Sonic & All-Stars Racing Transformed

Sega All-Stars στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.

Τα spin-offs στα platform games έχουν γίνει συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Οι publishers ποντάρουν στην πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του κοινού που αγάπησε τους χαρακτήρες τους να τους ακολουθήσει και σε ένα άλλο είδος, όπως για παράδειγμα στο racing, που μας ενδιαφέρει για το παρόν review. Ίσως σας έρθει στο μυαλό η περίπτωση των προγραμματιστικών εταιρειών United Front Games

και Media Molecule, οι οποίες ανέπτυξαν το πρόσφατο και μέτριο από όλες τις απόψεις LittleBigPlanet Karting για το PS3, θέλοντας να κλέψουν λίγη από την επιτυχία των platform LittleBigPlanet.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα spin-off από το παρελθόν είναι το πολύ καλό Crash Team Racing για το PlayStation, το οποίο ανέπτυξε η Naughty Dog ύστερα από τα τρία platform games της σειράς Crash Bandicoot και πέρα από τις θετικές κριτικές που απέσπασε, σημείωσε και καλές πωλήσεις. Απ' την άλλη όμως, το Crash Nitro Kart για PS2, Xbox, GameCube, Game Boy Advance και N-Gage της Vicarious Visions δεν τα κατάφερε εξίσου καλά, συνεπώς τα "πειράματα" δεν οδηγούν πάντοτε στην επιτυχία.

Η εταιρεία που εφάρμοσε την τακτική των racing spin-offs με μεγάλη επιτυχία δεν είναι άλλη από την Nintendo, η οποία έβαλε για πρώτη φορά τον διάσημο υδραυλικό Mario και την παρέα του στη θέση του οδηγού go-kart το 1992 με το Super Mario Kart για το SNES. Εγκαινίασε έτσι τη σειρά Mario Kart -αριθμεί σήμερα εννέα «μέλη»- και το είδος των kart-racing. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι χρησιμοποιείται ο όρος Mario Kart clones για games άλλων εταιρειών που μιμούνται την κίνηση αυτή!

Η Sega δε θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτο το δικό της «χρυσορυχείο», που ακούει στο όνομα Sonic the Hedgehog και προχώρησε από νωρίς στην ανάπτυξη και τη διάθεση racing games με ήρωες τον μπλε σκαντζόχοιρο και τους φίλους του, ακολουθώντας τα βήματα της μεγάλης ανταγωνίστριάς της. Η αρχή έγινε το 1994 με το Sonic Drift για το Game Gear, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία και, έναν χρόνο μετά, ήρθε το Sonic Drift Racing για το φορητό της Sega.

Ας κάνουμε όμως ένα άλμα στον χρόνο και ας έρθουμε στο 2010. Τη χρονιά εκείνη κυκλοφόρησαν δύο racing με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή μπλε σκατζόχοιρο. Το ένα ήταν το Sonic Free Riders για το Kinect και το άλλο το Sonic & Sega All-Stars Racing. Το δεύτερο αναπτύχθηκε απ' την Sumo Digital, στα πλαίσια της σειράς Sega Superstars που περιλαμβάνει και το ομώνυμο tennis. Η βρετανική προγραμματιστική εταιρεία είναι γνωστή μόνο για ορισμένες ειδικές εκδόσεις του OutRun, του F1 και του TOCA που έχει αναπτύξει, για την Sega και την Codemasters αντίστοιχα.

Το Sonic & Sega All-Stars Racing σας βάζει στη διαδικασία να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας μέσα από ήρωες γνωστών franchises της Sega και να τρέξετε σε κούρσες με go-karts, μοτοσικλέτες και hovercrafts. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε τα κλασικά power-ups, όπως όπλα ή boosters, τα οποία σας δίνουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων οδηγών. Παρότι είχε θετικά στοιχεία στο gameplay και τον τεχνικό τομέα, δεν προσέφερε κάτι το ξεχωριστό και δεν ξέφυγε από τη σκιά των Mario Kart, όπως άλλωστε και σχεδόν όλοι οι κλώνοι του είδους μέχρι σήμερα.

Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς
Με το Sonic & All-Stars Racing Transformed, η Sumo Digital επιχειρεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε σχέση με το Sonic & Sega All-Stars Racing καλώντας μας να οδηγήσουμε αυτοκίνητα, να πιλοτάρουμε αεροπλάνα και να κυβερνήσουμε σκάφη. Η ιδέα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρωτότυπη μιας και η Nintendo με την Retro Studios «πρόλαβαν» να συμπεριλάβουν τη δυνατότητα να οδηγούμε μέσα στο νερό, αλλά και να πετάμε με τα go-karts μας τα οποία βγάζουν «φτερά», στο πετυχημένο εμπορικά Mario Kart 7, που κυκλοφόρησε το 2011 για το 3DS.

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι το Sonic & All-Stars Racing Transformed αντέγραψε το Mario Kart 7. Ο Steve Lycett, Executive producer της Sumo Digital, δήλωσε ότι η εταιρεία δούλευε ήδη ένα χρόνο πάνω στο Sonic & All-Stars Racing Transformed όταν το Mario Kart 7 παρουσιάστηκε στην Ε3 2011 και αποκαλύφθηκαν τα καινούρια στοιχεία στο gameplay του. Ο Lycett πιστεύει ότι όσον αφορά στο χειρισμό, τα mechanics και τον σχεδιασμό των διαδρομών, ο τίτλος της Sumo Digital προχωράει πολλά βήματα παραπέρα από εκείνον της Nintendo και κατά την άποψή μου έχει δίκιο.

Το στοιχείο εκείνο που κάνει το Sonic & All-Stars Racing Transformed να ξεχωρίζει και να αξιοποιεί το εύρημα της μεταμόρφωσης των οχημάτων (και όχι απλώς της προσθήκης κάποιου εξαρτήματος που τα κάνει να πετάξουν ή να κινηθούν στο νερό) είναι οι 20 πίστες του -και οι mirror εκδοχές του- οι οποίες μεταμορφώνονται κατά τη διάρκεια των events, αλλάζοντας τα δεδομένα σχεδόν σε κάθε γύρο μίας κούρσας. Γέφυρες καταρρέουν, τέρατα και βόμβες καταστρέφουν σημεία του οδοστρώματος μπροστά στα μάτια σας, νερό και λάβα παρασύρουν ότι βρουν στο πέρασμά τους και πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, διάφορα εμπόδια φράζουν το δρόμο σας και όχι μόνο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες τα οχήματα μεταμορφώνονται ταχύτητα και θεαματικά σε αεροπλάνα ή ταχύπλοα για να συνεχίσετε ακάθεκτοι την πορεία σας προς την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου ή τη γραμμή του τερματισμού, αλλάζοντας παράλληλα και τον τρόπο που παίζετε.

Ο χειρισμός των τριών μορφών του αγωνιστικού μας, με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται να παραμένουν υψηλές σε όλες τις περιπτώσεις, διαφέρει καθώς η συμπεριφορά του όταν στρίβουμε, ελισσόμαστε ή φρενάρουμε αλλάζει, πράγμα πολύ φυσιολογικό. Η συμπεριφορά οχημάτων, αεροπλάνων και ταχύπλοων αποδίδεται πολύ καλά στο Sonic & All-Stars Racing Transformed, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη μας το arcade στιλ του gameplay του.

Στο ξεκίνημα του Sonic & All-Stars Racing Transformed θα έχετε στη διάθεσή σας 10 χαρακτήρες και τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε τουλάχιστον άλλους 12 στην πορεία. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από γνωστές σειρές αλλά και μεμονωμένα games της Sega -όπως εξάλλου συνέβαινε και στο Sonic & Sega All-Stars Racing- με την παρέα των Sonic the Hedgehog να δίνει δυναμικά το παρόν.

Οι Beat και Gum «εκπροσωπούν» τη σειρά Jet Set Radio. Τα γλυκύτατα μαϊμουδάκια AiAi και MeeMee από το Super Monkey Ball γίνονται κι αυτά ραλίστες και κοντράρονται με τον αγριωπό Gillus Thunderhead των Golden Axe και τον μυστηριώδη Joe Musashi της σειράς Shinobi. Η Ulala και η Pudding αφήνουν το Space Channel 5 και τον χορό για να πιάσουν το τιμόνι, ενώ ο Vyse μας έρχεται από το Skies of Arcadia. Η παρουσία των Alex Kidd, NiGHTS, Reala και AGES αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και κρύβει εκπλήξεις τις οποίες δε θα αποκαλύψουμε. Η Danica Patrick, Αμερικανίδα οδηγός σε αγώνες ταχύτητας και ο Wreck-It Ralph, βασικός ήρωας της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney, είναι οι guest stars στον κόσμο της Sega.

Καθένας από τους χαρακτήρες κατεβαίνει στα events με το δικό του ξεχωριστό όχημα. Ο Sonic οδηγεί ένα σπορ κάμπριο αυτοκίνητο -μας θυμίζει αρκετά Viper- σε ασορτί χρώμα με το δικό του, το οποίο μετατρέπεται σε ένα αεροδυναμικό ταχύπλοο και ένα jet. Ο B.D.Joe, εκπρόσωπος της σειράς Crazy Taxi, είναι «χαλαρός» μέσα στο ταξί του –τι άλλο!- μάρκας Chevrolet που μπαίνει στο νερό ως hovercraft και πετάει στον αέρα ως αεριωθούμενο που μοιάζει σαν να βγήκε από την ταινία "Το Πέμπτο Στοιχείο". Ο Amigo δε χορεύει εδώ Samba, αλλά διαθέτει μία κουρδιστή ατμομηχανή η οποία μεταμορφώνεται σε ποδήλατο θαλάσσης και μαχητικό αεροσκάφος. Χειριζόμαστε ακόμη τρίτροχες και τετράτροχες μηχανές οι οποίες μεταμορφώνονται σε jet-ski και πυραύλους, τζιπ που αλλάζουν σε βάρκες με τουρμπίνα και ελικόπτερα, μονοθέσια τα οποία γίνονται jets και νευρικά αγωνιστικά ταχύπλοα.

Challenges για όλα τα γούστα
Η καρδιά του Sonic & All-Stars Racing Transformed είναι το World Tour το οποίο θα βρείτε στο Career Mode μαζί με τις επιλογές Grand Prix, Time Attack και Single Race. Το ξεκλείδωμα διαδρομών και χαρακτήρων -που σας «περιμένει» μετά και στα υπόλοιπα modes- γίνεται μέσα από το World Tour, το οποίο χωρίζεται σε επιμέρους Tours με το καθένα από αυτά να αποτελείται από ένα πλήθος events. Η ολοκλήρωση ενός event σας επιβραβεύει με ένα αστέρι και ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο event, κάτι που όμως δεν αρκεί πάντα για ν’ αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα τμήματα ενός Tour. Η συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού αστεριών αποτελεί πολλές φορές προϋπόθεση.

Τα events είναι διασκεδαστικά και χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Στα περισσότερα από αυτά καλείστε να λάβετε μέρος σε αγώνες ταχύτητας (Races) με στόχο μία θέση στο βάθρο των νικητών, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητά σας στην οδήγηση και το πιλοτάρισμα, αλλά και οποιοδήποτε power-up και όπλο πέσει στα χέρια σας. Υπάρχει και μία πιο «αγνή» εκδοχή, τα Boost Races από τα οποία απουσιάζουν οι λοιπές «βοήθειες». Τα διάφορα σημεία (boost pads) πάνω στη διαδρομή που αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητά σας για μερικά δευτερόλεπτα, παραμένουν. Τα πράγματα γίνονται πιο άγρια στην περίπτωση των Battle Races όπου ισχύει το "ο θάνατός σου, η ζωή μου" και νικητής αναδεικνύεται εκείνος ο οποίος θα βγάλει, με οποιονδήποτε τρόπο, νοκ-άουτ όλους τους αντιπάλους του.

Υπάρχουν όμως challenges και για πιο μοναχικούς οδηγούς! Στα Ring challenges πρέπει να φτάσετε στο τέρμα πριν το χρονόμετρο μηδενιστεί διασχίζοντας μία διαδρομή στον αέρα η οποία οριοθετείται με δαχτυλίδια και checkpoints. Τα Boost challenges θέλουν να περάσετε τη γραμμή τερματισμού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν δεν φροντίσετε να εκμεταλλευτείτε τα άφθονα boost pads, που αυξάνουν την ταχύτητά σας, αλλά και σταματούν προσωρινά το χρονόμετρο, τότε δεν έχετε καμία ελπίδα να τα καταφέρετε! Στην περίπτωση των Traffic challenges, τα checkpoints κινούνται κι εσείς θα πρέπει να τα προλαβαίνετε ενώ παράλληλα αποφεύγετε τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μία άλλη δοκιμασία σας φέρνει αντιμέτωπους με ένα τανκ που καλείστε να καταστρέψετε.

Ιδιαίτερα δύσκολα, αν και πολύ χρήσιμα, είναι τα Drift challenges στα οποία πρέπει να περάσετε από μία σειρά checkpoints. Αυτό ακούγεται φαινομενικά απλό, όμως ο χρόνος που σας δίνεται από την αρχή είναι ελάχιστος και ο μόνος τρόπος για να προσθέσετε δευτερόλεπτα είναι να κάνετε drifts σε μαρκαρισμένα σημεία της πίστας. Η ενασχόληση με τα συγκεκριμένα challenges είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξασκηθείτε στην τεχνική του drifting, την οποία καλά θα κάνετε να εφαρμόζετε και κατά την διάρκεια των αγώνων ταχύτητας και των άλλων challenges.

Το κέρδος από την ενασχόλησή σας με τα events του World Tour, αλλά και τα υπόλοιπα modes του παιχνιδιού δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή αστεριών, αλλά αφορά και στη συγκέντρωση xp για τους χαρακτήρες ώστε να ανέβουν level. Το σύνολο τoυ xp που μαζεύετε εξαρτάται από τη θέση σας στην κατάταξη μετά από το τέλος μίας κούρσας ή την πετυχημένη ολοκλήρωση ενός challenge, αλλά και από την χρήση όπλων και power-ups και την εκτέλεση ακροβατικών κόλπων.

Κάθε φορά που ο χαρακτήρας σας ανεβαίνει level, λαμβάνετε ένα mod το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του αγωνιστικού σας. Κάποια οχήματα ξεχωρίζουν για την ταχύτητά τους αλλά πάσχουν στο χειρισμό, ορισμένα υπερτερούν στο χειρισμό και παρουσιάζονται πολύ αδύναμα στη επιτάχυνση κ.ο.κ. Με το κατάλληλο mod μπορείτε να ισορροπήσετε τα στατιστικά τους ή να ενισχύσετε ένα χαρακτηριστικό εις βάρος ενός άλλου. Μιας και η αλλαγή δεν είναι μόνιμη, έχετε τη δυνατότητα να επέμβετε στα στατιστικά των οχημάτων πριν από οποιοδήποτε event, με όποιο mod θελήσετε.

Ο δρόμος για τη νίκη είναι δύσκολος
Τα επίπεδα δυσκολίας είναι αρχικά τρία για όλα τα events του Career mode, με εξαίρεση το Time Attack. Η πρόκληση στο πρώτο επίπεδο είναι όντως χαμηλή, αλλά όχι στο βαθμό που θα...κάνετε περίπατο. Οι αντίπαλοι δεν σας κυνηγούν λυσσαλέα, ούτε σας τινάζουν στον αέρα με την πρώτη ευκαιρία. Δεν κάνουν όμως και στην άκρη για να περάσετε και να κερδίσετε χωρίς καθόλου κόπο!

Όταν έρθει η ώρα να παίξετε στο medium ή hard mode (και πιστέψτε μας έρχεται γρήγορα γιατί θα πρέπει να μαζέψετε πολλά αστέρια για να ξεκλειδώσετε events και χαρακτήρες) τότε χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να τα βγάλετε πέρα. Οι αντίπαλοι δεν σας επιτρέπουν να τους προσπεράσετε εύκολα και χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να το πετύχουν. Όταν τα καταφέρετε τελικά, φροντίζουν να σας την «μπουμπουνίσουν» γρήγορα με το όπλο που έχουν στη διάθεσή τους έτσι ώστε να μην απομακρυνθείτε πολύ και να πεταχτούν και πάλι μπροστά σας. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι σε υψηλά επίπεδα και θα μπορούσαμε να πούμε...υπερβολικά υψηλά στο hard mode.

Στο medium mode, αρκεί να βρεθείτε σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις για ν’ αποκτήσετε το πολυπόθητο αστέρι. Στο hard mode όμως, το αστέρι έρχεται μόνο αν τερματίσετε στην πρώτη θέση στους αγώνες ταχύτητας, ενώ στα challenges όπου έρχεστε αντιμέτωποι με το χρονόμετρο, τα πράγματα γίνονται πολύ «σφιχτά» και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καθώς το παραμικρό δευτερόλεπτο μετράει. Υπάρχουν όμως και χειρότερα κι αυτά έρχονται στο Expert mode το οποίο ξεκλειδώνεται όταν ολοκληρωθούν όλα τα Cups στα πλαίσια του Grand Prix mode.

Πέρα απ' τον υψηλό βαθμό πρόκλησης του Sonic & All-Stars Racing Transformed έχουμε αξιόλογη ποικιλία στο gameplay, κάτι στο οποίο συμβάλει η μεταμόρφωση των οχημάτων σε ταχύπλοα και αεροσκάφη, αλλά και τα άφθονα challenges. Χρειάζονται ωστόσο αρκετές προσπάθειες και πολύς κόπος για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων αστεριών, απαραίτητων για το ξεκλείδωμα events, διαδρομών και χαρακτήρων.

Power-ups, όπλα και άλλα κόλπα
Η νίκη στους αγώνες ταχύτητας δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα το «σανιδώσετε» και πόσο σωστά θα πάρετε τις στροφές, αλλά και από την καλή χρήση των power-ups και των όπλων -όπως συμβαίνει και στα περισσότερα games του είδους-. Στο Sonic & All-Stars Racing Transformed βρίσκετε τις κλασικές ρουκέτες, τα Blowfish (ζωντανές νάρκες), τηλεκατευθυνόμενες βόμβες με ρόδες, ανεμοστρόβιλους, χιονόμπαλες με τις οποίες μετατρέπετε τους αντιπάλους σε παγάκια, ακόμη και ένα κυψέλη με ενοχλητικές σφήκες. Τα παραπάνω όπλα χρησιμοποιούνται τόσο στους αντιπάλους που προηγούνται, όσο και σε εκείνους που ακολουθούν.

Η Sumo Digital δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα στα power-ups. Θα συναντήσετε κι εδώ τα boost power-ups τα οποία προσφέρουν ώθηση για περιορισμένο χρόνο, αλλά και τουρμπίνες οι οποίες δίνουν πάνω-κάτω το ίδιο αποτέλεσμα με τα boosts. Ξεχωρίζει το γάντι του baseball, το οποίο μπλοκάρει τις επιθέσεις των αντιπάλων σας και προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε με τη σειρά σας τα όπλα που εκτοξεύθηκαν εναντίον σας!


Το παρόν δίνει το All-Star Move power-up, το οποίο υπήρχε σε διαφορετική μορφή στο Sonic & Sega All-Stars Racing. Το συγκεκριμένο power-up κάνει το αγωνιστικό σας άτρωτο στα χτυπήματα και σας βοηθάει να προσπεράσετε σαν σταματημένους τους αντιπάλους σας. Δεν προστατεύει όμως καθόλου από το να βγείτε εκτός πορείας όταν οδηγείτε το όχημά σας και να πέσετε στο…χάος. Η ενεργοποίηση του All-Star Move δίνει ένα διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα για κάθε χαρακτήρα κάτι που βασίζεται σε ένα αντικείμενο-σφραγίδα του. Ο Sonic, για παράδειγμα, περιτριγυρίζεται από δαχτυλίδια, ενώ ο AiAi βρίσκεται μέσα σε μία μεγάλη μπάλα σαν αυτή που «οδηγεί» στο Super Monkey Ball.

Όλα τα power-ups και τα όπλα αποδεικνύονται χρήσιμα και λειτουργούν σωστά. Κάποια από αυτά ωστόσο μπορεί να σας «καταστρέψουν» αντί να σας βοηθήσουν, αν δεν χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Η τουρμπίνα για παράδειγμα, αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητά σας για αρκετά δευτερόλεπτα, αλλά όταν η δράση της σταματήσει, εκρήγνυται και σας κόβει απότομα την φόρα. Επίσης, οι σφήκες και τα blowfish είναι όπλα τα οποία μπορεί να βρείτε μπροστά σας! Δεν έχετε δυστυχώς τη δυνατότητα να απορρίψετε όπλα ή power-ups με το πάτημα ενός κουμπιού στο gamepad και ο μόνος τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε είναι να τα χρησιμοποιήσετε ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά θα σας τύχει κάτι καλύτερο.

Έχω αυτοκίνητο, αεροπλάνο και ταχύπλοο! Είσαι για μία κούρσα;

Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτείτε για να βγείτε νικητής και δεν είναι άλλο από το να ανακαλύψετε εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να σας βοηθήσουν να κόψετε δρόμο και να πεταχτείτε από το πουθενά μπροστά απ 'τους αντιπάλους σας ενώ ήσασταν στην ουρά της κούρσας. Αυτό φαντάζει η ιδανικότερη λύση για τα medium και hard modes! Ο ρυθμός των αγώνων είναι ταχύτατος για να έχετε την πολυτέλεια να κοιτάξετε για πολύ τόσο στο χώρο όσο και στο μικρό χάρτη που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και έτσι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακαλύψετε τις καλά κρυμμένες διαδρομές. Όταν με το καλό τα καταφέρετε, τότε θα ωφεληθείτε σημαντικά, τόσο σε κούρσες με αντιπάλους όσο και στο Time Attack mode για να βελτιώσετε τον χρόνο σας και να ανεβείτε θέσεις στα Leaderboards με τους γρηγορότερους ραλίστες του PSN.

Η τεχνική του drifting αλλά και η εκτέλεση ακροβατικών κόλπων κατά τη διάρκεια όλων των challenges αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες καθώς βοηθούν στο να αναπτύξετε μεγάλη ταχύτητα για περιορισμένο χρόνο, όποιο κι αν είναι το μέσο που χειρίζεστε. Τα drifts με το αεροπλάνο είναι στην πράξη μία πολύ δυσκολότερη υπόθεση απ’ ότι με το αυτοκίνητο ή το ταχύπλοο, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις βγαίνετε κερδισμένοι αν γίνουν σωστά. Το ίδιο ισχύει και για την εκτέλεση ακροβατικών, που σας δίνει ώθηση, αλλά και σας βοηθάει να αποφύγετε ρουκέτες και άλλα όπλα τα οποία κατευθύνονται προς το μέρος σας.


Με παρέα είναι καλύτερα!
Τα kart racing με τους χαριτωμένους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τις τρελές κούρσες με το αμφίρροπο αποτέλεσμα χάρις στα όπλα και τα power-ups, προσφέρονται παραδοσιακά για ξέφρενη διασκέδαση με φίλους. Η πρώτη multiplayer επιλογή είναι το split-screen mode με έως και τέσσερα άτομα να μπορούν να παίξουν σε μία κονσόλα, απλώς με τη σύνδεση τεσσάρων gamepads. Δεν διαπιστώσαμε σημαντικές μειώσεις στο frame rate και σοβαρά lags, άρα δεν υπήρξαν και «εκπτώσεις» στη διασκέδασή μας.

Οι online αναμετρήσεις υποστηρίζουν αγώνες 10 ατόμων, με δυνατότητα δημιουργίας δικών σας events στα οποία προσκαλείτε τους φίλους σας ή δέχεστε τις προσκλήσεις τους για να συμμετάσχετε σε δικά τους levels. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αναμέτρησης με όλους τους gamers ανά την υφήλιο με το Match Making, που σας οδηγεί στα Race, Arena και Lucky Dip modes. Στόχος, πέρα από τη διασκέδαση, είναι η συγκέντρωση πόντων για μία καλύτερη θέση στα leaderboards.

Όλα λειτουργούν καλά στους servers και καθώς κοντραριζόμασταν με τους εννέα αντιπάλους μας, δε διαπιστώσαμε σοβαρά lags, πλην λίγων εξαιρέσεων. Όποια ώρα της ημέρας και αν συνδεθήκαμε, υπήρχαν ανοιχτά lobbies, πολλοί gamers, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και δεν θέλαμε να σταματήσουμε να παίζουμε. Σε δύο μόνο περιπτώσεις διακόπηκαν απότομα οι αγώνες εξαιτίας κάποιου error και ο server μας «πέταξε» έξω. Η ενασχόληση με τα multiplayer online modes του Sonic & All-Stars Racing Transformed, μας βοήθησε να ξεκλειδώσουμε mirror εκδοχές από κούρσες πολύ γρηγορότερα απ’ ότι θα το πετυχαίναμε μέσα από το World Tour mode και να τις έχουμε διαθέσιμες στα Time Attack και Single Race modes.

Πανδαισία χρωμάτων και απέραντες πίστες
Οι πίστες του Sonic & All-Stars Racing Transformed έχουν σχεδιαστεί με βάση τα θέματα που αντλούν από σειρές της Sega και εντυπωσιάζουν με την έκταση και την ομορφιά τους, αλλά και με το πόσο γεμάτες σε ποικίλα στοιχεία και «ζωντανές» είναι. Υπάρχει διαρκώς κίνηση και σχεδόν τα πάντα μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή. Η κινητικότητα στον χώρο έχει συνήθως άμεση σχέση με την εξέλιξη των events, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι θα σας αποσπάσει την προσοχή, γιατί έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχετε τις «κεραίες» σας τεντωμένες για ότι συμβαίνει γύρω σας.

Τα textures στους δρόμους είναι καλοδουλεμένα, αλλά υστερούν κάπως εκείνα στο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, τα χρώματα και τα εφέ όπως και τα backgrounds κινούνται στη μετριότητα. Μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα οι υδάτινοι «δρόμοι» με το σχεδιασμό και την επιλογή των διακριτικών χρωμάτων, αλλά και την κίνηση του νερού. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Sumo Digital εμπνεύστηκε το σχεδιασμό τους από το arcade game Hydro Thunder της Midway και τη σειρά Wave Race της Nintendo. Σε μερικές πίστες ωστόσο, τα μάτια ταλαιπωρούνται και μετά από λίγη ώρα παιχνιδιού κάνουν «πουλάκια», καθώς έχουν επιλεγεί ιδιαίτερα ζωηρά χρώματα όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο. Μπορούμε να φέρουμε ως παράδειγμα την πίστα Golden Axe, όπου κυριαρχεί η λάβα.

Κάποια levels φαντάζουν χαοτικά με παράδρομους και περάσματα τα οποία είναι δύσκολο να αντιληφθείτε κυρίως λόγω του σχεδιασμού των backgrounds, που ενίοτε είναι σκοτεινά. Τα οχήματα, τα αεροσκάφη και τα ταχύπλοα έχουν σωστούς χρωματισμούς, απλά δεν έχουν δεχθεί όλα τους την ίδια φροντίδα και η ποιότητα τους διαφέρει. Το ίδιο ακριβώς είδαμε και στους χαρακτήρες οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν δουλευτεί στο σύνολό τους λίγο περισσότερο. Μας δόθηκε πολλές φορές και η εντύπωση ότι ήταν αδικαιολόγητα σκοτεινοί κατά τη διάρκεια των αγώνων σαν να έπεφτε πάνω τους διαρκώς μία σκιά.

Παρατηρήσαμε ακόμη κάποια glitches. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ρόδες των οχημάτων έμοιαζαν σαν να «βυθίζονται» στο έδαφος και περάσαμε μέσα από εμπόδια που κανονικά θα έπρεπε να κάνουν τον χαρακτήρα μας να δει αστεράκια. Συνέβη όμως και το αντίθετο, χτυπήσαμε δηλαδή πάνω σε… αόρατα αντικείμενα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν πολύ περισσότερα τέτοιου τύπου ελαττώματα τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του Sonic & All-Stars Racing Transformed, αλλά η διάθεση patch διόρθωσε πολλά από αυτά.

Τέρμα τα γκάζια και τα beats
Η μουσική που συνοδεύει την έντονη δράση δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά ξεσηκωτική. Τα περισσότερα μουσικά κομμάτια είναι remix από games της Sega και ταιριάζουν γάντι με τις κούρσες στις οποίες ακούγονται. Υπάρχουν ακόμη ορισμένες νέες συνθέσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για το Sonic & All-Stars Racing Transformed. Τα μουσικά κομμάτια είναι στην πλειοψηφία τους ευχάριστα, αν και ορισμένα από αυτά εκνευρίζουν μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού.

Οι πρωταγωνιστές του Sonic & All-Stars Transformed στον τομέα του ήχου είναι αναμφίβολα οι ήχοι των μηχανών. Υπάρχει έντονη διαφορετικότητα ανάμεσα σε εκείνους των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων και των ταχύπλοων. Οι φωνές των χαρακτήρων όταν εκείνοι «εκτοξεύουν» ατάκες κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που προσδίδει ακόμη πιο έντονη την αίσθηση της έντασης και του ανταγωνισμού. Τα environmental sounds έχουν δεχθεί την απαραίτητη προσοχή, καθώς θα ακούσετε ακόμη και τις εκρήξεις, την ροή του νερού, το κόχλασμα της λάβας ή ακόμα και θορύβους από διάφορα .

Η μεταμόρφωση του Sonic
Η ιδέα της Sumo Digital να «ρίξει» οχήματα τα οποία μεταμορφώνονται σε αεροσκάφη και ταχύπλοα σ’ ένα kart-racing είναι τελικά πρωτότυπη με τον τρόπο που εφαρμόζεται στο Sonic & All-Stars Racing Transformed και προσφέρει πολλές συγκινήσεις τόσο στο single-player, όσο και στο multiplayer mode. Η ποικιλία στο gameplay κρατάει το ενδιαφέρον ζωντανό και ο βαθμός πρόκλησης είναι μεγάλος. Η αίσθηση της ταχύτητας ξεσηκώνει και η συμπεριφορά των αγωνιστικών όπου και αν κινούνται αυτά κρίνεται πάρα πολύ καλή. Οι χαρακτήρες μας είναι αν μη τι άλλο γνώριμοι και αγαπημένοι. Η μόνη σοβαρή ένσταση που έχουμε είναι ο αρκετά υψηλός βαθμός δυσκολίας στο hard mode.

Όλα τα χαρακτηριστικά συνηγορούν στο ότι το Sonic & All-Stars Racing Transformed είναι ένας «winner» στο είδος του. Δε θα χάσετε αν το επιλέξετε και δε θα μετανιώσετε για τα χρήματα που θα πληρώσετε για να το αποκτήσετε. Άλλωστε, αν κάνετε αυτή την περίοδο μία έρευνα αγοράς, θα βρείτε την τιμή του να ξεκινά περίπου από τα 33 ευρώ.

Θετικά:
- Η μεταμόρφωση των οχημάτων
- Εξαιρετική αίσθηση της ταχύτητας και απλός χειρισμός
- Άφθονες πίστες και χαρακτήρες για να ξεκλειδώσετε
- Ποικιλία στα πολυάριθμα events
- Διασκεδαστικό multiplayer

Αρνητικά:
- Αυξημένος βαθμός δυσκολίας που κάνει τη συλλογή αστεριών μία επίπονη διαδικασία
- Έντονα χρώματα που κουράζουν τα μάτια
- Glitches στα γραφικά
- Περιστασιακή μείωση στο frame rate
- Ορισμένα εκνευριστικά μουσικά κομμάτια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.8

Ξέφρενη διασκέδαση με μεταμορφώσεις και υψηλές ταχύτητες !

Μαρία Αναγνωστοπούλου

Keywords
sonic, stars, sonic, naughty dog, crash bandicoot, super mario, sega, games, front, media, ps3, crash, team, playstation, dog, nitro, xbox, game, εταιρεία, nintendo, mario, super, hedgehog, μπλε, drift, gear, ιαπωνια, free, tennis, codemasters, retro, studios, mirror, jet, set, radio, golden, axe, space, channel, disney, stars, crazy, taxi, ταξι, chevrolet, τζιπ, world, time, single, race, ring, συγκεκριμένο, expert, βγείτε, δραση, λύση, psn, frame, εκπτωσεις, online, arena, lucky, server, hydro, wave, patch, winner, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, βγείτε, ποδηλατο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γωνια, ηχος, θανατος, θαλασσα, μουσικη, ομορφια, ρυθμος, χρωματα, ωθηση, ωρα, axe, chevrolet, games, game, lucky, nitro, psn, ps3, radio, star, super mario, time, ups, αγωνες, αεροπλανο, απλα, ασορτι, αστερια, ατμομηχανη, βαρκες, βομβες, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δαχτυλιδια, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δρομος, δοθηκε, εγινε, εδαφος, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, ενιοτε, ενσταση, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, υποθεση, ηρωες, ισχυει, μηχανες, ηχοι, θυμιζει, εκδοσεις, κινηση, κυψελη, λαβα, λαθη, λύση, ματια, μεμονωμενα, μειωση, μπλε, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νερο, νικη, νοημοσυνη, νοκ, ξεκινημα, παντα, οδηγος, οδηγηση, ονομα, ορος, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ροδες, σειρες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, σκαφη, σφραγιδα, τζιπ, τιμη, τρια, τιτλος, φυσικα, φορα, χειροτερα, χρονος, χρονομετρο, χρωμα, ωρες, arena, super, βηματα, channel, codemasters, crash, crash bandicoot, crazy, free, δικιο, disney, drift, hydro, εννεα, frame, front, server, gear, golden, hedgehog, ηρωας, ιδιαιτερα, jet, καρδια, mario, media, mirror, μοιαζει, μπροστα, naughty dog, dog, taxi, nintendo, ουρα, παγακια, patch, player, power, wave, retro, ring, race, studios, sega, set, ski, single, space, split, screen, team, tennis, online, θεματα, θεσεις, θετικα, viper, world, χερια
Τυχαία Θέματα