The Last of Us Remastered

Οι ορδές των μεταλλαγμένων εισβάλλουν στο PS4.

Χωρίς ίχνος αμφιβολίας το The Last of Us αποτέλεσε την σημαντικότερη κυκλοφορία του PS3 την περυσινή χρονιά, αλλά και μία από τις καλύτερες δημιουργίες όλων των εποχών για την οικιακή κονσόλα της Sony. Τους τελευταίους μήνες η Sony φρόντισε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας για το The Last of Us, κυκλοφορώντας

μια πλειάδα από DLC, τόσο για το multiplayer, όσο και για το single-player κομμάτι του τίτλου.

Βέβαια όπως είναι γνωστό μέσα σε αυτό το διάστημα κυκλοφόρησε το PS4, το οποίο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Μάλιστα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι του PS4 δεν είχαν αγοράσει στο παρελθόν το PS3. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η Sony εύλογα σκέφτηκε ότι μια επανακυκλοφορία του The Last of Us θα έδινε την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να απολαύσουν την αριστουργηματική δημιουργία της Naughty Dog. Κάπως έτσι λοιπόν "γεννήθηκε" το The Last of Us Remastered, το οποίο ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία του προκατόχου του. Κατά πόσον όμως αξίζει η αγορά του; Τι βελτιώσεις περιλαμβάνει έναντι της πρωτότυπης έκδοσης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ακολουθούν παρακάτω.


Τι περιλαμβάνει το πακέτο
Πριν ασχοληθούμε εκτενέστερα με το The Last of Us Remastered κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο περιεχόμενό του, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει κατά πόσο αξίζει να προχωρήσετε στην αγορά του. Πέρα λοιπόν από το The Last of Us, η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει όλα τα DLC που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα τα Abandoned Territories Map Pack, Left Behind DLC και Grounded Bundle DLC. Το τελευταίο εξ' αυτών μάλιστα περιλαμβάνει επιπλέον multiplayer χάρτες, ένα σαδιστικό επίπεδο δυσκολίας για το single-player campaign, καθώς και αρκετά νέα όπλα και skills.

Με λίγα λόγια λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη The Last of Us συλλογή, καθώς το όλο πακέτο προσφέρει εξαιρετικό value for money. Βέβαια στην περίπτωση που είχατε ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα DLC στο παρελθόν δύσκολα θα βρείτε κάτι νέο που να σας συγκινήσει εδώ.


Τετριμμένο μεν, συγκλονιστικό δε
Σε ότι έχει να κάνει με το σενάριο δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, καθώς αφενός τα γεγονότα του The Last of Us είναι λίγο έως πολύ γνωστά στους περισσότερους από εσάς, αφετέρου οι...αμύητοι μπορούν να συμβουλευθούν το προγενέστερο review μας. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε πάντως για μία ακόμη φορά είναι ότι ενώ η Naughty Dog μας μεταφέρει σε ένα τετριμμένο post-apocalyptic περιβάλλον, το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της. Βέβαια στο γεγονός αυτό συμβάλλει η κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας, αλλά και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Όσοι δεν έχουν παίξει το The Last of Us επιβάλλεται να αποκτήσουν την remastered έκδοσή του για το PS4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Left Behind, το μόνο story driven DLC, το οποίο ρίχνει άπλετο φως στις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα της Ellie. Καλώς ή κακώς στην βιομηχανία των video games έχουμε δει δεκάδες DLC με τον χαρακτήρα "αρπαχτής", εδώ πάντως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χωρίς ίχνος υπερβολής η εμπειρία που προσφέρει το Left Behind είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με αυτήν του The Last of Us.

H PS4 εμπειρία
Σε ότι έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι από τα πρώτα κιόλας λεπτά θα διαπιστώσετε ότι η Naughty Dog έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην αύξηση της ανάλυσης της πρωτότυπης έκδοσης. Τo The Last of Us Remastered τρέχει στα 1080p και ως επί τω πλείστον δεν θυμίζει τίτλο του PS3.


Από την άλλη πλευρά το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον αξιοποιούνται τα χαρακτηριστικά του DualShock 4. Δυστυχώς στο κομμάτι αυτό η αμερικανική εταιρεία μας απογοητεύει. Κοινώς το touchpad έχει και πάλι καθαρά διακοσμητικό ρόλο και παράλληλα το ηχείο του DualShock 4 δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ανοίγετε και κλείνετε τον φακό σας ακούγεται ένα χαρακτηριστικό "κλικ". Ένα επίσης χαρακτηριστικό που δεν αξιοποιείται είναι η light bar, με δεδομένο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των stealth μηχανισμών, όπως είδαμε να συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Thief.


Βέβαια εύλογα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ζητάμε...πολλά από την Naughty Dog. Πράγματι οι παραπάνω ελλείψεις δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση ως αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς του The Last of Us Remastered, εντούτοις όταν κάποιος έχει ξοδέψει 60 ευρώ για να αποκτήσει το The Last of Us και 20 για το Season Pass του είναι πολύ λογικό να έχει τεράστιες απαιτήσεις από την παρούσα HD έκδοση. Πόσο μάλλον όταν η τελευταία διατίθεται έναντι 40 ευρώ. Να προσθέσουμε πάντως ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται το πρώτο patch του The Last of Us Remastered, το οποίο θα περιλαμβάνει το Photo mode, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ ονόματι Grounded που θα εξιστορεί την κύκλο ανάπτυξης της πρωτότυπης έκδοσης.

Ικανοποιητικό remaster
Κακά τα ψέματα η πρωτότυπη έκδοση του The Last of Us υστερούσε αρκετά σε τεχνικό επίπεδο, καθώς η engine του δεν κατάφερε να αναδείξει το hardware του PS3 ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα θέλαμε κρίνοντας από κυκλοφορίες όπως το Heavy Rain ή το Uncharted 3. Ευτυχώς εδώ τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, αν και πάλι συναντήσαμε αρκετά flat textures, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την βλάστηση των εξωτερικών χώρων και φαινόμενα όπως clipping.

Βέβαια τα μεμονωμένα αυτά προβλήματα δεν καταφέρνουν να αμαυρώσουν την τελική εικόνα, η οποία είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη της πρωτότυπης έκδοσης. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το The Last of Us Remastered τρέχει απρόσκοπτα σε native 1080p ανάλυση και χωρίς ίχνος υπερβολής θα λέγαμε ότι οπτικά είναι εφάμιλλο των υπολοίπων τίτλων του PS4. Επίσης, η παρούσα έκδοση έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της πρωτότυπης όσον αφορά το performance καθώς προσφέρει ομαλό frame rate στα 60fps. Οι όποιες πτώσεις παρατηρήσαμε είναι πραγματικά ανεπαίσθητες χωρίς σε καμία περίπτωση να επηρεάζουν το gameplay ή την απόκριση του χειρισμού. Επιπλέον, στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έχετε την δυνατότητα να "κλειδώσετε" το frame rate στα 30fps. Στην περίπτωση αυτή δεν παρατηρούνται καθόλου πτώσεις στα frames ή φαινόμενα screen tearing.


Σε γενικές γραμμές η δουλειά της Naughty Dog κρίνεται ικανοποιητική, αν και είναι φανερό ότι οι developers βιάστηκαν ελαφρώς για να μας προσφέρουν τη νέα αυτή έκδοση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το λέμε αυτό γιατί το The Last of Us Remastered δεν εκμεταλλεύεται το hardware του PS4 για να εξαλείψει ορισμένα χαμηλής ποιότητας textures της πρωτότυπης έκδοσης.

Από ηχητικής πλευράς ισχύει ότι είχαμε δει πέρυσι στο PS3. Κοινώς έχουμε και πάλι το εξαιρετικό soundtrack του Gustavo Santaolalla, αλλά και αρκετές μοναδικές ερμηνείες στον τομέα του voice acting. Στον συγκεκριμένο τομέα πάντως περιμέναμε κάτι παραπάνω από την Naughty Dog και αυτό γιατί θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ηχείο του DualShock 4 σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να ακούμε μέσα από αυτό διάφορους περιβαλλοντικούς ήχους ή κάποια ηχητικά εφέ, όπως είχαμε δει στο παρελθόν στα Knack και Transistor.


Επιβάλλεται ένα ακόμη playthrough ή μήπως όχι;
Στην περίπτωση του The Last of Remastered τα πολλά λόγια είναι φτώχια, όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση. Η ποιότητα της πρωτότυπης έκδοσης παραμένει ανυπέρβλητη, καθώς μιλάμε για έναν από τους καλύτερους τίτλους του PS3 και της έβδομης γενιάς οικιακών κονσόλων γενικότερα. Κατόπιν αυτού, όποιος από εσάς δεν το είχε παίξει και έχει πλέον ένα PS4 στην κατοχή του οφείλει -πρωτίστως στον εαυτό του- να αποκτήσει το The Last of Remastered. Τα 40 ευρώ που θα χρειαστεί να δαπανήσετε κρίνονται πολύ λίγα, μπροστά στο συνολικό περιεχόμενο που προσφέρεται.

Τα δεδομένα πάντως αλλάζουν σημαντικά στην περίπτωση που είχατε ήδη προμηθευτεί το The Last of Us στο PS3. Εδώ το στοιχείο που αποτελεί βαρόμετρο είναι καθαρά τα DLC, κοινώς αν είχατε ασχοληθεί μαζί τους στην last-gen κονσόλα της Sony δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να αποκτήσετε τη νέα έκδοση στο PS4. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα HD γραφικά και το 60fps frame rate είναι αμελητέες προσθήκες, εντούτοις στο κομμάτι του gameplay ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Βέβαια για να κάνουμε και τον...δικηγόρο του διαβόλου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν κυκλοφορεί τίποτα καλύτερο στην αγορά, οπότε το The Last of Us Remastered δύναται κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μία gaming όαση στην γενικότερη ξηρασία νέων τίτλων.

Θετικά:
- 1080p στα 60fps
- Απαράμιλλος ηχητικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια
- Συγκλονιστικό σενάριο

Αρνητικά:
- Παραμένουν αρκετά από τα flat textures την πρωτότυπης έκδοσης
- Μηδαμινές βελτιώσεις στο gameplay
- Ελαφρώς "τσιμπημένη" τιμή

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.7

Ώρα να το αποκτήσουν και οι...τελευταίοι από εσάς.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα