Apple iPad mini 2

Ανασκόπηση του tablet της Apple.

Μπορεί φέτος η Apple να ανακοίνωσε τo iPad Air 2 και το iPad Mini 3, αλλά είναι η καταλληλότερη στιγμή για να παρουσιάσουμε εκτενέστερα το iPad mini

2 Wi-Fi. Σας έχει κολλήσει να αγοράσετε το iPad Mini 3 αλλά βρίσκεται την τιμή του αρκετά τσιμπημένη; Τότε μέσω αυτού του review θα σας αποδείξουμε ότι και το mini 2 αξίζει την προσοχή σας και ας έχει περάσει ένας χρόνος, από την στιγμή μάλιστα που το mini 3 δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο ή καινοτόμο, πέρα από το ξεκλείδωμα της συσκευής μέσω του Touch ID.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Λειτουργικό σύστημα: iOS 7 με αναβάθμιση έως 8.1.1
Μνήμη: 1GB DDR3 RAM
Chipset: A7
Επεξεργαστής: 1.3 GHz διπύρηνος Cyclone (ARM v8-based)
Οθόνη: 7.9 ιντσών LED-backlit ΙPS LCD, ανάλυσης 2048x1536 (324 ppi)
Κάμερα: Πίσω: 5 megapixels ανάλυσης 2592x1944 χωρίς LED Flash, face detection, timelapse. Μπροστινή VGA 1.2 Megapixels.
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi b/g/n, GPS, Bluetooth 4.0, Lightning port
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB χωρίς δυνατότητα επέκτασης με SD Card
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Πυξίδα
Δορυφορική πλοήγηση: A-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: μόνο Wi-fi, χωρίς κεραία κινητής
Mπαταρία: 6470mAh (Mη αποσπώμενη)
Διαστάσεις: 20.0x13.47x0.75 εκ.
Βάρος: 331 γραμμάρια
Τιμή: 375 ευρώ
SIM: δεν δέχεται

Ποιότητα κατασκευής
Η Apple είναι γνωστή ανά τον κόσμο για τις επιλογές τις στα υλικά κατασκευής. Επιλέγει συνήθως αλουμίνιο, γυαλί και retina για να καλύψει τις επιφάνειές των προϊόντων της. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν μπει και αυτά στο μικροσκόπιο μετά από φωτογραφίες, φήμες και βίντεο που δείχνουν το iPhone 6 Plus να λυγίζει αλλά σε γενικές γραμμές είναι άριστες επιλογές. Το συγκεκριμένο iPad mini 2 που δοκιμάσαμε είναι χρώματος Silver/White και η αίσθηση που αφήνουν στο χέρι τα υλικά του είναι απαράμιλλη. Το tablet είναι 331 γραμμάρια βαρύ και σε καμία περίπτωση δεν θα σας κουράσει, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες χρήσης. Τα 20 εκατοστά μήκος και τα 13.5 εκατοστά πλάτος, διανέμουν το βάρος αρκετά καλά. Το πάχος των 7.5 χιλιοστών δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον χρήστη να το πει άβολο στο χέρι. Τα κουμπιά έχουν μία αρκετά γεμάτη υπόσταση και κάνουν ικανοποιητικό κλικ όταν χρησιμοποιούνται. Στο μείον όλης της κατασκευής είναι το σκληρό μέταλλο, που ώρες-ώρες ακουμπά με φόρα πάνω στην όποια επιφάνεια κάνοντας ελάχιστη ζημιά και σ' αυτήν και στο ίδιο.

User Interface
Το iOS 8.x έχει προτιμηθεί από πάρα πολλούς χρήστες πλέον και το συγκεκριμένο δεν θα μπορούσε να ήταν η εξαίρεση. Αν και έχει δουλευτεί και με το iOS 7.1.2, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Δεν δημιουργήθηκε τίποτα το ριζοσπαστικό όπως για παράδειγμα μία κενή αρχική οθόνη για να δείχνει μόνο το πλούσιο φόντο του tablet ή να κρυφτεί η γρήγορη μπάρα με τις τέσσερις εφαρμογές και να εμφανίζεται μόνο όταν χρειαστεί. Αυτό που άλλαξε ήταν τα εικονίδια σε μερικές εφαρμογές. Οι ειδοποιήσεις πάνω στα εικονίδια συνεχίζουν να υπάρχουν ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή και στην πάνω μπάρα ειδοποιήσεων, που όπως έλεγε η Apple θα προσφέρει διαδραστικότητα χωρίς να χρειάζεται να φεύγετε από την μία εφαρμογή στην άλλη. Κατά την γνώμη μας όμως, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση. Οι εφαρμογές ανοίγουν άμεσα με το πάτημα του αντίστοιχου εικονιδίου, καθιστώντας το hardware ικανό να ανταπεξέλθει σε όλες τις εφαρμογές χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα. Στα αρνητικά ανήκει και η συνεχής εισαγωγή του συνθηματικού στο App Store αν θέλετε να κατεβάσετε μία εφαρμογή.

Τέλος, οι χειρονομίες γρήγορης αναζήτησης αρχείων του tablet, η Siri που ενεργοποιείται με παρατεταμένο πάτημα του κεντρικού φυσικού πλήκτρου και η διαχείρηση εργασιών με διπλό πάτημα του ίδιου κουμπιού προσφέρουν γρήγορη αναζήτηση. Στα μείον ανήκει η απροθυμία της Siri να καταλάβει Αγγλικά με κλασική Ελληνική προφορά όπως και η απροθυμία της να ψάξει χωρίς την ύπαρξη σύνδεσης Internet ακόμα και στα τοπικά αρχεία της συσκευής.

Κάμερα
Στον τομέα της κάμερας το συγκεκριμένο tablet τα πηγαίνει αρκετά καλά. Είναι ίσως ο κύριος λόγος για κάποιον που θέλει να πάρει ένα iPad, πέρα από την πλοήγηση στο internet και την "κατανάλωση" ψηφιακού περιεχομένου. Τα 5 megapixels μπορεί να φαίνονται λίγα αλλά είναι λάθος εντύπωση. Η ανάλυση μπορεί να μην είναι απίστευτα μεγάλη, αλλά οι φωτογραφίες που τραβάει σε όλα τα είδη φωτισμού, ακόμα και με ολοκληρωτική απώλεια φυσικού φωτισμού, είναι εξαιρετικές. Το βίντεο αποδίδει και αυτό αρκετά καλά. Πέραν της κλασικής εγγραφής, υπάρχει και η λειτουργία της παρέλευσης χρόνου (time-lapse) στοιχείο που ίσως θα σας φανεί χρήσιμο αν θελήσετε να δημιουργήσετε ιδιαίτερα βίντεο. Αυτή η λειτουργία καταγράφει βίντεο για αρκετή ώρα -όσο θέλετε εσείς- και μετά τροποποιεί το βίντεο ώστε να παρουσιάζεται σε γρήγορο ρυθμό (περίπου 10 φορές γρηγορότερα) αυτό που καταγράφατε για αρκετή ώρα. Επίσης, το iOS 8.1.1 σας δίνει την δυνατότητα να αυξήσετε την φωτεινότητα στο μικρό κουτάκι του focus, το οποίο εστιάζει σε αρκετά μικρό χρόνο. Δεν είναι γρηγορότερο του iPhone 6 αλλά είναι αρκετά γρήγορο. Δυστυχώς, η απώλεια του led flash είναι λάθος επιλογή. Το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως και το iPad mini 3, δεν φέρει φλας. Δεν έχει τεράστια σημασία αν έχετε επαρκή φυσικό φωτισμό, γιατί όπως είπαμε διαθέτει αξιόλογο αισθητήρα, αλλά θα μπορούσε να είχε προστεθεί στα χαρακτηριστικά του tablet, δεδομένης και της τιμής στην οποία πωλείται. Κάποιο αρνητικό δεν έχει η κάμερα πέραν του φλάς και της φαινομενικά χαμηλής μέγιστης ανάλυσης του αισθητήρα. Παρόλα αυτά, θα σας ικανοποιήσει η ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο.

Μπαταρία-Φόρτιση-Εφαρμογές-Συνδεσιμότητα
Η 6470mAh μπαταρία σαν νούμερο φαίνεται τεράστια. Δυστυχώς, σ’ αυτόν τον τομέα το tablet της Apple δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Υπ’ άλλες συνθήκες, με τέτοια χωρητικότητα μια φόρτιση θα κρατούσε έως και 2 μέρες με εντονότατη χρήση. Αυτό δεν ισχύει στο συγκεκριμένο. Μέσα σε μία ώρα η μπαταρία είχε πέσει στο 70%, οπότε αναγκαστικά θα το έχετε συνδεδεμένο στην πρίζα αρκετές φορές την ημέρα. Η συνολική χρήση περιείχε δέκα λεπτά time-lapse βίντεο, 5 λήψεις φωτογραφιών, γενική χρήση στα μενού και περίπου δέκα λεπτά θέασης βίντεο στο Youtube. Ο μέσος χρήστης πλέον έχει το Wifi ενεργό σχεδόν μονίμως, όντας συνδεδεμένος στο αγαπημένο του social media site, παρακολουθώντας βίντεο και ακούγοντας μουσική. Με τα δεδομένα του iPad mini 2 -και την μπαταρία των 6470mAh, περιμέναμε να έχει μεγαλύτερη αυτονομία.

Το lightning port αποδίδει καλά και χρειάστηκε για να καλύψει το 30% της μπαταρίας που χάθηκε στις δοκιμές, μέσα σε μια ώρα. Κάκιστη από την άλλη είναι η συνδεσιμότητα iOS με PC. Είναι απλώς ανύπαρκτη χωρίς την χρήση του iTunes, το οποίο θα χρειαστείτε αν θέλετε να μεταφέρετε μουσική στην συσκευή σας. Τουλάχιστον, μπορείτε να μεταφέρετε φωτογραφίες από και προς το iPad mini 2 με την χρήση του USB καλωδίου, δίχως την μεσολάβηση κάποιου προγράμματος. Τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό η χρήση του bluetooth περιορίζεται στην σύνδεση της συσκευής με ασύρματα περιφερειακά, όπως ακουστικά, ηχεία κτλ.

Συμπεράσματα
Σε γενικές γραμμές το tablet της Apple κρίνεται ικανοποιητικό. Η αγορά του iPad mini 2 κρίνεται αυτή την στιγμή ως μια πιο συμφέρουσα αγορά, σε σχέση με την τιμή διάθεσης του mini 3, το οποίο δεν φέρει αλλαγές στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το mini 2 προσφέρει όλα όσο ζητάει ένας χρήστης από ένα tablet και σίγουρα θα σας ικανοποιήσει αν διαθέτετε το budget για την αγορά του.

Θετικά
- Υλικά κατασκευής και αίσθηση
- Κάμερα (αν και χωρίς φλάς)
- Ταχύτητα απόκρισης

Αρνητικά
- Γρήγορη αποφόρτιση
- Ακριβό app store και θέματα με το συνθηματικό

Keywords
Τυχαία Θέματα