Tekken 3

Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο αλλά μετετράπη σε μορφή τέχνης!

Υπάρχουν κάποιες σειρές που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον χώρο των video games, προσελκύοντας εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο και χαράζοντας ορισμένες δημιουργικές γραμμές. Τις γραμμές αυτές δανείζονται στη συνέχεια οι developers άλλων games, σε μια προσπάθεια να μιμηθούν την οικονομικά επιτυχημένη συνταγή του πρωτότυπου. Η σειρά Tekken

ανήκει σε αυτή την κατηγορία και η επιρροή της πάνω στα μεταγενέστερα παιχνίδια ξύλου, αλλά και στην λαϊκή κουλτούρα γενικότερα είναι καθοριστική. Μην ξεχνάμε άλλωστε τις τρεις ταινίες που έχουν βασιστεί στον κόσμο και τους χαρακτήρες του Tekken.

Σας καλούμε λοιπόν σε ένα ταξιδάκι στον χρόνο προκειμένου να θυμηθούμε τον καλύτερο ίσως τίτλο του franchise, το πολυαγαπημένο Tekken 3. Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που το απόλαυσαν στα «ουφάδικα» ή στους λιγότερο τυχερούς που το τίμησαν στην PlayStation μορφή του, εμείς του GameWorld που το γουστάραμε και στις δύο εκδοχές θα σας ανοίξουμε την όρεξη για να γνωρίσετε όλη την σειρά, με το παρόν άρθρο, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο βασισμένο στην έκδοση του PlayStation. Για τους κατόχους PlayStation 2, θυμίζουμε ότι το Tekken 3 υπήρχε ενσωματωμένο μέσα στο Arcade History mode του Tekken 5, συνεπώς αν είστε κάτοχοι του τελευταίου θα μπορέσετε παράλληλα να κάνετε ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο 1998.

Oldies But Goldies!
15 χρόνια πέρασαν μετά την ολοκλήρωση του Tekken Tournament 2 και ο Heihachi Mishima, επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού Mishima Zaibatsu, δημιούργησε μια παραστρατιωτική οργάνωση εν ονόματι Tekken Force, με απώτερο στόχο την προστασία της εταιρείας του. Απλώνοντας τα πλοκάμια της σε όλη την Υφήλιο, η MZ αποστέλλει μια ομάδα της Tekken Force σε έναν αρχαίο ναό που ανακαλύφθηκε στο Μεξικό.

Δυστυχώς για τον Heihachi και τα τσιράκια του, οι άντρες της Tekken Force λιανίζονται από ένα πανίσχυρο πλάσμα, το Ogre. O Heihachi εντυπωσιάζεται από την ισχύ του Ogre και θέτει σαν στόχο να το αιχμαλωτίσει και να απορροφήσει την δύναμη του. Η ευκαιρία παρουσιάζεται αρκετά χρόνια αργότερα όταν ο Jin Kazama, εγγονός του Heihachi, ζητάει από τον πανίσχυρο παππού του να τον εκπαιδεύσει στις πολεμικές τέχνες προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο της μητέρας του από το Ogre. Ο Heihachi τον προπονεί στο Mishima karate και διοργανώνει για λογαριασμό του το τουρνουά Tekken 3, ελπίζοντας να δελεάσει το Ogre για να εμφανιστεί. Στην τελική αναμέτρηση μεταξύ Jin και Ogre, ο πρώτος τσακίζει τον δεύτερο στην κτηνώδη του μορφή και, χάρις στην βοήθεια του ίδιου του Διαβόλου που έχει «καταλάβει» το αριστερό του χέρι, αποτρέπει το δόλιο σχέδιο του παππού του, σπάζοντας τον και αυτόν στο ξύλο!

Ένα τρελό, τρελό Θηριοτροφείο!
Είναι προφανές ότι οι δημιουργοί του Tekken το «στόλισαν» με ένα συναρπαστικό σεναριακό υπόβαθρο αλλά το «ζουμί» της ιστορίας δεν είναι άλλο από το ασταμάτητο μπουνίδι και κλωτσίδι που θα ρίξετε παίζοντας με την πλούσια γκάμα χαρακτήρων που προσφέρει. Το Tekken 3 προσέθεσε 15 ολοκαίνουργιους χαρακτήρες στο πάνθεον της σειράς, την πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να «ξεκλειδώσετε» αφού τερματίσετε το παιχνίδι με κάποιον από τους βασικούς ήρωες.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους βασικούς χαρακτήρες που επιστρέφουν από το Tekken 2. Καταρχήν έχουμε τις αδερφές Nina και Anna Williams που διαιωνίζουν στα περισσότερα Tekken την σφοδρή αντιζηλία τους (στην spin-off παιχνιδάρα Death by Degrees με πρωταγωνίστρια την Nina, η Anna είναι το τελικό boss) και χρησιμοποιούν τις πολεμικές τέχνες Aikido και Hapkido αντίστοιχα. Ακολουθεί ο Lei Wulong, ένας σούπερ μπάτσος που ερευνά τις παράνομες δραστηριότητες της Mishima Zaibatsu και σπάει κόκκαλα με το kung fu του που βασίζεται στις επιθετικές κινήσεις πέντε ζώων. Ο Paul Phoenix είναι ένας μοτοσικλετιστής που ασχολείται με… μπραβιλίκια και βαράει αλύπητα χρησιμοποιώντας κινήσεις Judo και Shotokan Karate.

Φυσικά στην παρέα έχουμε τον τρομερό Yoshimitsu (σίγουρα οι περισσότεροι τον γνωρίζετε και από τα Soulcalibur), ηγέτη της συμμορίας Manji και grandmaster του Ninjutsu, ενώ στους επανεμφανιζόμενους μαχητές συγκαταλέγεται και ο Heihachi που πρέπει να «ξεκλειδωθεί» για να χρησιμοποιηθεί. Από τους νέους χαρακτήρες στην σειρά ξεχώρισε ο Jin Kazama με τις υπερ–κινήσεις του, ο Forest Law, γιος του Marshall Law και…κλώνος του Bruce Lee, ο Hwoarang με τις θανατηφόρες Tae Kwon Do κλωτσιές του και ο Ogre στις 2 ξεχωριστές μορφές του.

Οι Ματωμένες Γροθιές του Καράτε!
Το gameplay του Tekken 3 ακολουθεί την πεπατημένη ενός καθαρόαιμου Fighting, κοινώς σαπίστε τον αντίπαλο σας χρησιμοποιώντας χέρια, πόδια και λαβές. Παρόλα αυτά, η στρατηγική που θα ακολουθήσετε για να συντρίψετε τους αντιπάλους σας στα 10 stages του παιχνιδιού βασίζεται κυρίως στην ενδελεχή γνώση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα αλλά και στις προτιμήσεις σας.

Αν βαριέστε να δοκιμάσετε τις δεκάδες κινήσεις που διαθέτει κάθε χαρακτήρας και είναι διαθέσιμες στην λίστα κινήσεών του, μπορείτε κάλλιστα να διαλύσετε το παιχνίδι επιλέγοντας τους ήρωες που διαθέτουν τους ευκολότερους συνδυασμούς κινήσεων. Ο Forest Law φεριπήν διαθέτει ένα combo αλυσιδωτών γροθιών που μπορεί να κάνει την μούρη του αντιπάλου σας κιμά χρησιμοποιώντας ένα μόνο κουμπί! Αντίστοιχες κινήσεις διαθέτει και ο πολύς Hwoarang με τις θανατηφόρες του κλωτσιές που εκτελούνται πανεύκολα και μπλοκάρονται απίστευτα δύσκολα από τους αντιπάλους. Στους τρομερότερους μαχητές ανήκει και ο Yoshimitsu με τις στριφογυριστές του επιθέσεις, ενώ ο Eddy Gordo μπορεί να σας χαρίσει εύκολους αγώνες διότι ως master της πολεμικής τέχνης capoeira, τα combos του χτυπάνε εναλλάξ πρόσωπο και πόδια του εχθρού, δυσκολεύοντας σημαντικά το μπλοκάρισμα.

Ξεχάστε τα πολύπλοκα video games του σήμερα, οπλιστείτε με το joypad σας και μοιράστε αμέτρητες φάπες στο Tekken 3, ένα από τα καλύτερα fighting όλων των εποχών!


Σε περίπτωση που επιθυμείτε να απολαύσετε το παιχνίδι σε όλη την μεγαλοπρέπειά του, θα χρειαστείτε μπόλικες ώρες προπόνησης μέχρι να μάθετε τις πιο cool κινήσεις. Αν τώρα θέλετε να παίξετε με έναν γελοίο χαρακτήρα για να trollαρετε τους φίλους σας στο διπλό, προτιμήστε τον δεινοσαυράκο Gon με τα κοντά χεράκια και την χαρακτηριστική του αδυναμία να συγκρατήσει τα εντερικά του αέρια!

Heavy Modding!
Το Tekken 3 δεν ήταν “ένας απλός κλώνος των προηγούμενων τίτλων της σειράς με περισσότερους χαρακτήρες”. Αρχικά προσέφερε δύο βασικές αλλαγές στο gameplay. Η πρώτη ήταν η δυνατότητα να αξιοποιήσετε το βάθος πεδίου της οθόνης για να συντρίψετε τους ανταγωνιστές σας. Με μια απλή κίνηση του gamepad ο χαρακτήρας κάνει ένα πλάγιο βήμα, αποφεύγοντας την επίθεση του αντιπάλου και αποκτώντας το πλεονέκτημα της άμεσης αντεπίθεσης από διαφορετική γωνία. Η δεύτερη αλλαγή ήταν ο περιορισμός του ύψους που μπορεί να φτάσει κάθε χαρακτήρας πηδώντας. Στα προηγούμενα Tekken τα άλματα ήταν ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγετε την επίθεση του εχθρού και θα τα ζήλευαν ακόμη και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του άλματος εις ύψος!

Οι δημιουργοί του Tekken 3, σκεπτόμενοι τους οπαδούς των Side-scrolling Beat ‘em up προσέθεσαν στο παιχνίδι το Tekken Force, ένα mode τεσσάρων επιπέδων στο οποίο καλείστε να ξεκάνετε στρατιές από νίντζα σε στυλ Final Fight. Η ολοκλήρωση του Tekken Force τέσσερις φορές ξεκλειδώνει τον χαρακτήρα του Dr. Boskonovitch. Ακόμα κι αν είστε οπαδοί του βόλεϊ θα βρείτε κατιτίς ενδιαφέρον στο Tekken 3 κι αυτό διότι υπάρχει μέχρι και Tekken Ball mode, που τοποθετεί τους ήρωες του παιχνιδιού σε έναν αγώνα βόλεϊ με… κλωτσομπουνίδια! Θα πρέπει δηλαδή να χτυπήσετε την μπάλα με τις κανονικές κινήσεις σας και να την φορτίσετε με τις special κινήσεις, μετατρέποντάς την σε επικίνδυνο όπλο!

Graphic Violence
Ο τρίτος τίτλος της σειράς Tekken θριάμβευσε κυριολεκτικά στον τομέα της οπτικής του παρουσίασης. Καταρχήν χρησιμοποίησε την πλακέτα συστήματος Namco System 12, μια σοβαρή αναβάθμιση της προγενέστερης πλακέτας που χρησιμοποιούσε το PlayStation, με μικροεπεξεργαστή 50% ταχύτερο και προηγμένο επεξεργαστή ήχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσφερθεί κορυφαίο animation για την εποχή και τεράστια λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων, από τις εκφράσεις τους μέχρι τα μαλλιά τους!

Στα παραπάνω προσθέστε και τα καταπληκτικά Full Motion Videos που απολαμβάνουμε τερματίζοντας το παιχνίδι (διαφορετικά για κάθε χαρακτήρα) για να συνειδητοποιήσετε την δουλειά που έκανε η Namco. Η beatάτη μουσική που σας συνοδεύει σε κάθε stage του παιχνιδιού είναι δημιούργημα πέντε ταλαντούχων ιαπώνων συνθετών -Nobuyoshi Sano, Keiichi Okabe, Hiroyuki Kawada, Minamo Takahashi και Yu Miyake- με εμφανείς επιρροές από The Prodigy, Chemical Brothers, Lunatic Calm και The Crystal Method. Το Tekken 3 συνόδευσε κι ένα soundtrack, που κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, μια για την arcade και μια για την PlayStation έκδοση.

Tekken Rulez!
Την εποχή που κυκλοφόρησε, το Tekken 3 δημιούργησε αίσθηση με το εθιστικό του gameplay, τους συναρπαστικούς χαρακτήρες, τον τεράστιο κατάλογο κινήσεων και τεχνικών από κάθε πολεμική τέχνη και την καταπληκτική οπτικοακουστική του παρουσίαση. Εν ολίγοις, κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα fighting games όλων των εποχών οπότε και η βαθμολογία μας θα πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το σκεπτικό.

Μπορεί στις μέρες μας τα γραφικά του να φαίνονται χοντροκομμένα, ο ήχος λειψός και τα FMVs όχι και τόσο τέλεια, όμως ακόμα και τώρα, μετά από 15 χρόνια, είναι ικανό να σας καθηλώσει μπροστά σε μια οθόνη για αρκετές ώρες μέχρι να το χορτάσετε. Εν ολίγοις, αποτελεί ένα πραγματικό «διαμάντι» που δεν νοείται να μην το έχει παίξει κανένας οπαδός των Fighting games.

Θετικά:
- Άριστα γραφικά, ιδιαίτερα στα animations
- Μουσική επένδυση υψηλής ποιότητας
- Μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και κινήσεων
- Εθιστικό gameplay

Αρνητικά:
- Σύντομο story mode
- Πολλά δύσκολα combos

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 9.2

Όσο γερασμένο κι αν δείχνει, το Tekken 3 είναι παιχνίδι-σταθμός στην ιστορία των video games και αξίζει να τιμηθεί από όλους μας.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
tekken, tekken, tae kwon do, kung fu, bruce lee, video, games, επιρροή, franchise, playstation, history, ogre, ισχύ, nina, anna, boss, paul, phoenix, law, bruce, lee, tae, kwon, fighting, master, κλώνος, στυλ, fight, namco, system, animation, full, videos, stage, prodigy, crystal, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, βημα, γνωση, γωνια, δουλεια, ηχος, μουσικη, ξυλο, παιχνιδια, ταινιες, bruce lee, games, kung fu, αγωνες, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, απιστευτα, βαθμολογια, βοηθεια, βρειτε, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, διπλο, ευχαριστο, ευκαιρια, υπαρχει, εκφρασεις, επιρροή, εποχη, ερευνα, τεχνη, ζωων, ηρωες, εκδοσεις, κινηση, λειψος, λογο, μαλλια, ματια, μεξικο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νιντζα, μπλοκαρισμα, ομαδα, οθονη, παρουσιαση, σειρες, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στυλ, σουπερ, σχεδιο, τιτλος, ισχύ, φαπες, φαινονται, χερι, ωρες, αντρες, ανηκει, animation, anna, bruce, crystal, fight, fighting, phoenix, franchise, full, history, ιδιαιτερα, κλώνος, kwon, law, lee, nina, μια ματια, μπροστα, master, namco, paul, ogre, παιχνιδι, ποδια, prodigy, system, stage, tae kwon do, tae, ταξιδι, τρελο, videos, χερια
Τυχαία Θέματα