Runaway: A Twist of Fate

Ένα καρτουνίστικο Adventure για «προσκύνημα»!

Πέρασε κιόλας μια δεκαετία από την κυκλοφορία του πρώτου Runaway που φιλοτέχνησαν οι Ισπανοί προγραμματιστές της Pendulo Studios το 2001 για λογαριασμό των "πεινασμένων" Ισπανών adventurάδων (το 2003 κυκλοφόρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη). Η συνταγή που το κατέστησε αξιόλογη εμπορική επιτυχία της εποχής (σε Γερμανία και Γαλλία έκανε ρεκόρ

πωλήσεων) περιείχε πολλά λαχταριστά συστατικά: πολύχρωμους χαρακτήρες, γερές δόσεις χιούμορ, καρτουνίστικα γραφικά στο στυλ των Broken Sword και μπόλικες αναφορές σε ταινίες και video games.

Το Runaway: A Road Adventure απέφερε τα απαραίτητα έσοδα στους δημιουργούς του αλλά συγκέντρωσε και την εύνοια των δημοσιογράφων της βιομηχανίας των video games, αναγκάζοντας την Pendulo Studios να "ξαναχτυπήσει" το 2007 με το sequel Runaway 2: The Dream of the Turtle. Αμφότερα τα δύο μέρη αγαπήθηκαν από κλασικούς οπαδούς των Adventures αλλά έλαβαν μέτριες κριτικές. Επειδή λοιπόν η Pendulo Studios έπρεπε να πάρει την ρεβάνς, αποφάσισε να ολοκληρώσει με κάποιο τρόπο την "εποποιία" του Brian Basco και της sexy φιλενάδας του, Gina Timmins με ένα δυνατό τρίτο μέρος το οποίο θα απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν φτάσαμε στο Runaway: A Twist of Fate.

The Fate of a Man!
Το Twist of Fate ξεκινά χωρίς φαινομενικά να συνδέεται με τον προκάτοχο του, συνεπώς δεν χρειάζεται να έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενη μέρη για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Σε πρώτη φάση, βλέπετε τον πρωταγωνιστή της σειράς, Brian Basco, να κατηγορείται για την δολοφονία ενός στρατιωτικού που τελέστηκε στο Mala Island, το εξωτικό φόντο του δεύτερου Runaway. Ο Brian υποστηρίζει ότι δεν θυμάται τίποτα από το έγκλημα κι έτσι οι αρχές τον στέλνουν στο ιατρικό κέντρο Happy Dale Sanatorium προκειμένου να γνωστοποιηθεί αν είναι παλαβός ή όχι!

Παράλληλα, η όμορφη φιλενάδα του, Gina Timmins, πληροφορείται το ίδιο βράδυ ότι συνέβη ένα ατύχημα στο Happy Dale κι ότι ο σύντροφός της πέθανε! Η περιπέτεια ξεκινά μετά το τέλος της κηδείας του Brian Basco με την Gina να λαμβάνει τηλεφώνημα από τον… "πεθαμένο", μαθαίνοντας ότι ο Brian σκηνοθέτησε τον θάνατο του για να αποδράσει από το σανατόριο και ότι εκείνη πρέπει να τον ελευθερώσει γιατί έχει εγκλωβιστεί μέσα στον τάφο του!

Στο Runaway: A Twist of Fate υπάρχουν δύο playable χαρακτήρες, ο Brian και η Gina, τους οποίους θα χειριστείτε εναλλάξ στα συνολικά 6 κεφάλαια, ενώ η πλοκή ξεδιπλώνεται σε παρόντα αλλά και σε παρελθόντα χρόνο. Αρχικά η Gina παλεύει να βοηθήσει τον Brian στο να αποδείξει την αθωότητα του και ο Brian αγωνίζεται να αποδράσει από το σανατόριο. Στην πορεία θα ζήσετε ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο, όπου θα περιγραφεί ακόμα και το φινάλε του δεύτερου μέρους της σειράς (Runaway 2: The Dream of the Turtle) ώστε να "ενώσετε" τα κομμάτια του παζλ και να ανακαλύψετε τι πραγματικά συνέβη πριν την έναρξη του τρίτου μέρους.

Οι χαρακτήρες και το θεϊκό χιούμορ του Runaway: A Twist of Fate είναι από τα μεγαλύτερα ατού του και θα σας κάνουν να γελάσετε περισσότερο και από παλιές καλές ελληνικές ταινίες! Οι πιο χιουμοριστικοί NPCs «αναπαύονται» στα δωμάτια του Happy Dale Sanatorium. Ο Gabbo, φίλος του Brian, πουλάει τρέλα ασταμάτητα και τελειώνει όλες του τις προτάσεις με την λέξη "μπανάνα"! Ο χαβαλετζής μίμος Marcelo επιδεικνύει ασταμάτητα την τέχνη του και χαρίζει το πιο απίθανο κουίζ για τον κινηματογράφο που έχετε δει: αλλάζει διαρκώς εκφράσεις και στάση στο σώμα του και σας καλεί να βρείτε ποιες ταινίες μιμείται όπως Spider-Man, Rocky ή Matrix. Στη σάτιρά του δεν αφήνει τίποτα όρθιο!

Το τρελάδικο έχει τους πολιτικοποιημένους τροφίμούς του όπως ο Quickle που, ότι και να τον ρωτήσετε, αρχίζει να εξαπολύει κατάρες προς το καπιταλιστικό σύστημα και τα αφεντικά. Θα μπορούσε άνετα να γίνει βουλευτής του… ΚΚΕ! Απίστευτη αφασία διαθέτει επίσης ένας φαφούτης γέρος 100 ετών που έχει μετατρέψει ένα τραπέζι πινγκ-πονγκ σε αμάξι. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί ο Dr.Reset, ένας αποβλακωμένος τύπος που, μετά από λίγη ώρα συνομιλίας, αρχίζει να τα χάνει και ξεχνά τα πάντα, ξεκινώντας πάλι από την αρχή (εξού και το όνομα του)!

Ο χαβαλές στο παιχνίδι επεκτείνεται και σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο τομέα, στη χρησιμοποίηση ενός αντικειμένου. Ας υποθέσουμε ότι κρατάτε ένα βαρύ αντικείμενο και σκοπεύετε να σαμποτάρετε το καλοριφέρ σε μια εγκατάσταση (βλ. σανατόριο). Συνδυάζοντας το αντικείμενο με το καλοριφέρ δεν θα δείτε μια ξερή περιγραφή του στυλ "χρησιμοποιήστε το βάρος στο καλοριφέρ" αλλά μια ξεκαρδιστική και ευφάνταστη περιγραφή, όπως στην προκειμένη περίπτωση το "Συνεργαστείτε αρνητικά με την συντήρηση του καλοριφέρ χρησιμοποιώντας ένα δυνατό χτύπημα!". Τέτοιου είδους ατάκες δίνουν πραγματικά μια ξεχωριστή διάσταση στους γρίφους.

Light the Way!
Τρομερά ξεκαρδιστικό και συνάμα πολύτιμο χαρακτηριστικό του Runaway: A Twist of Fate είναι το Help, το πρώτο εικονίδιο που αντικρίζετε από το μενού στο πάνω τμήμα της οθόνης, ένα icon με την χαρακτηριστική μορφή μίας λάμπας φωτισμού! Πιέζοντάς το μεταφέρεστε αυτόματα στα καρτουνίστικα γραφεία της Pendulo Studios όπου αντικρίζετε μια τεράστια αίθουσα γεμάτη υπολογιστές και έναν άθλιο τύπο που θα σας προμηθεύει με hints όποτε το ζητήσετε! Ο εν λόγω μάγκας σας δίνει σε πρώτη φάση ένα απλό hint, κατευθύνοντάς σας απλά προς την σωστή κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, εσείς θέλετε να χώσετε τον χαρακτήρα σας σε έναν αεραγωγό και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Πατάτε το Help και ο τύπος σας συνιστά να συνομιλήσετε με τον συγκάτοικό σας ο οποίος έχει background ακροβάτη και γνωρίζει πως να τρυπώνει σε στενά μέρη! Αν το hint που σας δόθηκε δεν επαρκεί, μπορείτε να ξαναπατήσετε το Help και ο γελοίος αυτός κυριούλης θα σας δείξει στον υπολογιστή του το αντικείμενο ή το άτομο που χρήζει αλληλεπίδρασης! Πέραν της προφανούς βοήθειας που προσφέρει, ο τύπος του Help κάνει και ξεκαρδιστικές παρατηρήσεις για τους προγραμματιστές της εταιρείας, κάτι που αποτελεί δείγμα αυτοσαρκασμού των developers της Pendulo!

Είναι ξεκάθαρο ότι το Help απλοποιεί δραματικά το Runaway: A Twist of Fate αλλά είναι στην διακριτική σας ευχέρεια το πότε και το αν θα το χρησιμοποιήσετε. Η υπερβολική του χρήση θα μειώσει αρκετά την απόλαυση σας και τρομερά τον χρόνο παιχνιδιού που, ούτως ή άλλως, είναι πολύ περιορισμένος και δεν ξεπερνά δυστυχώς τις 7-8 ώρες, αποτελώντας το σημαντικότερο μειονέκτημα του.

Where do the puzzles go?
Ο μεγαλύτερος γρίφος που καλείστε να επιλύσετε παίζοντας το Runaway: A Twist of Fate είναι το "που πήγαν οι παραδοσιακοί γρίφοι που συναντάτε σε όλα τα adventures"! Δεν συναντάμε λοιπόν ούτε mini games, ούτε κύβους του Rubik, ούτε κλασικά επιτραπέζια puzzles όπου πρέπει να συμπληρώσετε μια εικόνα ενώνοντας τα κομμάτια της.

Όλοι οι γρίφοι του παιχνιδιού σχετίζονται με τα αντικείμενα που βρίσκετε καθ' οδόν και κουβαλάτε στο inventory. Πατώντας το δεξί κουμπί του mouse σε ένα αντικείμενο του inventory μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επιτόπου (π.χ. αν έχετε μια βαλίτσα την ανοίγετε) ενώ με το αριστερό το πιάνετε και το συνδυάζετε με κάποιο αντικείμενο ή σημείο στην οθόνη.

Κεντρικό ρόλο για την πρόοδο της περιπέτειας αλλά και την περαιτέρω απόλαυσή της παίζουν οι διάλογοι. Οι περισσότεροι είναι φυσικά σπαρταριστοί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο διάλογος με τον Dr. Reset όπου ο Brian του λέει ότι ονομάζεται Fox Mulder και ο παλαβός του απαντά γελώντας "A, σαν εκείνο τον ντετέκτιβ στην τηλεόραση που κυνηγάει εξωγήινους!". αλλά συχνά πυκνά πρέπει να τους ολοκληρώσετε σωστά για να μάθετε κάποιο σημαντικό στοιχείο.

Τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν όταν βλέπετε ότι διαθέτετε αρκετές εναλλακτικές ερωτήσεις πάνω στο ίδιο θέμα προς έναν NPC. Τότε είναι που πρέπει να τις θέσετε όλες μέχρι να σας απαντήσει καταφατικά, δίνοντας σας το hint που περιμένατε. Γενικά καλό είναι να εξαντλείτε όλες τις ερωτήσεις σας σε κάθε NPC και συνάμα, να επανέρχεστε σε αυτούς διότι όταν ολοκληρώνετε κάποιο γρίφο, τότε οι επιλογές για συνομιλία μαζί τους αλλάζουν. Για παράδειγμα, στην καμπίνα του Chapman, μιλάτε για όλα με τον Bennett, ερευνάτε τον χώρο, βρίσκετε την εξωτερική αποθήκη, του ξαναμιλάτε και τότε αυτός σας δίνει το κλειδί.

Το notebook που βλέπετε στο μενού στο πάνω τμήμα της οθόνης, υφίσταται για να καταγράφει την πρόοδο σας. Πέρα από τα saves, είναι σχεδόν άχρηστο στο να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα συναντάτε μπροστά σας, σε αντίθεση με άλλα Adventures όπου έχει περισσότερες της μία χρήσεις. Οι περισσότεροι γρίφοι του Runaway: A Twist of Fate είναι απόλυτα λογικοί και δεν θα σας δυσκολέψουν, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που ο Brian Basco καταστρώνει ολόκληρο σχέδιο για να πετύχει κάτι (βλέπε απόδραση από το σανατόριο) και εμφανίζεται μια λίστα από πράγματα που οφείλετε να ολοκληρώσετε. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις, η συνδρομή του Help είναι τεράστια.

Ποια Pendulo Studios και αηδίες, την παραγωγή έχει κάνει το Cartoon Network!

Looney Tunes!
Η ακατανίκητη γοητεία που ασκεί το Runaway: A Twist of Fate οφείλεται στο καρτουνίστικο στυλ του που είναι χάρμα οφθαλμών για τους οπαδούς των ταινιών animation. Το φόντο της περιπέτειας είναι δισδιάστατο και οι χαρακτήρες τρισδιάστατοι για επιπλέον ρεαλισμό και ζωντάνια.

Κάθε χαρακτήρας και κάθε εικόνα της περιπέτειας είναι σχεδιασμένα στο χέρι από επαγγελματίες σκιτσογράφους και στην συνέχεια περάστηκαν στον υπολογιστή και αποδόθηκαν σε πολύ υψηλή ανάλυση με όλο το cel-shaded μεγαλείο τους. Θα απολαύσετε την πανοραμική εικόνα του Happy Dale Sanatorium, την απαράμιλλη ομορφιά του νεκροταφείου και της κρύπτης του, ακόμα και το μεγαλείο του αστικού περιβάλλοντος όταν θα κορυφωθεί η δράση. Οι χαρακτήρες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ταινίες της Pixar, της Disney ή της Dreamworks, ούτε σε επίπεδο ανάλυσης ούτε στο animation τους. Υπάρχουν αρκετά cutscenes στο Runaway: A Twist of Fate τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από πανέμορφες ταινίες animation μικρού μήκους.

Στη ροή της περιπέτειας, οι κινήσεις των ηρώων και οι εκφράσεις τους είναι τρομακτικά αληθοφανείς και απολαυστικές. Παρακολουθήστε τις γατίσιες και σέξι κινήσεις της Gina (ειδικά στην περίπτωση της παράστασης στο στριπτιζάδικο!), την απίθανη παντομίμα του Marcelo ή τους μανιερισμούς του αποτυχημένου εστιάτορα που έχει μεταμφιεστεί σε Groucho Marx!

Η οπτική τελειότητα του Runaway: A Twist of Fate ολοκληρώνεται ακόμα και στο κείμενο που βλέπετε στους διαλόγους αλλά και στην αλληλεπίδραση με τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη. Ανάλογα με την περίσταση ή με το ποιος μιλάει, τα γράμματα απεικονίζονται με διαφορετικό χρώμα (π.χ. πορτοκαλί για τον Basco, ροζ για την Gina κ.ο.κ.) και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν προσπαθείτε να αλληλεπιδράσετε με ένα αντικείμενο ή σημείο ενδιαφέροντος.

Sounds like a Movie!
Είναι προφανές από όσα είπαμε μέχρι στιγμής ότι οι δημιουργοί του Runaway: A Twist of Fate αντιμετώπισαν το δημιούργημά τους περισσότερο σαν ταινία παρά σαν video game και αυτό φαίνεται και στο πεδίο της μουσικής επένδυσης.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 55 μουσικά κομμάτια που μεταφράζονται σε δυόμιση περίπου ώρες συνεχούς μουσικής. Το θέμα φυσικά είναι ότι η μουσική «κουμπώνει» ιδανικά στις τοποθεσίες που επισκέπτεστε. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο πετυχημένα η western μουσική δένει με το αγροτικό περιβάλλον της καμπίνας που ερευνά η Gina. Θα σας αρέσει εξίσου η ατμοσφαιρική μουσική που ακούγεται στο αστικό περιβάλλον.

Το voice acting στο Runaway: A Twist of Fate είναι εκπληκτικό, ειδικά αν λάβετε υπόψη σας ότι μιλάμε για ισπανική developer και όχι αγγλόφωνη. Οι ηθοποιοί που δάνεισαν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστικούς καθώς και σε όσους χαρακτήρες επανεμφανίζονται από τα προηγούμενα Runaway, επέστρεψαν κάνοντας τρομερή δουλειά αφού προσφέρουν την κατάλληλη χροιά της φωνής αλλά και τις απαραίτητες διακυμάνσεις που αυτή έχει, ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του χαρακτήρα.

Δυστυχώς όμως θα συναντήσετε ορισμένα μικρά αλλά όχι ασήμαντα bugs: οι χαρακτήρες διαβάζουν φωναχτά κείμενα τα οποία διαθέτουν τεράστια γράμματα (άρα είναι εμφανή). Επιπρόσθετα οι φωνές τους σε κάποιες στιγμές ακούγονται με ηχώ. Ένα άλλο ενοχλητικό bug έχει να κάνει με τους διαλόγους, οι οποίοι ορισμένες φορές διακόπτονται απότομα, πριν ολοκληρώσουν την ομιλία τους οι χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζονται και οι υπότιτλοι!

This is the End, my Friend!
Το Runaway: A Twist of Fate αποτελεί το ιδανικότερο επιστέγασμα ενός απολαυστικού franchise, ξεπερνώντας σε όλα τα επίπεδα τους προκατόχους του. Τέρμα το pixel hunting, οι παράλογοι γρίφοι και ορισμένα bugs των χαρακτήρων που υφίσταντο στα προηγούμενα Runaway. Η Pendulo Studios μας προσέφερε για πρώτη φορά ωραιότατα γραφικά για τα δεδομένα ενός Adventure, πρώτης τάξεως επίπεδο ήχου, χρησιμότατο help system, απεικόνιση επί της οθόνης όλων των hotspots, συναρπαστική πλοκή και άφθονο χιούμορ. Ας ελπίσουμε λοιπόν να υπάρξουν πολλοί μιμητές του στο προσεχές μέλλον.

Θετικά:
- Επικά γραφικά
- Καλό voice acting
- Πετυχημένη μουσική επένδυση
- Ενδιαφέρουσα πλοκή
- Πολλές κινηματογραφικές αναφορές

Αρνητικά:
- Πολύ μικρή διάρκεια
- Μικρός αριθμός από bugs
- Έλλειψη κλασικών γρίφων

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5

Είναι τρομακτικά δύσκολο να μην αγαπήσετε ένα Adventure που περιέχει όλες τις αρετές μίας πρωτοκλασάτης animated movie.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
twist, twist, εν λόγω, adventure, studios, γαλλια, στυλ, sword, video, games, road, sequel, dream, island, happy, αθωότητα, παζλ, rocky, matrix, ΚΚΕ, light, icon, background, mini, fox, notebook, υφίσταται, tunes, οφείλεται, animation, δραση, pixar, disney, ροζ, movie, game, voice, bug, end, franchise, system, κινηση στους δρομους, οφειλετες δημοσιου, κινημα πατατας, τελη κυκλοφοριας 2016, ιατρικο κεντρο, το θεμα, γερμανια, γριφοι, δουλεια, εμπορικη, ηθοποιοι, ηχος, ηχω, θεμα, μουσικη, ομορφια, ταινιες, τηλεοραση, ωρα, games, game, icon, αθωότητα, απλα, ατομο, ατυχημα, αφασια, βραδυ, βρειτε, γελοιος, γινει, γοητεια, γραφεια, γριφος, δυστυχως, δειτε, δειγμα, δοθηκε, δωματια, αιθουσα, εκφρασεις, ελλειψη, εν λόγω, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ετων, ευνοια, τεχνη, ζησετε, ιδιο, υπολογιστες, υφίσταται, εικονα, ομιλια, κειμενο, μικρο, μορφη, μπορειτε, ντετεκτιβ, ξερη, ξερετε, παντα, οθονη, ομορφη, ονομα, οφείλεται, παζλ, πεδιο, περιβαλλον, ροζ, ροη, ρεκορ, ρολο, σατιρα, συνεχεια, συντηρηση, συνταγη, σωμα, στυλ, σχεδιο, τυπος, τμημα, τουρτα, τρελα, υψηλη, φυσικα, φοντο, φορα, χερι, χιουμορ, χρωμα, ωρες, αηδιες, animation, background, bug, sequel, disney, dream, adventure, ευχερεια, ειπαμε, road, ερωτησεις, fox, franchise, happy, ιατρικο, island, κειμενα, χροια, κουιζ, matrix, mini, μπροστα, notebook, παιχνιδι, pixar, movie, rocky, studios, spider, system, sword, ταξιδι, voice
Τυχαία Θέματα