The Walking Dead: Season One (next-gen)

Επιστροφή στην post-apocalyptic Georgia.

H Telltale Games είναι μία εταιρεία ανάπτυξης με μακρά θητεία στον χώρο των Adventures, παρόλα αυτά μέχρι και το 2012 οι δημιουργίες της ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η κατάσταση αυτή άλλαξε δραστικά με την κυκλοφορία του The Walking Dead, το οποίο κατάφερε

να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποσπάσει αρκετά βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του "Game of the Year" στα Spike Video Game Awards του 2012. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της Telltale Games είναι ότι κατάφερε να βάλει και πάλι τα Adventures στο προσκήνιο, καθώς κακά τα ψέμματα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 στο συγκεκριμένο genre είχε επέλθει κορεσμός.

Βέβαια τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω αποτελούν την μία μόνο πλευρά του νομίσματος, καθώς χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ποιότητα του The Walking Dead, η Telltale Games δεν έκανε κάτι παραπάνω από ότι μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Κοινώς η εν έτη 2012 δουλειά της ήταν παρόμοια με τις προγενέστερες της, μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν η ίδια εταιρεία μας παρουσίασε το μετριότατο Jurassic Park: The Game θα καταλήξει εύλογα στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία του The Walking Dead οφείλεται σε "εξωγενείς" παράγοντες. Ο κυριότερος από αυτούς του παράγοντες είναι η τεράστια επιτυχία της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, η οποία σημειωτέον διανύει τον πέμπτο κύκλο της. Κοινώς η Telltale Games προσέλκυσε πολύ κόσμο εκμεταλλευόμενη το momentum της σειράς.


Το βασικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι μετά την κυκλοφορία του The Walking Dead: Season One οι...μετοχές της Telltale Games στο "χρηματιστήριο" των video games ανέβασαν κατακόρυφα την αξία τους, καθώς ο κόσμος άρχισε να διψάει για περισσότερα Adventures ανάλογου ύφους. Φυσικά η αμερικανική εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να μας αφήσει να περιμένουμε, έτσι μέσα σε διάστημα ενός μόλις χρόνου από την κυκλοφορία πρώτης σεζόν μας παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης και του The Wolf Among Us αντίστοιχα. Φυσικά με το λανσάρισμα των next-gen κονσολών ήταν αναμενόμενο ότι θα βλέπαμε τις πρόσφατες δημιουργίες της Telltale Games να επανακυκλοφορούν. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν θα ασχοληθούμε με τη next-gen έκδοση του The Walking Dead: Season One. Έχει άραγε κάτι να μας προσφέρει και κατά πόσο ή όχι πρόκειται για ένα βελτιωμένο port; Οι απαντήσεις ακολουθούν παρακάτω.

Τα πάντα για την επιβίωση
Με δεδομένο ότι έχουμε ασχοληθεί εκτενέστατα με το σενάριο της παρούσας δημιουργίας σε προγενέστερο review μας, όπως είναι φυσικό εδώ δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Για τους αμύητους απλά να αναφέρουμε ότι το σενάριο λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της πολιτείας της Georgia. Μετά την εξάπλωση ενός ιού που επιτρέπει στους νεκρούς να αναστηθούν και να επιστρέψουν στην ζωή ως zombies (ή walkers αν προτιμάτε) μία ομάδα από επιζήσαντες προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφύγει από τον κίνδυνο και να βρει καταφύγιο σε μία ειρηνική περιοχή. Το κεντρικό πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι ο κατάδικος Lee Everett και ένα οχτάχρονο κορίτσι η Clementine. Μεταξύ αυτών των δύο αναπτύσσεται ένα τρυφερός δεσμός, πάνω στον οποίο χτίζεται ολόκληρο το σεναριακό οικοδόμημα.


Εν τω μεταξύ, στην παρούσα κυκλοφορία περιλαμβάνεται και το 400 Days DLC που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2013. Το τελευταίο προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σεζόν, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν καταφέρνει να επιτύχει τον σκοπό του. Στο συγκεκριμένο η αφήγηση είναι σπονδυλωτή, καθώς μας διηγείται την ιστορία έξι ακόμη επιζώντων του zombie outbreak. To βασικό πρόβλημα του DLC είναι η σύντομη διάρκειά του, καθώς στην μία περίπου ώρα που διαρκεί δεν προλαβαίνετε καν να γνωρίσετε τους έξι αυτούς επιζήσαντες, πόσο μάλλον να νοιαστείτε για το προσωπικό τους δράμα.

Η next-gen έκδοση του The Walking Dead: Season δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από την πρωτότυπη του 2012


The story is tailored by your choice;
Όσον αφορά το gameplay, το The Walking Dead: Season One μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα point-and-click Adventure, εντούτοις το βασικό ατού του είναι ότι προσφέρει μια σαφώς πιο cinematic εμπειρία σε σχέση με αντίστοιχες κυκλοφορίες. Η πλοκή του σεναρίου είναι δεδομένο ότι θα σας καθηλώσει, παρόλα αυτά -παρά τα λεγόμενα της Telltale Games- δεν έχετε ενεργό ρόλο στην εξέλιξη. Κοινώς οι επιλογές στους διάφορους διαλόγους, δεν καθορίζουν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας. Αρχικά πάντως σας δίνετε η ψευδαίσθηση ότι έχετε κάποιο έλεγχο, αφού ανά τακτά χρονικά σημεία καλείστε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσετε ποίος σύντροφος σας θα ζήσει και ποίος θα πεθάνει, αφού δεν έχετε το χρονικό περιθώριο να σώσετε και τους δύο.


Παρά τις σημαντικές αυτές αποφάσεις όμως που θα πρέπει να πάρετε, η τύχη των πρωταγωνιστών και των βασικών NPC της ιστορίας είναι προκαθορισμένη. Τελικά λοιπόν η φράση "the story is tailored by your choice" που χρησιμοποιεί η Telltale Games μέσα στο παιχνίδι για να σας τονίσει ότι μπορείτε να καθορίσετε την τροπή των γεγονότων, απλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τους developers.

Στην περίπτωση που ίσχυε κάτι τέτοιο είναι φανερό ότι η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού θα είχε νόημα να πραγματοποιήσετε περισσότερα playthroughs. Αντίθετα εδώ μετά από 12-14 ώρες και αφού δείτε τα credits της πρώτης σεζόν και του 400 Days DLC θα βάλετε το δισκάκι στο κουτί του, θα τοποθετήσετε το παιχνίδι στο ράφι και θα το αφήνετε να μαζεύει σκόνη. Έαν μάλιστα στο παρελθόν είχατε παίξει την πρωτότυπη έκδοση, τότε 10 περίπου ώρες αρκούν για να φτάσετε στο φινάλε της ιστορίας, αφού δεν θα σπαταλήσετε χρόνο στους υποτυπώδεις γρίφους. Συν τις άλλοις, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο βαθμός πρόκλησης είναι ελάχιστος, καθώς ο μόνος τρόπος για να πεθάνετε είναι να μην προλάβετε να πατήσετε κάποιο κουμπί στα σχετικά quick-time events που συνοδεύουν τις σεκάνς δράσης. Εν τω μεταξύ, ένα στοιχείο που συντελεί στην μείωση του συνολικού επιπέδου δυσκολίας είναι και η απουσία του pixel hunting, καθώς το λειτουργικό user interface σας υποδεικνύει τα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

http://www.youtube.com/watch?v=enm-c3hn4MY

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
Με την έλευση του The Walking Dead στις next-gen κονσόλες θα περίμενε κανείς ότι η Telltale Games θα έκανε μια προσπάθεια να διορθώσεις τα κακώς κείμενα της πρωτότυπης έκδοσης, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα. Δυστυχώς με λύπη μας εδώ διαπιστώνουμε ότι η αμερικανική εταιρεία δεν προέβη σε αλλαγές στον κώδικα του παιχνιδιού και δεν έκανε κανένα απολύτως optimization στις next-gen εκδόσεις. Κοινώς οι εκνευριστικές πτώσεις του frame rate δίνουν και πάλι δυναμικό παρόν.

Συν τις άλλοις, σε ορισμένα σημεία συναντήσαμε διάφορα bugs, τα οποία δεν υπήρχαν στην πρωτότυπη έκδοση. Για παράδειγμα στο δεύτερο επεισόδιο η κάμερα τρεμοπαίζει όταν εξερευνάτε έναν αχυρώνα, ενώ στο πρώτο επεισόδιο παρατηρήσαμε αδικαιολόγητο clipping. Να σημειωθεί επίσης ότι εδώ συναντάμε και αρκετά glitched achievements. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσουμε ότι το στοιχείο αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την τελική μας βαθμολογία, παρόλα αυτά είναι ένα ακόμη δείγμα της ομολογουμένως πρόχειρης δουλειάς της Telltale Games.


Στο ηχητικό κομμάτι το The Walking Dead: Season One δεν απογοητεύει πάντως, καθώς το soundtrack και το voice acting παραμένουν εξαιρετικά. Είναι κρίμα πάντως που οι developers δεν φρόντισαν να διορθώσουν -όπως όφειλαν- τα προβλήματα με το lip sync. To τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Xbox One έκδοση που δοκιμάσαμε δεν διαφέρει σε τίποτα με την αντίστοιχη του Xbox 360 που είχε κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια. Χωρίς κανένα optimization λοιπόν η Telltale Games ζητά από εμάς να πληρώσουμε 25 ευρώ για να αποκτήσουμε τη next-gen έκδοση. Ο ορισμός της αρπαχτής κοινώς.

Αρμέγοντας την αγελάδα
Το The Walking Dead: Season One παραμένει μια επιβεβλημένη αγορά για τους φίλους των Adventures, εντούτοις εάν έχετε ήδη ασχοληθεί μαζί του δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποκτήσετε τη next-gen έκδοση του. Το optimization είναι μηδαμινό και το κόστος διάθεσής της κρίνεται υψηλό σε σχέση με το value for money της. Φυσικά ούτε η χαμηλή ποιότητα του 400 Days DLC καταφέρνει να αλλάξει την τελική εικόνα. Εν κατακλείδι, οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό κίνητρο αγοράς του The Walking Dead: Season One στο PS4 ή στο Xbox One είναι όσοι από εσάς δεν είχαν την τύχη να το απολαύσουν το 2012. Όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και αγαπάτε τα Adventures καλό θα είναι να το αποκτήσετε άμεσα, οι υπόλοιποι προσπεράστε...

Θετικά:
- Συγκλονιστικό σενάριο
- Δεν απαιτεί pixel hunting
- Υπέροχο soundtrack
- Εξαιρετικά voice overs
- Πανέμορφο οπτικά από εικαστικής πλευράς
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Πιστό στην comic αισθητική

Αρνητικά:
- Πτώσεις του frame rate και αρκετά glitches
- Οι αποφάσεις σας δεν επηρεάζουν της τελική έκβαση της ιστορίας
- Μετριότατο lip sync
- Μηδαμινό replayability
- Ανύπαρκτη πρόκληση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Ένα μέτριο next-gen port για ένα εξαιρετικό Adventure.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
the walking dead, walking dead, the walking dead, walking dead, jurassic park, xbox one, xbox 360, georgia, games, εταιρεία, game, spike, video, συγκεκριμένο, οφείλεται, momentum, wolf, zombies, lee, dlc, καλοκαιρι, zombie, δραμα, choice, adventure, user, http, youtube, frame, επηρεάζει, voice, sync, xbox, ps4, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, δουλεια, ηχος, θητεια, τυχη, ωρα, dlc, games, game, ps4, time, xbox 360, youtube, αγορα, αισθητικη, απλα, αφηγηση, βαθμολογια, γεγονος, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δειτε, δειγμα, διδυμο, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκβαση, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επιτυχια, εταιρεία, ετη, ζωη, ζητα, ιδια, υπηρχαν, εικονα, εκδοσεις, λυπη, μειωση, μπορειτε, νοημα, ομαδα, παντα, οπτικα, ουσιαστικο, οφείλεται, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σεζον, σεναριο, συγκεκριμένο, φυσικα, φυσικο, χασμα, χρονικα, ωρες, click, adventure, ειλικρινεις, frame, georgia, χωρα, user, jurassic park, κειμενα, κομματι, lee, momentum, παιχνιδι, quick, spike, sync, υπεροχο, wolf, voice, zombie, zombies
Τυχαία Θέματα