Tech News: Nokia, HTC, Samsung

Tablet από την Nokia και Android 5.

Μπορεί τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας να ήταν σχετικά λίγα, αλλά είχαμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις και εξελίξεις. Η Nokia παρουσίασε το δικό της tablet (προς έκπληξη όλων), ενώ είχαμε εξελίξεις και από το μέτωπο του Android

5.0 Lollipop, της νέας έκδοσης του λειτουργικού της Google που ακολουθεί την λογική του Material Design που έχει ως στόχο την απλοποίηση του UI και την εμφάνιση πληροφοριών με πιο άμεσο τρόπο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν τις προηγούμενες πέντε μέρες στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.

Nokia
Η πάλαι ποτέ κραταιά κυρία της κινητής τηλεφωνίας δεν άργησε να μας εκπλήξει για μία ακόμα φορά. Την μαύρη σελίδα της ιστορίας της θέλει να σβήσει η Φιλανδική εταιρεία επιλέγοντας να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα tablet με την επωνυμία της και συγκεκριμένα το αποκαλούμενο N1, το οποίο φέρει χαρακτηριστικά που συναντάμε σε high-end smartphones, σχεδιασμό που θυμίζει τα tablets της Apple και λειτουργικό Android 5.0 Lollipop. Το N1 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αρχικά στην Κίνα και σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης αργότερα. Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα το δούμε στην Ελλάδα. Η τιμή του θα κυμαίνεται στα 249 δολάρια.

Οθόνη: 7.9 ίντσες ανάλυσης 2048x1536 (4:3) IPS LCD με Gorilla Glass 3
Επεξεργαστή (Soc): 64-bit 2.3GHz Intel Atom Z3580
GPU: PowerVR G6430
RAM και αποθηκευτικός χώρος: 32GB ενσωματωμένη μνήμη μη επεκτάσιμη και 2GB RAM
Κάμερα: 8 megapixel πίσω και 5 megapixel μπροστά
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi με MIMO 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 Micro-USB 2.0 με Type-C αντιστρέψιμο δίαυλο
Μπαταρία: 5300mAh και εξ’ ολοκλήρου “oλόσωμο” αλουμινένιο design.
Χρώματα: Natural Aluminum, Lava Grey
Τιμή: 249 δολάρια (περίπου 200 ευρώ)

http://www.youtube.com/watch?v=IwJmthxJV5Q


Android 5.0
Η Google είχε παρουσιάσει πρόσφατα το Android ONE, ένα project σύμφωνα με το οποίο την ήθελε να δίνει τα υλικά και τις προδιαγραφές σε μικρούς και διαφόρους ανά τον κόσμο κατασκευαστές και στην συνέχεια με την σειρά τους αυτοί να κατασκευάζουν Android smartphones με πολύ χαμηλή τιμή. Η λογική πίσω απ’ αυτό το project ήταν φυσικά το ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να πάει στην Google αλλά και φθηνά κινητά για όλους, αρχικά για τις αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι αυτή της Ινδίας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μέσα στον Ιανουάριο το Micromax Canvas A1, το Karbonn Sparkle V και το Spice Dream Uno (τα μέχρι στιγμής κινητά του Android ONE) θα λάβουν την έκδοση Android 5.0 Lollipop.

Μιλώντας για το Android 5.0 Lollipop, η HTC και η Samsung δοκιμάζουν τα “μεγάλα” μοντέλα τους με την νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού. Πιο συγκεκριμένα, η HTC θα καθυστερήσει και άλλο την αναβάθμιση της κανονικής έκδοσης των HTC One M8 γιατί ετοιμάζεται να διαθέσει την πολυπόθητη αναβάθμιση σε Android 5.0 Lollipop στην Google Play έκδοση του συγκεκριμένου μοντέλου μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αναφέρεται ότι στα μέσα του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η αναβάθμιση η οποία θα έχει στην κορυφή το HTC Sense 6 (το custom UI της HTC για τις συσκευές της), το οποίο θα συνδυαστεί με το Material Design του λειτουργικού της Google, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες που διέρρευσαν.

Τέλος, σειρά της Samsung να δείξει και αυτή πως τα πηγαίνει με το custom user interface της πάνω στο Galaxy Note 3. Το περσυνό Νote-flagship είχε ήδη λάβει την 4.4.2 παλαιότερα και τώρα απ’ ότι φαίνεται, η κορεάτικη εταιρεία θέλει να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Έχουν ήδη διαρρεύσει δύο εκδόσεις του Lollipop 5.0 για το S5 και ήρθε η ώρα για το Note 3. Η Samsung απ’ ότι φαίνεται δεν μπορεί να κρατήσει τον εαυτό της από το να τροποποιεί το οτιδήποτε πάνω στο stock Android.

Μεγάλες και μικρές εκπλήξεις
Η κίνηση της Nokia σίγουρα ήταν μια μεγάλη εκπληξη αναλογιζόμενοι και την πρόσφατη περιπέτεια της με την εξαγορά της από την Microsoft. Πραγματικά ελπίζουμε να δούμε και άλλα Android smartphones από τους Φιλανδούς κάτι που δεν είχαμε την τύχη να δούμε ποτέ μέχρι τώρα. Μικρές εκπλήξεις συμβαίνουν συχνά και το Android 5.0 Lollipop είναι μια απ’ αυτές. Ιδιαίτερη έκπληξη όμως είναι οι συσκευές που θα επανδρώσει το νέο λειτουργικό και σίγουρα θα είναι πολλές. Ακόμη, αναμένουμε πολλούς κατασκευαστές που δεν έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση για τις συσκευές τους, όπως η LG για τα L series και τις συσκευές της σειράς G.

Για να διαβάσετε για το Project One της Google επισκεφτείτε το ανάλογο άρθρο εδώ. Για γενική συζήτηση πάνω στα κινητά επισκεφτείτε το δικό τους subforum.

Keywords
Τυχαία Θέματα