Epic Mickey 2: The Power of Two

Ο Μίκυ επιστρέφει για να ενθουσιάσει…κυρίως τους μικρούς μας φίλους.

Το Epic Mickey 2: The Power of Two είναι το sequel του επιτυχημένου 3D Platform Epic Mickey που επανέρχεται με μεγαλύτερη ποικιλία στο περιεχόμενό του. Είναι μιούζικαλ. Είναι ένα platform που εξελίσσει την ιστορία του πρώτου μέρος και που προσθέτει δυνατότητα co-op. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα δημιούργημα προς τιμήν της Disney

και των θεαματικών της πάρκων. Στα πλαίσια της νέας αυτής έκδοσης, η Junction Point Studios προσπάθησε να λάβει υπόψιν της τα παράπονα των θαυμαστών του κλασικού Epic Mickey ως πληροφορίες που θα την βοηθήσουν να βελτιώσει το gameplay του δεύτερου τίτλου της σειράς.

Τα προβλήματα με την κάμερα που αντιμετώπιζε το πρώτο μέρος έχουν κάπως βελτιωθεί, οι χαρακτήρες που δεν μιλούσαν έχουν φωνή και τα γραφικά έχουν αναβαθμιστεί. Το περιεχόμενο του Epic Mickey 2: The Power of Two, είναι δείγμα της αφοσίωσης της προγραμματιστικής εταιρίας να κάνει αυτό το παιχνίδι επιτυχημένο. Ο Warren Spector, δημιουργός του, έχει εμφυσήσει σε αυτό την μαγεία και την νοσταλγία που χαρακτηρίζει της ταινίες της Disney. Αλλά μάλλον η προσπάθεια βελτίωσης έγινε μόνο στην εμφάνιση κι αυτό διότι…κάποια άλλα σημαντικά προβλήματα εμφανίστηκαν πάλι στην επιφάνεια.

What happens to Wasteland stays in Wasteland
Για άλλη μια φορά η ιστορία εκτυλίσσεται στην Wasteland, το σπίτι όλων τον ξεχασμένων χαρακτήρων της Disney, των "toons" όπως ονομάζονται, από την εποχή που τα σχέδια ήταν ακόμα ασπρόμαυρα. Φυσικά η Wasteland δεν είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκουραστείτε για πολύ, αφού διάφοροι σεισμοί την χτυπούν αλύπητα, μετατρέποντάς την σε ένα σωρό από σπασμένες μηχανές και σίδερα. Ο σχεδιαστικά αλλαγμένος τρελογιατρός Mad Doctor προσγειώνεται στη χώρα και αναζητεί έναν ήρωα, ο οποίος έρχεται μέσα από μια μαγική τηλεόραση.

Ο ήρωας αυτός δεν είναι άλλος από τον Mickey, που είναι έτοιμος για μια επισκευαστική αποστολή, οπλισμένος με το αξιόπιστο πινέλο του, που του επιτρέπει να ζωγραφίζει ή να σβήνει αντικείμενα από τον μαγικό κόσμο της Disney. Αυτή τη φορά έχει ως βοηθό τον Oswald the Lucky Rabbit, που είναι ο πρώτος χαρακτήρας του Walt Disney. Για πρώτη φορά στην ιστορία των καρτούν ακούμε την φωνή του Oswald.

The art of failing
Το Epic Mickey 2 είναι άλλο ένα ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου της Disney, που με τη σειρά του είναι δομημένος πάνω στους γνωστούς και πολυαγαπημένους χαρακτήρες της. Σας ταξιδεύει σε μέρη όπως κάστρα και κατεστραμμένα λούνα παρκ από παλιά καρτούν, όπως ο Pete Dragon μέχρι και καινούρια, όπως το The Nightmare Before Christmas. Την πρώτη φορά που θα αναγνωρίσετε περιβάλλοντα από τις αγαπημένες σας ταινίες, θα σας πλημμυρίσει αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα χαράς που νιώθετε όταν αναπολείτε παλιές καλές στιγμές.

Ο παράξενος συνδυασμός των άψυχων μηχανημάτων με τον ζεστό και ζωντανό κόσμο της Disney επιστρέφει. Καλείστε μέσω της βοήθειας του πινέλου του Mickey και των ηλεκτρικών πεδίων που δημιουργεί ο Oswald, να επιδιορθώσετε όλες τις καταστροφές που έχουν γίνει στην Wasteland ώστε οι κάτοικοί της να είναι και πάλι ευτυχισμένοι και να μην ζουν με τον φόβο των σεισμών. Κάθε φορά που θα φτάνετε στον στόχο σας, δηλαδή στο μηχάνημα που πρέπει να φτιάξετε, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον Oswald για να βρείτε μια λύση.

Όλα αυτά ακούγονται αρκετά εύκολα αλλά το χαμηλό A.I. του Oswald θα σας κάνει να εύχεστε να είχε την εξυπνάδα ενός κανονικού κουνελιού. Τις περισσότερες φορές απλώς θα στέκεται μπροστά στο μηχάνημα λέγοντας ότι θα το φτιάξει μόνος του και ότι ξέρει τι να κάνει αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Πάντοτε δεν θα κάνει τίποτα και θα περιμένει από εσάς να βρείτε την λύση. Επίσης ο ιπτάμενος βοηθός σας γίνεται τόσο εκνευριστικός και επαναλαμβανόμενος που θα σας κάνει να θέλετε να τον εξαφανίσετε με το πράσινο μελάνι που προσφέρεται ακριβώς για αυτή την χρήση. Για να εξαφανίζει πράγματα τα οποία δεν βρίσκονται στο σωστό σημείο και δυσκολεύουν την πορεία προς τον τερματισμό.

Δυστυχώς το Epic Mickey 2: The Power of Two, πάρα την αφοσίωση των δημιουργών του, απέτυχε να βελτιώσει κάποια απλά και βασικά πράγματα που θα το έκαναν να διακριθεί στον χώρο των παιδικών platforms. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να έχει τεράστιες απαιτήσεις από ένα παιχνίδι που προορίζεται για τους μικρούς μας φίλους, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Γι’ αυτό η προγραμματιστική εταιρεία Blitz Games Studios θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι θα είναι βαρετό ακόμα και για ένα παιδί που δεν είναι μυημένο στον κόσμο του gaming, να επισκευάζει μηχανήματα επί 15 ώρες, που είναι και η διάρκεια του story. Περιμέναμε σαφώς κάτι καλύτερο από τον κόσμο της Disney, διότι διαθέτει μια τεράστια γκάμα ταινιών ως πηγή έμπνευσης και παρ’ όλα αυτά εδώ αποφασίζει να επικεντρωθεί σε...ψυχρά μηχανήματα.

Magic Paintbrush for magic drawings
Στον τομεά του gameplay, σας προσφέρονται δύο ειδών μελάνια που κάνουν το ταξίδι σας στην Wasteland λίγο πιο δημιουργικό. Αρχικά έχουμε το μπλε μελάνι το οποίο εμφανίζει αντικείμενα που είναι αόρατα. Ακολουθεί το προαναφερόμενο πράσινο μελάνι το οποίο εξαφανίζει συγκεκριμένα πράγματα που σας στέκονται εμπόδιο. Η έλλειψη φαντασίας υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα γιατί τα μελάνια δεν χρησιμοποιούνται όσο και όπως θα έπρεπε κατά την διάρκεια του gameplay. Συνήθως τα χρησιμοποιείτε για να πάρετε αντικείμενα κρυμμένα μέσα σε κουτιά, να δημιουργήσετε σκάλες και για να πολεμήσετε τους εχθρούς. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα θα ήταν ο Oswald να μπορούσε να γίνει αόρατος ώστε να υπάρχουν και stealth στοιχεία.


Οι επιλογές που έχετε δεν επηρεάζουν ριζικά το σενάριο και συνήθως οι διαφοροποιήσεις είναι ότι αν κάνετε το σωστό κερδίζετε ένα κουτάκι με μελάνι και αντικείμενα τα οποία δεν σας χρησιμεύουν ιδιαίτερα. Εάν διαλέξετε για παράδειγμα τον εύκολο δρόμο ή αν κατά λάθος εξαφανίσετε κάποιο εξάρτημα μηχανήματος τότε θα "τιμωρηθείτε", όχι βέβαια στο βαθμό που συναντάμε στις τελευταίες ώρες μέχρι τον τερματισμό, εκεί όπου οι πράξεις σας έχουν αντίκτυπο.

Αυτή η εστίαση στις επιλογές που προσφέρονται στο ταξίδι του Mickey σας παρακινούν να επαναλάβετε την ιστορία από την αρχή και να την γράψετε διαφορετικά. Ωστόσο, το επικό μήκος του σεναρίου και το δίχως έμπνευση gameplay του, θα παρακινήσει μόνο τους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές της Disney να επαναλάβουν το τεράστιο αυτό ταξίδι.

Το δεύτερo ταξίδι του Μίκυ δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη επιτυχία που περιμέναμε.

Παρέα με φίλο
Το νέο Epic Mickey προσφέρει για πρώτη φορά Co-Op, με το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε τις κρυφές πτυχές του με έναν συμπαίκτη. Το gameplay προσφέρεται για ομαδικό παιχνίδι. Ο Oswald είναι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας στον χειρισμό, αφού μπορεί να πετάει για λίγο με τα αυτιά του, βοηθώντας τον Mickey να περάσει μεγάλες χαράδρες και να ανέβει σε ψηλά σημεία.

Το multiplayer λαμβάνει χώρο σε split-screen και τα αρνητικά του είναι πως δεν μπορείτε εύκολα να βρεθείτε με τον συμπαίκτη σας, όπως επίσης εάν ο βοηθός σας είναι αρχάριος θα δυσκολευτείτε να συνεργαστείτε. Ο χειρισμός είναι ιδιόμορφος για κάποιον που μόλις άρχισε να παίζει. Παρόλα αυτά όμως, σίγουρα η διασκέδαση που σας προσφέρει το Epic Mickey 2 είναι πιο ενδιαφέρουσα καθώς ο συμπαίκτης σας θα είναι σίγουρα καλύτερος από το χαμηλότατο A.I. του παιχνιδιού, ανεξάρτητα από τις ικανότητές του.

Graphical success
H Powerhouse studio δούλεψε σκληρά για να μας εντυπωσιάσει με την ποιότητα των γραφικών του Epic Mickey 2. Τα ρετρό cutscenes που διαδραματίζονται σε διάσταση 2D θυμίζουν τις κλασικές ταινίες της Disney και μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις σκηνές ταιριάζουν απόλυτα με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Επίσης οι ήρωες έχουν την κλασική κίνηση "λάστιχου" κατά την διάρκεια αυτών των βίντεο, σαν αυτή που βλέπαμε στα πρώτα επεισόδια κινουμένων σχεδίων της εταιρίας.

Τα γραφικά στο υπόλοιπο παιχνίδι είναι ικανοποιητικά και διαθέτουν ένα "θόλωμα", για να μην κουράζονται τα μάτια σας μετά από πολλές ώρες. Οι κινήσεις του Mickey και του Oswald είναι απλές και εκτελούνται σωστά χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Τα περιβάλλοντα από τις ταινίες της Disney είναι όμορφα δοσμένα με σωστές χρωματικές επιλογές. Κατά την διάρκεια των cutscenes θα απολαύσετε σύγχρονα γραφικά κινουμένων σχεδίων σε 3D, με πολλές αστείες λεπτομέρειες.

Το πιο προβληματικό σημείο του παιχνιδιού είναι η χρήση της κάμερας. Μπορείτε μεν να την κινήσετε όπου θέλετε, αλλά εκείνη επιμένει να μετακινείται πάντοτε σε ένα πολύ χαμηλό σημείο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα κατά την διάρκεια των μαχών και ειδικά όταν παλεύετε με bosses που αιωρούνται. Συνέχεια θα προσπαθείτε να φέρετε την κάμερα σε μια θέση για να μπορέσετε να δείτε τους εχθρούς και εκείνη θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη αφού δεν συνεργάζεται.

Το παραπάνω πρόβλημα εντείνεται όταν συναντάτε γλιστερές επιφάνειες. Επίσης πολλές φορές δεν θα μπορείτε να υπολογίσετε την απόσταση μεταξύ των αλμάτων και θα καταλήγετε να πέφτετε από γκρεμούς που σας οδηγούν κατευθείαν στον θάνατο. Γι' αυτό τον λόγο προτείνεται το PlayStation Move. Με την βοήθειά του θα μπορείτε να σημαδεύσετε και να υπολογίζετε πιο εύκολα τις αποστάσεις διευκολύνοντας λίγο την πορεία σας. Παρόμοια προβλήματα με την κάμερα είχε και το παλιό Epic Mickey και δυστυχώς δεν βλέπουμε ικανοποιητικά σημάδια βελτίωσης.

The soundtrack of doom
Ακριβώς όπως και ο προκάτοχός του, το soundtrack του Epic Mickey 2 αποτελείται από παιδικές χορωδίες και ορχήστρες που παίζουν τραγούδια, τα οποία μοιάζουν αρκετά παλιά. Ευτυχώς η μουσική δεν ακούγεται πολύ δυνατά, ενώ κάθε φορά που θα κάνετε κάποια επιλογή που καθορίζει την πορεία της ιστορίας, το κομμάτι αλλάζει. Πολλές φορές από μουσικής άποψης θα νομίζετε πως παίζετε ένα επικό παιχνίδι, διότι σε πολλά σημεία ο ήχος ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον.

Αξιοσημείωτα είναι τα τραγούδια του Mad Doctor, ο οποίος ποτέ δεν ξεχνά να σας υπενθυμίσει τον τελικό σας στόχο και το πόσο προσπαθεί κι εκείνος να βοηθήσει τους κατοίκους της Wasteland. Όμως τα βίντεο που πρωταγωνιστεί έχουν τεράστια απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να ξεχνάτε τι σας είπε στο προηγούμενο τραγούδι. Έτσι, τα στιγμιότυπά του γίνονται κουραστικά παρ’ όλο που είναι αστεία.

This is how a story ends
Το Epic Mickey 2: The Power of Two, θα σας δημιουργήσει το αίσθημα ότι έχει χάσει πολλές ευκαιρίες να γίνει ένα καλό platform. Η Blitz Games σε συνεργασία με την Junction Point προσπάθησαν αρκετά να το βελτιώσουν και να το αναδείξουν, αλλά στο τέλος θα σας αφήσουν με την απορία για ποιο λόγο ο τίτλος δεν βελτιώθηκε όπως θα έπρεπε και δεν εξελίχθηκε, πέρα φυσικά απ’ την προσθήκη του Co-Op. Το παιχνίδι προσφέρεται για στιγμές αναπόλησης των ταινιών που βλέπατε μικροί κι έχει την γοητεία της Disney. Σε μερικά σημεία είναι αρκετά καλό, αλλά κάποια βασικά στοιχεία λείπουν κι έτσι το αποτρέπουν από το να ξεχωρίσει.

Θετικά:
- Φανταστικά 2D cutscenes
- Ικανοποιητικό soundtrack
- Διασκεδαστικό Co-Op

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενες αποστολές
- Κακή κάμερα
- Απογοητευτικό A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6
Gameplay: 5
Αντοχή: 7
Γενικά: 5.8

Αν είστε θαυμαστής της Disney θα το απολαύσετε. Αν όχι θα στραφείτε αλλού.

Χριστίνα Νικολιδάκη

Keywords
power, power, sequel, disney, studios, εμφάνιση, σεισμος, mad, lucky, rabbit, art, dragon, nightmare, συγκεκριμένο, λύση, αφοσίωση, εταιρεία, blitz, games, magic, μπλε, success, studio, playstation, doom, κινηση στους δρομους, madwalk, τελος του κοσμου, δυνατα, βιντεο, ηχος, μουσικη, σεισμοι, ταινιες, τηλεοραση, τραγουδια, χρωματα, games, lucky, mad, αορατος, απλα, αστεια, αυτια, αφοσίωση, βοηθεια, βρειτε, γινει, γινεται, γινονται, γοητεια, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειγμα, εγινε, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εμπνευση, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, εστιαση, εταιρεία, ζωη, ιδεα, ηρωες, μηχανες, κινηση, λαθος, λεπτομερειες, λύση, λουνα παρκ, λογο, μαγεια, ματια, μηκος, μικυ, μιουζικαλ, μπλε, μπορειτε, παιδι, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, προβληματα, ρετρο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σιδερα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, σκηνες, σπιτι, σχεδια, τιτλος, ιπταμενος, φυσικα, φωνη, φορα, ομορφα, ωρες, art, blitz, sequel, disney, doom, dragon, επεισοδια, ηρωας, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, κομματι, magic, μια φορα, μπροστα, nightmare, παιχνιδι, πληροφοριες, rabbit, studio, studios, split, screen, σωρο, σωστο, ταξιδι, βοηθος
Τυχαία Θέματα