Race the Sun

Μια ψυχοτροπική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!


Είναι πραγματικά συναρπαστική εμπειρία να ιστορείς τα πρώτα βήματα ενός δημιουργικού ντουέτου στον χώρο των video games, η είσοδος των οποίων στην βιομηχανία πραγματοποιήθηκε με έναν πρωτοποριακό τίτλο. Ο λόγος για τους αδερφούς San Filippo, τον Forest και τον Aaron, δημιουργούς της indie εταιρείας ανάπτυξης Flippfly. Ο Forest είναι ένας ευφυέστατος γραφίστας, web

designer και ταλαντούχος μουσικός (καμία σχέση δηλαδή με τον Forest Gump). Ο Aaron από την άλλη, είναι ένας εξαίρετος προγραμματιστής που ξεδίπλωσε το ταλέντο του δουλεύοντας σε τίτλους σαν το Call of Duty: Modern Warfare 3 μέχρι την στιγμή που τα βρόντηξε όλα κάτω, αποφασισμένος να δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του τα games που οραματίζονταν.

Το δημιουργικό «πάντρεμα» των αδερφών Filippo έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία του Race the Sun, που είναι και το πρώτο video game της Flippfly. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για την κατασκευή του Race the Sun, οι Filippo κατέφυγαν στην πασίγνωστη πλατφόρμα Kickstarter. Αφού συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσό και το Race the Sun πήρε το «πράσινο φώς» για την κυκλοφορία του στο Steam, έφτασε η μεγάλη στιγμή της κυκλοφορίας του τον περασμένο Αύγουστο και μας δόθηκε επιτέλους η δυνατότητα να το υποδεχτούμε.

O Soleil, Soleil!
Σε ένα racing game το σενάριο δεν αποτελεί προϋπόθεση και η απουσία του δεν επηρεάζει ούτε στον ελάχιστο βαθμό την εμπειρία που αποκομίζετε παίζοντάς το. Αυτό ισχύει και στο Race the Sun που σας τοποθετεί στο cockpit ενός ταχύτατου αεροσκάφους και σας εξαπολύει σε απέραντες εκτάσεις γεμάτες επικίνδυνα εμπόδια. Ο σκοπός σας είναι ένας και μοναδικός: να τρέχετε για πάντα προς τον ήλιο με κίνητρο την ανανέωση της ηλιακής ενέργειας που χρειάζεται το αεροσκάφος σας για να κινηθεί. Ένα δεύτερο κίνητρο είναι η απόλαυση του να βλέπετε κατάματα το μεγαλείο του ήλιου χωρίς να σας τυφλώνει, μια μοναδική αίσθηση που θα νιώσετε πολύ έντονα καθ' όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός του Race the Sun είναι απλούστατος αφού το αεροσκάφος σας ελίσσεται χρησιμοποιώντας μόνο τον οριζόντιο άξονα, πηγαίνοντας δηλαδή δεξιά και αριστερά. Εκτός από τα directional buttons θα χρησιμοποιήσετε κατά κόρον και το action που ενεργοποιεί την δυνατότητα jump, την μοναδική στιγμή στον αγώνα δρόμου που θα κινηθείτε και στον κάθετο άξονα. Προτείνω την χρήση joypad για ανετότερες κούρσες αν και τα τρία πλήκτρα (αν επιλέξετε keyboard) δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουν καθόλου.

Σίσυφος με διαστημόπλοιο!
Το Race the Sun είναι μια αιώνια κούρσα προς τον ζωοδότη ήλιο με όχημα που βλέπετε σε προοπτική τρίτου προσώπου. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Ο σουρεαλιστικός του κόσμος χωρίζεται σε regions που πρέπει να περάσετε σαν βολίδα, αποφεύγοντας εμπόδια και φροντίζοντας την ίδια στιγμή να μην δύσει ο ήλιος ειδάλλως…καήκατε. Κάθε region είναι γεμάτο με φυσικά και τεχνητά εμπόδια που στέκονται στον δρόμο, σχεδόν παρακαλώντας σας να συντριβείτε πάνω τους ή να τα πάρετε ξώφαλτσα, κόβοντας έτσι ταχύτητα και βλέποντας τον ήλιο να κατεβαίνει στον ορίζοντα.

Το user interface απεικονίζει τα σημαντικότερα πράγματα που θα χρειαστείτε στην καριέρα σας σαν διώκτης του ήλιου. Στο πάνω τμήμα θα παρατηρείτε το νούμερο των Tri points που έχετε μαζέψει και το multiplayer παράγοντα ακριβώς από κάτω. Τα Tris είναι bonuses μπλε χρώματος και πυραμιδοειδούς σχήματος που υπάρχουν διάσπαρτα στα regions και τα μαζεύετε αγγίζοντας τα. Η σημασία των Tris δεν σχετίζεται μόνο με το τελικό σκορ που θα μαζέψετε αλλά παίζουν βασικό ρόλο στα tasks που σας αναθέτει το Race the Sun για να ανεβείτε επίπεδο.

Δεξιά και αριστερά της οθόνης βρίσκονται τα slots όπου θα τοποθετήσετε τα bonuses που μαζεύετε εντός της εκάστοτε κούρσας και τα εξαρτήματα του αεροσκάφους σας. Τα bonuses είναι συνολικά τέσσερα και τα αναγνωρίζετε από το χρώμα τους. Το κίτρινο χρώμα καλύπτει το bonus που σας αυξάνει αυτόματα την ταχύτητα σαν να πατήσατε turbo και ανεβάζει τον ήλιο λίγο πιο ψηλά στον ουρανό, παρατείνοντας την ζωή σας. Είναι το σημαντικότερο bonus απ’ όλα και πρέπει να το κυνηγάτε σαν τρελοί διότι σε αντίθετη περίπτωση ο ήλιος θα δύσει μέχρι να πείτε κύμινο!

Το επόμενο bonus έχει πράσινο χρώμα και είναι το άλμα. Αποκτώντας το και πατώντας το action κάνετε ένα καλοζυγισμένο άλμα αποφεύγοντας μια μπλοκαρισμένη δίοδο ή αρπάζοντας Tris που βρίσκονται σε ψηλά σημεία. Επόμενο αντικείμενο είναι ένα portal που, μόλις το ξεκλειδώσετε, θα το συναντάτε συχνά πυκνά στα regions. Έχει πρασινωπό χρώμα και, μόλις το ακουμπήσετε, σας τηλεμεταφέρει αμέσως στο τέλος του region και στην αρχή του επόμενου. Το τέταρτο και τελευταίο bonus έχει μωβ χρώμα και εξυπηρετεί στην προστασία σας από συγκρούσεις που σε αντίθετη περίπτωση θα μετέτρεπαν το όχημα σας σε παλιοσίδερα. Σε περίπτωση σύγκρουσης ανοίγει ένα portal και σας μεταφέρει λίγο πιο μακριά από το σημείο που προσκρούσατε, για να συνεχίσετε το level.

"Πάμε για κυνήγι ηλιαχτίδων, πιάσε την απόχη!"
Το αεροσκάφος σας έχει πάνω του χώρο για τρία εξαρτήματα ταυτόχρονα και δύο εμβλήματα. Τα εμβλήματα τοποθετούνται στα φτερά του και έχουν καθαρά διακοσμητικό σκοπό. Απεικονίζουν από ρομπότ και αστέρια μέχρι δράκους και μάτια. Τα εξαρτήματα που θα ξεκλειδώσετε είναι συνολικά πέντε και επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την επιτυχία της κάθε κούρσας σας. Σχεδόν όλα ανεβαίνουν επίπεδα, επιτρέποντας την αποθήκευση περισσότερων bonuses και αυξάνοντας την ισχύ τους.

Το πρώτο και σπουδαιότερο εξάρτημα είναι το Magnet. Πρόκειται για έναν μαγνήτη που τραβά από μακριά τα Tris, απαλλάσσοντάς σας από το άγχος του να πέσετε πάω τους για να τα συλλέξετε. Στην τελευταία του αναβάθμιση το Magnet είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να τραβήξει τα Tris τα οποία στέκονται σε υπερυψωμένες επιφάνειες. Χρήσιμο εξάρτημα αποδεικνύεται το Jump Storage που αποθηκεύει μέχρι και τρία jump bonuses στην μέγιστη αναβάθμιση. Χρησιμοποιώντας το θα συνδυάσετε μέχρι και τρία συνεχόμενα άλματα που θα σας επιτρέψουν να αγγίξετε ακόμα και τα σύννεφα...κυριολεκτικά!

Το Battery είναι ένα εξάρτημα που χαρίζει διάρκεια στην ηλιακή μπαταρία του σκάφους σας, επιτρέποντας μεγαλύτερη παραμονή στην σκιά πριν αρχίσετε να χάνετε ταχύτητα. Το Portal Storage είναι ιδανικό για να μαζέψετε μερικά portal bonuses με την προοπτική να επιβιώσετε αν το όχημα σας γίνει συντρίμμια τρείς φορές. Το τελευταίο εξάρτημα προσθέτει ειδικά jets, αυξάνοντας κατακόρυφα την δυνατότητα ελιγμών εντός της πίστας.

Οι αδερφοί San Filippo «κλείνουν το μάτι» στην πίστα The Void όπου εισέρχεστε μπαίνοντας σε ειδικά portals που εμφανίζονται συχνά πυκνά. Εκεί το αεροσκάφος σας διασχίζει το διάστημα, μαζεύοντας Tris, αποφεύγοντας αστεροειδείς και βλέποντας στο φόντο να περνούν Imperial Star Destroyers και το Death Star!

Αναβαθμίζοντας την ηλιακή σας βολίδα!
Για να σκαρφαλώσετε τα 25 συνολικά levels που μπορεί να «σηκώσει» το αεροσκάφος σας, είστε υποχρεωμένοι να αποπερατώσετε μια σειρά από objectives που αποκαλύπτονται στην οθόνη που ξεπροβάλλει με το που χάσετε μια κούρσα. Η δυσκολία των objectives είναι κυμαινόμενη. Τα εύκολα αποτελούν την συγκέντρωση ενός στάνταρ αριθμού από Tris ή την κάλυψη μίας απόστασης Χ χιλιομέτρων συνολικά, objectives που το μόνο που απαιτούν είναι να παίξετε αλλεπάλληλες κούρσες. Στα δύσκολα συγκαταλέγονται η ολοκλήρωση ενός region στρίβοντας μόνο αριστερά ή δεξιά, η εκτέλεση 20 επιτόπιων περιστροφών του σκάφους σας, η διάνυση μερικών regions χωρίς να αγγίξετε εμπόδιο και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα tasks.

Όταν φτάσετε το ταχύτατο ηλιακό «εργαλείο» σας στο 25ο επίπεδο, το ενδιαφέρον του Race the Sun πιάνει απότομα πάτο και το μόνο που σας απομένει σαν κίνητρο για την συνέχεια του είναι να σκαρφαλώσετε στην λίστα των leaderboards παγκοσμίως. Ένας αναλυτικός στατιστικός πίνακας των επιτευγμάτων σας περιμένει στην ενότητα stats και είναι σκέτη απόλαυση να τον παρακολουθείτε για να ξέρετε ότι το παραμικρό χιλιόμετρο που έχετε διανύσει καταγράφεται και δεν πάει στράφι.

Το Race the Sun σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα driving skills σας σε δύο modes, το ομώνυμο και το Apocalypse. Στο πρώτο mode τρέχετε σαν τον άνεμο σε regions που αλλάζουν διαρκώς μορφή από μέρα σε μέρα και από πίστα σε πίστα, κρατώντας μονίμως «φρέσκια» την εμπειρία σας. Τα regions δεν τελειώνουν ποτέ πράγμα που σημαίνει ότι η κούρσα διαρκεί όσο το αεροσκάφος σας είναι αρτιμελές και ο ήλιος δεν έχει δύσει στον ορίζοντα. Όσο προχωρούν τα regions, τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο σας πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Αρχικά τα εμπόδια είναι ποικιλόμορφα γεωμετρικά σχήματα που βρίσκονται στάσιμα σε διάφορα σημεία και πρέπει να τα παρακάμψετε, διαγράφοντας ταχύτατα ζιγκ ζαγκ με το όχημα σας. Στα επόμενα regions αρχίζουν να κινούνται. Βράχοι ξεπροβάλλουν από παντού και αν δεν αποφευχθούν απειλούν να σας συντρίψουν, ντουβάρια πέφτουν λίγο πριν περάσετε από δίπλα τους και ανεμόμυλοι γυρίζουν σαν ξυράφια περιμένοντας να σας τεμαχίσουν. Στα παραπάνω προσθέστε διαστημόπλοια που ρίχνουν βόμβες παντού, δημιουργώντας φωτεινούς θόλους που, εισερχόμενοι μέσα τους, τυφλώνεστε για μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα, αρκετά για να στουκάρετε ξαφνικά στον πλησιέστερο τοίχο.

Blood Pumping Action
Σε όλα τα regions υπάρχουν ράμπες που θα χρησιμοποιήσετε σαν βατήρες για να φτάσετε τα Tris και bonuses που βρίσκονται σε ψηλά σημεία ή πίσω από φυσικά εμπόδια. Επίσης, θα χωθείτε σε στενά τούνελ με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπαθώντας να μην σκάσετε πάνω στους τοίχους και γίνετε… μαρμελάδα. Προσωπικά θεωρώ την εμπειρία του Race the Sun από τις κορυφαίες ever στον τομέα της αδρεναλίνης. Τρέχοντας στα regions με υπερηχητικές ταχύτητες και προσπαθώντας να αποφύγετε το δάσος από εμπόδια που ξεδιπλώνεται μπροστά σας, θα νιώσετε απότομα ότι είστε “in the zone”, με τα μηνίγγια σας να σφυροκοπούν και το αίμα σας να τρέχει ιλιγγιωδώς στις φλέβες σας. Μιλάμε για μία μοναδική έξαψη.

Δυστυχώς τα καλά πράγματα δεν διαρκούν πολύ κι έτσι δεν θα σας πάρει πάνω από 4 με 5 ώρες μέχρι να αναβαθμίσετε πλήρως το αεροσκάφος σας και να βαρεθείτε ελαφρώς το όλο σκηνικό. Εκείνη την στιγμή έρχεται σαν αντίδοτο το Apocalypse mode και η steam community του Race the Sun που σφύζει από ζωή. Στο Apocalypse θα εφαρμόσετε όσα μάθατε για το παιχνίδι και θα αξιοποιήσετε στο μάξιμουμ τα εξαρτήματα που κερδίσατε. Τα regions του είναι σκέτη σφαγή και το παραμικρό μέτρο που διανύετε θα το πληρώσετε με μπόλικο πόνο και δάκρυ.

Στην steam community θα βρείτε μερικές δεκάδες πίστες που έχουν κατασκευάσει οι χρήστες του Race the Sun για να τις κατεβάσετε, αυξάνοντας έτσι την ποικιλία της εμπειρία σας. Έπαθα πλάκα με την πίστα που μοιάζει με το Guitar Hero και ανακάλυψα μερικά ακόμα «διαμάντια» σαν το απαιτητικό (όσον αφορά τα ρεφλέξ σας) The Last Sunset. Για να μην περιοριστείτε σε ρόλο παίκτη, στο χέρι σας είναι να συνθέσετε τους δικούς σας κόσμους χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο world editor του Race the Sun.

Γεωμετρία και ξερό ψωμί
Ο κόσμος του Race the Sun είναι λιτός και απέριττος, αποτελούμενος από γεωμετρικά σχήματα κατασκευασμένα με τον απολύτως απαραίτητο αριθμό πολυγώνων. Στην αίσθηση της ταχύτητας και στον φωτισμό του εστιάζεται η οπτική απόλαυση που θα σας προσφέρει. Το όχημά σας μανουβράρει άνετα πάνω στην τεράστια φωτεινή επιφάνεια των regions που λούζεται στις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου και θα σας θυμίσει ξάπλα στην παραλία με κλειστά μάτια και το φώς του ήλιου να χαϊδεύει τα βλέφαρα σας.

Το απόκοσμο αυτό σκηνικό που θυμίζει ψυχεδελικό τριπάκι έρχεται να αγκαλιάσει η μουσική επένδυση. Το main theme είναι εξίσου εξωπραγματικό με το περιβάλλον στο οποίο δράτε. Σας μιλώ για μια απαλή μουσική που θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να αποτελείτε μέρος ενός παράξενου οράματος. Τα ηχητικά εφέ δεν είναι άξια λόγου καθώς περιορίζονται στους τυπικούς ήχους εκρήξεων, επαφών στις διάφορες επιφάνειες και στον ήχο των bonuses.

Ηλιοδιώκτες, στις θέσεις σας και πάμεεεεε!
Από τις πιο υγιεινές δίαιτες, ειδικά για έναν gamer σαν όλους εμάς, είναι η «δίαιτα» με πρωτότυπα video games που διευρύνουν τους ορίζοντες μας, παρέχοντας παράλληλα και ορισμένες αξιομνημόνευτες εικόνες. Το Race the Sun σας δίνει όλα τα παραπάνω και αξίζει πραγματικά την αγορά του με 9 ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα και δύο τρομερά ταλαντούχους developers που μας άφησαν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Θετικά:
- Ψυχοτροπικό περιβάλλον που θα σας μείνει αξέχαστο
- Συνεχή δράση σε πίστες που εκτείνονται στο άπειρο
- Απλό και εθιστικό gameplay
- Ατμοσφαιρική μουσική επένδυση
- Δυναμικό community για να «ψαρέψετε» νέες πίστες

Αρνητικά:
- Λιτά γραφικά
- Μικρή διάρκεια
- Λίγα εξαρτήματα και bonuses

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7

Υποκλιθείτε στο μεγαλείου της ηλιακής «θεότητας», κυνηγώντας την σε ένα racing που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
race, sun, sun, race, call of duty, modern warfare 3, ζιγκ ζαγκ, guitar hero, video, games, aaron, web, game, steam, επηρεάζει, jump, keyboard, user, μπλε, slots, bonus, turbo, μωβ, ισχύ, void, imperial, star, σημαίνει, blood, community, guitar, hero, world, δραση, άπειρο, τελη κυκλοφοριας, μετρο, αξια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξαψη, διαιτες, εικονες, ζιγκ ζαγκ, ηχος, καριερα, μουσικη, μωβ, οριζοντες, φως, games, game, star, αγορα, αγχος, αιμα, αξιζει, απλα, αστερια, ακτινες, βομβες, βρειτε, γινει, δασος, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυναμικο, δοθηκε, εφε, ευκολα, ευρω, ενδιαφεροντα, επηρεάζει, επιτυχια, ερχεται, εναυσμα, ζωη, ιδια, ηλιος, ισχυει, ηχητικα, θυμιζει, ηχο, κυνηγι, μακρια, ματια, μπλε, μορφη, ξερετε, ξυραφια, παντα, ο ηλιος, οθονη, οχημα, περιβαλλον, πλακα, ρομποτ, ρολο, σεναριο, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σχηματα, τμημα, το φως, τρια, ισχύ, φυσικα, φοντο, φτερα, χερι, χρωμα, ψηλα στον ουρανο, ωρες, aaron, βηματα, blood, bonus, call of duty, guitar, community, web, guitar hero, hero, ιδανικο, imperial, user, μεινει, modern warfare 3, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, slots, steam, turbo, θεσεις, jump, void, world
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld