε άλλα παιχνίδια της Nintendo.

Το τελευταίο καλό single-player παιχνίδι είναι το Design. Ο Dr. Crygorg σας ζητάει να ζωγραφίσετε κάποια σχήματα και πρέπει να το κάνετε με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείτε. Για παράδειγμα σας ζητάει να ζωγραφίσετε μια ευθεία γραμμή συγκεκριμένων εκατοστών ή έναν τέλειο κύκλο. Το καλό με αυτό το παιχνίδι είναι ότι σας εθίζει στο να κάνετε όσο καλύτερα σχήματα μπορείτε, ώστε το ρομπότ που θα σχεδιαστεί από αυτά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο. Το Design υποστηρίζει και multiplayer για δύο άτομα.

Ότι και να πεις Captain Wario, το Pirates mini-game δεν σώζεται.

Ας περάσουμε στα καλύτερα multiplayer παιχνίδια του Game & Wario, αν και γενικά όταν παίζουν πολλά άτομα η διασκέδαση είναι δεδομένη με όλα. Τα καλύτερα όμως είναι το Fruit και το Sketch. Στο Fruit, παίζουν μέχρι πέντε παίκτες. Ο παίκτης με το Gamepad είναι ένας κλέφτης φρούτων που πρέπει να κλέψει μήλα από τους υπόλοιπους. Μέσα σε ένα σημείο γεμάτο κόσμο, οι άλλοι παίκτες έχουν μόνο μια γενική εικόνα για το πού μπορεί να βρίσκεται ο κλέφτης. Πρέπει λοιπόν να ψάξουν να τον βρουν μέσα στην πολυκοσμία. Αν δεν τα καταφέρουν, ο κλέφτης κερδίζει. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα multiplayer παιχνίδια που έχω παίξει μέχρι τώρα στο Wii U. Μιλάμε για ΩΡΕΣ παιχνιδιού με παρέα. Αν και όχι κάτι τρομερό, το Sketch είναι μια εκδοχή του γνωστού Pictionary, αλλά με μερικά έξτρα και κάποιες εξωφρενικές λέξεις.

Δυστυχώς τα υπόλοιπα παιχνίδια του Game & Wario είναι κάτω του μετρίου. Μερικά υποφέρουν στο gameplay, όπως το Arrow που δεν λειτουργεί καλά ως ιδέα, ενώ άλλα δεν έχουν βάθος, όπως το Ashley που διαθέτει μόλις τρεις (!) πίστες. Τα περισσότερα υποφέρουν από έλλειψη προσωπικότητας ή έστω κάποιου είδους έμπνευση. Τα διάφορα έξτρα όπως κάποια μικροπαιχνιδάκια για δύο παίκτες που παίρνετε μαζεύοντας νομίσματα, είναι διασκεδαστικά αλλά τίποτα το φοβερό. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του Game & Wario από πλευράς gameplay κινείται στην μετριότητα.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που κάνει το Game & Wario να ξεχωρίζει. Στην εποχή μας δεν θα βρείτε κάτι άλλο τόσο κωμικό όσο τα παιχνίδια Wario και ειδικά το Game and Wario είναι καθαρή σάτιρα. Αν δείτε το παιχνίδι ως interactive κωμωδία, τότε ίσως απολαύσετε κάτι περισσότερο από απλά mini-games. Σε αυτό βοηθούν οι θεότρελες καταστάσεις, τα χαριτωμένα HD γραφικά, και οι νύξεις προς τη σημερινή βιομηχανία των video games που αρέσκεται στο εύκολο χρήμα, το γεγονός ότι τα παιδιά γίνονται μηχανές multitasking και άλλα πολλά.

"Εκεί είναι το κοντινότερο βενζινάδικο". Κι εσύ τί βάζεις στο σκουπόξυλο κουκλίτσα μου και σε πάει;

Κλείνουμε τον τομέα του περιεχομένου με την ενσωμάτωση του Miiverse στον Game & Wario. Υπάρχει μια ειδική επιλογή στην οποία διαλέγετε λέξεις και σας δίνονται 30 δευτερόλεπτα να τις ζωγραφίσετε και να ανεβάσετε τις καλλιτεχνίες σας στο Miiverse. Οι περισσότερες λέξεις είναι προτάσεις άλλων παικτών και συχνά βλέπετε μερικές περίεργες. Για παράδειγμα κάποιος έβαλε “Soul Reaver” κι εγώ ζωγράφισα ένα PS1 (στα γρήγορα), γιατί είναι πολύ δύσκολο να ζωγραφίσω τον Raziel σε 30 δεύτερα. Αν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα για να δείτε τι έχουν κάνει οι άλλοι παίκτες, θα εκπλαγείτε από την εφευρετικότητά τους. Ένα παράδειγμα είναι η λέξη Lego, η οποία έχει post που περιλαμβάνουν ένα κομμάτι Lego 2X4 και ένα πόδι έτοιμο να το πατήσει. Άουτς.

Όσο για τον τεχνικό τομέα, το Game and Wario γενικά αποτελεί μια μίξη από 2D και 3D γραφικά. Τα χρώματα είναι φανταχτερά και συμβαδίζουν με τους απίθανα σχεδιασμένους χαρακτήρες και την όλη τρέλα που υπάρχει επί της οθόνης. Τα 3D γραφικά είναι στο σύνολό τους απλά, οπότε μην περιμένετε να δείτε κάποιο υπερθέαμα. Παρόλα αυτά, δεν θα χαρακτήριζα άσχημη την παρουσίαση, αφού είναι αρκετά “καλογυαλισμένη”, όπως μας έχει συνηθίσει η Nintendo. Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο. Τα πάντα έχουν τρομερά αστεία ηχητικά εφέ, ενώ η μουσική είναι ζωηρή και έντονη. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που θυμίζουν 8-bit του παρελθόντος (για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, ε;), ενώ άλλα είναι επίτηδες εκτός θέματος για να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο αστεία. Όταν αποκτάτε ένα coin ακούτε ένα περίεργο ηχητικό εφέ που έχει μέσα και ένα λάλημα κόκορα. Ό,τι πρέπει για ήχο μηνύματος στο τηλέφωνο. Χμμμμ...

Τα λόγια είναι περιττά...

Εν τέλει, το Game and Wario είναι μια “δύσκολη” πρόταση. Ναι, είναι interactive comedy στην καλύτερή της μορφή, αλλά στα επιμέρους κομμάτια του αποτελεί ένα παιχνίδι με μεγάλες διακυμάνσεις στην ποιότητα, ενώ για την τιμή του (45 ευρώ στο Nortec.gr) δεν προσφέρει και πάρα πολλά. Ίσως με χαμηλότερη τιμή να ήταν μια καλύτερη downloadable επιλογή. Για την ώρα, το προτείνω μόνο στους φανατικούς της σειράς WarioWare.

Μερικά καλά mini-games που θα σας κρατήσουν για ώρεςΤρελό τοπικό multiplayerInteractive κωμωδία στα καλύτερά τηςΈξυπνη χρήση του MiiverseΤα περισσότερα mini-games είναι μέτριαΈλλειψη έμπνευσης, χαρακτήρα και άλλων στοιχείων που ξεχώριζαν τους τίτλους WarioΓι αυτά που προσφέρει είναι ακριβόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:PartyΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://gameandwario.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/6/2013PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
game, game, wii u, wii, νέα, εμφάνιση, taxi, shutter, design, arrow, crazy, tanks, zelda, nintendo, land, ταξι, σκύλος, ufo, boss, pirates, ashley, video, games, lego, nortec, site, http, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, το θεμα, γατα, γκαζι, δουλεια, ζωα, θεμα, μουσικη, παιχνιδια, σημερινη, τηλεοραση, τηλεφωνο, τοξοτης, φωτογραφια, χρωματα, ωρα, boss, games, lego, ufo, απλα, αστεια, ασυλο, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δευτερο, δευτερα, δυστυχως, δειτε, εφε, ευκολο χρημα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εμπνευση, εμφάνιση, εποχη, ετοιμο, ζωακια, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπνο, υπομονη, ισχυει, ζητουνται, μηχανες, ηχητικα, εικονα, υπνος, ηχο, κωμωδια, λογια, μαμα, μιξη, μικρο, μορφη, μπορειτε, παντα, οθονη, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτα, ρομποτ, ρολο, σατιρα, σκύλος, σχηματα, τιμη, τρια, τρελα, τιτλος, φαρμα, φοβερο, φορα, χρημα, χρονικα, αουτς, arrow, ashley, ασχημη, crazy, design, ευθεια, κομματι, κρεβατι, λεξεις, land, mini, volt, taxi, nintendo, nortec, παιχνιδι, pirates, player, shutter, site, σκηνη, single, tanks, τοξοτη, wii, wii u, zelda
Τυχαία Θέματα