Η THQ κήρυξε πτώχευση!

Electronic Arts, Ubisoft και Warner θέλουν να εξαγοράσουν τα games της THQ τη στιγμή που οι πιστωτές της υποβάλουν ένσταση για την πώληση! [UPDATE 3]

[Αρχική δημοσίευση: 20/12/12] Είναι κοινό μυστικό ότι τα οικονομικά της THQ πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, όπως σας είχαμε ενημέρωσει σε προηγούμενο άρθρο μας. Κατόπιν

αυτού, η αμερικανική εταιρεία κήρυξε πτώχευση με σκοπό να προσελκύσει νέο επενδυτή. Η THQ ανακοίνωσε σήμερα ότι πούλησε όλα της τα περιουσιακά στοιχειά στην Αμερική, καθώς και τέσσερα studio της (Vigil, Relic, THQ Montreal και Volition) στην Clearlake Capital Group έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες της THQ θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις τίτλοι της εταιρείας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του development θα κυκλοφορήσουν κανονικά χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Αναφερόμαστε στα Metro: Last Light, Company of Heroes 2, South Park: The Stick of Truth και στο τέταρτο μέρος της δημοφιλούς σειράς Saints Row. Η ΤΗQ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού και όλοι οι εργαζόμενοί της θα συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά.

Ο Brian J. Farell, πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε επί του θέματος: “H κήρυξη πτώχευσης και η πώληση της THQ είναι δύο απαραίτητα μεταβατικά στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην μεταμόρφωση της εταιρείας και στην ισχυροποίηση της θέσης της στην βιομηχανία των video games. Η εμπιστοσύνη στην ποιότητα των τίτλων μας και στις δυνατότητες των developers μας παραμένει ακλόνητη”. Ο Farell ευχαρίστησε όλο το προσωπικό της εταιρείας και τόνισε πως επιθυμία του είναι το μεταβατικό αυτό στάδιο της THQ να αποτελέσει απλά μια κακή παρένθεση.

[UPDATE 21/12/12] Η πτώχευση και το μέλλον της THQ όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς η Ubisoft εξέφρασε ενδιαφέρον να την αγοράσει. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η συμφωνία της THQ με την Clearlake Capital Group ήταν την μορφής stalking horse bid. Με την πτώχευση της THQ διαγράφηκαν τα χρέη της και η Clearlake bidαρε (όπως σε μια δημοπρασία) 60 εκατομμύρια δολάρια για να την αποκτήσει. Εάν κάποιος άλλος επενδυτής (στην περίπτωση αυτή η Ubisoft) προσφέρει περισσότερα χρήματα η κυριότητα της THQ θα περάσει σε αυτόν.

Για την ώρα οι τρεις εταιρείες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή. Σύμφωνα με έγκυρες πήγες πάντως η Ubisoft έχει βάλει στο...μάτι πέντε studio της THQ και τα πνευματικά δικαιώματα των σειρών Saints Row, Company of Heroes, Homefront, Red Faction και Darksiders. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η THQ κατέχει τα licences των σειρών WWE και Warhammer 40.000, με την πρώτη περίπτωση να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ubisoft καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο των Sports games. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η Ubisoft απορροφήσει την THQ θα αποτελέσει μια υπερδύναμη στην βιομηχανία των video games. Πάντως για την ώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα και άλλες εταιρείες να μπουν στο κόλπο.

[UPDATE 7/1] Η πτώχευση και το μέλλον της THQ εκτυλίσσεται σε σήριαλ με συνεχείς ανατροπές, καθώς όπως όλα δείχνουν η πώληση της εταιρείας στην Clearlake Capital...στραβώνει. Την περασμένη εβδομάδα οι πιστωτές της THQ υπέβαλλαν ένσταση στο αμερικανικό δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι η εσπευσμένη πώληση μέσω του stalking horse bid απέτρεψε άλλους πιθανούς επενδυτές από το να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η δικαστής Mary Walrath αποδέχτηκε την ένσταση τονίζοντας πως η πώληση της εταιρείας θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί πολύ πριν την πτώχευσή της δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους επενδυτές να αποκτήσουν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι πιστωτές αξιώνουν από το αμερικανικό δικαστήριο να βγάλει προς πλειστηριασμό συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της THQ, όπως για παράδειγμα τα πνευματικά δικαιώματα συγκεκριμένων σειρών της. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει τελικά αναμένεται η Ubisoft να μπει πολύ δυνατά στο κόλπο, αφού η γαλλική εταιρεία θέλει να αποκτήσει πέντε studio της THQ, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα των σειρών Homefront, Saints Row, Company of Heroes, Red Faction και Darksiders. Εν τω μεταξύ, ένας δικηγόρος της Warner Bros επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας να αξιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία της THQ στην περίπτωση που η διαδικασία της πώλησής της πάρει χρονική παράταση. Η THQ ακόμα δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ύστερα από τις άσχημες αυτές εξελίξεις. Εγείρονται λοιπόν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν θα υπάρξει καθυστέρηση στην κυκλοφορία των Company of Heroes 2 και Metro: Last Light.

[UPDATE 8/1] Με αφορμή την επικείμενη πώληση και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα της THQ, όλες οι γνωστές σειρές φαίνεται να μπαίνουν...προς πώληση, με την Electronic Arts να εκδηλώνει κι αυτή ενδιαφέρον! Όπως σας ενημερώσαμε χθες οι πιστωτές της THQ “μπλόκαραν” την πώληση της στην Clearlake Capital και αξίωσαν τα πνευματικά δικαιώματα των σειρών της πτωχεύσασας εταιρείας να πουληθούν ξεχωριστά. Οι πιστωτές εύλογα πιστεύoυν πως με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθεί ένα αρκετά μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από τα 60 εκατομμύρια δολάρια που πρόσφερε η Clearlake Capital και κατόπιν αυτού θα καταφέρουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του IGN που προέρχονται από το νομικό blog Distressed Debt Investing στις 22 Ιανουαρίου θα υπάρξει δημοπρασία για όλους τους τίτλους και οι EA, Ubisoft και Warner δεν σκοπεύουν να χάσουν τέτοια ευκαιρία. Η λίστα προς πώληση περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας των games, όπως τα Saints Row, WWE, Dawn of War, Metro και Company of Heroes. Τα δύο τελευταία εξ αυτών αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέες εκδόσεις φέτος όπως σας είχαμε ενημερώσει στη λίστα με τα πολυαναμενόμενα games του 2013. Υπό ανάπτυξη βρίσκονται ακόμη τα South Park: The Stick of Truth και το Saints Row 4.

Keywords
Τυχαία Θέματα