Συντελεστές του ArmA 3 συνελήφθησαν στη Λήμνο!

Η Bohemia Interactive, δημιουργός της σειράς ArmA κατασκόπευε ελληνικά στρατόπεδα στη Λήμνο για το ArmA 3! [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση 12/9/12] Πριν από ένα χρόνο σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με το First-Person Shooter ArmA 3, το οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει έχοντας στο περιεχόμενό του πληροφορίες από το νησί της Λήμνου. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων του νησιού, αλλά δεν είχε αποδειχθεί στην πράξη αν η προγραμματιστική εταιρεία

Bohemia Interactive είχε όντως αντλήσει live τις πληροφορίες της.

Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες ώρες, όταν δύο εργαζόμενοι της Bohemia Interactive συννελήφθησαν στη Λήμνο απ' τις ελληνικές αρχές, να φωτογραφίζουν στρατόπεδα του νησιού! Δύο Τσέχοι προγραμματιστές, 28 και 33 ετών, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν ένα ελληνικό στρατόπεδο για τις ανάγκες του παιχνιδιού. Κατά την σύληψη, στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το επίμαχο υλικό.

Η εξήγηση που έδωσαν ήταν αληθής. Ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες για το ArmA 3. Την είδηση επιβεβαίωσε μέχρι και ο διευθυντής της Bohemia, Marek Spanel, στο επίσημο forum. "Είναι αλήθεια, αλλά θα θέλαμε να μην συζητηθεί το θέμα αυτό στα forums μας προς το παρόν, τουλάχιστον μέχρι να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση".

Σε παρόμοιο γεγονός που είχε συμβεί το 2001, όπου μία ομάδα 14 ατόμων φωτογράφιζαν στρατιωτικά αεροσκάφη, οι ένοχοι αντιμετώπιζαν τότε κατηγορία μέχρι 20ετούς φυλάκισης. Τελικά μετά από ενάμιση μήνα κράτησης, αφέθηκαν ελεύθεροι πληρώνοντας 11.000 ευρώ. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί και αυτή η υπόθεση.

[UPDATE] Ένας κύπριος gamer με το ψευδώνυμο "Cyplon", δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ότι ήρθε σε επαφή με την Bohemia την 1η Αυγούστου για να την προειδοποιήσει ότι ήταν παράνομη κι ότι θα κινδύνευε με σύλληψη. Ο gamer φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά "Η Λήμνος έχει στρατιωτικό αεροδρόμιο. Είναι παράνομο να παίρνετε φωτογραφίες από αυτή τη βάση. Αν η βάση ήταν αμερικάνικη ή άλλης χώρας με μεγάλο πληθυσμό, το πιθανότερο θα ήταν να μην το κάνατε για να μην ρισκάρετε το παιχνίδι σας να απαγορευθεί σε αυτή τη χώρα. Προσωπικά το βρίσκω ασέβεια. Το λιγότερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να τροποποιήσετε την βάση ώστε να μην αντικατοπτρίζει επακριβώς την αληθινή." ενώ πρόσθεσε "Όλα αυτά τα χρόνια η σειρά ArmA βασιζόταν σε εικονικές τοποθεσίες αλλά τώρα αποφάσισε να δημιουργήσει πραγματικές. Απ' όλο τον κόσμο, η Λήμνος είναι το μόνο νησί του Αιγαίου με αεροπορική βάση κι η Bohemia το αγνόησε παρά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Είναι σαν να αντικατοπτρίζεις την λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα εξαγρίωνε το Ισραήλ. Κι αν ήταν εύκολο για τους developers να πάρουν πληροφορίες απ' τις τοποθεσίες αυτές, τότε δεν θα είναι δύσκολο για τους Τούρκους."

Όσο για την ίδια την βάση, ο χρήστης Cyplon σχολίασε "Στ' αλήθεια πάντως αμφιβάλλω για το αν η βάση έχει κάτι το μυστικό. Παρόλα αυτά δεν δημιουργείτε απλά ένα 3D μοντέλο, αλλά έναν σύγχρονο στρατιωτικό εξομοιωτή απ' τον οποίο η Τουρκία μπορεί να εξασκηθεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη βάση. Αν οι developers απεικόνιζαν το σπίτι σας είμαι βέβαιος ότι θα φοβόσασταν". Στη βάση αυτή του ArmA 3 θα υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες, κάτι που δυσαρέστησε τον φίλο μας απ' την Κύπρο που το θεώρησε ασέβεια, καθώς "Το παιχνίδι είναι σαν να μας λέει ότι οι έλληνες δεν μπορούν να υπερασπιστούν την χώρα τους, όπου αν η ιστορία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι είναι πολλοί ικανοί να το κάνουν ανεξαρτήτως οικονομικών προβλημάτων" κατέληξε.

[UPDATE 2, 13/9/12] Η Bohemia ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσής της, ότι οι δύο προγραμματιστές βρίσκονταν στη Λήμνο...για διακοπές!

Σεπτέμβρη μήνα; Άραγε μας θεωρούν τόσο αφελείς;

[UPDATE 3, 16/11/12] Οι developers της Bohemia Interactive, Ivan Buchta και Martin Pezlar, αποφυλακίστηκαν προσωρινά ύστερα από 70 ημέρες με την αιτιολογία της κατασκοπίας.

Οι δύο άντρες αρνήθηκαν να πληρώσουν την απαιτούμενη εγγύηση πριν από δύο και πλέον μήνες και κατ' επέκταση προφυλακίστηκαν, ενώ αυτές τις μέρες θα λογοδοτήσουν σε ελληνικό δικαστήριο, σύμφωνα με το Eurogamer Τσεχίας. Έρμαιοι του δικαστικού συστήματος και των απεργιών, οι δύο τσέχοι αναγκάστηκαν να περιμένουν μερικές εβδομάδες παραπάνω για τη δίκη τους. Απειλούνται με φυλάκιση έως και 20 έτη.

"Κρατούνται σε ένα κελί με πάνω από 25 ανθρώπους και κοιμούνται στο έδαφος" ομολόγησε ο Miloslvan Buchta, πατέρας του Ivan. "Τρώνε δύο φορές την ημέρα" κατέληξε. Η μητέρα του δήλωσε ότι: "Τα παιδιά δεν μας λένε τώρα πια στο τηλέφωνο ότι όλα είναι οκ, αλλά ότι απλά το παλεύουν και απλά εκπλιπαρούν να τους σώσουμε".

Οι δύο οικογένειες των κρατούμενων έχουν προωθήσει το αίτημα στον τσέχο πρόεδρο της δημοκρατίας καθώς και στον πρωθυπουργό, με την αιτιολογία ότι το υπουργείο εξωτερικών της χώρας τους δεν έχει κάνει κάτι για να τους βοηθήσει. Εκπρόσωπος της τσέχικης κυβέρνησης όμως επεσήμανε ότι "το υπουργείο εξωτερικών δουλεύει πάνω στο ζήτημα από διάφορες πλευρές".

Οι fans της σειράς ArmA έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια για την απελευθέρωση των δύο προγραμματιστών.

Ένοχοι ή όχι για κατασκοπία; Η δικαιοσύνη καλείται να το κρίνει.

[UPDATE 4, 29/11/12] Οι δύο προγραμματιστές της Bohemia Interactive έστειλαν ένα γράμμα σήμερα από τις φυλακές προς το community του ArmA το οποίο αναφέρει: "Μας συμπεριφέρονται καλά αλλά θα θέλαμε να είμαστε με τις οικογένειές μας κι όχι εδώ. Ευχαριστούμε για τις καρτ-ποστάλ, τα νέα του community, τις φωτογραφίες και τα puzzles που μας στέλνετε. Θα χρειαστούμε ένα διάστημα μέχρι να γυρίσουμε σπίτι και μέχρι τότε θα πρέπει να ξεπεράσουμε αρκετά εμπόδια. Προσπαθούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας για να διαβάζουμε, να περπατάμε και να συζητάμε. Έχουμε ήδη περπατήσει χιλιόμετρα, έχουμε διαβάσει χιλιάδες σελίδες βιβλίων, αλλά οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας και όσους μας βοήθησαν".

{youtube}uEWBFnZFJMs|400|300{/youtube}

Τις προάλλες υπήρξε διαμαρτυρία στην Τσεχία, έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, από 150 διαδηλωτές. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο developer Daniel Vávra, ένας εκ των δημιουργών το παιχνιδιού δράσης Mafia, ο οποίος αυτό το διάστημα αναπτύσσει ένα μεσαιωνικό RPG στην προγραμματιστική εταιρεία Warhose Studios. Για να μπορέσετε να κατανοήσετε το βίντεο ενεργοποιήστε τους αγγλικούς υπότιτλους κάτω δεξιά.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δύο κρατούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Μέχρι στιγμής η Bohemia Interactive έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους.

[UPDATE 5, 16/1] Oι Ivan Buchta και Martin Pezlar αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι developers της Bohemia Interactive είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κατηγορία της κατασκοπίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους φωτογραφίες από μια στρατιωτική βάση στην Λήμνο. Οι δύο τσέχοι έμειναν συνολικά 128 μέρες στις ελληνικές φυλακές, με τον Ivan Buchta μέσω αλληλογραφίας να συμμετέχει στην ανάπτυξη του DayZ Standalone, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

O Petr Nečas, πρωθυπουργός της Τσεχίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον έλληνα ομόλογό του, τον Αντώνη Σαμαρά για την πολύτιμη συμβολή του στην απελευθέρωση τους. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως τόσο ο Ivan Buchta, όσο και ο Martin Pezlar θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν οριστεί η δικάσιμος ημερομηνία.

Keywords
Αναζητήσεις
arma 3 φυλακιση
Τυχαία Θέματα