Soulcalibur II

Ένα κορυφαίο Fighting γεμάτο… διαξιφισμούς!

Όταν την δεκαετία του ‘90 γεννήθηκαν τα δύο πολύτιμα “Soul” της Namco Bandai, το Soulcalibur και το Soul Edge, άνοιξαν πολλές σαμπάνιες ενώ οι χαιρετούρες και τα συγχαρητήρια έδιναν και έπαιρναν. Οι σειρές αυτές εξελίχθηκαν σε «χρυσορυχεία». Το φανταστικό Soul Edge το ‘96 καταβρόχθισε σημαντικό αριθμό από κέρματα στους τυχερούς

που το πρόλαβαν στα Arcade. Η θετική ανταπόκριση οδήγησε στο sequel εν ονόματι Soulcalibur που επίσης θάμπωσε κόσμο και κοσμάκη στα coin–op, το 1998.

Ήταν τόσο μεγάλη η εμπορική επιτυχία του Soulcalibur ώστε όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι κράτησαν το ίδιο όνομα, προσθέτοντας λατινικούς αριθμούς στο τέλος τους προκειμένου να αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ποιο sequel παίζουν. Το Soulcalibur II ήρθε 4 χρόνια μετά και -σε αντίθεση με τους προκατόχους του- δεν κυκλοφόρησε μόνο σε μια αλλά σε τρεις κονσόλες ταυτόχρονα, στοχεύοντας σε πολύ μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Θεωρούμενο από πολλούς ως το κορυφαίο της σειράς, το Soulcalibur 2 προσφέρει μεγάλες βελτιώσεις στο gameplay και αποτελεί το πρώτο Soulcalibur που ενσωματώνει playable χαρακτήρες από άλλες σειρές.

Η ποιοτική σφαγή δεν χρειάζεται πλοκή!
Η ιστορία του Soulcalibur II διαδραματίζεται 4 χρόνια μετά το φινάλε του προκατόχου του, το έτος 1591 μ.χ. Οι σφαγές που συγκλόνησαν την Ευρώπη έφτασαν ξαφνικά στο τέλος τους. Ο φοβερός ιππότης Nightmare και οι ακόλουθοί του κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν αρκετές ψυχές και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την τελετή της αποκατάστασης του δαιμονικού ξίφους Soul Edge. Τα σχέδιά τους χαλάει η εμφάνιση τριών μαχητών που συμπλέκονται με τον Nightmare και τους βοηθούς του, κατατροπώνοντάς τους. Πάνω στην σύγκρουση εμφανίζεται και το alter ego του Soul Edge, το ιερό ξίφος Soul Calibur.

Στη μονομαχία που ακολουθεί το τελευταίο κερδίζει αλλά ανοίγει ένα στρόβιλο που τραβά τα δύο ξίφη και τον Nightmare εντός του, ταξιδεύοντάς τους σε παράλληλο κόσμο. Σύντομα διάφοροι πολεμιστές έρχονται σε επαφή με τα κομμάτια του Soul Edge και αντιλαμβάνονται ότι η δαιμονική τους ενέργεια έχει αρχίσει να δημιουργεί χάος στον κόσμο. Πλειάδα ηρώων ξεκινούν με σκοπό να αποκτήσουν ή να καταστρέψουν ολοσχερώς το Soul Edge την ίδια στιγμή που ο Nightmare επιστρέφει συνεχίζοντας την συλλογή ψυχών.

Μην περιμένετε να δείτε τα παραπάνω φαντασμαγορικά γεγονότα στο εισαγωγικό cinematic του Soulcalibur 2. Αντιθέτως θα δείτε ότι συνηθίζεται στα περισσότερα Fighting, μια αλληλουχία εικόνων που επιδεικνύει την πληθώρα playable ηρώων σε συνδυασμό με τα όπλα τους. Την εισαγωγή ακολουθεί το κεντρικό μενού που θα σας εκπλήξει ευχάριστα με το πλήθος επιλογών του. Εκτός από τις κλασικές επιλογές για να ρυθμίσετε ήχους, οθόνη και joypad, στο Records θα δείτε τα συνολικά στατιστικά όσον πραγματοποιήσατε σε οποιοδήποτε mode του Soulcalibur 2. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμία μάχη να μην πηγαίνει χαμένη αφού όλες συνεισφέρουν στο τελικό σκορ.

Ανεξαρτήτως mode, το μακελειό δεν το γλιτώνετε!
Πριν ξεκινήσει η γρονθοπατινάδα θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα λαχταριστά modes του Soulcalibur 2. Στο κλασικό Arcade mode θα αντιμετωπίσετε έξι random ήρωες, θα παίξετε ένα destiny match και θα εξοντώσετε το τελικό boss Inferno προκειμένου να δείτε την τελική οθόνη τερματισμκού. Το VS Battle mode σας δίνει την δυνατότητα να ανταλλάξετε μπουνίδια με έναν φίλο σας ενώ στο Time Attack στόχος σας είναι να τελειώσετε τις μάχες εντός 50 δευτερολέπτων. Το Survival mode σας πασάρει 50 αντιπάλους στην σειρά για να ξεκάνετε και στο Team Battle επιλέγετε τρεις πολεμιστές με στόχο να εξοντώσετε τρεις αντιπάλους. Το VS Team Battle αποτελεί το πιο “splatter” mode αφού επιλέγετε μια ομάδα έως οκτώ ηρώων και αντιμετωπίζετε μια αντίστοιχη με ισάριθμους εχθρούς. Τέλος, το Practice είναι το πρώτο mode που θα παίξετε προκειμένου να συνηθίσετε τον χειρισμό και να μάθετε όσες κινήσεις επιθυμείτε από τον κάθε χαρακτήρα.

Παίζοντας και τερματίζοντας οποιοδήποτε mode «ξεκλειδώνετε» αυτόματα την extra εκδοχή του. Σε αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κοστούμια και τα όπλα που «ξεκλειδώσατε» αξιοποιώντας το gold που κερδίζετε, τελειώνοντας τα modes και…σκίζοντας κόσμο στο Weapon Master. Το εν λόγω mode θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και Story mode του Soulcalibur 2 αφού ακολουθεί κατά πόδας την ιστορία του ήρωα που θα επιλέξετε. Ο μαχητής που θα ελέγξετε βρίσκεται ξαφνικά σε έναν εναλλακτικό κόσμο και εσείς τον κατευθύνετε στον αγώνα του να αποκτήσει το Soul Edge πριν από τον παρανοϊκό ιππότη Veral.

Το mode αυτό περιέχει 10 chapters, 4 sub-chapters, 2 extra κεφάλαια και μερικές επιπλέον αποστολές. Εντός του βαδίζετε σε έναν χάρτη χωρισμένο σε περιοχές στις οποίες μπαίνετε και αντιμετωπίζετε ποικίλους εχθρούς την ώρα που το κάθε stage έχει και διαφορετικές απαιτήσεις για να το περάσετε. Σε ένα stage οι λαβές αφαιρούν περισσότερη ενέργεια, σε άλλο όποιος χτυπήσει σε τοίχο ή στο πάτωμα τρώει τεράστιο damage, αλλού θα αντιμετωπίσετε διαδοχικά πολλούς εχθρούς κ.ο.κ. Η δυσκολία των αγώνων αυξάνεται σταδιακά αλλά αξίζει τον κόπο η συντριβή του Weapon Master αφού θα αποκτήσετε άφθονα xp για να ανεβάσετε τον χαρακτήρα σας και πολύ χρήμα για να ξεκλειδώσετε νέους χαρακτήρες, όπλα, κοστούμια και videos.

Η ποικιλία των κινήσεων κάθε χαρακτήρα είναι τεράστια και στο κεντρικό μενού εντός της μάχης μπορείτε να τις δείτε όλες και να εξασκηθείτε όσο θέλετε, μέχρι να τις πετύχετε.

Σύγκρουση Τιτάνων
Το Soulcalibur 2 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό Fighting γεμάτο αναρίθμητες 1vs1 μάχες. Επιλέγετε τον χαρακτήρα της αρεσκείας σας από τους playable ήρωες και ξεκινάτε να συντρίβετε αντιπάλους σε αγώνες όπου πρέπει να εξαφανίσετε την μπάρα ενέργειας του εχθρού δύο φορές. Σε περίπτωση που κερδίσετε ένα γύρο και χάσετε τον επόμενο, η μονομαχία παρατείνεται για έναν επιπλέον γύρο. Το Soulcalibur 2 μάγεψε τους οπαδούς του είδους για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η αντικατάσταση των θανατηφόρων γροθιών και κλωτσιών που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα games του είδους, με τρομερά όπλα. Θα χρησιμοποιήσετε τεράστια σπαθιά, κοντάρια, σιδερένια νύχια, ενεργειακά όπλα, nunchaku και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας προκειμένου να τσακίσετε την άμυνα και το κορμί του εκάστοτε αντιπάλου. Προσωπικά μου άρεσαν ιδιαίτερα οι μαχητές που διαθέτουν ευκολόχρηστα και δυνατά combos σαν τον Kilik, τον Maxi και τον αγαπητό μας Yoshimitsu από τα Tekken.

Η εκμάθηση του όπλου που κουβαλάει ο χαρακτήρας σας είναι το πρώτο στάδιο προς την τελική νίκη. Το δεύτερο είναι η αξιοποίηση των πλαϊνών βημάτων και το σωστό μπλοκάρισμα των επιθέσεων που δέχεστε. Για πρώτη φορά στο Soulcalibur οι πολεμιστές μπορούν να κάνουν μικρά βήματα προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά του σημείου που στέκονται στην πίστα. Αυτή η απλή κίνηση σας επιτρέπει να αποφύγετε τον τελευταίο συνδυασμό χτυπημάτων που εξαπολύθηκε εναντίον σας και παράλληλα να ανταποδώσετε πριν προλάβει ο αντίπαλός σας να μπλοκάρει.

Χρησιμοποιώντας το block button στο controller αποκρούετε τα χτυπήματα σε οποιοδήποτε από τα τρία διαφορετικά τμήματα του σώματος αυτά στοχεύουν, με την προϋπόθεση φυσικά να έχετε πατήσει μαζί με το button και την ανάλογη κατεύθυνση. Σκεφτείτε τον πολεμιστή σας σαν έναν οριζόντιο άξονα που χωρίζεται σε τρία τμήματα. Tο ψηλό, το μεσαίο και το χαμηλό. Στις περιοχές αυτές μπορείτε να ρίξετε αλλά και να δεχθείτε επιθέσεις, εναλλάσσοντας περιοχή για να αυξήσετε τις πιθανότητες να πιάσετε απροετοίμαστο τον εχθρό. Στο Soulcalibur 2 έχετε και μια κίνηση που συνδυάζει το block με την άμεση αντεπίθεσή σας, εν ονόματι Guard Impact. Εκτελώντας την, «σπάτε» το εχθρικό χτύπημα και αφήνετε τον αντίπαλο αποσβολωμένο από την δυνατή πρόσκρουση για μερικά δευτερόλεπτα. Όσο είναι «παγωμένος» μπορείτε να τον φιλοδωρήσετε με ένα ξεγυρισμένο combo, αφαιρώντας ένα σεβαστό ποσοστό της ενέργειάς του.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Κάθε χαρακτήρας διαθέτει δύο επιθέσεις με το όπλο του, την οριζόντια και την κάθετη, καθώς επίσης την κλωτσιά και το μπλοκάρισμα. Εναλλάσσοντας επιθέσεις εκτελείτε εντυπωσιακά και αποτελεσματικά combos που εξαφανίζουν γοργά την ενέργεια των εχθρών. Συνδυάζοντας μια από τις επιθέσεις με το block, αρπάζετε με λαβή τον αντίπαλο και με ένα έξοχο αεροπλανικό κόλπο σκουπίζετε το πάτωμα του stage με…το κεφάλι του! Το soul charge είναι η «υπερφόρτιση» του όπλου σας με ενέργεια, μια κίνηση που θα ενδυναμώσει αισθητά το damage που προκαλείτε για μικρό χρονικό διάστημα. Για να το πετύχετε πατάτε τα τρία buttons των ισάριθμων επιθέσεων, φροντίζοντας να είστε μακριά από τον αντίπαλο ,γιατί ένα μόνο χτύπημα αρκεί για να ακυρώσει την «φόρτιση».

Σημαντικό ρόλο στην αιματοχυσία παίζει η μορφή του κάθε stage. Στα επίπεδα που καραδοκούν τεράστια χάσματα ή θανατηφόροι υδάτινοι όγκοι στην περίμετρο τους, η καλύτερη στρατηγική είναι να σπρώξετε τους εχθρούς προς τα εκεί και να τους ρίξετε μέσα. Είναι αμέτρητες οι φορές που τους ξεφορτώθηκα χρησιμοποιώντας τις φυσικές παγίδες των stages και ακόμα περισσότερες εκείνες όπου -μέσα στην ένταση της μάχης με τα συνεχόμενα combos -πέσαμε και οι δύο στο βάραθρο. Έχετε υπόψη ότι αν πέσουν δύο πολεμιστές ταυτόχρονα εκτός πίστας, νικάει αυτός που πέφτει τελευταίος. Ο καλύτερος τρόπος για να τους σπρώχνετε προς τον γκρεμό είναι να τρέχετε προς το μέρος τους και να τους κοπανάτε, πετώντας τους όσο πιο μακριά μπορείτε.

Η ποικιλία στο Soulcalibur 2 βρίσκεται στους πολλούς και απολαυστικούς playable χαρακτήρες του. 13 εξ αυτών επιστρέφουν αυτούσιοι από τα περασμένα Soul games, έξι είναι ολοκαίνουργιοι και τρεις ακόμη αποτελούν «επίτιμους καλεσμένους» της σειράς, καθώς προέρχονται από άλλα πασίγνωστα video games. Αν παίξετε το Soulcalibur 2 στο PS2 τότε ο playable guest star που θα χειριστείτε είναι ο Heihachi Mishima, γνωστός σας από τα Tekken. Στο Xbox ο αντίστοιχος star είναι ο φοβερός Spawn, ο μαχητής από την κόλαση που έχετε σίγουρα απολαύσει στα comics του Todd McFarlane και σε αρκετά ακόμη games. Στις κονσόλες της Nintendo ο αγαπητός Link, πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της σειράς Legend of Zelda, θα τεθεί υπό τις διαταγές σας.

Θα χρειαστεί να τροποποιήσετε ελαφρώς το χρονοδιάγραμμά σας ασχολούμενοι με το επικό Soulcalibur 2 προκειμένου να ολοκληρώσετε όλα τα διαθέσιμα modes. Για να τερματίσετε το Arcade mode με κάποιο χαρακτήρα δε θα χάσετε πάνω από μισή ώρα. Πολλαπλασιάστε τον χρόνο αυτό με το 20 που είναι ο αριθμός όλων των ηρώων και στην συνέχεια πολλαπλασιάστε τον πολλές ακόμα φορές μέχρι να τερματίσετε το Weapon Master με κάθε χαρακτήρα, να αγοράσετε όλα τα όπλα και τις φορεσιές του κ.ο.κ. Απ’ότι καταλάβατε πρόκειται για έναν τίτλο που θα σας απασχολήσει μήνες και όχι ώρες.

Ντουέτο πάει το ξυλίκι
Θα ήταν ευχής έργο να παιζόταν online το Soulcalibur 2 με οκτώ παίκτες ενάντια σε ισάριθμους εχθρούς στο VS Team Battle να αλληλοσφάζονται, αναλαμβάνοντας ο καθένας από έναν… σφάχτη. Ένα τέτοιο mode θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να κοκορεύονται στους άλλους ότι αυτοί άντεξαν περισσότερους γύρους, έκοψαν κόσμο κ.τ.λ. δημιουργώντας μια διασκεδαστική αντιπαράθεση. Αντ’ αυτού θα βολευτείτε με σκληρές μονομαχίες ενάντια σε κάποιον φίλο σας ή σε μεγάλη παρέα που θα χωριστείτε σε δυάδες, παίζοντας διαδοχικά «διπλά».

Soulcalibur II HD Online
Το Soulcalibur 2 συνεχίζει την φετινή σεζόν την καριέρα του και στις νεότερες κονσόλες, με αναπαλαιωμένα γραφικά και εξαφανισμένο το μοναδικό μειονέκτημα του, την έλλειψη online αναμετρήσεων. Από τον Νοέμβριο επανακυκλοφόρησε μέσω PlayStation Network και Xbox Live με την ονομασία Soul Calibur 2 HD Online, επιτρέποντας σε όσους από εσάς διαθέτουν PS3 ή Xbox 360 να το τιμήσουν στην πιο εξελιγμένη του μορφή. Η Namco Bandai πήρε στα χέρια της την πρωτότυπη έκδοση και έριξε ένα ξεγυρισμένο "γυάλισμα" στα πολύγωνά του, στα κείμενα και τα μενού, μετατρέποντας το σε πραγματικό eye candy.

Στον online τομέα, επιτέλους μπορείτε να παλέψετε με gamers από όλο τον κόσμο, γεγονός που θα γίνει απολαυστικότατο όταν αγοραστεί από πάρα πολλούς χρήστες ώστε να βρίσκετε μόνιμα και άμεσα αντιπάλους στα online lobbies. Με τιμή που αγγίζει τα 20 ευρώ (και με αποκλειστική online διάθεση) επιβάλλεται να το κάνετε δώρο στον εαυτό σας για την νέα χρονιά.

Γραφικά για…προσκύνημα
Στον οπτικό τομέα, το Soulcalibur 2 έκοψε τα…ύπατα σε όσους το πρωτοαντίκρισαν στα Arcade ή τις κονσόλες. Τεράστια sprites, πολύχρωμοι πολεμιστές με μεγάλη λεπτομέρεια στις ενδυμασίες και στο παρουσιαστικό, animation που κόβει την ανάσα με την αέρινη τελειότητα που περικλείει η κάθε πολεμική χορογραφία. Όσα χρόνια κι αν περάσουν μετά την αρχική κυκλοφορία του, δεν έχει χάσει ούτε ίχνος από την οπτική του μεγαλοπρέπεια. Τα levels του παρουσιάζουν αρκετή ποικιλία και είναι καλοσχεδιασμένα ενώ τα cutscenes που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις μάχες είναι σκέτη απόλαυση.

Απολαμβάνοντας τα βογγητά των εχθρών
Η μουσική επένδυση του Soulcalibur 2 παρουσιάζει μια υψηλή ποιότητα στο soundtrack που «τρέχει» πονηρά στο background της μάχης, άλλοτε ανεβαίνοντας σε επίπεδα ηχητικού παροξυσμού και άλλοτε ρίχνοντας απότομα τον ρυθμό, κρατώντας ένα ισορροπημένο τέμπο. Τον πρώτο λόγο έχουν οι κλαγγές των όπλων, ο ήχος των χτυπημάτων που πέφτουν βροχή στα κορμιά, τα βογγητά των χτυπημένων και φυσικά οι υπέροχοι διάλογοι. Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση, οι χαρακτήρες ανταλλάσσουν προσβολές, προειδοποιούν τον εχθρό τους, κομπάζουν και γενικότερα δίνουν χρώμα με την φωνή τους στο θέαμα που ακολουθεί.

Δώστε μου το Soul Edge και πάρτε μου την ψυχή (Soul)
Η μόνη λογική δικαιολογία για να μην παίξετε το Soulcalibur 2 όσοι δεν το έχετε τιμήσει είναι ότι σιχαίνεστε τα Fighting. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα το οποίο παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, προσφέροντας τις ίδιες έντονες συγκινήσεις σε όσους το παίξουν τώρα για πρώτη φορά. Στον τομέα του gameplay εντυπωσίασε καθώς εισήγαγε πολλές νέες καινοτομίες που στιγμάτισαν τα επόμενα sequels της Namco. Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα που θα μπορούσατε να του καταλογίσετε είναι ο αριθμός των 20 μαχητών, που θα μπορούσαν να είναι λίγο περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση, το Soulcalibur II HD Online στην τιμή των 20 ευρώ, δεν έχει την αίγλη της original έκδοσης στην εποχή της, εντούτοις αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση για τους κατόχους PS3 και Xbox 360, δεδομένης της προσθήκης του online mode.

Θετικά:
- State of the art γραφικά
- Δυνατό soundtrack
- Πετυχημένο voice acting
- Gameplay που δεν το βαριέσαι ποτέ
- Πωρωτική γοητεία που δεν ξεφτίζει με τίποτα
- Το χαμηλό κόστος της HD έκδοσης στην οποία δεσπόζει το online mode

Αρνητικά:
- Οι 20 playable χαρακτήρες απλά δεν είναι αρκετοί
- Η τελειοποίηση των κινήσεων απαιτεί μεγάλη υπομονή και επανάληψη

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 9

Πάρτε την μεγάλη απόφαση να ασχοληθείτε μαζί του ώστε να απολαύσετε ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας του Fighting genre.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
εν λόγω, playstation network, xbox live, xbox 360, fighting, namco, edge, sequel, nightmare, εμφάνιση, alter, ego, random, boss, inferno, time, survival, team, practice, extra, master, stage, videos, games, tekken, block, button, controller, impact, video, star, xbox, nintendo, legend, zelda, online, playstation, network, live, ps3, candy, νέα, animation, background, sequels, original, art, voice, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, μακελειο, δυνατα, εμπορικη, ηχος, ιχνος, καριερα, μουσικη, νυχια, ωρα, boss, edge, ego, games, playstation network, ps3, star, time, xbox 360, xbox live, αγωνες, αιγλη, αξιζει, αμυνα, απλα, βρισκεται, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γοητεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δωρο, ευρω, ελλειψη, ενεργεια, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, εποχη, επιτυχια, ερχονται, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπομονη, ηρωες, κινηση, κοστουμια, λογο, μακρια, μηνες, μικρο, μορφη, μπορειτε, νικη, μπλοκαρισμα, ξιφη, ξιφος, ομαδα, οθονη, οκτω, ονομα, πιθανοτητες, ποιοτητα, ψυχη, ρολο, σεζον, σειρες, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σχεδια, τιμη, τρια, υψηλη, φυσικα, φωνη, φορα, χαος, χρημα, χρωμα, ωρες, animation, art, background, button, βηματα, candy, sequel, block, extra, network, fighting, ιδιαιτερα, impact, κειμενα, controller, κλωτσια, legend, master, namco, inferno, nightmare, nintendo, original, πονηρα, practice, random, sequels, stage, survival, σωστο, team, tekken, online, τρωει, videos, χερια, voice, ψυχες, zelda
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld