The Order: 1886 preview

Το Gears of War συναντά το Dishonored.

Το PlayStation 4 σε λίγες μέρες κλείνει τον πρώτο χρόνο ζωής του στην Ελληνική αγορά, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Η Sony μάλιστα έχει αποφασίσει να στηρίξει πάνω του όλες τις ελπίδες της για μια οικονομική ανάκαμψη, καθώς όπως είναι γνωστό τα υπόλοιπα τμήματά της (τηλεοράσεις,

laptops, smartphones κ.ο.κ.) πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο καταγράφοντας ζημιές δισεκατομμυρίων γιεν. Για να υπάρξει φυσικά μια συνέχεια στην εξαιρετική πορεία που έχει καταγράψει το PS4 τους τελευταίους μήνες θα πρέπει η κονσόλα να στελεχωθεί από μια πλειάδα αποκλειστικών τίτλων. Κακά τα ψέμματα τα Knack, Resogun, Driveclub, Infamous: Second Son και LittleBigPlanet 3 δεν αποτελούν system sellers, οπότε αναπόφευκτα το βάρος πέφτει στα επερχόμενα exclusives του PS4, αρχής γενομένης με το The Order: 1886.

H εν λόγω δημιουργία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περσινή E3 προκαλώντας θετικές εντυπώσεις, έστω κι αν εκείνη την χρονική στιγμή δεν είχαμε την τύχη να δούμε κάποιο δείγμα από το gameplay του. Έκτοτε βέβαια είδαμε αρκετά screenshots και in-game τρέιλερ, τα οποία μας έδωσαν μια πρώτη εικόνα σχετικά με το The Order: 1886. Οι παραλληλισμοί με την σειρά Gears of War της Epic Games ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς, όπως άλλωστε και η steampunk αισθητική του Dishonored. Φυσικά ήταν αδύνατο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πριν πιάσουμε το The Order: 1886 στα χέρια μας, παρόλα αυτά χθες είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε μια preview έκδοσή του και όπως θα δείτε και παρακάτω πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι... ψάρια πιάνει το νέο exclusive του PS4.

To τάγμα των ιπποτών
Τα γεγονότα του The Order:1886 λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου επικρατούν διάφορες αναταραχές. Υπεύθυνο για την διατήρηση της τάξης και την προστασία της ανθρωπότητας είναι ένα τάγμα ιπποτών, ανάλογο με τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Στο preview δεν παρέχονται ιδιαίτερες πληροφορίες σχετικά το βασικό σενάριο και το lore του The Order:1886, καθώς ουσιαστικά η αποστολή που παίξαμε αντιστοιχεί στο πέμπτο κεφάλαιο του παιχνιδιού.

Ο σκοπός σας εδώ είναι να εισχωρήσετε σε ένα zeppelin χωρίς να γίνετε αντιληπτοί και να εμποδίσετε μια ομάδα επαναστατών, οι οποίοι θέλουν να το ανατινάξουν για να δολοφονήσουν τον Lord Hastings, τον ηγέτη της United India Company. Ένα μικρό δείγμα από την αυτή την αποστολή παρουσιάστηκε και στα πλαίσια του PlayStation Experience event που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Las Vegas.

Cinematic stealth; To είδαμε κι αυτό
Με βάση τα όσα είδαμε στην preview έκδοση το gameplay βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφού συναντάμε stealth και shooter στοιχεία. Φυσικά το ακριβές “ποσοστό” που καταλαμβάνει το κάθε στοιχείο θα το δούμε στην τελική έκδοση, εδώ πάντως υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Για να αποτρέψετε λοιπόν την δολοφονία του Lord Hastings, θα χρειαστεί να φτάσετε μέχρι την αίθουσα δεξιώσεων του αερόπλοιου απαρατήρητοι. Κοινώς θα πρέπει να ξεπαστρέψετε 4-5 επαναστάτες γρήγορα και αθόρυβα, πριν αυτοί αντιληφθούν την παρουσία σας.

Όσον αφορά το stealth κομμάτι, θα λέγαμε ότι η δημιουργία της Ready at Dawn μας άφησε τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις. Σε πρώτη φάση να αναφέρουμε ότι οι developers επιχειρούν μια cinemascope προσέγγιση, στα πρότυπα του The Evil Within. Ουσιαστικά λοιπόν στην πάνω και στην κάτω πλευρά της οθόνης συναντάμε δύο τεράστια μαύρα πλαίσια που μειώνουν σημαντικά το οπτικό πεδίο σας, ιδιαίτερα όταν είστε σκυμμένοι πίσω από ένα σημείο κάλυψης. Συν τις άλλοις, οι μηχανισμοί κάλυψης είναι αρκετά δύστροποι, καθώς θα πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί για να καλυφθείτε και ένα δεύτερο για να βγείτε από το σημείο κάλυψης, χωρίς να υπάρχει παράλληλα η επιλογή να μετακινηθείτε από το ένα σημείο κάλυψης σε κάποιο άλλο.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία εξολόθρευσης των εχθρών με sneak attacks συνοδεύεται και από ένα quick-time event, κάτι που αν μη τι άλλο ξενίζει. Εάν δεν πατήσετε το σχετικό κουμπί την κατάλληλη στιγμή, ο φρουρός θα σας αντιληφθεί, θα σας πυροβολήσει στο κεφάλι και απλά θα πεθάνετε. Αυτό το απαράδεκτο instant fail αμαυρώνει ανεπανόρθωτα την stealth εμπειρία, αν και ενδεχομένως αν οι σχετικοί μηχανισμοί είχαν δουλευτεί περισσότερο η κατάσταση να ήταν διαφορετική. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο cone of view για να καταλάβετε ποιο είναι το οπτικό πεδίο των εχθρών σας ή έστω μια ένδειξη στο user interface που να σας υποδεικνύει πότε είστε ορατοί και πότε όχι είναι φανερό ότι στο stealth κομμάτι το The Order: 1886 είναι οικτρά απογοητευτικό.

Κάντο όπως το Gears of War
Μετά από την δυσάρεστη stealth εμπειρία μας, η μετάβαση σε ένα Third-Person Shooter gameplay μοτίβο ήταν αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη. Στην preview έκδοση συναντήσαμε ουσιαστικά δύο σεκάνς δράσης, η πρώτη περιελάμβανε μια γερή δόση sniping στην αίθουσα δεξιώσεων και η δεύτερη close quarters αναμετρήσεις στην κουζίνα του zeppelin. Ένα δείγμα από την δεύτερη σεκάνς μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο, το οποίο προέρχεται από την παρουσίαση της Sony στο PlayStation Experience event.

http://www.youtube.com/watch?v=EOHTJiRQB9o

Όσον αφορά τους shooting μηχανισμούς το The Order: 1886 κινείται στα ίδια πλαίσια με ανάλογα Third-Person Shooters, όπως το Gears of War. To gunplay είναι αρκετά στιβαρό, καθώς όσα όπλα χρησιμοποιήσαμε (δύο πιστόλια, ένα assault rifle, μια καραμπίνα και ένα sniper rifle) είχαν σωστή αίσθηση. Αυτό που δεν λειτουργεί τόσο καλά είναι το σύστημα κάλυψης, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρήσαμε οφείλεται, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, στον τεχνικό τομέα του The Order: 1886. O τελευταίος σε γενικές γραμμές είναι εντυπωσιακός, καθώς η RAD Engine 4.0 της Ready at Dawn ωθεί το hardware του PS4 στην κυριολεξία στα άκρα. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει ελάχιστες κυκλοφορίες στο ενεργητικό της στις οικιακές κονσόλες. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος είναι αν μη τι άλλο υποδειγματικός και σας δίνει την αίσθηση ότι βλέπετε μια hollywoodιανή υπερπαραγωγή. Φυσικά διαβάζοντας τα παραπάνω κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί: "Που είναι λοιπόν το πρόβλημα και πως αυτό επηρεάζει το gameplay;"

To θέμα με το The Order: 1886 είναι ότι συναντάμε τεράστιο blur στα textures (θόλωμα) που βρίσκονται στο βάθος. Το draw distance θα λέγαμε ότι περιορίζεται σε ότι βλέπετε μπροστά...στην μύτη σας και για να γίνουμε αντιληπτοί θα σας δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη sniping σεκάνς που αναφερθήκαμε παραπάνω βρίσκεστε στον εξώστη μιας αίθουσας και στην απέναντι πλευρά υπάρχουν διάφοροι επαναστάτες τους οποίους θα πρέπει να εξολοθρεύσετε. Το θέμα είναι ότι τα textures είναι τόσο θολά που δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τα μοντέλα των εχθρών, παρά μόνο αν κάνετε zoom με το σκόπευτρο του ντουφεκιού σας. Όσο κι αν σας φανεί αστείο σε κάποιες φάσεις πυροβολήσαμε γλάστρες, γιατί νομίζαμε ότι ήταν εχθροί! Εν τω μεταξύ, μην φανταστείτε ότι μιλάμε για κάποια τεράστια αχανή αίθουσα, καθώς οι αντίπαλοι επαναστάτες ήταν σχετικά κοντά μας.

HD ή sub-HD;
Στα χαρτιά το The Order: 1886 τρέχει στα 1080p και στα 30fps, παρόλα αυτά το display ratio είναι 1920x800 pixels και το aspect ratio στα 2.40:1 και όχι 16:9. Οι developers υποστηρίζουν πως το όραμά τους ήταν να προσφέρουν μια κινηματογραφική εμπειρία και για αυτό τον λόγο εφαρμόζουν την cinemascope προσέγγιση. Από την άλλη αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Andrea Pessino, της Ready at Dawn, στο The Order: 1886 χρησιμοποιείται 4x MSAA (multisampling anti-aliasing), κάτι που όπως είναι φυσικό καταναλώνει τεράστιους πόρους από το hardware του PS4. Κοινώς θα ήταν αδύνατο να δούμε το The Order: 1886 σε native 1080p ανάλυση με την συγκεκριμένη post processing anti-aliasing τεχνική.

Το θέμα βέβαια είναι ότι τα textures που βρίσκονται στο βάθος της οθόνης σας είναι αναμφισβήτητα θολά, παρά το...τετραπλό MSAA και παράλληλα ο shooter χαρακτήρας του The Order: 1886 θα αναδεικνύονταν σίγουρα περισσότερο στα 60fps. Εν τέλει, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Ready at Dawn απομύζησε τους πόρους του συστήματος και τους αφιέρωσε σε λάθος τομείς. Οι χαρακτήρες μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από ταινία, με ρεαλιστικό motion capture, bump mapping που κόβει την ανάσα και αψεγάδιαστο lip sync, αλλά τι να τα κάνω όλα αυτά όταν δεν βλέπω πέρα από την μύτη μου;

"This does not represent the quality of the final product"
H παραπάνω ατάκα συνοδεύει εδώ και χρόνια τις διάφορες demo, alpha, beta και preview εκδόσεις διαφόρων τίτλων, αλλά συνήθως το τελικό προϊόν αντικατοπτρίζεται κατά ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 80-90% από αυτές. Εάν τον Φεβρουάριο το The Order: 1886 δεν μας παρουσιάσει ένα δραματικά βελτιωμένο πρόσωπο, τότε αναπόφευκτα θα αποτελέσει ένα ακόμη μετριοπαθές exclusive για την κονσόλα της Sony.

Υπάρχουν κάποιοι τομείς για τους οποίους δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, όπως το σενάριο, αλλά ο τεχνικός τομέας και κυρίως το gameplay παρουσιάζουν σημαντικά ελαττώματα. Ειδικότερα στο τελευταίο κομμάτι το The Order: 1886 μοιάζει ως ένα τελείως άψυχο Third-Person Shooter που πασχίζει να βρει ταυτότητα μέσα από μια α λα Dishonored steampunk αισθητική. Εν τω μεταξύ, οι stealth μηχανισμοί αντί να προσθέσουν λίγη παραπάνω ποικιλία, το μόνο που καταφέρνουν είναι αμαυρώσουν ακόμη περισσότερο την απογοητευτική εικόνα. Το γεγονός αυτό πάντως δεν μας προκαλεί έκπληξη, καθώς οι ίδιοι οι developers είχαν δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς στο CVG ότι το gameplay βρίσκεται σε τρίτη μοίρα πίσω από τεχνικό τομέα και σενάριο. Απομένει λοιπόν να δούμε τους προσεχείς μήνες αν η ιστορία του The Order: 1886 θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

To The Order: 1886 θα κυκλοφορήσει στις 20 Φεβρουαρίου 2015 για PS4. Ανταλλάξτε απόψεις για αυτό στο σχετικό topic του forum του GameWorld.

Keywords
order, order, gears of war, playstation 4, εν λόγω, las vegas, playstation, sony, laptops, smartphones, γιεν, ps4, infamous, son, system, games, exclusive, zeppelin, india, vegas, dawn, βγείτε, fail, view, user, http, youtube, sniper, οφείλεται, engine, εταιρεία, επηρεάζει, blur, draw, sync, demo, alpha, forum, τελη κυκλοφοριας, www.youtube.com, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγείτε, playstation 4, βιντεο, το θεμα, εμπορικη, θεμα, ιπποτες, λονδινο, τυχη, ψαρια, alpha, games, game, ps4, sony, time, youtube, αγορα, αισθητικη, απλα, βγαινει, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γιεν, γλαστρες, δευτερο, δειτε, δηλωσεις, δειγμα, αιθουσα, υπαρχει, εν λόγω, επηρεάζει, επιτυχια, εταιρεία, ζωης, ιδια, εικονα, ισορροπια, εκδοσεις, κεφαλαιο, κουζινα, κλιμα, λαθος, λογο, μηνες, μοιρα, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυτη, ομαδα, οραμα, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, παρουσιαση, πεδιο, πιστολια, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, στα ακρα, στην κουζινα, ταγμα, ταυτοτητα, τρειλερ, τριτη, φυσικα, φυσικο, φορα, αδυνατο, anti, blur, dawn, demo, draw, engine, exclusive, fail, forum, gears of war, γινετε, χωρα, ιδιαιτερα, india, infamous, user, κομματι, laptops, las vegas, μοιαζει, μπροστα, son, πληροφοριες, quick, sniper, smartphones, system, sync, vegas, view, χερια, zeppelin
Τυχαία Θέματα