Xbox One: Η Microsoft πλήρωνε YouTubers για την προβολή των games της

Μέσω του Machinima που δίνει επιπλέον 3 δολάρια ανά 1.000 views. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 21/1/2014] Το ArsTechnica.com έλαβε αναφορές από διάφορους YouTubers που συνεργάζονται με το Machinima, ότι λάμβαναν emails τα οποία τους παρότρυναν να κάνουν gameplay videos με παιχνίδια του Xbox One. Στην περίπτωση αυτή, θα πληρωνόντουσαν με 3 επιπλέον δολάρια (από αυτά που λαμβάνουν απ' το Machinima)

για κάθε 1.000 προβολές. Το promotion αυτό διαφημιζόταν όχι μόνο μέσω email αλλά και ανοιχτά σε όλο τον κόσμο μέσω του Twitter, από τον Community Manager του machinima στη Μ. Βρετανία. Το Twitter post έχει πλέον κατέβει.

Τα βίντεο που θα συμμετείχαν στην προσφορά αυτή της Microsoft θα έπρεπε να περιέχουν τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα gameplay από Xbox One games και ο YouTuber θα έπρεπε να αναφέρει το "Xbox One" έστω μία φορά. Τέλος, κάθε YouTuber θα έπρεπε να βάλει το tag "XB1M13" στο βίντεό του για να μπορέσει η Microsoft να το αναγνωρίσει.

Αν θέλετε να δείτε το πλήρες περιεχόμενο του email που απέστειλε η Microsoft για την καμπάνια της κάντε κλικ εδώ. Στο κείμενό αυτό διευκρινίζεται ότι ο YouTuber "δεν θα έπρεπε να πει κάτι αρνητικό για το Machinima, το Xbox One ή τα games του".

Η προώθηση ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και σταμάτησε δύο ημέρες μετά καθώς η Microsoft είχε ορίσει μπάτζετ 1,25 εκατομμύρια δολάρια. Όσοι πρόλαβαν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν. Αντίστοιχη καμπάνια φημολογείται ότι είχε γίνει τον Νοέμβριο από την Microsoft, με το ποσό να ανέρχεται τότε σε 1 δολάριο ανά 1.000 προβολές. Σε εκείνη την περίπτωση όμως δεν είχαν διαρρεύσει δημόσια οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Γεγονός είναι πάντως ότι αντίστοιχες πρακτικές προώθησης των games εφαρμόζονται κατ' επανάληψη στο YouTube από διάφορες εταιρείες, απλά οι λεπτομέρειές τους δεν έχουν βγει προς τα έξω. Στο marketing όλα επιτρέπονται, αρκεί το προϊόν να καταφέρει να γίνει viral. Στην περίπτωση του Xbox One όπου στο λανσάρισμα διέθετε καλύτερα games απ' το PS4 η Microsoft είχε κάθε λόγο να προσπαθήσει να προωθήσει τα games της προς τα έξω.

[UPDATE: 22/1/2014] Το Machinima παραδέχτηκε την συνεργασία του με την Microsoft. Το συμφωνητικό υπεγράφη τον Δεκέμβριο ως "μια τυπική συνεργασία marketing" όπως ανακοινώνει το site. Εκπρόσωπος της Microsoft επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του την συνεργασία, τονίζοντας ωστόσο: "Δεν γνωρίζουμε αν το Machinima είχε ατομικά συμβόλαια με τους YouTubers και δεν δώσαμε κάποιες εντολές για τα βίντεο που θα πληρώνουμε. Απλά ζητήσαμε να μπει το παραπάνω tag ως ένδειξη ότι τα βίντεο ήταν πληρωμένη διαφήμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα