Windows Phone 8

Η Microsoft παρουσιάζει το νέο της λειτουργικό σύστημα για κινητά.

Σε ένα event που διεξήχθη στο San Francisco, η Microsoft παρουσίασε χθες τα νέα Windows Phone 8, τα οποία ήταν μέχρι τώρα γνωστά με τον κωδικό "Apollo". Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft θα υποστηρίζει περισσότερα customizations
στην αρχική οθόνη, καθώς για το κάθε widget θα μπορείτε να ορίσετε τρία διαφορετικά μεγέθη. Θα διαθέτει επίσης τα Nokia maps, καλύτερη αναγνώριση φωνής και μία σειρά ακόμη από μικρότερες προσθήκες.

Τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν μέχρι και 64άρηδες multi-core επεξεργαστές, αναλύσεις WXGA (1280x768, 720p ή μεγαλύτερες) και εξωτερικό τρόπο αποθήκευσης σε SD. Με την αξιοποίηση καλύτερου hardware, οι developers θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να δημιουργήσουν applications. Θα μπορούν λοιπόν να δημιουργήσουν games σε native κώδικα, τα οποία μάλιστα θα τρέχουν πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά της τελευταίας έκδοσης του λειτουργικού (Windows Phone 7.8). Ο κώδικας θα μπορεί να τρέξει και σε Windows 8 και Windows RT, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ενιαία πλατφόρμα για τους developers, ώστε να μεταφέρουν τα games τους σε Desktops, Laptops, Netbooks και smartphones πολύ πιο εύκολα.

Στο λειτουργικό σύστημα θα υπάρχει πλέον νέος τρόπος λειτουργίας στο wallet, ώστε να μην μπορούν οι providers να αφαιρούν εφαρμογές απ' το κινητό (όπως έγινε με το Google Wallet παλαιότερα), αλλά απλά να παύουν να υποστηρίζουν την εκάστοτε εφαρμογή. Αναβάθμιση θα έχουμε γενικά και στον τομέα της ασφάλειας των Windows Phone 8, ενώ ο νέος Internet Explorer 10 θα είναι ταχύτερος και πιο "στυλάτος". Ανάμεσα στις νέες εφαρμογές ξεχωρίζει και η υποστήριξη Skype, με το οποίο θα καλείτε μέσω Internet δωρεάν ή θα κάνετε video chat με τους φίλους σας.

Το μεγάλο μειονέκτημα των Windows Phone 8 είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση από οποιαδήποτε ήδη υπάρχουσα συσκευή της αγοράς κι αν έχετε! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσετε μία από τις νέες συσκευές που θα ακολουθήσουν. Ούτε καν το Nokia Lumia 900 δεν θα υποστηρίζει Windows Phone 8 (!), πράγμα που σημαίνει ότι όσοι το έχετε προ-παραγγείλει τρέφοντας φρούδες ελπίδες, το πιθανότερο είναι να απογοητευτείτε!

Τα Windows Phone 8 θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο. Η πλατφόρμα της Microsoft έχει αυτή τη στιγμή υποστήριξη από περίπου 100.000 apps. Και με την κυκλοφορία των Windows 8 και Windows RT, αλλά και την συμβατότητα που επιχειρεί η Αμερικάνικη εταιρεία να περάσει στα λειτουργικά της συστήματα για χάρη των developers, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η συνέχεια. Προς το παρόν, στα κινητά τηλέφωνα χρειάζεται να καλυφθεί ένα μεγάλο έδαφος τόσο από το iOS της Apple, όσο και από τα Android κινητά.
Keywords
Τυχαία Θέματα