Xbox One vs PlayStation 4: Τεχνικά χαρακτηριστικά

Φωτογραφίες και τεχνικές προδιαγραφές των δύο κονσολών. [UPDATE]

Ενώ η E3 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συνεντεύξεις τύπου των Sony και Microsoft έχουν ολοκληρωθεί συνεπώς μπορούμε να έχουμε ένα update για τις μέχρι τώρα γνωστές προδιαγραφές των δύο κονσολών.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PlayStation 4

είναι τα παρακάτω:
- Μνήμη: 8GB RAM GDDR5, με 512MB να δεσμεύονται από το λειτουργικό
- Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος AMD "Jaguar" στα 1.6GHz
- Κάρτα γραφικών: Radeon HD στα 1.84 teraflops
- Σκληρός δίσκος: 500GB
- Επιπλέον hardware: Compute module που θα μοιάζει με κάρτα γραφικών
- Κωδική ονομασία του Chip μητρικής κάρτας: Liverpool
- Διαστάσεις: 275x53x305mm
- Βάρος: 2.8 κιλά
- BD/DVD drive: BDx6 CAV, DVDx8 CAV
- Θύρες: 2 θύρες USB 3.0 (Super-Speed USBx), 1 θύρα AUX
- Τιμή: 399 ευρώ

Το PS4 θα υποστηρίζει κανονικά τη χρήση μεταχειρισμένων και δεν θα απαιτεί να είστε συνδεδεμένοι στο Internet. Ωστόσο, το online multiplayer θα είναι διαθέσιμο μόνο στους συνδρομητές PlayStation Plus. Η Sony αποφάσισε να χρεώσει το online της, κάτι που κάνει η Microsoft με την υπηρεσία Xbox Live Gold. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες υπηρεσίες της Sony θα παρέχονται δωρεάν, ενώ κάποιες άλλες θα απαιτούν πρόσβαση μέσω του PS Plus. Η τιμή της συνδρομής θυμίζουμε ότι είναι 50 ευρώ το χρόνο ή 18 ευρώ το τρίμηνο και αφορά τις κονσόλες PS3, PS4 και PS Vita, όπου θα μπορείτε να συνδέεστε με κοινό λογαριασμό.

Στην τιμή των 399 ευρώ της κονσόλας περιλαμβάνεται ένα χειριστήριο DualShock 4, ένα headset και τρία καλώδια, HDMI, USB και τροφοδοσίας. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε το PlayStation 4 Eye, την κάμερα του PS4, θα πρέπει να δαπανήσετε επιπλέον 49 ευρώ, κόστος δηλαδή που αντιστοιχεί στην τιμή ενός χειριστηρίου DualShock 4.

Τι θα περιλαμβάνει το Xbox One
- Επεξεργαστής: Αρχιτεκτονική x64, οκταπύρηνος στα 1.6Ghz. Κάθε CPU έχει 32 KB L1 instruction cache και 32 KB L1 data cache. Κάθε module των τεσσάρων πυρήνων της CPU έχει 2 MB L2 cache (σύνολο 4 καθότι ο επεξεργαστής είναι οκταπύρηνος, άρα διαθέτει δύο modules).
- Μνήμη: 8GB RAM DDR3 (bandwidth 68GB το δευτερόλεπτο). 32MB SRAM (ESRAM) στα 102GB το δευτερόλεπτο. Μέγιστη απόδοση 170GB το δευτερόλεπτο.
- Κάρτα γραφικών: Ειδική κατηγορία D3D11.1 στα 800-MHz. 12 shader cores παρέχουν συνολικά 768 threads. Στη μέγιστη απόδοσή της, η κάρτα γραφικών μπορεί να φτάσει τους 1.2 τρισσεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Η GPU διαθέτει επίσης υψηλής πιστότητας σένσορα NUI (Natural User Interface).
- Σκληρός δίσκος: Τουλάχιστον 500GB
- Drive: 50GB 6x Blu-ray drive
- Κάρτα δικτόυ: Gigabit Ethernet Wi-Fi και Wi-Fi Direct
- Hardware Accelerators: Codecs εικόνας, βίντεο και audio, Kinect με πολυκάναλη μείωση θορύβου.
- USB ports: 3.0
- Τιμή: 499 ευρώ

Το Xbox One θα κυκλοφορήσει μαζί με το Kinect 2.0 (το οποίο θα ενσωματώνει νέα τεχνολογία αναγνώρισης ακόμα και των καρπών των χεριών ή των μικρότερων κινήσεων των ποδιών σας, ενώ θα σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο account φίλου σας και να παίξετε ότι παίζει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή. Θα υπάρχουν επίσης live streaming υπηρεσίες τις οποίες μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου. Η κονσόλα αναμένεται να έχει την ESRAM συνδεδεμένη μόνο με την κάρτα γραφικών, όπως με τα 10MB eDRAM του Xbox 360, αλλά με όλα τα εσωτερικά κυκλώματα. Σε σύγκριση με τις επιδόσεις του νέου PlayStation, το Xbox One δείχνει να υστερεί ελαφρά στην κάρτα γραφικών (θα έχει 12 υπολογιστικές μονάδες). Επί συνόλου, η κάρτα γραφικών του PlayStation 4 θα παράγει 1.84 teraflops έναντι 1.23 για την Microsoft.

Με το Xbox One θα μπορείτε να καταγράψετε απευθείας ότι προβάλει η τηλεόρασή σας μέσω HDMI video encoder (ακόμα και εκπομπές σε τηλεοπτικά κανάλια). Η Microsoft είναι προφανές ότι στοχεύει παράλληλα στην οικιακή ψυχαγωγία, κάτι που είδαμε και με το SmartGlass.

Το controller του PlayStation 4
Το νέο controller του PS4 θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Θα συνδέει τα PSN accounts σε κάθε χειριστήριο, κάτι που θα επιτρέπει πολλαπλά login.
- Θα διαθέτει οθόνη αφής, σύμφωνα με το ComputerAndVideogames, η οποία θα αναγνωρίζει δύο σημεία αφής.
- Θα έχει motion-sensing προηγμένης τεχνολογίας (tilt correction) και φυσική δόνηση. Επιπλέον, θα διαθέτει ένα φωτάκι LED, RGB χρωμάτων.
- Συν τις άλλοις, θα υπάρχει και "Share button" το οποίο σύμφωνα με φήμες θα σας βοηθά να μοιράζεστε ότι κάνετε σε Facebook και Twitter.

Σχετικά με τα accounts, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα μπορείτε να συνδεθείτε με το account σας ξεχωριστά από κάθε χειριστήριο. Αυτό θα βοηθήσει τους φίλους που έρχονται σπίτι σας για να παίξετε παρέα, να συνεχίσουν να καταγράφουν τα trophies τους στο account τους, να κάνουν αγορές κτλ. Τα trophies θα κερδίζονται από κοινού, για παράδειγμα αν κερδίσετε τέσσερα άτομα ένα boss fight που δίνει trophy τότε και οι τέσσερις θα αποκτήσετε trophies! Φυσικά κάθε account δεν θα "κλειδώνει" με το εκάστοτε controller, δηλαδή θα μπορείτε ελεύθερα να συνδεθείτε και να αποσυνδεθείτε.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι στο PS4 θα μπορούν να συνδεθούν πολλοί χρήστες την ίδια στιγμή και ο καθένας θα μπορεί να συνδέσει ένα χειριστήριο με το account του. Έτσι θα μπορούν να παίζουν στην ίδια κονσόλα τέσσερα άτομα και να λαμβάνουν όλοι trophies, καθένας ξεχωριστά για το account του.

[UPDATE] E3 2013
Χθες στην έκθεση E3 στο Λος Άντζελες η Microsoft επιβεβαίωσε την τιμή του Xbox One η οποία θα κυμαίνεται στα 499 ευρώ. Έκανε επίσης επίδειξη των live streaming δυνατοτήτων της κονσόλας της. Με το Xbox One θα μπορείτε να καταγρέφετε βίντεο από τα games σας και να το ανεβάζετε online, καθώς επίσης να συνδέεστε σε παιχνίδι που παίζει φίλος σας! Η Microsoft θα συνεργαστεί με την υπηρεσία Twitch.tv ώστε να μπορείτε να κάνετε live streaming μέσω της κονσόλας.

Απ' την άλλη, σήμερα τα ξημερώματα η Sony μας αποκάλυψε επιτέλους την κονσόλα PlayStation 4, με το ίδιόμορφο "πλάγιο" μέγεθός της. Ανακοίνωσε ότι η τιμή του θα ανέρχεται στα 399 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ λιγότερα από την αντίστοιχη της Microsoft, ενώ όσον αφορά στα μεταχειρισμένα δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία χρέωση και δεν θα απαιτήσει να είστε συνδεδεμένοι μία φορά ανά 24ωρο κάτι που θα είναι απαραίτητο στο Xbox One.

Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα