The Fall

Πέφτοντας από τα... σύννεφα!

Αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι όλα τα video games που προέρχονται από την χρηματοδότηση των gamers στο Kickstarter είναι ισάξια των παραγωγών από μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες, τότε το The Fall θα σας κάνει να το συνειδητοποιήσετε. Πρόκειται για ένα Action-Adventure που “γεννήθηκε” στην φαντασία των ιδρυτών μιας πρωτόφαντης και ανεξάρτητης εταιρείας στο χώρο μας, της Over The Moon.

Ανεβάζοντας τα…ρολά της την πρώτη Γενάρη του 2013, η Over The Moon σκόπευε εξαρχής στην υλοποίηση του φιλόδοξου project The Fall αλλά τα οικονομικά των στελεχών δεν της επέτρεπαν να του προσφέρει την ποιότητα που έπρεπε.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, John Warner, κατέφυγε στην πλατφόρμα του Kickstarter για οικονομική ενίσχυση, αποκαλύπτοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του στους gamers, την πρόθεση του δηλαδή να είναι το The Fall το πρώτο κεφάλαιο μιας τριλογίας. Οι fans ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Warner με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το αναμενόμενο ποσό κατά 200% και βάλε στα τέλη Οκτώβρη του 2013. Μερικούς μήνες αργότερα, το The Fall αποτελεί πλέον μια ευχάριστη πραγματικότητα για όσους αρέσκονται σε ατμοσφαιρικά παιχνίδια που βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει.

Χαμένος στο Διάστημα
Μια σειρά από ανησυχητικές εικόνες σας καλωσορίζουν στο σύμπαν του The Fall. Μόλις ρυθμίσετε τα settings του και αρχίσετε να παίζετε ένας αστροναύτης διασχίζει το αχανές διάστημα με μεγάλη ταχύτητα, σαν να τον εκτόξευσε ο αεραγωγός ενός διαστημόπλοιου. Ο αστροναύτης κατευθύνεται προς ένα άγνωστο πλανήτη, πέφτει με φόρα στην επιφάνειά του και η πτώση του σταματά μετά την ανώμαλη προσγείωση του σε έναν υπόγειο τόπο, πνιγμένο στο σκοτάδι. Άξαφνα, ο αστροναύτης σηκώνεται στα πόδια του και εσείς μαθαίνετε ότι η πτώση ενεργοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη της υπερσύγχρονης στολής του, ένα A.I. που ακούει στο όνομα ARID και έχει την γλυκιά φωνή μιας γυναίκας.

Η ARID αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται εντός της στολής είναι τραυματισμένος και αρχίζει την αναζήτηση της στα περίχωρα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει ιατρική βοήθεια πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό που αρχικά μοιάζει με τεράστιο σύστημα από κατακόμβες αποκαλύπτεται ότι είναι ένα εργοστάσιο ρομπότ στο οποίο συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Για να επιβιώσει στο εχθρικό περιβάλλον, η ARID στηρίζεται στις τεχνολογικές δυνατότητες της στολής και στο κοφτερό μυαλό της.

http://www.youtube.com/watch?v=IaR3bpzJ9_o

Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την πλοκή του The Fall προσφέρει μια από τις ατμοσφαιρικότερες ιστορίες που έχουμε βιώσει σε video game. Στον υπόγειο, σκοτεινό του κόσμο τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο θάνατος παρουσιάζεται με πολλές μορφές και η εξέλιξη της υπόθεσης βασίζεται στους διαλόγους μεταξύ της ARID και των «κατοίκων» της επίγειας κόλασης στην οποία προσγειώθηκε.

Τριγυρνώντας στα σκοτάδια!
Στο The Fall, δύσκολοι όσο και γοητευτικοί γρίφοι, παρέα με άφθονη περιπλάνηση, εναλλάσσονται με σκηνές δράσης. Το μεγαλύτερο όπλο της ARID σε πρώτη φάση είναι ένας ενσωματωμένος φακός στο απενεργοποιημένο όπλο της. Ο φακός ρίχνει το σωτήριο φώς του στο περιβάλλοντα χώρο, αποκαλύπτοντας περιοχές που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες ή χρήζουν αλληλεπίδρασης. H ARID διαθέτει δύο τρόπους επέμβασης στα… περίχωρα: την «συνομιλία» με μηχανήματα διαμέσου του ενσωματωμένου δικτύου της και την αξιοποίηση των αντικειμένων που θα αποκτήσει.

Εντός ολίγου και αφού ενεργοποιήσετε το laser gun της, η ARID εναλλάσσει ανά πάσα στιγμή το ακίνδυνο λευκό φώς του φακού της με την κόκκινη και εξαιρετικά επικίνδυνη λέιζερ ακτίνα της. Η πεμπτουσία του Action κομματιού στο The Fall είναι οι αψιμαχίες σας με αντίπαλα ρομπότ που θέλουν να σας μετατρέψουν σε μια μεταλλική παλιατζούρα. Βρήκα την δράση εύκολη, μονότονη και βαρετή.

Οι εχθροί προχωρούν ανέμελα προς το μέρος σας και έχετε όλο το χρονικό περιθώριο να κρυφτείτε πίσω από ένα αντικείμενο, να περιμένετε να ρίξουν τις βολές τους προς το μέρος σας και να πεταχτείτε "ραντίζοντάς" τους με ακτίνες λέιζερ. Εκτός από τα τυπικά ρομπότ εμφανίζονται στην πορεία ρομπότ που περιβάλλονται από ενεργειακό πεδίο το οποίο, μόλις έρθει επαφή με την ARID, την εξολοθρεύει αμέσως. Τα «ενεργειακά» ρομπότ δεν καλύπτονται οπότε αποτελούν πολύ εύκολο στόχο.

Mind over Matter
Η πεμπτουσία του The Fall είναι οι πανέξυπνοι γρίφοι που καλείστε να ξεδιαλύνετε και η εξερεύνηση σπιθαμή προς σπιθαμή του ζοφερού κόσμου του. Η παρατηρητικότητα αποτελεί την μεγαλύτερη αρετή που πρέπει να επιδείξετε για να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις, Όσες φορές «σκάλωσα» σε ένα σημείο είδα στην συνέχεια ότι έφταιγε κάποιο αντικείμενο που παρέβλεψα ή ένα σημείο με το οποίο δεν αλληλεπίδρασα όταν έπρεπε.

Οι γρίφοι βασίζονται στην λογική και ενίοτε περιέχουν απίθανο χιούμορ όπως στην περίπτωση μιας σειράς δοκιμασιών που πρέπει να περάσει η ARID για να λάβει "πιστοποίηση οικιακού ρομπότ"! Απλωμένες σε εφαπτόμενα δωμάτια, οι δοκιμασίες αποσκοπούν στην ικανοποίηση σανίδων που έχουν σχεδιασμένους ανθρώπους πάνω τους! Θυμάμαι ακόμα και γελάω την δοκιμασία όπου έπρεπε να περάσω μια επίπεδη, ξύλινη γιαγιά από ένα δρόμο της πλάκας όπου κινούνταν ψευτοαμάξια από το φόντο προς την οθόνη, σαν να τσουλούν σε εργοστασιακή γραμμή παραγωγής. Μπήκα μπροστά με την ARID για να σταματήσω τα αμάξια και η «γιαγιά» φράκαρε φτάνοντας δίπλα στο πρώτο. Η λύση ήταν απλή: την ξεκόλλησα από το έδαφος και την έστησα στην άλλη άκρη του δωματίου όπου ζωντάνεψε και με ευχαρίστησε!

Ποιος θα το φανταζόταν ότι, μετά από τόσα video games βασισμένα στον απίθανο κόσμο του Dune που έχω τερματίσει, θα συναντούσα έναν… συγγενή του Σάι Χουλούντ στα άδυτα του The Fall!

Πολύ συχνά θα πρέπει να κινηθείτε σε άλλο πάτωμα της τεράστιας εγκατάστασης στο The Fall για βρείτε ένα αντικείμενο και να το χρησιμοποιήσετε στο προηγούμενο πάτωμα. Για παράδειγμα, βρίσκετε ένα απενεργοποιημένο τερματικό υπολογιστή, πηγαίνετε σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια ενεργειακή πηγή και την μεταφέρετε εκεί, ενεργοποιώντας τον. Ορισμένοι γρίφοι απαιτούν να σκεφτείτε πέρα από τα συνηθισμένα.

Ένας από τους καλύτερους είναι η προσπάθειά σας να απαλλάξετε εντελώς από την σκόνη ένα σκονισμένο δωμάτιο. Μόλις το κάνετε, ενεργοποιείτε μια κονσόλα, ανοίγει μια κάμερα, «σκανάρει» τον χώρο και σας επιβραβεύει αν τα καταφέρετε, ειδάλλως τρώτε «άκυρο». Πηγαίνοντας στο δωμάτιο και έχοντας ψάξει τα πάντα τριγύρω μπας και βρω καμία σκούπα ή άλλη συσκευή καθαρισμού, άρχισα να περιφέρομαι ασκόπως μην ξέροντας τι να κάνω. Η απάντηση στο πρόβλημα ήταν φοβερά απλή αλλά ασυνήθιστη. Έπρεπε να σκεπάσω την κάμερα με ένα βρωμόπανο και να ενεργοποιήσω την κονσόλα. Το ηλίθιο A.I. που έκανε τον έλεγχο έβλεπε διαμέσου της κάμερας το πανί που δεν είχε ίχνος σκόνης πάνω του και μου επέτρεψε να περάσω το τεστ!

Σε εξωγήινο κλίμα
Η περιπλάνηση είναι η δεύτερη ασχολία μετά την επίλυση γρίφων που σας συναρπάσει. Ο κόσμος του The Fall είναι ανατριχιαστικός και δεν αναφέρομαι μόνο στον σκοτεινό φωτισμό του. Σταυρωμένα ανδροειδή, κομματιασμένοι άνθρωποι, παράξενα ζώα και γλοιώδη εξωγήινα σκουλήκια είναι μερικά από τα οπτικά σοκ που σας περιμένουν στην αναζήτηση σας για μια έξοδο. Το βαρύ κλίμα και τα απόκοσμα οπτικά ερεθίσματα θα σας κάνουν να περιπλανιέστε ασκόπως πολλές φορές σε μια προσπάθεια να μπείτε περισσότερο στο κλίμα του.

Στον χειρισμό της ARID με βόλεψε ο συνδυασμός πληκτρολογίου–ποντικιού παρά η χρήση του gamepad. Προσπαθώντας να την κινήσω με το dual action της Logitech ανακάλυψα ότι τα περισσότερα κουμπιά του ήταν άχρηστα με αποτέλεσμα να μπορώ να εκτελέσω κάνα δυο κινήσεις μόνο! Η ARID κινείται αρχικά τρέχοντας και το γυρνάει σε περπάτημα όταν σημαδεύει με το όπλο της. Όταν εκτελεί άλμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της αλλά ευτυχώς δεν συνάντησα περίσταση που να πρέπει να τα συνδυάσει και τα δύο.

Με την πώρωση να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και εσάς να αναρωτιέστε πόσες απολαυστικές στιγμές έχει να σας προσφέρει ακόμα, το The Fall τελειώνει με ένα συγκλονιστικό φινάλε που αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για την συνέχεια του. Δυστυχώς, κοιτάζοντας την οθόνη του παιχνιδιού στο Steam στο φινάλε θα αντικρήσετε προς μεγάλη απογοήτευση ότι το «σόου» κρατάει μόνο 3-4 ώρες. Το να επιχειρήσετε να το ξαναπαίξετε είναι μάταιο εκτός και αν θέλετε να «ανοίξετε» όλα τα steam achievements που περιλαμβάνει. Προσωπικά δεν το επιχείρησα διότι η απόκτηση τους δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.

http://www.youtube.com/watch?v=nCwfdgOtbm0

Ανεβασμένα γραφικά και ήχος παρά την… πτώση!
Η οπτικοακουστική διάσταση της ιστορίας της ARID σχεδιάστηκε με μεγάλη μαεστρία από τον John Warner που, συν τοις άλλοις, έχει επιμεληθεί μόνος του όλο το artwork του παιχνιδιού. Η φιγούρα της ARID είναι έξοχα σχεδιασμένη με κορμί αστροναύτη και πρόσωπο που φεγγοβολάει μέσα στο σκοτάδι, καταδεικνύοντας οπτικά την ύπαρξη και ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο διάκοσμος του υποχθόνιου τοπίου που διασχίζετε είναι γεμάτος σκιές ανατριχιαστικών και μυστήριων πραγμάτων με ελάχιστες φωτιστικές πηγές να «σπάζουν» την σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Πανέξυπνη και εικαστικά ικανοποιητική βρήκα την προσέγγιση του Warner αναφορικά με τα μενού του The Fall και την παρουσίαση των υποσυστημάτων της ARID. Αμφότερα απεικονίζονται σαν γραμμές εντολών σε DOS, ενισχύοντας την ψευδαίσθηση της εισόδου μας σε ένα τεχνητό μυαλό. Ασφαλώς βάζει σε σκέψεις η εν λόγω μινιμαλιστική απεικόνιση εφόσον προφανώς μιλάμε για μια στολή με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη που θα ήταν πραγματοποιήσιμη από τεχνολογία πολλά σκαλοπάτια ανώτερη απ’ την δική μας, πόσο μάλλον των περασμένων δεκαετιών, εντούτοις μου άρεσε ο φόρος τιμής σε προγραμματιστικές πρακτικές του ένδοξου παρελθόντος.

Στον ηχητικό τομέα, ετοιμαστείτε για έντονες ανατριχίλες με την υπόκωφη μουσική επένδυση η οποία δυναμώνει αισθητά την ζοφερή ατμόσφαιρα που σας περιβάλλει. Αξίζουν συγχαρητήρια στην εξαιρετική Alison Kumar που κάνει το voice acting της ARID, δίνοντας ζωή σε έναν χαρακτήρα χωρίς υλική υπόσταση ενώ η φωνή του Sean McQuillan προσφέρει στον κεντρικό υπολογιστή τα ακουστικά σκαμπανεβάσματα που τονίζουν την παράνοια του.

Καλό αλλά λίγο
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη «αμαρτία» από ένα απολαυστικό video game στο οποίο επιθυμείς να περιφέρεσαι αενάως στον κόσμο του μέχρι που συνειδητοποιείς ότι το «αενάως» διαρκεί 4 ώρες επειδή ο δημιουργός του στοχεύει σε μια τριλογία και κρατά για το sequel το υπόλοιπο content. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το The Fall. Χαίρομαι πάντως που η Over The Moon έθεσε την τιμή στα λογικά πλαίσια των 10 ευρώ στο Steam, ειδάλλως δεν θα άξιζε την αγορά ούτε για αστείο. Δεν είπαμε να φτιάχνετε games τεράστιας διάρκειας αγαπητοί game designers, διότι γνωρίζουμε τα low budget standards σας, απλά μην μας ζητάτε να πληρώσουμε και τίτλους που τελειώνουν...πριν καλά-καλά αρχίσουν!

Θετικά:
- Αποπνικτική ατμόσφαιρα αλά Alien που ενισχύεται σφόδρα από την θολή πλοκή του
- Απαιτητικοί γρίφοι βασισμένοι στην λογική
- Εξωγήινη σκηνογραφία που θέλεις να περιπλανιέσαι επ’ αόριστον για να την θαυμάζεις
- Έξοχο voice acting

Αρνητικά:
- Τραγική διάρκεια
- Μονότονο και εύκολο action κομμάτι
- Το τεχνικό κομμάτι ίσως αφήσει αδιάφορη μια μερίδα από gamers

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 6.5

Ένα ψηφιακό σνακ που σας προετοιμάζει απλά για τα sequels του.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
εν λόγω, video, games, moon, project, john, warner, http, youtube, game, laser, gun, δραση, λύση, πηγαίνετε, τεστ, σοκ, dual, logitech, πώρωση, steam, dos, voice, sequel, low, budget, alien, σνακ, sequels, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, γριφοι, εικονες, ζωα, ηχος, θανατος, ιατρικη, ιχνος, μουσικη, παιχνιδια, σνακ, φως, games, game, logitech, youtube, αγορα, ακουστικα, αμαξια, ανθρωπος, αξιζε, απλα, αρετη, ατμοσφαιρα, ακτινες, πηγαίνετε, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, διαστημα, δυστυχως, δικη, δωματια, εδαφος, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εν λόγω, ενιοτε, εξελιξη, επρεπε, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ζοφερη, ηλιθιο, η φωνη, κεφαλαιο, κλιμα, λειζερ, λύση, μηνες, μυαλο, νοημοσυνη, παντα, οθονη, ονομα, οπτικα, παρουσιαση, πεδιο, πεμπτουσια, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, ρομποτ, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, σκεψεις, σκηνες, σοκ, συμπαν, σχεδια, τιμη, υλοποιηση, φαντασια, φοντο, φωνη, φορα, χιουμορ, ψηφιακο, ωρες, αγνωστο, alien, ανηκει, budget, sequel, dos, dual, adventure, δωματιο, ειπαμε, φακος, john, gun, project, κομματι, laser, λευκο, low, μοιαζει, moon, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, ποδια, πώρωση, sequels, steam, warner, γιαγια, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld