Lightning Returns: Final Fantasy XIII preview

Η Lightning επιστρέφει με εμφατικό τρόπο σε νέες περιπέτειες.

Το Lightning Returns: Final Fantasy XIII αποτελεί το τρίτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας και παράλληλα ένα κομβικό σημείο για το franchise Final Fantasy για δύο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί η Square Enix δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της τα τελευταία χρόνια και αφετέρου λόγω της εισαγωγής αρκετών Action στοιχείων στο παραδοσιακό και αναγνωρίσιμο gameplay

της σειράς. Βέβαια να σημειωθεί ότι έναν εμφανή Action προσανατολισμό είχαμε δει και στο Crisis Core: Final Fantasy VII, εντούτοις η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτελούσε spin-off και όχι κάποιο βασικό κεφάλαιο όπως το Lightning Returns. H γενικότερη αίσθηση που αποκομίσαμε από το τρίτο μέρος της τριλογίας είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία προσπαθεί να πειραματιστεί με διάφορους μηχανισμούς με απώτερο σκοπό να βρει την κατάλληλη φόρμουλα μεταξύ των Action και RPG στοιχείων πάνω στην οποία θα στηριχθεί το πολυαναμενόμενο Final Fantasy XV.

H νέα κυκλοφορία της Square Enix κυκλοφορεί ήδη στην Ιαπωνία από τις 21 Νοεμβρίου και μάλιστα στο Ιαπωνικό PSN διατίθεται και το σχετικό demo. To GameWorld είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει την Ιαπωνική έκδοση και πλέον ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από αυτή. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσουμε ότι θα επεκταθούμε περισσότερο στο σύστημα μάχης και στους λοιπούς gameplay μηχανισμούς, καθώς οι γνώσεις μας στην Ιαπωνική γλώσσα είναι επιφανειακές και κατ' επέκταση δεν ήμασταν σε θέση να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το σενάριο.

Μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης
Όταν κυκλοφόρησε το Final Fantasy XIII αρκετοί παίκτες εξέφρασαν παράπονα για την γραμμική δομή του και για το γεγονός ότι πλέον ο Overworld map που είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς είχε καταργηθεί. Στο demo του Lightning Returns δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε κατά πόσο η Square Enix κατάφερε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, παρόλα αυτά σε ότι έχει να κάνει με την εξερεύνηση των διαφόρων τοποθεσιών παρατηρήσαμε ότι η Lightning έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Συγκεκριμένα η πρωταγωνίστρια πραγματοποιεί άλματα, ανεβαίνει σε σκάλες και πλατφόρμες και ξεπερνά διάφορα εμπόδια απολύτως "οργανικά". Κοινώς το μοτίβο που είχατε συνηθίσει, όπου πηγαίνατε στα marker points και πατούσατε το X για να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον δεν υφίστανται πλέον.

Όσον αφορά τις μάχες, όπως είδαμε και στα προηγούμενα δύο μέρη της τριλογίας, έχουν καταργηθεί τα random encounters. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση από την πλευρά σας πριν ξεκινήσει μια μάχη έχει αλλάξει δραστικά. Συγκεκριμένα, εδώ εφαρμόζεται ένας μηχανισμός που πρωτοεμφανίστηκε στο Grandia του Sega Saturn και στην πορεία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην σειρά Atelier της Gust. Εδώ λοιπόν καλείστε να χτυπήσετε με το σπαθί σας τον εκάστοτε εχθρό για να ξεκινήσει μία μάχη. Στην περίπτωση που χτυπήσετε πρώτοι ο αντίπαλός σας θα ξεκινήσει την μάχη με μία σημαντική ποινή στα hit points του της τάξεως του 15-20%. Βέβαια το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς αν κάποιο mob σας επιτεθεί πρώτο, οπότε καλό θα είναι να είστε προσεχτικοί.

Νέο βελτιωμένο σύστημα μάχης
Στο Lightning Returns: Final Fantasy XIII η Square Enix επιχειρεί μια πιο real time προσέγγιση στις μάχες, αλλά η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται σε μέγιστο βαθμό. Με τον δεξιό αναλογικό μοχλό μπορείτε να μετακινήσετε την Lightning στο πεδίο της μάχης, παρόλα αυτά η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλαγιοκοπήσετε ή να επιτεθείτε στην πλάτη των αντιπάλων σας, όπως ισχύει για παράδειγμα στο Ni no Kuni: Wrath of the White Witch ή στο Crisis Core: Final Fantasy VII. To γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά στην όλη εμπειρία σας και είναι πραγματικά κρίμα που η Square Enix δεν έδωσε την δέουσα προσοχή σε αυτό το ζήτημα.

{youtube}assCWvGM4Aw|500|300{/youtube}

Εν τω μεταξύ, οι μηχανισμοί του συστήματος μάχης μπορούν περιγραφούν ως μία μίξη μεταξύ του Paradigm system των Final Fantasy XIII και Final Fantasy XIII-2 και του Dressphere system του Final Fantasy X-2. Συγκεκριμένα η Lightning έχει πρόσβαση σε διάφορες εμφανίσεις (garbs) και κάθε μία από αυτές σας δίνει πρόσβαση σε διάφορα abilities. Τα τελευταία αντιστοιχούν στα τρία face buttons του DualShock 3 και συγκεκριμένα στα Χ, Δ, και Ο. Πατώντας το "τετράγωνο" μπαίνετε σε στάση άμυνας, μπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο τα χτυπήματα των εχθρών σας. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν η όλη προσέγγιση είναι εμφανώς πιο οργανική, καθώς πλέον παύετε να δίνετε εντολές στον χαρακτήρα σας και στην ουσία πατάτε το εκάστοτε κουμπί ανάλογα με το ability που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε garb έχει την δική του ξεχωριστή ATB μπάρα, η οποία στην πράξη σας προμηθεύει με συγκεκριμένα action points για να εκτελέσετε τις επιθέσεις. Μόλις η ATB μπάρα εξαντληθεί δεν μπορείτε να επιτεθείτε με το συγκεκριμένο garb και θα πρέπει να μεταβείτε στο επόμενο διαθέσιμο πατώντας το RB. H μετάβαση από το ένα garb στο άλλο θυμίζει έντονα την εναλλαγή ανάμεσα στα Paradigms που είδαμε στο παρελθόν και είναι άμεση χωρίς να διακόπτεται ο ρυθμός της μάχης. Βέβαια πολλοί μπορούν να διατυπώσουν ενστάσεις για το κατά πόσο ο όλος μηχανισμός ανταποκρίνεται στα πλαίσια ενός real time συστήματος μάχης, παρόλα αυτά στην πράξη θα διαπιστώσετε πως το όλο concept δεν διαφέρει ιδιαίτερα από ανάλογα Action RPG όπως το Skyrim ή το Dark Souls, όπου και απαιτείται να καταναλώσετε stamina για να επιτεθείτε.

Στο πνεύμα των προγενέστερων Final Fantasy όπου είχαμε δει τα Limit Breaks, δηλαδή ισχυρές special επιθέσεις, στο Lightning Retuns συναντάμε τον μηχανισμό του Overclock, ο οποίος ενεργοποιείται ξοδεύοντας Energy points (τα τελευταία αναπληρώνονται σταδιακά μετά το τέλος των μαχών). Με το Overclock σταματάτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την πάροδο του χρόνου και κατ' επέκταση δύναται να επιτεθείτε ασταμάτητα χωρίς ο αντίπαλος σας να έχει περιθώριο αντίδρασης. Ο μηχανισμός αυτός σας βοηθά να κάνετε πολύ πιο εύκολα stagger τους αντιπάλους σας και να πραγματοποιήσετε σημαντική ζημιά. Μιας και αναφερθήκαμε στο stagger να πούμε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί όπως ακριβώς και στα δύο προηγούμενα Final Fantasy XIII.

Για να δούμε τι έχει η γκαρνταρόμπα μου
Όπως προαναφέραμε η Lightning κατά την διάρκεια της μάχης μπορεί να εναλλάσσει την εμφάνιση της επιλέγοντας διαφορετικά garbs. Στο demo πέρα από την αρχική ενδυμασία της πρωταγωνίστριας υπήρχαν δύο ακόμη garbs, το πρώτο οπτικά θύμιζε την φορεσιά της Rikku από το Final Fantasy X και το δεύτερο ήταν η κλασική Black Mage περιβολή της σειράς. Μέσω του inventory μπορείτε να επιλέξετε τα garbs που θα χρησιμοποιήσετε στην μάχη, αλλά και τα abilities τους. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι η Square Enix σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτό τον μηχανισμό μέσω των επερχόμενων DLC. Μάλιστα όπως έχει ήδη επιβεβαιωθεί σύντομα θα διατεθεί και το garb του Cloud Strife, μέσω του οποίου θα ντύσετε την Lightning στα...χρώματα του δημοφιλούς ήρωα, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στο περίφημο Omnislash (το Limit Break του Cloud στο Final Fantasy VII).

Οπτικός τομέας
Το Lightning Returns: Final Fantasy XIII χρησιμοποιεί την Crystal Tools engine της Square Enix. Η τελευταία έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στους δύο προκατόχους του, στο Final Fantasy XIV και το Dragon Quest X. Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι οι developers εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις δυνατότητες της engine και κατ' επέκταση για ακόμη μια φόρα το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Κατά πάσα πιθανότητα εδώ έχουμε να κάνουμε με την τελευταία δημιουργία που θα χρησιμοποιεί την Crystal Tools, καθώς σύντομα η Square Enix θα μεταβεί στην Luminous Engine.

Η ποιότητα των cutscenes είναι ανάλογη των υψηλών στάνταρ που έχει θέση στις τελευταίες δουλειές της η Square Enix και θα λέγαμε ότι με τα ως τώρα δεδομένα είναι τουλάχιστον εξωπραγματικά ωθώντας το PS3 στα όρια των δυνατοτήτων του. Τα particle και lighting effects επίσης στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ το frame rate διατηρείται ως επί τω πλείστον σταθερό. Το μόνο μας παράπονο είναι στην ανάλυση κάποιων textures, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ο σχεδιασμός της Lightning και των εχθρών είναι κορυφαίος τόσο από τεχνικής, όσο και εικαστικής πλευράς και για ακόμη μια φόρα θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον Tetsuya Nomura για την αριστουργηματική δουλειά του στο συγκεκριμένο κομμάτι.

{youtube}TsoXoPE-9Hw|500|300{/youtube}

Εν κατακλείδι
Η Square Enix πριν το Final Fantasy XV καλείται να επαναφέρει την χαμένη αίγλη της σειράς και είναι γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Με τα ως τώρα δεδομένα το Lightning Returns: Final Fantasy XIII σίγουρα δείχνει αρκετά υποσχόμενο αν και πάλι η ιαπωνική εταιρεία πέφτει στην παγίδα "δυτικοποίησης" του προϊόντος της. Κοινώς το πιο πιθανό είναι ότι και πάλι θα δούμε ένα Final Fantasy που θα διχάσει τους φίλους της σειράς, κυρίως λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν γίνει στο σύστημα μάχης. Όπως προαναφέραμε για την ώρα δεν μπορούμε να βγάλαμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το σενάριο και το κατά πόσο θα είναι σε θέση να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σας, οπότε θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή το παιχνίδι φτάσει στα ράφια των καταστημάτων.

Το Lightning Returns: Final Fantasy XIII θα κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου για PS3 και Xbox 360.

Διαβάστε το review του Final Fantasy XIII και του Final Fantasy XIII-2 από το GameWorld.

Keywords
square enix, xbox 360, franchise, square, vii, εταιρεία, rpg, νέα, ιαπωνια, psn, demo, map, random, sega, saturn, hit, real, time, white, witch, system, face, συγκεκριμένο, skyrim, energy, εμφάνιση, black, dlc, cloud, crystal, tools, engine, dragon, quest, ps3, lighting, frame, xbox, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2016, skyrim, δουλεια, ρυθμος, υψος, χρωματα, ωρα, dlc, face, map, psn, ps3, quest, real, rpg, saturn, square enix, square, time, xbox 360, αιγλη, αξιζει, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δομη, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, εταιρεία, ζημια, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, θυμιζει, ιαπωνικη, εικονα, κεφαλαιο, κινηση, μιξη, μικρο, μπορειτε, ορια, οπτικα, ουσια, πεδιο, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, ραντεβου, ραφια, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, τρια, φορμουλα, φορα, black, white, cloud, crystal, demo, δουλειες, dragon, engine, εμφανισεις, energy, franchise, frame, γνωσεις, hit, ιδιαιτερα, κομματι, lighting, μια φορα, παιχνιδι, random, sega, system, tools, vii, witch
Τυχαία Θέματα