League of Legends: Zac Guide

Η "πράσινη χλαπάτσα" με τα κρυφά χαρίσματα!

Μετά τη παντοδύναμη ομάδα Quinn και Valor, ο νέος champion που μας ετοίμασε η Riot Games είναι ένα...ευγενικό τέρας. Το όνομά του είναι Zac και ως μεγαλόσωμος, πράσινος και γλοιώδης, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χαρακτηριστεί ως..."βιομηχανική χλαπάτσα" ή "γιγάντιο χελωνονιντζάκι"! Αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής για τη μορφή του και

τη στροφή της Riot προς τους υπερήρωες. Όλα αυτά όμως δεν μετράνε αφού ο Zac μετά από λίγο θα κερδίσει την συμπάθεια και τον σεβασμό όλων μόλις δουν ότι είναι τόσο ευέλικτος και μπορεί να πάρει σχεδόν οποιοδήποτε ρόλο.

Ο Zac είναι ένα Ability Power Tank που μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμος στην ομάδα του. Οι επιθέσεις του, συμπεριλαμβανομένων των auto-attacks, είναι όλες melee εκτός από την πρώτη η οποία έχει μικρό range και την τρίτη που έχει τεράστιο range. Οι ρόλοι που του ταιριάζουν γάντι είναι στο Top Lane ως AP Tank και στην jungle ως damage dealer. Δεν διαθέτει mana παρά μόνο τα skills του με το όποιο cooldown.

Πως δημιουργήθηκε αυτό το...πράγμα;
Ένα ζευγάρι επιστημόνων από την πόλη Zaun, κατάφερε μια ημέρα να φτιάξει μια ουσία που ήταν ανθεκτική, με σκοπό να δημιουργήσει τον υπέρτατο στρατιώτη. Καθώς περνούσε ο καιρός, η ουσία αυτή άρχισε να αποκτά περισσότερες δυνάμεις και να μπορεί να αλλάξει τη δομή της κινητικής ενέργειας. Μια μέρα λοιπόν, από σταγόνα έγινε μικρή μάζα η οποία αντιλαμβανόταν τι γινόταν γύρω της και αντιδρούσε ανάλογα. Η μάζα αυτή εξελίχθηκε και άρχισε να συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδάκι.

Βλέποντας την αθωότητα του δημιουργήματός τους, οι επιστήμονες αποφάσισαν να πάρουν την μικρή πράσινη μάζα από το εργαστήριο, να φύγουν μακριά και να τη μεγαλώσουν σαν παιδί τους με το όνομα Zac. Η παιδική του ηλικία ήταν αρκετά χαρούμενη και μεγαλώνοντας ο Zac έμαθε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την μεγάλη του δύναμη και την ευκινησία για κακό σκοπό. Μετά από αρκετά χρόνια, μια ομάδα από το εργαστήριο της Zaun αποφάσισε να βρει το δημιούργημα αυτό και να το πάρει για να φτιάξει ένν στρατιώτη. Για να το καταφέρει αυτό, βρίσκει τους γονείς του Zac και τους απαγάγει. Τότε για πρώτη φορά ο Zac χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να σώσει τους γονείς του και να διώξει τους κακοποιούς. Από τότε ο Zac αποφάσισε να πολεμάει μόνο στο όνομα του καλού και να προστατεύει τους αδύναμους.

Τα abilities του:

Cell Division (Κυτταρική Διαίρεση) (Passive skill): Όταν o Ζac χτυπά έναν εχθρό, ένα κομμάτι του πέφτει στο έδαφος. Ο Ζac μπορεί να μαζέψει τα κομμάτια που έχουν πέσει για να αναπληρώσει ζωή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όταν πεθαίνετε με τον Zac τότε διαχωρίζεστε σε τέσσερα σταγονίδια! Αυτά τα κομμάτια θα προσπαθήσουν να επανενωθούν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αν επιβιώσουν, ο Zac σας θα αναστηθεί με ένα μικρό ποσοστό της ζωής του, εάν όχι τότε θα πεθάνε!. Προσοχή: Το Passive του έχει cooldown 5 λεπτά. Οπότε εάν μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά πεθάνετε ξανά, τότε δεν θα έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το Cell Division.

Q: Stretching Strike (Τεντωμένη Φάπα): Ο Zac χτυπάει τους αντιπάλους του προκαλώντας damage και slow. Η επίθεση αυτή έχει ένα μικρό range παρόλο που ο Zac είναι melee champion.

W: Unstable Matter (Ασταθής Ύλη): O Ζac εκρήγνυται και προκαλεί ζημιά στους κοντινούς εχθρούς με βάση την μέγιστη ζωή τους. Δηλαδή προκαλεί περισσότερο damage στους αντιπάλους που έχουν περισσότερο health.

E: Elastic Slingshot (Ελαστική Σφεντόνα) : Ο Zac ορμάει προς την περιοχή που στοχεύετε. Το range αυτής της επίθεσης είναι μεγάλο και αυξάνεται ανάλογα με το πόση ώρα του αφήνετε περιθώριο για να την φορτίσει.

R: Let’s Bounce (Ας Αναπηδήσουμε) (Ultimate skill): Ο Ζακ πηδά στον αέρα εκτοξεύοντας και επιβραδύνοντας τους κοντινούς εχθρούς. Ύστερα, αναπηδά τρεις φορές προς την κατεύθυνση που θα διαλέξετε προκαλώντας ζημιά με κάθε πρόσκρουση.

Skill Progression
Πιο πάνω είδαμε αναλυτικά τις ικανότητες του Zac αλλά αυτό που μένει να μάθετε είναι το ποιες πρέπει να αναβαθμίσετε πρώτα και με ποια σειρά. Κανονικά θα πρέπει να αποφασίσετε για το που θα παλέψετε ώστε να βρείτε την σωστή σειρά. Με τον Zac όμως δε θα χρειαστεί να σκεφτείτε τόσο πολύ αφού η σειρά είναι λίγο-πολύ προκαθορισμένη.

Είτε παίξετε μαζί του στη jungle, είτε σε ένα από τα Top/Bottom Lanes, τα skills θα πρέπει να τα ανεβάσετε με αυτή την σειρά: Q>E>W>R. Στην αρχή πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξετε ως πρώτο σας skill το Q το οποίο χτυπάει τους εχθρούς και ταυτόχρονα τους κάνει slow. Έπειτα, δεν έχει μεγάλη σημασία το W, οπότε αμέσως διαλέγετε το E με το οποίο πηδάει μακριά. Αν είστε στην jungle το E με το μεγάλο του range, θα σας διευκολύνει αφού θα μπορέσετε να χτυπήσετε τα τέρατα πριν καν φτάσετε εκεί. Στα lanes δεν έχει και πολλή σημασία αφού οι μόνοι λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε θα είναι είτε για να ξεφύγετε, είτε για να επιτεθείτε σε έναν εχθρό από μακριά. Το τελευταίο δεν θα το συνιστούσα πριν αγοράσετε τα κατάλληλα αντικείμενα.

Προσοχή: Αν θέλετε early kills θα πρέπει να τα επιχειρήσετε από την πολύ αρχή, πριν προλάβει ο εχθρός να πάει level 2 ή 3. Αν δεν πετύχετε κάποιο kill μέχρι εκείνη τη στιγμή, τότε συνεχίστε να κάνετε farming για να μαζέψετε gold και να αγοράσετε τα απαραίτητα αντικείμενα. Αλλιώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι συνεχώς να πεθαίνετε, να κάνετε feed και μετά να χάσει η ομάδα σας.

Πώς να παίξετε μαζί του
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που βγαίνει ένας νέος champion κανείς δεν ξέρει πώς να παίξει σωστά μαζί του. Έτσι και τώρα πολλοί τον δοκιμάζετε και δεν ξέρετε πως θα τον χειριστείτε με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του community να έχει παρεξηγήσει τον Zac. Είναι δύσκολος αλλά μόλις τον μάθετε θα γίνεται από τα καλύτερα tanks που υπάρχουν.

Καταρχάς ο Zac δεν χρησιμοποιεί κάποιο resource κι έτσι δεν είναι ανάγκη να κάνετε recall για να ανακτήσετε mana ή να αγοράσετε ακριβά αντικείμενα τα οποία προσφέρουν mana regeneration. Στην αρχή πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρώτο skill που θα πάρετε, το Stretching Strike (Q) για να κάνετε harass στους αντιπάλους και να τους καθυστερήσετε σε περίπτωση που προσπαθήσουν να σας επιτεθούν ως ομάδα. Αν βρίσκεστε μόνος σε κάποιο lane τότε δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε επίθεση παρά μόνο όταν έρθει ο jungler σας. Αντίστοιχα αν είστε εσείς ο jungler, δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε gank παρά μόνο όταν η αντίπαλη ομάδα είναι μακριά από το tower της και οι συμπαίχτες σας είναι έτοιμοι.

Τα skills του Zac μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους. Το τρίτο του skill μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να πεταχτείτε πάνω στον αντίπαλο, είτε για να ξεφύγετε από αυτόν. Η Ultimate, με την οποία ο Zac χοροπηδάει τρεις φορές προς την κατεύθυνση που θέλετε, μπορεί να είναι είτε τρόπος διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης, είτε επίθεση για να κάνετε slow και damage στα team fights. Βλέπετε λοιπόν πόσο ευέλικτος είναι αυτός ο champion.

{youtube}4ClxhL5zJPg|400|300{/youtube}

Jungle
Ο Zac αποτελεί, αν όχι τον ιδανικό, έναν από τους καλύτερους junglers αυτή τη στιγμή στο League of Legends. Ο λόγος είναι ένας. Mπορεί να σκοτώσει τα τέρατα εύκολα και χωρίς το smite. Σε πρόσφατο game, δοκιμάσαμε να σκοτώσουμε στο level 4 το Red Lizard χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το smite και τα καταφέραμε μια χαρά.

Η ευκινησία του τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο απ' ότι φαίνεται. Με το τρίτο skill του (E) μπορεί να κάνει εύκολα ganks στην αντίπαλη ομάδα ακόμα και αν αυτοί δεν τον βλέπουν. Ιδανικά, μπαίνετε σε έναν κοντινό θάμνο, φορτίζετε το skill για να φτάσει στο max range του και μετά τους πετάγεστε από εκεί που δεν το περιμένουν.

Όσο για το build που πρέπει να ακολουθήσετε, στην αρχή ξεκινάτε με Hunter's Machete και πέντε Health Potions ενώ στο πρώτο σας recall πρέπει να αγοράσετε Boots of Speed. Αμέσως αγοράζετε το Spirit Stone και το αναβαθμίζετε σε Spirit of the Spectral Wraith και αναβαθμίζετε τις μπότες σας σε Boots of Mobility. Από εκεί και πέρα, το κύριο build σας πρέπει να έχει: Spirit Visage που προσφέρει αρκετό Cooldown Reduction, οπωσδήποτε Randuin's Omen για health και armor και Warmog's Armor για health regen. Σε περίπτωση που έχετε δυνατό AP αντίπαλο, τότε πρέπει να αγοράσετε το Abyssal Scepter που προσφέρει magic resist σε συνδυασμό με αρκετό Ability Power. Αν όμως οι αντίπαλοι είναι AD, τότε καλό είναι να φτιάξετε το Frozen Heart ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις το Thornmail.

Top/Bottom Lanes
Η ιδανική θέση του Zac είναι στο Top ως AP tank ή στο Bottom ως Tanky Support. Στο Mid Lane δεν μπορεί να παίξει καθώς δεν είναι ranged champion και εύκολα μπορεί να κατατροπωθεί από αντιπάλους που είναι φτιαγμένοι για το mid (Veigar, Fizz). Τώρα σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν μπορείτε να παίξετε solo σε κάποιο lane, αυτό έγκειται στην κρίση σας. Το μεγάλο health του, η μη χρησιμοποίηση mana (σ.σ. δε χρειάζεστε recall) αλλά και η δυνατότητα διαφυγής του, δυσκολεύουν κατά πολύ τους αντιπάλους, αλλά απ' την άλλη ο Zac δε διαθέτει τις απαραίτητες ranged επιθέσεις για να καταφέρει να κάνει kite δύο άτομα.

Όπου και αν επιλέξετε να πάτε, τα αντικείμενα που προτείνω να αγοράσετε είναι τα εξής: Boots of Speed για αρχή μαζί με τρία Health Potions. Στη συνέχεια αγοράζετε το Giant’s Belt και το Blasting Wand για να τα αναβαθμίσετε σε Randuin's Omen και Rabadon's Deathcap αντίστοιχα. Μετά είναι στο χέρι σας να διαλέξετε για το αν θα αγοράσετε άλλο ένα AP item ή θα συνεχίσετε με πιο tanky build. Θα σας πρότεινα να φτιάχνατε και το Will of the Ancients το οποίο προσθέτει 30 Ability Power και 20% Spell Vamp σους κοντινούς συμμάχους. Ύστερα ολοκληρώστε το build σας με Ninja Tabi, Abyssal Scepter και Spirit Visage.

Runes και Masteries
Τα masteries που πρέπει να διαλέξετε για τον Zac είναι τα εξής:
Από το offense tree:
- Τέσσερις φορές το Sorcery
- Τέσσερις φορές το Blast
- Μία φορά το Arcane Knowledge

Από το defense tree:
- Τέσσερις φορές το Durability
- Τρεις φορές το Perseverance
- Μία φορά το Relentless
- Τρεις φορές το Hardiness
- Μία φορά το Veteran's Scars
- Τρεις φορές το Tenacious
- Τρεις φορές το Juggernaut
- Τρεις φορές το Legendary Armor

Όσο για τα Runes επιλέξτε τα εξής:
- Greater Mark of Magic Penetration
- Greater Seal of Scaling Ability Power μαζί με Greater Seal of Armor.
- Greater Glyph of Scaling Ability Power ή Greater Glyph of Magic Resist.
- Greater Quintessence of Ability Power

Τα θετικά και τα αρνητικά του Zac

Θετικά:
- Είναι ιδανικός jungler
- Μπορεί να κάνει αρκετό health regen
- Αρκετά καλός στα ganks
- Απίστευτα χρήσιμο passive
- Έχει αρκετά Crowd Control abilities

Αρνητικά:
- Είναι αργός μέχρι να αγοράσει τα κατάλληλα αντικέιμενα
- Είναι δύσκολο να μάθει κανείς να παίζει μαζί του

Ο Zac είναι ένας ευέλικτος champion που μπορεί να πάρει κάθε ρόλο. Έχει τη δυνατότητα να γίνει παντοδύναμος μέσα στην ζούγκλα και να τον φοβούνται οι αντίπαλοι για ganks, μπορεί να είναι επιθετικό AP tank που προκαλεί damage και δεν πεθαίνει εύκολα. Ταυτόχρονα μπορεί επιλέξει έναν πιο αμυντικό τρόπο για να παίξει εκτελώντας τον ρόλο του tanky support. Με λίγα λόγια, η νέα προσθήκη στo roster του League of Legends μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Η τιμή του Zac είναι 6.300 IP ή 957 RP. Αν θέλετε, μπορείτε να αποκτήσετε και το skin "Special Weapon Zac" με κόστος 1950 RP.

Keywords
Τυχαία Θέματα