Final Fantasy 14: A Realm Reborn Beta Preview

18:49 9/7/2013 - Πηγή: Game 2.0

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ασχολήθηκα για τελευταία φορά με το Final Fantasy 14, το δεύτερο παιχνίδι της θρυλικής σειράς που είναι MMO. Και δε λυπάμαι καθόλου. Ήταν ένα ανοργάνωτο και προχειροφτιαγμένο χάλι, κολλημένο σε απαρχαιωμένες τεχνικές και τρύπιους κανόνες. Το χειρότερο βέβαια δεν ήταν η ίδια η κατάσταση του παιχνιδιού ή η δριμεία κριτική που ασκήθηκε στη Square Enix,

αλλά το γεγονός πως η εταιρεία γνώριζε πως έβγαζε έναν ημιτελή (και είμαι επιεικής) τίτλο. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, λίγο μετά το λανσάρισμα του Final Fantasy 14, η Square Enix ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στην ομάδα ανάπτυξης, με στόχο το επαναλανσάρισμα του παιχνιδιού. Τρία χρόνια μετά, έφτασε η ώρα της αναγέννησης του Final Fantasy 14 ως Final Fantasy 14: A Realm Reborn, με την beta του παιχνιδιού να υπόσχεται ένα σαφώς βελτιωμένο σύνολο.

Καταρχήν, είχα την ευκαιρία να παίξω την beta στο PS3. Θυμίζω πως το Final Fantasy 14 ανακοινώθηκε στην E3 2009 για την κονσόλα της Sony, αλλά από τότε ήταν άφαντο. Η όλη διαδικασία είναι απροσδόκητα ομαλή, κάτι που αποτελεί έκπληξη κρίνοντας από τα αδιανόητα συστήματα registering που είχε θέσει η SE το 2010. Κατεβάζετε τον client από το PSN στον σκληρό του PS3, και το σύστημα το βλεπει σαν παιχνίδι στο σχετικό φάκελο. Από εκεί, κατεβαίνουν αυτόματα και με φυσιολογικές ταχύτητες τα updates, κάνετε log-in στους σέρβερ και βουρ για παιχνίδι. Για να σας πω την αλήθεια, στην αρχή τρόμαξα όταν είδα έναν τυπικό client, αφού πρόκειται για την πρώτη μου εμπειρία με MMO σε κονσόλα, αλλά η διαδικασία κύλησε απροβλημάτιστα. Χαρακτηριστικά, πιο πολλή ώρα μου πήρε να εισάγω τους αντίστοιχους κωδικούς στις σελίδες της SE και του PSN μέσω browser παρά να καταλάβω πως λειτουργεί η διαδικασία εγκατάστασης του παιχνιδιού.

Εδώ να επισημάνω πως το Final Fantasy 14: A Realm Reborn υποστηρίζει πληκτρολόγιο και ποντίκι στο PS3, οπότε, αν έχετε κάποιο ασύρματο σετάκι, καλό είναι να το έχετε κάπου κοντά. Το σύστημα χειρισμού, αν και λειτουργικό στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει ορισμένα θέματα. Ενώ οι μάχες, η στόχευση και η επιλογή των χαρακτήρων, τα hotkeys και οι αγοραπωλησίες είναι όλα πολύ σωστά προσαρμοσμένα στο χειριστήριο, το chat και ο χάρτης σχεδόν απαιτούν πληκτρολόγιο και ποντίκι αντίστοιχα. Ειδικά για τον χάρτη, πέραν του ότι είναι υπερβολικά χαμηλής ανάλυσης και θα δυσκολευτείτε να τον διαβάσετε μέχρι να προσαρμοστείτε πλήρως, δε δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους του παραθύρου με το χειρηστήριο, με συνέπεια να καταντά πιο δύσχρηστος. Η ύπαρξη του ποντικιού λύνει τα χέρια, αφού το παιχνίδι αναγνωρίζει ταυτόχρονα και τους δύο τύπους εισόδων, δηλαδή μπορείτε να παίζετε κανονικά με το χειριστήριο και να ελέγχετε τα δύσκολα σημεία με το ποντίκι.

Ένας νεαρός thaumaturge, στα περίχωρα της Ul’dah.

Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, το Final Fantasy 14: A Realm Reborn είναι απολύτως προσβάσιμο στο PS3, με την προϋπόθεση ότι έχετε εύκαιρα ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο για το chat. Αυτό που ίσως σας προκαλέσει δυσφορία κατά τις πρώτες ώρες παιχνιδιού είναι το συνολικό user interface. Όχι πως είναι άσχημο ή δύσχρηστο, απλά πιάνει υπερβολικά πολύ χώρο και δε βρήκα πουθενά την επιλογή να παίξω με το μέγεθος των παραθύρων. Ειδικά στις μικρότερες οθόνες το πρόβλημα γίνεται αρκετά έντονο. Πέρα από αυτό το θέμα όμως δεν συνάντησα κάποιο αξιοσημείωτο κόλλημα με το υπόλοιπο UI, όλα είναι απλά και προσβάσιμα. Το μόνο που ίσως να ήθελα είναι πιο αναλυτικές επεξηγήσεις σε κάποια σημεία, που λογικά θα υπάρχουν στην τελική έκδοση. Αρκετά όμως με το πώς συμπεριφέρεται το παιχνίδι στο PS3. Περισσότερα τεχνικά θέματα θα συζητήσουμε στην κυκλοφορία, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταφορές των παλιών παικτών στους νέους σέρβερ και όταν ο πλυθησμός του παιχνιδιού δεν θα είναι πλήρως ελεγχόμενος.

Εφόσον η Square Enix έχει ξεκαθαρίσει πως οι χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν σε αυτή την τρίτη φάση της beta δε θα μείνουν αποθηκευμένοι για το μέλλον, αποφάσισα να δημιουργήσω μόνο έναν ήρωα και να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου παίζοντας με αυτόν. Επέλεξα τη thaumaturge class, που είναι ο DPS μάγος (στην beta υπάρχει και ο conjurer, που είναι ο healer). Μετά από μία εκτεταμένη διαδικασία δημιουργίας χαρακτήρα που προσπέρασα στα γρήγορα για προφανείς λόγους, το παιχνίδι με έστειλε στην πόλη Ul’dah, όπου βρίσκονται τα αρχηγεία των θαυματουργών, των pugilists και των adventurers. Η Ul’dah και οι γύρω περιοχές που αποτελούν την περιοχή Thanalan, έχουν μια ανατολίτικη χροιά. Η ίδια η πόλη έχει έντονες περσικές επιρροές ενώ ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας έχει να κάνει με το Syndicate, μια οργάνωση που εναντιώνεται στη σουλτάνα, την μεγάλη δύναμη της περιοχής. Γενικά, τόσο η Ul’dah όσο και η Thanalan μου φάνηκαν όμορφες περιοχές, με πολύ απλές όμως αρχιτεκτονικές και αρκετά μακριά από τις πολυποίκιλες περιοχές άλλων MMO.

Το παιχνίδι δεν είναι τόσο εντυπωσιακό στο PS3.

Οι περιοχές αυτές δεν είναι αχανείς, θα τις χαρακτήριζα μάλλον μεσαίου μεγέθους. Αυτό όμως δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα από μόνο του. Τα θέματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν καταλάβετε πως μετά από λίγο, η περιήγηση στη γενικότερη περιοχή Thanalan γίνεται μια επικίνδυνα μουντή και αδιάφορη διαδικασία. Mount στα chocobos μπορείτε να κάνετε μετά το 10ο επίπεδο, και σαν μέσα μεταφοράς δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορα ή διασκεδαστικά. Η Thanalan δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη ποικιλία, ενώ το παιχνίδι, τουλάχιστον στα πρώτα 15 levels, αποφεύγει να σας στείλει σε instanced περιοχές ή έστω περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πρόκληση. Πέραν δηλαδή των objectives των αποστολών, που και αυτά πολύ σπάνια ταράζουν την ησυχία ενός thaumaturge, ο κόσμος του Final Fantasy 14: A Realm Reborn κατά τα πρώτα επίπεδα μάλλον δεν θα είναι ο λόγος που θα συνεχίσετε να ασχολείστε με το παιχνίδι.

Για να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα που, σχεδόν αναπάντεχα, θα νιώσετε, η Square Enix πειραματίζεται με δυναμικά γεγονότα στο χάρτη, παρόμοια με τα rifts του Rift, τα οποία ονομάζονται FATEs (Full Time Active Events). Ένα FATE παρουσιάζεται τυχαία στο χάρτη και συνήθως, στα αρχικά levels, περιλαμβάνει ντουζίνες ολόκληρες από παίκτες να μάχονται εναντίον scalable εχθρών. Όσοι περισσότεροι είναι οι παίκτες, τόσο πιο δυνατοί είναι οι εχθροί. Είναι ένα ενδιαφέρον σύστημα που όντως σπάει την μονοτονία, όμως υπάρχουν διάφορα θέματα. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος κανόνας για το πώς μοιράζονται τα XP και τα gil (το νόμισμα του παιχνιδιού) σε όσους συμμετέχουν σε κάποιο FATE, πέρα από ένα γενικό “ανάλογα με τη συμμετοχή”. Από την άλλη, όταν οι εχθροί στα FATEs παρουσιάζονται κατά κοπάδια και υπάρχουν παράλληλα υπερβολικά πολλοί παίκτες, το να βρείτε εχθρό χωρίς να τον ρίξουν οι άλλοι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα καταντά μια επίπονη διαδικασία. Ίσως, αν υπήρχαν όρια στο πόσοι παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα FATE, αυτά θα ήταν πιο ευχάριστα.

Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι το σύστημα του Armoury, το οποίο συνδέεται με τις κλάσεις του χαρακτήρα σας. Όποια και να διαλέξετε στην αρχή, μετά από ένα σημείο μπορείτε να γίνετε μέλος και σε άλλα guilds πέρα από αυτό της κλάσης που διαλέξατε στο ξεκίνημα. Μπορείτε με την αλλαγή απλά του όπλου που κρατάτε να μεταπηδάτε από την μία κλάση στην άλλη. Η αλλαγή αυτή, σημειωτέον, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και εν μέσω μιας μεγάλης μάχης. Είναι πράγματι τόσο απλό όσο ακούγεται, και το παιχνίδι καταφέρνει και προωθεί την ιδέα αυτή μέσω του συστήματος των Jobs. Οι Jobs είναι ουσιαστικά προηγμένες κλάσεις που απαιτούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο δύο βασικών για να ξεκλειδωθούν. Το σύστημα αυτό δεν κατάφερα να το δοκιμάσω στην beta λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, η όλη φάμπρικα με τις αλλαγές των κλάσεων, παρουσιάσε ένα πρόβλημα. Πέρα από τα FATEs, είναι πολύ δύσκολο να βρείτε αποστολή για να εκπαιδεύσετε τη δευτερεύουσα κλάση. Κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό θα λυθεί στην τελική έκδοση, απλά ήταν πολύ έντονο στη beta.

Τέτοια πράγματα στην beta δεν προλάβαμε να δούμε.

Από εκεί και πέρα, οι αποστολές του παιχνιδιού είναι απολύτως τυπικές στα objectives και τη δυσκολία, θα τις έλεγα ίσως και εύκολες. Γενικά το Final Fantasy 14: A Realm Reborn μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να προσελκύσει περισσότερο τον μέσο παίκτη, παρά αυτόν που έχει ήδη επενδύσει μέρες από τη ζωή του σε ένα μεγάλο MMO. Τρανό παράδειγμα το γεγονός πως το παιχνίδι δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε party μέχρι το 15ο level, όπου και ασχολείστε με ένα σημαντικό instanced dungeon. Το auction house ήταν κλειστό στην beta, ενώ το crafting, το mining και λοιπά, αντιμετωπίζονται ως κλάσεις, οπότε εκπαιδεύοντας αυτές μέσω του συστήματος Armoury παράγετε και καλύτερα προϊόντα. Τέλος, υπερβολικά μεγάλοι μου φάνηκαν οι διάλογοι με τους NPCs, και τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα στην beta, αφού δεν υπήρχε καθόλου voice-over, κάτι που θα διαθέτει η τελική έκδοση.

Εν κατακλείδι, η beta του Final Fantasy 14: A Realm Reborn, μου άφησε θετική εντύπωση. Να σας πω την αλήθεια, θέλω πολύ να συνεχίσω να ασχολούμαι με τον κόσμο της Eorzea, αλλά έχω την αίσθηση πως δεν θα απολαύσω ιδιαίτερα το παιχνίδι στο PS3. Θα προτιμούσα να παίξω τον ανανεωμένο τίτλο σε ένα δυνατό PC ή στο PS4 όταν βγει με το καλό. Σαφώς, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά το Final Fantasy 14: A Realm Reborn βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τα λέμε ξανά το φθινόπωρο με μια πιο αναλυτική παρουσίαση. Στο μεταξύ, αν θέλετε να δοκιμάσετε από πρώτο χέρι το παιχνίδι, έχετε υπόψη ότι η τέταρτη φάση της beta θα είναι ελεύθερη για όλους και ξεκινάει κάποια στιγμή τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Το Final Fantasy 14: A Realm Reborn κυκλοφορεί 27 Αυγούστου σε PC και PS3, με τις δύο εκδόσεις να μοιράζονται τον ίδιο κόσμο.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (preview), PC, PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Square EnixΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:MMORPGΠΑΙΚΤΕΣ:MultiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.finalfantasyxiv.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/8/2013 (PC, PS3), 2014 (PS4)PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα