Lost Planet 3 preview

Επιστροφή στον παγωμένο πλανήτη.

Πριν από έξι χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2007 η Capcom μας παρουσίασε το Lost Planet: Extreme Condition για το Xbox 360. H κονσόλα της Microsoft την δεδομένη χρονική στιγμή

είχε αρχίσει να σημειώνει τεράστια επιτυχία σε Αμερική και Ευρώπη κυρίως λόγω του Gears of War. Τα πράγματα τότε σαφώς ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με σήμερα, καθώς οι απανταχού gamers "δίψαγαν" για Third-Person Shooters. Η Capcom ανέκαθεν είχε την τάση να αξιολογεί σωστά τις τάσεις της αγοράς και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιαπωνική εταιρεία προτίμησε να κυκλοφορήσει το Lost Planet αποκλειστικά στο Xbox 360. Πολύ σύντομα η περιπέτεια του Wayne απέναντι στην εξωγήινη φυλή Acrid απέφερε σημαντικά έσοδα στην Capcom και το Lost Planet μεταφέρθηκε σε αμφότερα τα PC και PS3 το 2008. Η συνέχεια πάντως δεν ήταν αυτή που θα περιμέναμε καθώς το Lost Planet 2 όχι μόνο δεν κατάφερε να σημειώσει ανάλογη επιτυχία, αλλά απέσπασε αρκετές αρνητικές κριτικές από τον Τύπο και το κοινό.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια η Capcom έπεσε στην παγίδα του outsourcing και είδαμε πολλές από τις δημιουργίες της να αναπτύσσονται από third-party developers με καταστροφικά αποτελέσματα όπως στην περίπτωση του Resident Evil: Operation Racoon City. Στην περίπτωση του Lost Planet 3 η ιαπωνική εταιρεία εμπιστεύτηκε την Spark Unlimited, μια εταιρεία που μέχρι στιγμής έχει στο ενεργητικό της αποκλειστικά κάκιστες δημιουργίες όπως τα Legendary και Turning Point: Fall of Liberty. Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι την επίβλεψη του όλου project την έχει αναλάβει ο Kenji Oguro, υπεύθυνος παραγωγής των δύο προηγουμένων Lost Planet.

To Lost Planet 3 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περυσινή Gamescom στα πλαίσια της press conference της Sony προκαλώντας ανέλπιστα καλές εντυπώσεις. Αφενός η επιστροφή στις παγωμένες αχανείς εκτάσεις του πλανήτη E.D.N III, καθώς η παρούσα δημιουργία αποτελεί prequel του Lost Planet και αφετέρου η υπόσχεση ότι το gameplay θα εμπλουτιστεί με περισσότερους μηχανισμούς αναθέρμαναν το ενδιαφέρον μας για την σειρά. Αυτές τις μέρες είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την preview έκδοση του Lost Planet 3 διαμορφώνοντας μια πρώτη εικόνα για το αν θα έχουμε ένα δυναμικό comeback ή για το αν μια ακόμη δημιουργία της Capcom θα πεταχτεί στο καλάθι των άχρηστων. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να δούμε ποια εκ των δύο περιπτώσεων ισχύει.

Εξορύξεις στο αφιλόξενο διάστημα
Τα γεγονότα του Lost Planet 3 λαμβάνουν χώρα πριν από τα αντίστοιχα του Lost Planet: Extreme Condition και ως εκ τούτου ο πλανήτης E.D.N III καλύπτεται για μία ακόμη φορά από πυκνό χιόνι και πάγο σε αντίθεση με το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς. Όσον αφορά λοιπόν το σκηνικό που εξελίσσεται η περιπέτεια επιστρέφουμε σε γνώριμα λημέρια, κάτι που αν μη τι άλλο είναι ένα θετικό στοιχείο.

Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Jim Payton, ένας άποικος της Γης ο οποίος εργάζεται στις γεωτρήσεις της NEVEC (Neo-Venus Construction). H NEVEC εδώ δεν έχει τον ρόλο της αδίστακτης εταιρείας που είχαμε δει στο πρώτο Lost Planet και -τουλάχιστον φαινομενικά- προασπίζεται το κοινό καλό για την ανθρωπότητα. Ο Jim αντίθετα παρουσιάζεται ως ο τύπος που θα κάνει τα πάντα για τα λεφτά ή τα credits στην προκειμένη περίπτωση και έτσι αναλαμβάνει διάφορες αποστολές από τους υψηλά ιστάμενους της NEVEC με στόχο να γεμίσει την τσέπη του! Βέβαια ο πρωταγωνιστής έχει αγαθούς σκοπούς παρά την φιλαργυρία του, καθώς τα χρήματα που κερδίζει τα προορίζει για την οικογένειά του.

{youtube}W10DGLw0hhw|500|300{/youtube}

Η ιστορία κατά κύριο λόγο είναι καθαρά ανθρωποκεντρική, κάτι για το οποίο μας είχε προϊδεάσει η Capcom μέσα από τα διάφορα τρέιλερ που είδαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό το κομμάτι επίσης το Lost Planet 3 καταφέρνει να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών. Το σενάριο αν και συνηθισμένο κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας και αξίζει να αναφέρουμε πως οι διάλογοι είναι ιδιαίτερα καλογραμμένοι. Οι χιουμοριστικές ατάκες των κεντρικών χαρακτήρων είναι το λιγότερο σπαρταριστές και προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα μεταξύ των καταιγιστικών σεκάνς δράσης.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι υπάρχουν επίσης και αρκετά RPG στοιχεία τα οποία προσφέρουν μια τονωτική "ένεση" στο τυπικό Third-Person Shooter μοτίβο του gameplay. O χαρακτήρας σας έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει με άλλους NPC, να μάθει πληροφορίες για το παρελθόν τους και γενικότερα για τον κόσμο του παιχνιδιού. Επιπλέον, περά από τις βασικές αποστολές υπάρχουν αρκετά ακόμη side quests που μπορείτε να αναλάβετε. Η δομή γενικά είναι γραμμική, παρόλα αυτά τόσο μέσω των side quests, όσο και με την συλλογή των collectables (text και audio logs) το Lost Planet 3 σας προκαλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο του σπιθαμή προς σπιθαμή.

Η εξωγήινη απειλή
Το αντίπαλο "δέος" είναι για μία ακόμη φορά η φυλή των Akrid που αποτελεί τον βασικό αντίπαλο σας στο Lost Planet 3. Για τους αμύητους στο lore της σειράς να προσθέσουμε ότι πρόκειται για τα αυτόχθονα πλάσματα του E.D.N III, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές θυμίζοντας αρκετά τα Arachnids της ταινίας Starship Troopers του Paul Verhoeven.

Τα Akrid καταφέρνουν να επιζήσουν στο αφιλόξενο περιβάλλον του παγωμένου πλανήτης χάρις σε μία ουσία που βρίσκεται στο σώμα τους που ονομάζεται Thermal Energy. Κάθε φορά που εξολοθρεύετε ένα από αυτά τα πλάσματα, το Thermal Energy τους πέφτει στο έδαφος και μπορείτε να το συλλέξετε. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή νομίσματος, καθώς έχετε την δυνατότητα στην πορεία να ξοδέψετε Thermal Energy για να αγοράσετε όπλα και διάφορα upgrades για αυτά.

Eliminate the opposition
Το gunplay σε γενικές γραμμές δεν απογοητεύει, καθώς τα όπλα έχουν σωστή ανάκρουση. Η έκδοση πάντως για το Xbox 360 προτείνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι λόγω των καλύτερων triggers του χειριστηρίου του. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον εξοπλισμό σας και επιπλέον μπορείτε να καθορίσετε το loadout σας αποκλειστικά στην βάση σας. Ένα ακόμη παράπονο έχει να κάνει με την χρήση της καραμπίνας, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο προκαλεί τεράστια ζημιά ακόμη και σε στόχους που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.

Η Α.Ι κρίνεται απογοητευτική, τόσο στην περίπτωση των βασικών εχθρών όσο και στα boss fights. Τα τελευταία πάντως είναι το λιγότερο εντυπωσιακά σε ότι έχει να κάνει με το μέγεθος τους, κάτι που περιμέναμε άλλωστε να συμβαίνει με βάση τα όσα είχαμε δει στα προγενέστερα Lost Planet. Αρχικά είναι διαθέσιμα τρία επίπεδα δυσκολίας, τα Easy, Normal και Hard (πιθανόν θα ξεκλειδώνει κι ένα τέταρτο στην ολοκληρωμένη έκδοση) και τουλάχιστον στο Normal η πρόκληση είναι πραγματικά ανύπαρκτη αν έχετε έστω μια στοιχειώδη εμπειρία στα Third-Person Shooters.

Όσοι είχατε ασχοληθεί με τα προηγούμενα Lost Planet θα θυμάστε ότι δεν δίσταζαν να επιδείξουν τις ιαπωνικές καταβολές τους μέσω των VC mechs, των τεράστιων πολεμικών μηχανών δηλαδή που ήταν εξοπλισμένες σαν...αστακοί. Στην δημιουργία της Spark Unlimited τα VC mechs έχουν δώσει την θέση τους στα Rigs, τα οποία οπτικά τουλάχιστον μοιάζουν, από την άλλη όμως φέρουν αποκλειστικά melee εξοπλισμό. Συγκεκριμένα το αριστερό άκρο τους έχει προσαρμοσμένη μια τεράστια δαγκάνα και το δεξιό ένα γιγαντιαίο γεωτρητικό τρυπάνι. Τουλάχιστον στην preview έκδοση τα Rigs αποτελούν θα λέγαμε ένα είδος mount για να μεταφέρεστε με ταχύτητα από την μία τοποθεσία στην άλλη και ως εκ τούτου ελάχιστες φορές θα τα χρησιμοποιήσετε μέσα στην μάχη.

{youtube}cqtdA3qZLaY|500|300{/youtube}

Αλλαγή της engine
Σε τεχνικό επίπεδο το Lost Planet 3 διαφέρει σημαντικά από τους προκατόχους του, κάτι που οφείλεται σε κύριο λόγο στην χρήση της Unreal Engine 3. Να θυμίσουμε ότι οι προκατόχοι του χρησιμοποιούσαν την MT Framework engine της Capcom. Δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την preview έκδοση στο Xbox 360 για να δούμε κατά πόσο η Unreal Engine 3 καταφέρνει να αποδώσει το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα και στις δύο κονσόλες. Ο λόγος που γίνεται αυτή η αναφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η MT Framework παρουσίαζε καλύτερα αποτελέσματα στο Xbox 360 όπως είδαμε στο Lost Planet 2 ή στο Resident Evil 5.

Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μείναμε με ανοιχτό το στόμα από την ποιότητα των γραφικών, ενώ κάποιες άλλες στιγμές μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι παίζουμε τίτλο πενταετίας. Το frame rate παρουσιάζει μικρές πτώσεις της τάξεως των 5fps στις στιγμές που υπάρχουν πολλοί εχθροί στην οθόνη ή κατά την διάρκεια των cutscenes, παρόλα αυτά το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα έχει να κάνει με το ενοχλητικό screen tearing που κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή του όποτε πυροβολείτε. Ανάλογες διακυμάνσεις παρουσιάζει και το bump mapping, αν και ως επί τω πλείστον είναι ικανοποιητικό.

Ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων είναι ευφάνταστος και λεπτομερής και αποδίδει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί στον E.D.N III. Τα lighting effects και τα particle effects στέκονται στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να απογοητεύουν, αντίθετα το anti-aliasing δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει χρησιμοποιηθεί η MSAA τεχνική που είδαμε στο Lost Planet 2. Ελπίζουμε πάντως πως στην ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού κάποια από τα προβλήματα αυτά θα διορθωθούν. Ηχητικά πάντως τα πράγματα είνα πολύ καλύτερα καθώς αφενός το voice acting κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα και αφετέρου τα ηχητικά εφέ τόσο στα όπλα, όσο και στις κραυγές των Acrids είναι αξιοπρεπέστατα.

Συμπεράσματα
Η ενασχόλησή μας με την preview έκδοση του Lost Planet 3 μας άφησε ανάμικτες εντυπώσεις. Από την μία πλευρά το τεχνικό κομμάτι χρειάζεται ακόμη πάρα πολύ δουλεία και δύσκολα η Spark Unlimited θα καταφέρει να μας εκπλήξει ευχάριστα, από την άλλη οι δηλώσεις της Capcom σχετικά με το story-driven σενάριο και τις προσθήκες στο gameplay ευσταθούν πλήρως. Αν μη τι άλλο λοιπόν ανυπομονούμε να πιάσουμε στα χέρια μας την τελική έκδοση για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για την ώρα πάντως το Lost Planet 3 δείχνει αρκετά καλύτερο από τον προκάτοχό του και το πιο πιθανό είναι ότι θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, αλλά και όσους αρέσκονται στα Third-Person Shooters.

To Lost Planet 3 θα κυκλοφορήσει στις 30 Αυγούστου για PC, PS3 και Xbox 360.

Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
lost, planet, lost, planet, gears of war, unreal engine 3, xbox 360, resident evil, of liberty, το φως, unreal engine, capcom, extreme, xbox, microsoft, εταιρεία, ps3, outsourcing, city, unlimited, liberty, project, press, sony, iii, φως, rpg, text, paul, energy, συγκεκριμένο, boss, easy, οφείλεται, unreal, engine, frame, επηρεάζει, screen, lighting, voice, click, image, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, χιονι, δουλεια, τυχη, υψος, φως, ωρα, boss, iii, microsoft, ps3, rpg, sony, xbox 360, αξιζει, αμερικη, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, δειχνει, δομη, δωσει, δυναμικο, ευχαριστο, εδαφος, εφε, υπαρχει, εμφάνιση, εξι, επηρεάζει, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, εχθροι, ζημια, ιδιο, ειδος, ισχυει, ηχητικα, θετικο, ιαπωνικη, εικονα, κεφαλαιο, κλιμα, λεφτα, λογο, μηνες, μορφη, μπορειτε, παντα, οθονη, οικογενεια, οπτικα, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, παμε, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σωμα, στομα, ταση, τυπος, το φως, τρειλερ, τρια, φορα, unlimited, anti, capcom, city, easy, extreme, engine, energy, frame, gears of war, χωρα, ιδιαιτερα, project, κομματι, lighting, liberty, paul, of liberty, outsourcing, πληροφοριες, press, party, resident evil, screen, unreal engine, unreal, unreal engine 3, venus, χερια, voice
Τυχαία Θέματα