Ultra Street Fighter IV

To απόλυτο ξυλίκι!

Το Street Fighter 4 είναι πλέον κατά πολλούς το κορυφαίο Fighting στον πλανήτη, έχοντας καταξιωθεί πλέον στον τομέα των eSports από τότε που εμφανίστηκε, μέσω των γνωστών EVO tournaments. Από το 2009 όταν και το κυκλοφόρησε, η Capcom κατάφερε να μας καθηλώσει για τα καλά, τόσο με την πρώτη έκδοση, όσο και με το Super

Street Fighter IV ένα χρόνο μετά που πρόσθεσε 10 νέους μαχητές.

Το 2011 κυκλοφόρησε το Super Street Fighter IV: Arcade Edition, με μικρές αναβαθμίσεις και τις προσθήκες της Yun και του Yang (melee ήρωες). Για να δικαιολογηθεί το (μικρό κατά την άποψή μου) update μπήκαν στο αρχικό ρόστερ και οι ήδη υπάρχοντες Evil Ryu και Oni, μέχρι πρότινος κρυφοί χαρακτήρες του Super Street Fighter IV που ξεκλειδώνονταν ούτως ή άλλως. Οι δύο τελευταίοι είναι μία ακόμη "μετεξέλιξη του Akuma" και συγκεκριμένα ο Evil Ryu κάτι σαν "διασταύρωση Ryu με Akuma" για να το πούμε πιο απλά. Θεωρήσαμε την Arcade Edition αρκετά μικρή γι' αυτό και δεν προχωρήσαμε σε ανάλογο review. Πλέον όμως, γνωρίζοντας ότι το Ultra Street Fighter IV είναι το τελευταίο update για το τέταρτο μέρος της σειράς, η σημερινή κριτική ήταν κάτι παραπάνω από "επιβεβλημένη" όπως θα έλεγε κι ο Παντελής. Και πολύ άργησε για να είμαι ειλικρινής.

Τι νέο υπάρχει
To Ultra Street Fighter 4 κοστίζει 28 ευρώ στο Steam και με την χειμερινή έκπτωση έρχεται στα 24 ευρώ, δηλαδή ίδια τιμή με την retail έκδοση. Σε περίπτωση upgrade πληρώνετε 15 ευρώ (12,8 στις χειμερινές εκπτώσεις). Σας προτείνουμε λοιπόν -αν δεν είχατε καμία έκδοση μέχρι σήμερα- να το αποκτήσετε απευθείας από κάποιο κατάστημα. Περιλαμβάνει έξι νέα stages και πέντε νέους χαρακτήρες. Πρόκειται για τους Rolento, Elena, Hugo, Poison και Decapre. Με εξαίρεση την τελευταία, που αποτελεί εκλεκτή του M. Bison, οι πρώτοι τέσσερις είχαν εμφανιστεί στο Street Fighter X Tekken. Οι Rolento, Hugo και Poison έχουν τις ρίζες τους από το Final Fight, όταν πρωτοεμφανίστηκαν ως boss, mini boss και απλός εχθρός αντίστοιχα. Ο Hugo ονομαζόταν τότε Andore (και δεν ήταν τόσο άσχημος όσο σήμερα), ενώ η Poison είναι η γνωστή τρανσέξουαλ που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στο Internet. Όσοι θαυμάσατε τις αναλογίες του/της και το μάθατε εκ των υστέρων φαντάζομαι θα απογοητευτήκατε.

Ας προχωρήσουμε στα του gameplay. Πέρα από την Focus Attack (medium punch και medium kick), στο Ultra Street Fighter 4 εμφανίζεται η Red Focus που εκτελείται με τα δύο παραπάνω κουμπιά συν την light punch. Κάνει μιάμιση φορά περισσότερη ζημιά απ' την απλή focus attack και παράλληλα γεμίζει την combo bar στους ανάλογους χαρακτήρες. Υπάρχουν ένα σωρό ακόμη μικροαλλαγές στο gameplay, όπως για παράδειγμα το ότι οι χαρακτήρες μένουν στο έδαφος για 11 περισσότερα frames απ' ότι πριν.

http://www.youtube.com/watch?v=sNFmQRcJpAc

Μία σημαντική αλλαγή που αφορά τις Ultra επιθέσεις των χαρακτήρων είναι το Ultra Combo Double, το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε εξ αρχής στην επιλογή χαρακτήρα. Κάνει διαθέσιμες αμφότερες τις δύο Ultra Combo επιθέσεις του χαρακτήρα σας μόνο που δυστυχώς προκαλεί και στις δύο μικρότερη ζημιά. Συγκεκριμένα, οι Zangief, Cammy, Fei Long, T.Hawk, Makoto, Hakan, Dhalsim, Rose, Akuma, E.Honda και Hugo κάνουν το 60% της αρχικής ζημιάς τους ενώ όλοι οι υπόλοιπο χαρακτήρες το 75%.

Παρά τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, πιστεύω ότι το nerf των Ultra Combo Double ειδικά σε Zangief και Akuma ήταν απαραίτητο για όποιον σκεφτεί να ενεργοποιήσει το Ultra Combo Double, καθώς οι δύο αυτοί χαρακτήρες είναι ήδη OP σε σχέση με άλλους. Επομένως με το 75% στους υπόλοιπους χαρακτήρες πολλές φορές δοκίμασα το Ultra Combo Double στον Ken με επιτυχία, καθώς ένα 25% μείον δεν ήταν τόσο τραγική απώλεια. Όλα αυτά στα δύο δυσκολότερα επίπεδα του Single-player. Διότι στο multiplayer οι χαρακτήρες που προτιμούν melee επιθέσεις και πραγματοποιούν εύκολα combos ή λαβές συνεχίζουν να έχουν πλεονέκτημα.

Σχετικά με το γενικότερο balancing των χαρακτήρων, ο Oni έφαγε αναμενόμενο nerf, το ίδιο και οι Vega, Chun Li (πόσο πια οι κακομοίρηδες;) με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες αρκετών παικτών. Υπήρξαν επίσης αυξομοιώσεις στο Vitality αρκετών χαρακτήρων. Ο Guile και ο Oni έχουν μικρότερο Vitality (από 1000 στα 950), ο Evil Ryu και η Chun Li μεγαλύτερο (από τα 900 στα 950), επομένως η Capcom δείχνει την διάθεση να θέλει να φέρει στα ίσια το παιχνίδι και στο συγκεκριμένο τομέα. Αντικειμενικά το balancing είναι ορθό και οι διαμαρτυρίες επόμενο να συμβαίνουν σε όσους επιμένουν σε έναν χαρακτήρα, έχουν συνηθίσει να παίζουν με αυτόν και τον βλέπουν να μην αποδίδει το ίδιο.

Η νέα πεντάδα της Capcom
Με τους Rolento, Elena, Hugo, Poison και Decapre, ο συνολικός αριθμός χαρακτήρων στο Ultra Street Fighter IV φτάνει τους 44. Η Decapre, καθότι νέα της παρέας, εμφανίζεται φάτσα κάρτα ως πρώτη στη λίστα χαρακτήρων. Μαζί της θα δημιουργήσετε εύκολα combos καθώς διαθέτει καλά πόδια και ευλιγισία. Οι Ultra κινήσεις, τόσο η σφαίρα (που θα πρέπει να βρει τον αντίπαλο σχεδόν αναίσθητο για να τον στείλει) όσο και η combo λαβή της, κάνουν σημαντικό damage, αλλά υστερεί αρκετά στα special moves που είναι ιδανικά για να απωθήσουν τον αντίπαλο ή να συνεχίσουν ένα combo.

Ας προχωρήσουμε στον Hugo, αυτόν τον τεράστιο μαλλιά, με προφίλ "Απέδρασα από την φυλακή, έχω πάρει ότι υπάρχει από ναρκωτικά κι έχω πιει κι ένα μπουκάλι ουίσκι". Α ξέχασα και το "Πιάνω σχεδόν όλη την οθόνη αφού το κεφάλι μου εξέχει μέχρι την μπάρα ενέργειας". Ο Hugo θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "Αργός Zangief" (ναι, τόσο αργός) καθώς είναι ιδανικός στις λαβές. Κατά βάση όλες του οι Special Moves είναι λαβές! Οι Ultra Moves προκαλούν τεράστιο damage συνεπώς καταλαβαίνετε ότι αναπληρώνει πλήρως την ταχύτητά του. Στην πρώτη Ultra σας κάνει λαβή και στη δεύτερη σας ταράζει στα μπουνίδια (αφήστε δε που έχει κάτι γροθιές ώστε θα νιώθετε λες και σας χτύπησε ντουβάρι).

Οι νέοι χαρακτήρες του Ultra Street Fighter IV όχι απλά έχουν γνώμονα τις melee επιθέσεις, αλλά αποδεικνύουν ότι η Capcom συνεχίζει να έχει χιούμορ τρεις δεκαετίες μετά!

Ο Rolento, ένας βετεράνος πολέμου με φουλ εξάρτιση, βασίζεται αρκετά στα άλματά του όσον αφορά τις special moves. Πραγματικά δεν τον έχω σε μεγάλη υπόλειψη καθώς είναι όλο σβούρες και άλματα. Ξεχωρίζει μόνο για το υψηλό damage στις Ultra moves του στις οποίες χρησιμοποιεί στη μία ένα χοντρό συρματόσκοινο για να πνίξει τον αντίπαλο και στην άλλη το γκλοπ και τις χειροβομβίδες του. Αν μη τι άλλο εδώ η Capcom είχε φαντασία.

Η μαυριδερή Elena, μαχητής της καποέιρα, είναι απόλαυση στα combos καθώς διαθέτει ταχύτητα και χρησιμοποιεί άριστα τα πόδια της. Πραγματικά ακόμα και αρχάριος θα μπορέσει να την χρησιμοποιήσει με μια απλή μελέτη στις special κινήσεις της. Εκτός αυτού, στο ένα combo της "χορεύει" τον αντίπαλο στις κλωτσιές και στο δεύτερο...κάνει healing αναπληρώνοντας μέρος της χαμένης της ενέργειας. Πραγματικά την βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Last but not least, η εκρητική...(εεε συγγνώμη "εκρηκτικός" ήθελα να πω) Poison, που ως βιτσιώζικο άτομο χρησιμοποιεί το μαστίγιό της αλλά και τα πόδια της για τις special moves. Γενικά είναι melee χαρακτήρας που προκαλεί μεγάλο damage με τα Ultra combos. Στο πρώτο σπάει στο ξύλο τον αντίπαλο με το μαστίγιο και στο δεύτερο προκαλεί τρία καίρια χτυπήματα, το τρίτο μάλιστα στο ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου της. Και εδώ η έμπνευση της Capcom χτύπησε κόκκινο. Κυριολεκτικά!

Omega Mode
Με την προσθήκη του Omega mode, ενός δωρεάν DLC για το Ultra Street Fighter IV, το νέο update της Capcom παίρνει έναν...ιδιόμορφο χαρακτήρα, καθώς δίνει στους χαρακτήρες νέες κινήσεις κι ακόμα περισσότερη δύναμη και επιτρέπει στον Zangief να είναι πιο θανατηφόρος, οι Ryu/Ken να κάνουν hadouken με τα πόδια και άλλα διασκεδαστικά καλούδια. Το mode αυτό ναι μεν προσφέρει διασκέδαση αλλά η Capcom για ευνόητους λόγους αποφάσισε να το αφαιρέσει από τα επίσημα πρωταθλήματα που συμμετέχει το Street Fighter. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Omega mode ενεργοποιείται στην επιλογή χαρακτήρα και δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε Ultra Combo Double.

Multiplayer
Παίζοντας online, τουλάχιστον στη χώρα μας, παρατηρήσαμε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Αν θέλετε να παίξετε ένα γρήγορο ranked match τότε θα βρείτε εύκολα αντίπαλο. Το lag παραμένει κυρίως σε αντιπάλους μακρινών χωρών (από Ελλάδα και γειτονικές χώρες η κατάσταση είναι σχεδόν ομαλή με μικρά frame drops), ενώ υπάρχουν παγώματα οθόνης στις κακές συνδέσεις. Τουλάχιστον δεν συναντήσαμε disconnections όπως σε προηγούμενες εκδόσεις. Στα άλλα modes, το Endless Battle εξακολουθεί να απαιτεί να ολοκληρωθεί προηγουμένως ένας αγώνας έως ότου συμμετάσχετε και τέλος το Tournament...είναι απλά απλησίαστο συνεπώς εξαιρετικά δύσκολα θα βρείτε αντίπαλο να συμμετέχει. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των Player Points και Battle Points για λόγους πρεστίζ, εξακολουθεί να αυξάνει το replayability του Street Fighter 4 σε οποιαδήποτε έκδοσή του.

Quality vs price
Η σειρά Street Fighter 4 ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Διαθέτοντας ένα υπερπλήρες ρόστερ 44 χαρακτήρων, έξι νέα stages και σωστές αλλαγές στο gameplay η Capcom συνεχίζει να εξελίσσει το αγαπημένο μας Fighting ακόμη περισσότερο. Απ' την άλλη, το γεγονός ότι πρόκειται για παιχνίδι πέντε ετών που έχει υποστεί κυρίως updates χαρακτήρων, stages κι ελάχιστες αλλαγές στα νέα modes, προσωπικά με προβληματίζει ως προς το κόστος των 24-28 ευρώ. Τουλάχιστον το update των 15 ευρώ για όσους έχουν την παλιά έκδοση είναι κάπως καλύτερο.

Για τους μη κατόχους του SF4, το Ultra Street Fighter 4 για PS4 θα αποτελέσει μια budget λύση όταν θα κυκλοφορήσει το 2015, χωρίς να απαιτεί το να δαπανήσουν 60άρι ευρώ (ευελπιστούμε δηλαδή). Κατά τα άλλα, με ελάχιστες βελτιώσεις στο τεχνικό και το online κομμάτι, η Capcom πρόσθεσε πέντε χαρακτήρες μαζί με τα διασκεδαστικά story τους, βελτίωσε το balancing και δύο χρόνια μετά το (τότε) μικρό update της κατάφερε και φέτος να βγάλει εύκολο κέρδος.

Θετικά:
- Επιτυχημένη επιλογή νέων χαρακτήρων
- Σωστό gameplay balancing
- Η προσθήκη του Ultra Combo Double

Αρνητικά:
- Απειροελάχιστες διαφορές στο online
- Υψηλό κόστος για τα δεδομένα ενός update

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.1

Κρατάει την καλή παράδοση.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
fighter, fighter, έως ότου, fighting, evo, capcom, super, update, steam, retail, upgrade, εκπτωσεις, νέα, hugo, poison, tekken, fight, boss, mini, focus, kick, red, light, http, youtube, double, long, hawk, rose, honda, συγκεκριμένο, vega, γνώμονα, γκλοπ, omega, dlc, online, lag, ελλαδα, frame, endless, player, ps4, budget, λύση, αλλαγη ωρας, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, σβουρες, χωρες, δωρεαν, ηχος, ναρκωτικα, ξυλο, σημερινη, σφαιρα, φατσα, boss, dlc, honda, omega, ps4, youtube, αυξηση, αξιζει, απλα, απωλεια, ατομο, βετερανος, βρειτε, γεγονος, γκλοπ, γνώμονα, δευτερο, δυναμη, δυστυχως, δειχνει, εδαφος, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, εμπνευση, εξι, επιτυχια, ερχεται, ετων, εχθρος, έως ότου, ζημια, ιδια, ιδιο, εκδοσεις, λύση, μαλλια, μικρο, μπορειτε, οθονη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, τιμη, τρια, φυλακη, φαντασια, φτανει, φορα, χιουμορ, αγωνας, ασχημος, super, budget, capcom, double, endless, evo, hawk, fight, fighting, focus, frame, hugo, χωρα, κομματι, lag, light, long, μελετη, mini, παιχνιδι, player, ποδια, poison, red, retail, rose, single, steam, σωρο, σωστο, tekken, της παρεας, online, upgrade, update, vega
Τυχαία Θέματα